dsa
30/12/2022
ΤΕΝΝΙΣ

Η Ναόμι Οσάκα είναι η πιο ακριβοπληρωμένη ανάμεσα στις γυναίκες αλλά μόλις Νο19 στη μεικτή λίστα

Πηνελόπη Γκιώνη

Πολλοί έχουν αρνηθεί κατά καιρούς πως υπάρχει οικονομικό χάσμα μεταξύ γυναικών και ανδρών αλλά για ακόμη μία φορά το Forbes αποδεικνύει το αντίθετο. Το χάσμα στα έσοδα μεταξύ αθλητριών και αθλητών είναι τεράστιο.

Το γνωστό περιοδικό Forbes, όπως κάθε χρόνο, έκανε τη λίστα με τις πιο ακριβοπληρωμένες αθλήτριες της χρονιάς. Η πιο ακριβοπληρωμένη αθλήτρια ανάμεσα στις γυναίκες, βρίσκεται στο Νο19 στη συνολική λίστα και των δύο φύλων και στην πρώτη 50άδα βρίσκονται μόλις δύο γυναίκες.

Οι ακριβοπληρωμένες αθλήτριες

Το τένις έχει κυριαρχήσει ανάμεσα στα αθλήματα αφού οι επτά από τις δέκα πρώτες είναι παίκτριες του τένις ενώ έχει μία πρωταθλήτρια αλπικού σκι, μία γυμνάστρια και μία γκολφέρ. Η πρωταθλήτρια του τένις από την Ιαπωνία, Ναόμι Οσάκα, είναι η πιο ακριβοπληρωμένη αθλήτρια του 2022 έχοντας συνολικό εισόδημα 51,5 εκατομμύρια δολάρια με μόλις τα 1.1εκ. Να προέκυψαν από αγώνες και τα υπόλοιπα 50εκ. από διαφημίσεις. Στη δεύτερη θέση ακολουθεί η Σερένα Γουίλιαμς με 41.3εκ., εκ των οποίων τα 1.3εκ είναι από αγώνες και τα υπόλοιπα από διαφημίσεις. Την πρώτη τριάδα ολοκληρώνει η Κινέζα, γεννημένη στην Αμερική, freestyler του σκι Αϊλίν Γκου με 20εκ. λιγότερα από τη δεύτερη (20.1εκ.) και μόλις 0.1εκ. από αγώνες.

Η λίστα συνεχίζει με με την Έμα Ραντουκάνου στο Νο4 (τένις - 18.7εκ σύνολο, 0.7εκ από αγώνες, 18εκ από διαφημίσεις), την Ίγκα Σβιόντεκ (τένις - 14.9εκ σύνολο, 9.9εκ από αγώνες, 5εκ από διαφημίσεις), τη Βένους Γουίλιαμς (τένις - 12.1εκ σύνολο, 0.1εκ από αγώνες, 12εκ από διαφημίσεις), την Κοκό Γκοφ (τένις - 11.1εκ σύνολο, 3.1εκ από αγώνες, 8εκ από διαφημίσεις), την αγωνιστικά ανενεργή Σιμόν Μπάιλς (γυμναστική - 10εκ σύνολο, 0 από αγώνες, 10εκ από διαφημίσεις), τη Τζέσικα Πεγκούλα (τένις - 7.6εκ σύνολο, 3.6εκ από αγώνες, 4εκ από διαφημίσεις) και τη Μίντζι Λι (γκολδφ - 7.3εκ σύνολο, 4.8εκ από αγώνες, 2.5εκ από διαφημίσεις). Η λίστα συνεχίζει με περισσότερο τένις και γκολ ενώ οι πρώτες αθλήτριες από ομαδικό άθλημα είναι στο Νο19 οι Αμερικανίδες ποδοσφαιρίστριες Άλεξ Μόργκαν και Μέγκαν Ραπίνο με 5.7εκ κέρδη η καθεμία (0.5εκ από αγώνες, 5εκ από διαφημίσεις αμφότερες).

Συνολικά, οι πρώτες 25 γυναίκες με τις μεγαλύτερες οικονομικές απολαβές μέσα στο 2022 «συγκεντρώνουν» 285 εκατομμύρια δολάρια, με τα 194εκ να προκύπτουν από την πρώτη δεκάδα, χωρίς να υπολογίζονται οι φόροι και οι προμήθειες των μάνατζερ κτλ.

Το οικονομικό χάσμα

Στη λίστα των πιο ακριβοπληρωμένων αθλητών σε άνδρες και γυναίκες, η Ναόμι Οσάκα (το Νο1 στις γυναίκες) βρίσκεται στη 19η θέση και η Σερένα Γουίλιαμς (Νο2 στις γυναίκες) στην 31η θέση ενώ το Νο3 στις γυναίκες, ΑϊλίνΓκου, δεν είναι καν στην πρώτη 50άδα.

Για την ιστορία, πιο ακριβοπληρωμένος παίκτης είναι ο Αργεντίνος ποδοσφαιριστής Λιονέλ Μέσι με 130 εκατομμύρια (75εκ από αγώνες, 55εκ από διαφημίσεις) ενώ στην πλειοψηφία τους οι πρώτοι 20 άνδρες είναι μπασκετμπολίστες. Από την άλλη, στις γυναίκες δεν υπάρχει καμία μπασκετμπολίστρια στην αντίστοιχη πρώτη 20άδα των γυναικιών. Συνολικά τα ετήσια έσοδα μόνο των δέκα πρώτων ανδρών της λίστας φτάνουν τα 992 εκατομμύρια δολάρια, έναντι των 285 των 25 (!) πρώτων γυναικών.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]