scotland_womens

Η Εθνική Σκωτίας γυναικών κινείται νομικά ενάντια στην Ομοσπονδία αξιώνοντας equal pay

Μαριλένα Καλόπλαστου

Οι διεθνείς ποδοσφαιρίστριες της Σκωτίας προσέφυγε στη Δικαιοσύνη κατά της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της χώρας, αξιώνοντας ίση αμοιβή και μεταχείριση, με την αρχηγό Ρέιτσελ Κόρσι την κύρια αιτούσα στην υπόθεση εργατικού δικαστηρίου.

«Μετά από χρόνια ανομίας, ασέβειας και σε ορισμένες περιπτώσεις κατάχρησης, έχουμε μια ιστορική ευκαιρία να προωθήσουμε την ίση αμοιβή και να προωθήσουμε την ισότητα για τις γυναίκες και τα κορίτσια στο ποδόσφαιρο. Αυτή η καμπάνια έχει να κάνει με την ισότητα και θα επιδιώξουμε να συνεργαστούμε με την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Σκωτίας, τους οπαδούς και όλους στην ποδοσφαιρική κοινότητα της Σκωτίας για να επιτύχουμε αυτήν την αλλαγή που είχε καθυστερήσει εδώ και καιρό», δήλωσε η αρχηγός της ομάδας γυναικών της Σκωτίας, Ρέιτσελ Κόρσι περιγράφοντας τις νομικές κινήσεις των παικτριών με στόχο το equal pay που έρχονται ως αποτέλεσμα της ατελέσφορης προσπάθειας διαλόγου.

Στα βήματα της εθνικής ομάδας γυναικών των ΗΠΑ, οι διεθνείς παίκτριες της Σκωτίας -μετά από δύο χρόνια αποτυχίας επίτευξης συμφωνίας με την SFA (Scottish Football Association)- θα απαιτήσουν ένα νέο συμβόλαιο που θα προβλέπει ίση αμοιβή και μεταχείριση με τους άνδρες ομολόγους τους σε θέματα όπως εγκαταστάσεις προπόνησης, ξενοδοχεία, ταξίδια, φανέλες καθώς και ιατρικούς και διατροφικούς πόρους. Η δράση θα χρηματοδοτηθεί πλήρως από την PFA Scotland (Ένωση Επαγγελματιών Ποδοσφαιριστών) και είναι πιθανό να παραθέσει ως παράδειγμα τις ρυθμίσεις ίσων αμοιβών στις εθνικές ομάδες των Ηνωμένων Πολιτειών, της Νορβηγίας, του Καναδά και της Σουηδίας.

Η ομάδα γυναικών των ΗΠΑ, θυμίζουμε, κατέληξε σε εξωδικαστικό συμβιβασμό ύψους 17,7 εκατομμυρίων λιρών με την US Soccer μετά από δικαστικό αγώνα έξι ετών.

Οι αρχηγοί της Δημοκρατίας της Ιρλανδίας, Σίμους Κόλμαν και Κέιτι ΜακΚεμπ συμφώνησαν για ίσες αμοιβές αγώνα τον Αύγουστο του περασμένου έτους μετά από συνομιλίες με την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Ιρλανδίας.

Οι παίκτριες υψηλού προφίλ Καρολάιν Γουέιρ και Έριν Κάθμπερτ, πρόσθεσαν τις φωνές τους στις εκκλήσεις για αλλαγή. Η μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης, Γουέιρ, δήλωσε: «Για πολλά χρόνια αισθανόμασταν δευτερεύον μέλημα, και ενώ έχουμε δει ανάπτυξη, αυτή ήρθε ως αποτέλεσμα της δικής μας αλλαγής. Οι πληρωμές από τις συμφωνίες χορηγίας πηγαίνουν κατά κύριο λόγο στο ανδρικό παιχνίδι και στους άνδρες παίκτες. Στην κοινωνία μας σήμερα αυτό είναι ένα παράδειγμα της ξεπερασμένης προκατάληψης προς μια ομάδα παικτών. Η εθνική ομάδα πρέπει να είναι ένας ενιαίος οργανισμός που να υποστηρίζει τόσο το SMNT όσο και το SWNT. Θα πρέπει να είναι ένα ελίτ περιβάλλον υψηλών αποδόσεων που διασφαλίζει ότι και οι δύο ομάδες μπορούν να χτίσουν την επιτυχία. Αν κατανεμηθεί εξίσου, θα υπάρξει μια δραματική αύξηση της χρηματοδότησης για το ποδόσφαιρο γυναικών και κοριτσιών σε όλα τα επίπεδα που θα ήταν μεταμορφωτική». Η Κάθμπερτ της Τσέλσι πρόσθεσε από πλευράς της: «Αυτή η εκστρατεία πρέπει να είναι η αρχή μιας μη αναστρέψιμης καμπής για να αλλάξει για πάντα το εθνικό μας παιχνίδι και τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι γυναίκες παίκτριες. Έχει να κάνει με την πρόοδο και την επίτευξη της ισότητας στο σκωτσέζικο ποδόσφαιρο».

Σε μια μακροσκελή απάντηση, η SFA επέμεινε ότι συμμερίζεται την άποψη ότι η ισότητα πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο της ανάπτυξης του παιχνιδιού:

«Γι’ αυτό βρισκόμαστε σε συνεχή διάλογο με την εθνική ομάδα των γυναικών, τους δικηγόρους, τους συμβούλους και τους εκπροσώπους των συνδικάτων για να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την εκθετική ανάπτυξη του γυναικείου παιχνιδιού και να εμπνέουμε τις μελλοντικές γενιές». Η SFA επεσήμανε ότι κανένας παίκτης της εθνικής ομάδας δεν πληρώθηκε για να παίξει για τη Σκωτία, και ότι τόσο η ανδρική όσο και η γυναικεία ομάδα λαμβάνουν «ένα ημερομίσθιο για τον χρόνο τους με την εθνική ομάδα, το οποίο είναι ακριβώς το ίδιο από το 2017».

«Ενώ άλλες ενώσεις όπως αυτές που αναφέρονται στην ανακοίνωση της SWNT, μπορούν να επιλέξουν να πληρώσουν αμοιβές εμφάνισης, οι παίκτες της εθνικής μας ομάδας ανδρών και γυναικών έχουν κίνητρα να προκριθούν σε μεγάλα τουρνουά, από τα οποία οι ομάδες αμείβονται με το ίδιο ποσοστό χρηματικού έπαθλου από τον διοργανωτή του τουρνουά», ανέφερε επίσης.

«Ως αποτέλεσμα του συνεχιζόμενου διαλόγου, τον Σεπτέμβριο η FA της Σκωτίας έστειλε ένα προσχέδιο συμφωνίας στους συμβούλους του SWNT, το οποίο επιβεβαίωσε ότι όλες οι οικονομικές ρυθμίσεις για το SWNT και το SMNT θα ήταν οι ίδιες… αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει λάβει καμία ουσιαστική απάντηση».

Η SFA πρόσθεσε ότι δεν είχαν τεθεί ζητήματα σχετικά με την παροχή υπηρεσιών εντός των camps τους τελευταίους μήνες και ισχυρίστηκε ότι συνεχίζει να επενδύει περισσότερα στην ανάπτυξη του ποδοσφαίρου κοριτσιών και γυναικών από το εμπορικό εισόδημα που λαμβάνει.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]