Άλεξ Μόργκαν: Μια υπέροχη μαμά με τέχνη το σκοράρισμα

Άλεξ Μόργκαν: Μια υπέροχη μαμά με τέχνη το σκοράρισμα

Κώστας Ζάλιαρης

Από νωρίς βάζει το κοριτσάκι της στα πιο πράσινα και όμορφα λημέρια. Στο χορτάρι. Και δεν άλλαξε τίποτα για εκείνη. Πριν, η Άλεξ Μόργκαν ήταν μια ποδοσφαιρίστρια που ... έκανε χαμό. Τώρα είναι μια μαμά που παραμένει αδιανόητη σκόρερ!

Η εθνική ομάδα γυναικών των ΗΠΑ την απολαμβάνει κάθε φορά που εκείνη βάζει τη φανέλα με το εθνόσημο. Η Μόργκαν φρόντισε να γράψει ιστορία τόσο στην... προηγούμενη ζωή της, όσο και στην τωρινή. Ναι. Η ζωή προτού γίνει μαμά μια γυναίκα, είναι άλλη. Αλλάζουν τα πάντα σε επίπεδο έγνοιας, ανησυχίας, αγάπης, φροντίδας, προτεραιότητας.

Ωστόσο, αυτό που δεν άλλαξε για την Μόργκαν ήταν η λατρεία για το ποδόσφαιρο, τη γυμναστική και... τα γκολ. Γιατί τελικά για εκείνη, το γκολ είναι σαν το ποδήλατο. Δεν ξεχνάει τους χίλιους – δυο τρόπους με τους οποίους μπορεί να στείλει τη μπάλα στα δίχτυα.

  • «Μαμά, αυτό που θέλω είναι να παίξω ποδόσφαιρο... Με αγάπη, η Άλι σου...»

Πτυχιούχος Πολιτικής Οικονομίας από το Berkeley. Από τις πιο δυνατές και αποφασιστικές παρουσίες στον αγώνα που έκανε το γυναικείο ποδόσφαιρο των ΗΠΑ για την απόλυτη ισότητα των μισθών συγκριτικά με το ανδρικό επίπεδο.

Έχει γράψει εφτά παιδικά βιβλία. Το 2018 δοκίμασε και τον... κινηματογράφο! Πρωταγωνίστησε σε ταινία με τίτλο «Alex & Me», φυσικά με αντικείμενο το ποδόσφαιρο και την προσπάθεια μιας μικρής κοπέλας να πετύχει τους στόχους της.

Η Άλεξ Μόργκαν έχει καταφέρει πολλά. Ανάμεσα στα πιο σπουδαία, το γεγονός πως τον Απρίλη του 2019 το περιοδικό Time την είχε συμπεριλάβει στις 100 πιο influencial προσωπικότητες. Ό,τι έβαζε στο μυαλό της, τόσο για το δικό της καλό, όσο και για εκείνο του αθλήματος που αγάπησε, το πετύχαινε.

Στα πιο σημαντικά της καριέρας της, στην πρεμιέρα του Μουντιάλ του 2019, με τις μετέπειτα θριαμβεύτριες ΗΠΑ να φτάνουν στο απίθανο 13-0 που αποτέλεσε ιστορικό ρεκόρ ακόμα και σε επίπεδο ανδρών, η Αμερικανίδα αθλήτρια πέντε γκολ! Συμμετείχε σε συνολικά 8 τέρματα, αφού, είχε και τρεις ασίστ στο παιχνίδι! Είχε πλέον γίνει μόλις η 2η παίκτρια στο Μουντιάλ των γυναικών που σκοράρει πέντε φορές σε ένα παιχνίδι, κάνοντάς το σε ηλικία 27 ετών και 199 ημερών.

Πάντοτε έδειχνε να ξέρει ότι θα έκανε τη μεγαλύτερη προσπάθεια για να καταφέρει αυτό που θα έβαζε στόχο.

Εκείνο το κοριτσάκι που κάποτε σε ένα μικρό κιτρινισμένο χαρτί, είχε γράψει ένα το μικρό και σαφέστατο μήνυμα στη μητέρα της κάνοντας μεγάλα όνειρα, μάλλον τώρα θα είναι υπερήφανο.

«Μαμά, αυτό που θέλω είναι να παίξω ποδόσφαιρο... Με αγάπη, η Άλι σου...».

  • Έγκυος, φουλ γυμναστική και ... κριτική

Οι προπονήσεις είναι κάτι που δεν το θεωρεί... υποχρέωση. Δεν είναι κάτι που θα το τηρεί μονάχα όσο διαρκεί η ποδοσφαιρική της καριέρα. Είναι ξεκάθαρα θέμα της ρουτίνας της και ίσως δεν το σκέφτεται καν όταν θα ξεκινήσει την γυμναστική της ή θα βρεθεί στο γήπεδο με μια μπάλα για να συνεχίσει να δουλεύει και να μη χάσει τη δύναμη του σώματος και των ποδιών της.

Ακόμα κι όταν ήταν 7 μηνών, με την κοιλιά της φυσικά να μην κρύβεται με τίποτα, η Άλεξ Μόργκαν πήγαινε στο γήπεδο, κλωτσούσε μπάλα, έκανε ασκήσεις, ενώ και στο σπίτι επέλεγε να κάνει συγκεκριμένα προγράμματα για να μη χάσει ούτε μέρα!

Και φυσικά σε τέτοιες περιπτώσεις έρχονται τα σχόλια και η κριτική για το ενδεχόμενο να είναι επικίνδυνο κάτι τέτοιο για το παιδί που κυοφορεί. Εκείνη όμως δεν στάθηκε σε όλα αυτά που άκουγε ή διάβαζε στα social media, όπου επιδείκνυε τη δουλειά που έκανε για να δώσει κίνητρο σε μελλοντικές μανούλες ή για να προσφέρει απλά δύναμη σε όλες τις γυναίκες. Έστελνε το μήνυμα πως τίποτα δεν σταματά. Και τα κατάφερε περίφημα.

Γιατί εν μέσω έξαρσης τότε του κορονοϊού, τον οποίο στις αρχές του 2020 δεν ήξερε κανείς πως ν' αντιμετωπίσει ή αν θα χαθεί σύντομα ή πόσο θανατηφόρος ιός είναι, η Μόργκαν... έδινε το παράδειγμα και διέλυε τον μετρητή του σεβασμού.

  • Το ξεκίνημα σε νεοσύστατη ομάδα και οι στιγμές με την κορούλα της

Η 32χρονη επιθετικός πλέον είναι μια πανέμορφη μανούλα που για τα 90 λεπτά των αγώνων αφήνει για λίγο στο πίσω μέρος του μυαλού της το παιδάκι της και «κλειδώνει» τη σκέψη της στο γκολ. Για την ακρίβεια, στα γκολ. Πληθυντικός αριθμός. Αγωνίζεται πλέον για την νεοσύστατη San Diego Wave μετρώντας σε μόλις 10 παιχνίδια, 11 τέρματα για την NWSL του 2022! Αυτά τα γκολ είναι μόλις ένα λιγότερο από τα συνολικά που είχε σκοράρει η Άσλεϊ Χατς, η οποία πέρυσι κατέκτησε το Golden Boot για τα περισσότερα τέρματα.

Κι όμως, η Μόργκαν ήδη... έχει κάνει τον χαμό της! Και φυσικά οι διακρίσεις συνεχίζουν να καταφθάνουν στα χέρια της με όσα πετυχαίνει στον αγωνιστικό χώρο. Δεν το ξέχασε ποτέ το γκολ. Δεν το άφησε να της φύγει. Δεν άφησε την μικρούλα Άλεξ να χάσει τη σκέψη με την οποία μεγάλωσε, αγαπώντας τη μπάλα και κάνοντας όνειρα για κουνημένα δίχτυα αντιπάλων. Κι όταν πλέον το παιχνίδι τελειώνει, ο ρέφερι σφυρίζει τη λήξη και όλοι είναι ελεύθεροι να ξεκουραστούν, ν' αγκαλιαστούν, ν' αναλογιστούν τι πήγε λάθος και τι πήγε βάσει σχεδίου, η Μόργκαν έχει μονάχα ένα πράγμα να την ενδιαφέρει.

Να ψάξει την κορούλα της στην εξέδρα μαζί με τον μπαμπά της για να την πάρει μια αγκαλιά. Και να την αφήσει να καθίσει στο χορτάρι να παίξει. Ή να κάνουν μαζί κάποιες διατάσεις. Ή απλά να ζήσουν στιγμές μαζί. Στο γήπεδο. Στο χώρο όπου η μαμά της μικρούλας έμαθε να δίνει τεράστιες μάχες, να πετυχαίνει πράγματα και να δώσει το παράδειγμα στην κορούλα της πως θα μπορέσει να καταφέρει όσα βάλει ο νους της.

Και αυτές οι στιγμές τους, πάντα μα πάντα, θα είναι πιο όμορφες από κάθε εντυπωσιακό γκολ και πιο λαμπερές από κάθε τίτλο ή μετάλλιο που θα παίρνει η Αμερικανίδα ποδοσφαιρίστρια...

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]