OCEANMAN: Το Ρέθυμνο ετοιμάζεται για τον World Final

Δημήτρης Ντζάνης
OCEANMAN: Το Ρέθυμνο ετοιμάζεται για τον World Final

bet365

Το Ρέθυμνο είναι έτοιμο να φιλοξενήσει 1.000 περίπου κολυμβητές και κολυμβήτριες ανοικτής θάλασσας από 45 χώρες στον World Final Oceanman.

Η αντίστροφη μέτρηση για τη διεξαγωγή του παγκόσμιου τελικού αγώνων ανοικτής θάλασσας OCEANMAN στο Ρέθυμνο, έχει ξεκινήσει.

Η πόλη της Κρήτης ετοιμάζεται να υποδεχθεί το τριήμερο 28-30 Οκτωβρίου 1000 περίπου κολυμβητές-τριες από 45 χώρες, στον OCEANMAN World Final, την κορύφωση της φετινής σειράς αγώνων.


Με διοργανώτρια την EY ZHN Greece, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης, του Δήμου Ρεθύμνης, του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) και Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΚΟΕ), η χώρα μας καλείται να πάρει άριστα σε μια σπουδαία διοργάνωση, που πέρα από το καθαρά αγωνιστικό μέρος, θα έχει τεράστια οφέλη και στον αθλητικό τουρισμό της Κρήτης και του Ρεθύμνου.

To OCEANMAN ήρθε στη χώρα μας το 2017, με τον αγώνα να διοργανώνεται όπως και το φετινό Ιούνιο στο Οίτυλο της Λακωνίας και στις θάλασσες της ανατολικής Μάνης. Τώρα στο Ρέθυμνο επιχειρείται το παραπάνω βήμα με τη διοργάνωση του παγκόσμιου τελικού.
Και στις προετοιμασίες, στις προοπτικές που ανοίγει μια τέτοια διοργάνωση με συνολικό προϋπολογισμό στα 250.000 ευρώ, αναφέρθηκαν οι αρμόδιοι φορείς στη φιλόξενη Κρητική Εστία στην Αθήνα, σε ειδική συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη (28/9).

ocenaman

Mε Σάρον φαν Ρούβενταλ και Φλόριαν Βέλμπροκ

Στη διοργάνωση του Ρεθύμνου εκτός από τους κολυμβητές που έχουν εξασφαλίσει την πρόκριση από τους αγώνες στη διάρκεια της χρονιάς, θα υπάρχει και η Όπεν κατηγορία, και δίπλα σε ερασιτέχνες κολυμβητές, που λατρεύουν την περιπέτεια συμμετοχής στο OCEANMAN, θα υπάρχουν και κάποια λαμπρά ονόματα του open water.

Όπως ανακοίνωσε ο race director του αγώνα Αρμάνδος Λινάρδος, στο Ρέθυμνο θα αγωνιστούν αστέρια όπως ο Γερμανός, Φλόριαν Βέλμπροκ (Ολυμπιονίκης στο Τόκιο στα 10 χλμ. του open water), η Ολλανδή Σάρον φαν Ρούβενταλ (ολυμπιονίκης στο Ρίο ντε Τζανέιρο, 2η στο Τόκιο, αλλά και πρωταθλήτρια κόσμου φέτος στη Βουδαπέστη στα 10 χλμ. open water) και ο Ουκρανός, Μιχάιλο Ρόμαντσουκ («ασημένιος» στο Τόκοο στα 800μ. και στα 1.500μ. ελεύθερο.

ocenaman

Παπαδημητρίου: «Για τέτοιες διοργανώσεις απαιτούνται συνεργασίες»

Ο Θανάσης Παπαδημητρίου, ιδρυτής της ΕΥ ΖΗΝ Greece στην αρχική του τοποθέτηση, τόνισε: «Το 2021 αποφασίσαμε να μπει το OCEANMAN κάτω από την ομπρέλα της ΕΥ ΖΗΝ Greece και αποφασίσαμε να διεκδικήσουμε τον World Final. Πήγαμε κατευεθείαν στο Ρέθυμνο, δεν χρειάστηκε να πάμε πουθενά αλλού, υπήρξε αμέσως αποδοχή, πρώτα συμφωνήσαμε με το Ρέθυμνο και μετά φτιάξαμε τις προτάσεις μας για να πάρουμε τους αγώνες. Ως άνθρωπος που δραστηριοποιείται στον ιδιωτικό τομέα, και εξερευνώντας τη χώρα μας, θα ήθελα να τονίσω πως έχουν να γίνουν πολλά ακόμα στον αθλητικό τουρισμό. Η Ελλάδα δεν είναι μόνο θάλασσα και ήλιος, υπάρχουν μέρη που ούτε εμείς οι ίδιοι οι Έλληνες δεν γνωρίζουν».

Σε ερώτηση του Gazzetta για το αν μπορούν να παγιωθούν στην Ελλάδα διοργανώσεις επιπέδου World Final του OCEANMAN και σε ποιο κοινό στοχεύουν ως διοργανωτές, ο κ. Παπαδημητρίου τόνισε: «Αυτή τη στιγμή στοχεύουμε στο παγκόσμιο κοινό. Με την ποιότητα της διοργάνωσης θέλουμε να μας εμπιστευτούν. Από την άλλη το όλο εγχείρημα απαιτεί συνεργασίες με τους φορείς, βλέπουμε ότι υπάρχει η πρόθεση από την πολιτεία, παράλληλα πρέπει να ξεπερνιούνται οι καθυστερήσεις στις διαδικασίες, τα γνωστά γραφειοκρατικά θέματα. Πιστεύω ότι απαιτείται δουλειά κάποιων ετών για να γίνονται στην Ελλάδα συνέχεια τέτοιες διοργανώσεις. Είναι χαρακτηριστικό πως καθημερινά 250.000 άνθρωποι από κάθε γωνιά του κόσμου ενημερώνονται για ό,τι αφορά το OCEANMAN».

ocenaman


Η υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη σημείωσε: «Ο αθλητικός τουρισμός είναι ένας βασικός άξονας στον οποίο κινούμαστε και η διοργάνωση του OCEANMAN κινείται σε αυτό το πλαίσιο. Στόχος μας είναι οι συμμετέχοντες να απολαμβάνουν τη συμμετοχή τους σε ένα μέρος, όπως το Ρέθυμνο και στη συνέχεια να επιστρέφουν σε αυτόν για τουρισμό, η Ελλάδα εξελίσσεται σε προορισμό γαι τον αθλητικό τουρισμό».

Η Μαρία Λιονή, αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης, ανέφερε: «Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που για πρώτη φορά ο τελικός της παγκόσμιας σειράς αγώνων ανοικτής θαλάσσης OCEANMAN, μιας τόσο μεγάλης διοργάνωσης, θα διεξαχθεί στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Κρήτη και το Ρέθυμνο, τον Οκτώβριο, μετά από συντονισμένη προσπάθεια της Περιφέρειας Κρήτης, του Δήμου Ρεθύμνης και της ΕΥ ΖΗΝ.


Η Κρήτη για άλλη μια φορά και όχι τυχαία, επιλέγεται για να φιλοξενήσει ένα διεθνές αθλητικό γεγονός και να προσφέρει μια μοναδική εμπειρία σε συμμετέχοντες και επισκέπτες, σε ένα τόπο γνωστό για την πλούσια ιστορία και πολιτισμό, τις φυσικές ομορφιές του και την φιλοξενία του».


Μαρινάκης: «Το Ρέθυμνο δεν είναι ο τόπος που πας, αλλά ο τρόπος που επιστρέφεις»

Ο δήμαρχος Ρεθύμνης, Γεώργιος Μαρινάκης από την πλευρά του είπε: «Το Ρέθυμνο φημίζεται για τις εξαιρετικές διοργανώσεις και την απήχηση που έχει σε παγκόσμιο επίπεδο. Η συγκεκριμένη εκδήλωση ενισχύει την προσπάθειά του να αποδεικνύει ότι είναι μία εξωστρεφής πόλη με στρατηγική και στόχο να αποτελέσει δωδεκάμηνο προορισμό.

Μας ενδιαφέρει ιδιαιτέρως ο αθλητισμός και δη ο αθλητικός τουρισμός. Διοργανώσεις όπως ο παγκόσμιος τελικός του OCEANMAN, μας βοηθά να ξανασχεδιάσουμε τον τουρισμό, να δούμε πώς θα είναι ο τουρισμός του μέλλοντος. Σαν δημοτική αρχή θα πρέπει να μας ενδιαφέρει η ποιότητα του τουρισμού και όχι η ποσότητα και αυτό είναι κάτι που στο Ρέθυμνο το κατακτάμε χρόνο με το χρόνο. Και όπως λέμε, το Ρέθυμνο δεν είναι ο τόπος που πας, αλλά ο τρόπος που επιστρέφεις».

ocenaman

Ο Αρμάνδος Λινάρδος, Race Director του OCEANMAN World Final Rethymno, τόνισε:

«Το 2017 ήρθε για πρώτη φορά στην Ελλάδα και διοργανώθηκε o μαραθώνιος ανοικτής θάλασσας. Το 2022 καταφέραμε να φέρουμε τον παγκόσμιο τελικό στην Ελλάδα και όλοι οι κολυμβητές που προκρίθηκαν από τους προηγούμενους αγώνες να έρθουν στο Ρέθυμνο. Από τον Ιανουάριο στον Παναμά όλοι θέλουν να κολυμπήσουν στο Ρέθυμνο, το οποίο διαφημίζεται σε αυτούς τους αγώνες και όλοι διαφημίζουν το Ρέθυμνο. Θα περάσουν μία και πλέον εβδομάδα στην πόλη.

Εμείς από τη μεριά μας θέλουμε να προσκαλέσουμε όλα τα παιδιά του Ρεθύμνου, να είναι μέρος αυτής της εκδήλωσης. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται ένας αγώνας ανοικτής θάλασσας με τόσο σημαντικούς κολυμβητές παγκόσμιας φήμης. Όλοι μαζί θέλουμε να δημιουργήσουμε τον καλύτερο τελικό και η τοπική κοινωνία είναι πολύ σημαντικό κομμάτι. Η υπόσχεση που έχουμε δώσει στην οικογένεια της ανοικτής θάλασσας είναι ότι θα κάνουμε τον καλύτερο τελικό και όλοι μαζί θα προσπαθήσουμε για να πετύχουμε τον στόχο μας».

Το τριήμερο στο Ρέθυμνο θα περιλαμβάνει και παράλληλες εκδηλώσεις.

Στο αγωνιστικό μέρος θα γίνουν οι εξής αγώνες

OCEANMAN 10 χλμ.

HALF OCEANMAN 5 χλμ.

SPINT 2 χλμ.

OCEANKIDS 500μ.

ΟCEANTEAMS 3Χ500μ.

 

Τελευταία Νέα