Κολύμβηση: Μήνυση στο NCAA από κολυμβήτριες λόγω της συμμετοχής τρανς γυναικών στους αγώνες

lia_thomas

bet365

Φωτιές ανάβουν ξανά στο NCAA αφού 15 κολυμβήτριες μηνύουν την ένωση των κολλεγίων για την πολιτική τους να δέχονται τρανς γυναίκες σε αγώνες γυναικών, με αφορμή τις νίκες της τρανς αθλήτριας Λία Τόμας το 2022.

Όπως αναφέρουν κολυμβήτριες κολλεγίων των ΗΠΑ, νιώθουν άβολα που βρίσκονται στα ίδια αποδυτήρια με τη Λία Τόμας, την πρώτη τρανς κολυμβήτρια που έχει κατακτήσει ποτέ εθνικό τίτλο στις ΗΠΑ και που είχε διχάσει την κοινή γνώμη, ενώ κατακεραυνώνουν το σύστημα το οποίο της επέτρεψε να κατακτά τίτλους και άρα να τους στερεί από τις βιολογικές γυναίκες.

Οι κολυμβήτριες ζητούν να αλλάξει η πολιτική του NCAA που επιτρέπει στις τρανς γυναίκες να αγωνίζονται μαζί με τις βιολογικές γυναίκες στα πρωταθλήματα καθώς, σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, αυτό επηρεάζει σημαντικές τις επιδόσεις των αθλητριών και με αυτό τον τρόπο θέλουν να διαφυλάξουν το μέλλον του γυναικείου αθλητισμού αλλά και τις προοπτικές των κοριτσιών που θα βρεθούν στο προσκήνιο τα επόμενα χρόνια. Το NCAA δεν έκανε κανένα σχόλιο πάνω στο ζήτημα.

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται και η διαδικασία που έχει κινήσει η τρανς αθλήτρια, Λία Τόμας, η οποία έχει στείλει την Παγκόσμια ομοσπονδία υγρού στίβου (World Aquatics) στο αθλητικό δικαστήριο (CAS) καθώς έχει αλλάξει η πολιτική της ένωσης και καμία τρανς γυναίκα δεν επιτρέπεται να συμμετέχει σε ελίτ αγώνες.

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image
 

Τελευταία Νέα