Άρης: Η ήττα στο Πέζαρο και το... λάθος να διαλέξει αντίπαλο (vid)

Άρης: Η ήττα στο Πέζαρο και το... λάθος να διαλέξει αντίπαλο (vid)

Γιώργος Κούβαρης
Άρης: Η ήττα στο Πέζαρο και το... λάθος να διαλέξει αντίπαλο (vid)

bet365

Οι «Μασονικές» Ρετρό Ιστορίες γυρίζουν τον χρόνο στον Μάρτιο του 1989 και στην τελευταία αγωνιστική των ομίλων, όπου ο Άρης γνώριζε την ήττα από την αδιάφορη Σκαβολίνι και απέφευγε την Μπαρτσελόνα στον ημιτελικό του Final 4.

Σαν σήμερα. Πριν από ακριβώς 31 χρόνια. Ήταν Πέμπτη 23 Μαρτίου 1989 όταν ο... αδιάφορος Άρης είχε ταξιδέψει στο Πέζαρο για το τελευταίο ματς των ομίλων απέναντι στην αποκλεισμένη Σκαβολίνι.

Αδιάφορος γιατί είχε εξασφαλίσει την πρόκριση στο Final 4 του Μονάχου και απλά «έπαιζε» την θέση του στην τελική κατάταξη. Με νίκη στην Ιταλία θα τερμάτιζε στην 3η θέση και θα αντιμετώπιζε στο Final 4 την Μπαρτσελόνα. Με ήττα θα τερμάτιζε στην 4η θέση και θα έβρισκε μπροστά του την Μακάμπι Τελ Αβίβ. Απέναντι στους «μπλαουγκράνα» οι «κίτρινοι» είχαν εκείνη τη χρονιά από μία νίκη (με 97-81 η Μπαρτσελόνα στη Βαρκελώνη και 90-84 ο Άρης στη Θεσσαλονίκη) ενώ αντίθετα μετρούσαν δύο ήττες από τη Μακάμπι (97-77 στο «Γιαντ Ελιάου» και 102-90 στο «Αλεξάνδρειο»).

Τελικά επέλεξε... Μακάμπι! Ο Άρης είχε γνωρίσει την ήττα στο Πέζαρο από την ομάδα του Βαλέριο Μπιανκίνι με 97-92 ρίχνοντας ταχύτητα στο δεύτερο ημίχρονο και χωρίς να παίξει σύμφωνα με τις πραγματικές του δυνατότητες: «Αυτά είναι βλακείες. Δεν παίξαμε καλά και χάσαμε» έλεγε ο μαινόμενος Ιωαννίδης την επόμενη ημέρα αρνούμενος κατηγορηματικά ότι ο Άρης διάλεξε αντίπαλο στο Final 4.

Βέβαια όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων το λάθος ήταν μεγάλο, αφού η Μπαρτσελόνα ήταν σε τραγική κατάσταση, ενώ η Μακάμπι είχε πάρει και πάλι το εισιτήριο για τον τελικό σε βάρος του Άρη. Και αυτό, όπως όλοι θα θυμούνται, εξαιτίας του επεισοδίου μεταξύ του Παναγιώτη Γιαννάκη και του Κέβιν ΜακΓκι, με αποτέλεσμα να διακοπεί το ματς με τον Άρη μπροστά στο σκορ (66-60) και στη συνέχεια να δεχθεί επιμέρους... 39-20.

Πάντως στο ματς του Πέζαρο για την τελευταία αγωνιστική των ομίλων, οι Νίκος Γκάλης (28π.) και Παναγιώτης Γιαννάκης (21π.) ήταν οι καλύτεροι του Άρη, ενώ από πλευράς Σκαβολίνι είχαν ξεχωρίσει ο Ντάρεν Ντέι και ο... νυν προπονητής του ΝΒΑ, Λάρι Ντρου.

ΣΚΑΒΟΛΙΝΙ – ΑΡΗΣ 97-92 (ΗΜ. 47-50)

Σκαβολίνι (Βαλέριο Μπιανκίνι): Γκράτσις 17 (1), Μανίφικο 9, Ντέι 24 (2), Ντρου 22 (5), Βεκιάτο 4, Τζαμπολίνι 8, Κόστα 12, Σιλβεστρίν 3.

Άρης (Γιάννης Ιωαννίδης): Γιαννάκης 21 (5), Γκάλης 28, Σούμποτιτς 13 (2), Ρωμανίδης, Φιλίππου 19, Κατσούλης 2, Ουίλτζερ 9.

 

Τελευταία Νέα