Κέιτι Λεντέκι: Το απόλυτο Top 10 στα 1.500μ. ελεύθερο (vid)
Η Κέιτι Λεντέκι έχει μετατρέψει τα 1.500μ. ελεύθερο σε one woman show, όχι μόνο από πλευράς επιτυχιών, αλλά και από πλευράς επιδόσεων.
Η 28χρονη από τις ΗΠΑ το απόγευμα της Τρίτης (29/7) έγινε πρωταθλήτρια κόσμου για 6η φορά στην καριέρα της, συνεχίζοντας τη συλλογή μεταλλίων στη διοργάνωση, που άρχισε στη Βαρκελώνη το 2013.
Είναι η κολυμβήτρια με τα περισσότερα μετάλλια στα παγκόσμια πρωταθλήτρια, έφθασε συνολικά στα συνολικά στα 28: 22 χρυσά, πέντε ασημένια κι ένα χάλκινο, ενώ στα ατομικά της αγωνίσματα ανέβηκε στα 21 (17-3-1). Μόνο ο Μάικλ Φελπς έχει περισσότερα μετάλλια σε παγκόσμια πρωταθλήματα, 33 στον αριθμό (26-6-1).
Και όπως αναφέρει η Washington Post, «δεν έχει ηττηθεί πουθενά στο αγώνισμα από το πρωτάθλημα Potomac Valley του 2010, όταν ήταν 13 ετών»!
Πάμε όμως στο άλλο εκπληκτικό στοιχείο για την κάτοχο εννέα χρυσών μεταλλίων σε Ολυμπιακούς Αγώνες κι αφορά τις επιδόσεις της στα 1.500μ. ελεύθερο.
Η Λεντέκι πήρε το παγκόσμιο ρεκόρ στον τελικό του παγκοσμίου πρωταθλήματος της Βαρκελώνης το 2013: Σημείωσε 15:36.53, συντρίβοντας τα 15:42.54 που είχε η συμπατριώτισσάς της, Κέιτ Ζίγκλερ από το 2007.
Από τότε η Λεντέκι το έχει βελτιώσει πέντε φορές, με τελευταίο τα 15:20.48 που σημείωσε στις 16 Μαΐου 2018 στην Ινδιανάπολη.
Το εξωπραγματικό στατιστικό είναι ότι και οι 10 κορυφαίες επιδόσεις όλων των εποχών στα 1.500μ. ανήκουν στην ίδια, δηλαδή το Top 10 λέει από την αρχή μέχρι το τέλος: Κέιτι Λεντέκι.
During the third day of swimming at the 2025 World Aquatics Championships, Katie Ledecky won the women's 1500 freestyle in 15:26.44. This is her sixth world title for her in this event, and it is the 5th fastest performance of all time. pic.twitter.com/IFUbhnUjzB
— Swimming Stats (@SwimmingStats) July 29, 2025
Αρχίζει με το παγκόσμιο ρεκόρ στα 15:20.48 και φθάνει στα 15:30,02, τον χρόνο που της χάρισε το χρυσό μετάλλιο στο «Παρίσι 2024» κι αποτελεί ρεκόρ Ολυμπιακών Αγώνων.
Σε αυτό το Top 10 υπάρχουν δύο επιδόσεις που σημειώθηκαν μέσα στο 2025: Τα 15:24.51 που σημείωσε στις 30 Απριλίου, για τη 2η επίδοση της καριέρας της και τα 15:26.44 που την έκαναν παγκόσμια πρωταθλήτρια στη Σιγκαπούρη (5η καλύτερη επίδοση).
Ο τελικός στο 22ο παγκόσμιο πρωτάθλημα έβγαλε κι άλλα ωραία. Η Σιμόνα Κουανταρέλα με το νέο ρεκόρ Ευρώπης στα 15:31.79, είναι πλέον πιο κοντά από κάθε άλλη στο Top 10 της Λεντέκι.
Η Ιταλίδα πέρασε στη 2η θέση της λίστας των αθλητριών με τις κορυφαίες επιδόσεις όλων των εποχών, ξεπερνώντας τη Λότε Φρις από τη Δανία (15:38.88).
Η Λάνι Πάλιστερ με τα 15:41.18 πήρε το χάλκινο μετάλλιο, πολύ κοντά στο δικό της ρεκόρ Αυστραλίας (15:39.14), που σημείωσε φέτος στους αγώνες πρόκρισης για το παγκόσμιο πρωτάθλημα κι αντιστοιχεί με την 4η κορυφαία επίδοση όλων των εποχών. Αυτή είναι και η 4άδα των αθλητριών που έχουν κολυμπήσει κάτω από τα 15:40, έστω κι αν η Λεντέκι έχει ήδη περάσει και το φράγμα των 15:30.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta. Ακολούθησέ μας και στο Google News.

