Επενδύσεις αυτοκινήτων από... πλαστικά μπουκάλια (vid)

Νίκος Γιαννούλας
Επενδύσεις αυτοκινήτων από... πλαστικά μπουκάλια (vid)
H Skoda μας αποκαλύπτει όλη τη διαδικασία μετατροπής χιλιάδων πλαστικών μπουκαλιών σε πολυτελούς υφής και μεγάλης αντοχής ύφασμα για το εσωτερικό των αυτοκινήτων της.

Στη διαδικασία κατασκευής αυτοκινήτων χρησιμοποιούνται τόνοι πρώτων υλών, με αποτέλεσμα τη μεγάλη επιβάρυνση του περιβάλλοντος. Στο πλαίσιο των δράσεων βιωσιμότητας, οι κατασκευαστές προσπαθούν να υποκαταστήσουν πολλά από τα απαραίτητα υλικά με ανακυκλωμένα, αντί για πρωτογενή.


Η Skoda συνεργάζεται με κατασκευαστές υφασμάτων από ανακυκλωμένο πλαστικό, κυρίως αυτό που προέρχεται από τα μπουκάλια μιας χρήσεως. Η διαδικασία είναι πραγματικά πρωτοποριακή, καθώς από χιλιάδες πλαστικά μπουκάλια προκύπτει ύφασμα με τεράστια αντοχή, πολύ απαλή υφή και πολυτελή αισθητική.

Συνολικά οικολογικό το Skoda Enyaq iV


Σε πρώτη φάση, η Skoda χρησιμοποιεί ύφασμα από ανακυκλωμένο πλαστικό στο αμιγώς ηλεκτρικό της SUV, το Enyaq iV. Στο ταμπλό, στις πόρτες και στα καθίσματα, τα υφάσματα αυτά που συνδυάζουν το ανακυκλωμένο πλαστικό και μαλλί, εξασφαλίζουν όχι μόνο την απαιτούμενη βιωσιμότητα, αλλά και μια εξαιρετική αίσθηση.

Skoda recycled Textiles


Η Skoda συνεργάζεται με την Sage Automotive Interiors και αναπτύσσει καινοτόμα υλικά που στη συνέχεια χρησιμοποιούνται στη σειρά παραγωγής. Αυτά περιλαμβάνουν υφάσματα κατασκευασμένα από ανακυκλωμένα πλαστικά μπουκάλια, αλλά όχι μόνο. Η εταιρεία αναπτύσσει επίσης υφάσματα με ειδικές ίνες που λειτουργούν ως θερμαντήρες καθισμάτων και ενισχύουν την άνεση καθώς και ειδικά ανακλαστικά νήματα. Η εταιρεία συνεργάζεται στενά με το Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Liberec.

Skoda recycled Textiles


Μια ακόμα εταιρεία με την ονομασία AUNDE παράγει επίσης υφάσματα από ανακυκλωμένα μπουκάλια PET και μαλλί για το Skoda Enyaq iV. Τα μπουκάλια συνθλίβονται, λιώνουν και υφίστανται επεξεργασία σε κόκκους. Αυτό μίγμα χρησιμοποιείται για την κατασκευή ενός ανθεκτικού νήματος. 6.000 τέτοιες κλωστές μετατρέπονται σε ύφασμα σύμφωνα με τις προδιαγραφές των σχεδιαστών εσωτερικών χώρων της Skoda. Στη συνέχεια το υλικό πλένεται και στεγνώνει για να αποκτήσει την απαιτούμενη σταθερότητα.


Στο video που ακολουθεί μπορείτε να δείτε όλη την εντυπωσιακή και επίπονη διαδικασία της μετατροπής ενός... πλαστικού μπουκαλιού σε νήμα και στη συνέχεια σε ύφασμα.

ŠKODA AUTO uses seat covers made from recycled PET bottles from ŠKODA VIMEO PRO on Vimeo.

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!