lli

Η Αϊλίν Γκου επέλεξε την Κίνα έναντι των ΗΠΑ και στα 18 της είναι μία από τις αθλήτριες με τη μεγαλύτερη επιρροή

Πηνελόπη Γκιώνη

Μία από τις 100 προσωπικότητες του TIMES με μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο για το 2022, μόνο 18 ετών. Η Αϊλίν Γκου δημιούργησε «θόρυβο» γύρω από το όνομά της και έχτισε ήδη μία μεγάλη καριέρα.

Μόλις 18 ετών και το ονόμά της είναι γνωστό σε ΗΠΑ και Κίνα, αν όχι και στον υπόλοιπο κόσμο που ασχολείται έστω και λίγο με τα χειμερινά σπορ. Η Αϊλίν Γκου, ή Γκου Αίλίν όπως τη γνωρίζουν στα κινέζικα, έχει στην κατοχή της τρία Ολυμπιακά μετάλλια από μία μόνο διοργάνωση χειμερινών Αγώνων, στο ντεμπούτο της, και είναι η μοναδική freestyler που το έχει καταφέρει αυτό.

Από τριών ετών ξεκίνησε το σκι και στα 23 της ήταν ήδη πρωταθλήτρια, συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον των Αμερικανών. Ο πρώτος της τίτλος σε Παγκόσμιο κύπελλο ήταν με τη σημαία των Αμερικανών όταν ήταν μόνο 15 ετών (το 2019), ενώ λίγο αργότερα ανακοίνωσε πως θα αρχίσει να αγωνίζεται με την Κίνα. Η 18χρονη σήμερα Γκου επέλεξε να εκπροσωπήσει την Κίνα, της μητέρας της, έναντι των Ηνωμένων Πολιτειών στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου 2022, και αμέσως ξεκίνησαν διάφορες αντιδράσεις και από τις δύο πλευρές.

Η εντυπωσιακή freestyler αγωνίζεται υπό τη σημαία της Κίνας από τον Ιούνιο του 2019, αλλάζοντας την αθλητική της ταυτότητα που μέχρι τότε έγραφε «ΗΠΑ». Πρόθεσή της από τότε ήταν να αγωνιστεί ως Κινέζα στους ερχόμενους χειμερινούς Ολυμπιακούς στην πρωτεύουσα της Κίνας, το Πεκίνο ώστε να περάσει ένα όμορφο μήνυμα σε όσους θα την παρακολουθούσαν: «Ο σκοπός μου είναι να εμπνεύσω εκατομμύρια παιδιά στην Κίνα που μπορεί να μην έχουν επαφή με το σκι και τα χειμερινά σπορ. Με αυτόν τον τρόπο θα ενώσουμε ανθρώπους, θα προάγουμε την κοινή κατανόηση και θα ενδυναμώσουμε τις σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών».

Το 2020 πήρε την πρώτη γεύση Ολυμπιακής επιτυχίας αφού κέρδισε τρία μετάλλια στους Ολυμπιακούς νέων της Λωζάνης ενώ αναδείχθηκε δύο φορές Παγκόσμια πρωταθλήτρια το 2021. Η χρονιά της ήταν το 2022 όταν κέρδισε δύο χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια και ένα αργυρό στο Πεκίνο 2022. «Άξιζε τον κόπο μου, άξιζε τα πάντα ακόμη και τους ημιμαραθωνίους που έτρεχα για προπόνηση» είχε δηλώσει αργότερα για την επιτυχία της στους Αγώνες.

Οι Κινέζοι έσπευσαν να τη χαρακτηρίσουν τη «νέα βασίλισσα του χιονιού» ενώ οι Αμερικανοί βασίζονταν στο ότι έγινε η σκιέρ που είναι σήμερα επειδή μεγάλωσε στις ΗΠΑ και πως λόγω αυτού θα έπρεπε να αγωνίζεται για λογαριασμό τους. Η ίδία δεν έχει απαντήσει ποτέ ευθέως σε όλα αυτά αλλά έχει δηλώσει πως έχει διπλή υπηκοότητα, όχι μόνο μία, και δεν ξεχωρίζει καμία από τις δύο χώρες: «Είμαι Αμερικανίδα, δεν μπορεί κανείς να πει πως δεν είμαι. Δείτε τον τρόπο που μιλάω, που φέρομαι, όλα. Όταν όμως βρίσκομαι στην Κίνα, είμαι Κινέζα και κανείς δεν μπορεί να πει κάτι διαφορετικό αφού μιλάω άπταιστα τη γλώσσα και ενσωματώνομαι στην κουλτούρα».

Μετά από όλη αυτή τη συζήτηση η Γκου έγινε ακόμη γνωστότερη και οι κουβέντες της περί ένωσης των λαών την έκαναν συμπαθή στην πλειοψηφία του κοινού. Το δημοφιλές περιοδικό TIMES την έβαλε δικαίως στη λίστα με τους 100 ανθρώπους που επηρέασαν τον κόσμο μέσα στο 2022 και παράλληλα, το ESPN την ανέδειξε ως την Best Breakthrough Athlete και Best Female Action Sport Athlete.

Για το 2022 βρίσκεται στο Νο3 των πιο ακριβοπληρωμένων αθλητριών της χρονιάς αφού τα συμβόλαιά με της με brands της Κίνας αξίζουν χρυσό, όπως και τα μετάλλιά της. Η Γκου απασχολείται και ως μοντέλο με μεγάλους οίκους, όπως για παράδειγμα Louis Vuitton, να την επιλέγουν ως πρόσωπο για τις καμπάνιες τους ή για εξώφυλλα μεγάλων περιοδικών. Ακόμη και στο Ιnstagram η απήχησή της είναι αρκετά μεγάλη, με 1.6 εκατομμύρια followers.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]