shuai peng
03/11/2022
ΤΕΝΝΙΣ

Σουάι Πενγκ: Κανείς δεν γνωρίζει πού βρίσκεται και αν είναι ασφαλής

Πηνελόπη Γκιώνη

Ένας χρόνος πέρασε από τη μέρα που η Κινέζα τενίστρια Πενγκ Σουάι κατήγγειλε πως έχει πέσει θύμα βιασμού από τον πρώην αντιπρόεδρο της κινεζικής κυβέρνησης. Μέχρι σήμερα παραμένει άγνωστο το που βρίσκεται ενώ κανείς δεν την έχει δει από τον περασμένο Φερβουάριο.

Πριν από έναν χρόνο, στις 2 Νοεμβρίου του 2021, η πρωταθλήτρια του τένις Σουάι Πενγκ έκανε μία δημόσια ανάρτηση αποκαλύπτοντας πως είχε πέσει θύμα βιασμού από τον αντιπρόεδρο της προηγούμενης κυβέρνησης της Κίνας, Ζανγκ Γκαολί. Μόλις 20 λεπτά μετά η ανάρτηση διαγράφηκε. Αργότερα η Πενγκ ανασκεύασε τα όσα είχε πει και έπειτα εξαφανίστηκε. Έναν χρόνο μετά ακόμη δε γνωρίζει κανείς που βρίσκεται η Κινέζα τενίστρια και αν είναι ασφαλής.

Όταν η Σουάι Πενγκ κατήγγειλε πως ο πρώην αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης την είχε βιάσει, ο κόσμος του τένις είχε συγκλονιστεί και όλοι έσπευσαν να σταθούν στο πλευρό της. Κορυφαίοι παίκτες και κορυφαίες παίκτριες του αθλήματος, όπως ο Νόβακ Τζόκοβιτς και η Σερένα Γουίλιαμς, είχαν εκφράσει δημόσια την ανησυχία τους για την ασφάλεια της Πενγκ. Η ίδια για ένα διάστημα εξαφανίστηκε, κανείς δεν ήξερε που βρισκόταν και αν είναι ασφαλής ενώ κάποιες «πληρωμένες» απαντήσεις/επιθέσεις της στα ΜΜΕ, μέσω των social media, δεν είχαν πείσει κανέναν.

Η Παγκόσμια ομοσπονδία του τένις, ITF όπως και οι διεθνείς ομοσπονδίες ATP και WTA αποφάσισαν να κάνουν «εμπάργκο» στην Κίνα παίρνοντας όλες τις διοργανώσεις από εκεί και την απόφαση αυτοί τη χειροκρότησαν όλοι. Αργότερα, όμως, εξέδωσαν ανακοινώσεις που εξηγούσαν πως δεν τους έπεισαν οι δηλώσεις της Πενγκ πως είναι ασφαλής και θα συνεχίσουν να παρακολουθούν τις εξελίξεις. Έκτοτε, δεν φαίνεται να έχουν ενημερωθεί για το που βρίσκεται και αν είναι πράγματι ασφαλής ενώ αρμόδιοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είχαν εκφράσει τις υποψίες τους για κράτησή της.

Τότε δημιουργήθηκε από το κοινό και η καμπάνια #WHEREISPENGSHUAI, μία καμπάνια που έφτασε σε όλες τις άκρες της γης αλλά τελικά δεν είχε το αποτέλεσμα που ανανμενόταν αφού ακόμη και η ίδια η Πενγκ, στις ελάχιστες δηλώσεις που έκανε, αναρωτιόταν γιατί όλοι την ψάχνουν και θέλουν να μάθουν που βρίσκεται. Αυτές οι προκλητικές δηλώσεις της έκαναν την ανησυχία του κόσμου πιο έντονη αφού πίστευαν πως καθοδηγείται από την κινεζική κυβέρνηση.

peng ashuai

Παρά τα όσα είχαν προηγηθεί, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή επέτρεψε τη διεξαγωγή των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο το 2022, όπου μάλιστα η Πενγκ έκανε δημόσια εμφάνιση και συνομίλησε με τον πρόεδρο της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, στις κερκίδες μίας αρένας. Φυσικά, αυτή η κίνηση είχε κατακριθεί έντονα αφού ειπώθηκε πως η ΔΟΕ με τις κινήσεις της βοήθησε την κινεζική κυβέρνηση στην κάλυψη του γεγονότος. Εκείνη η μέρα, η 6η Φεβρουαρίου 2022, ήταν η τελευταία μέρα που η Πενγκ εμφανίστηκε δημόσια. Από εκείνη τη μέρα κανείς δεν την έχει.

Αξιοσημείωτο είναι πως ο πολιτικός τον οποίο η Πενγκ κατηγόρησε για βιασμό, Ζανγκ Γκαόλι, έκανε δημόσια εμφάνιση στην έναρξη του Κονγκρέσου, μαζί με άλλα μέλη του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος.

Από χθες, που ήταν η «επέτειος» του αρχικού γεγονότος, τα social media έχουν κατακλυστεί ξανά με εικόνες της Πενγκ και χρήστες που ζητούν να μάθουν που βρίσκεται και αν είναι πράγματι ασφαλής. Και όλα αυτά ενώ παράλληλα διεξάγεται ο τελικός του WTA στο Τέξας. Μέχρι στιγμής, η αρμόδια ομοσπονδία δεν έχει τοποθετηθεί επί του θέματος ενώ καμία αναφορά δεν έχει γίνει ακόμη ούτε από την ITF ούτε από τη ΔΟΕ.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]