Μπενεντέτα Πιλάτο: Η 17χρονη Παγκόσμια πρωταθλήτρια που παίρνει τη θέση της Πελεγκρίνι

Πηνελόπη Γκιώνη
Η Φεντερίκα Πελεγκρίνι αποσύρθηκε από την ενεργό δράση και ένα μεγάλο κεφάλαιο της παγκόσμιας κολύμβησης έκλεισε. Όμως, δε γινόταν η θέση της στον... θρόνο να μείνει κενή. Αυτό το κενό έχει έρθει να το συμπληρώσει η Μπενεντέτα Πιλάτο.

Η Φεντερίκα Πελεγκρίνι μετά μία καριέρα πολλών ετών με πολλά (Παγκόσμια και Εθνικά) ρεκόρ και αφού έφτιαξε μία μεγάλη συλλογή μεταλλίων αποσύρθηκε από την ενεργό δράση. Και αναπόφευκτα έμεινε ένα κενό. Η ιταλική παράδοση στην κολύμβηση, όμως, φροντίζει να αναπληρώνει αυτά τα κενά.

Και έτσι τη θέση αυτής της πραγματικής ντίβας, που πολύ δύσκολα την έκανε κανείς να μιλήσει αλλά όλοι είχαν πάντα κάτι να τη ρωτήσουν, θα πάρει ένα εξωστρεφές κορίτσι που απολαμβάνει να χαμογελά στον φακό και να μιλά με χαρά για τα επιτεύγματά της. Η Μπενεντέτα Πιλάτο.

Η Μπενεντέτα Πιλάτο από 12 ετών σημειώνει διακρίσεις. Στα 14 της πήρε τον πρώτο της Ευρωπαϊκό τίτλο και συγκλόνισε τον κόσμο της κολύμβησης. Την ίδια χρονιά ξεκίνησε αυτό το δημοφιλές χόμπι που έχουν όλοι οι ταλαντούχοι αθλητές. Το χόμπι των ρεκόρ. Πολλοί είναι αυτοί που λένε πως τέτοια δείγματα σε τόσο μικρές ηλικίες ίσως να μην είναι πάντα θετικά και πως μεγαλώνοντας να μην έχουν την ίδια εξέλιξη οι νεαροί αθλητές. Αλλά η Πιλάτο δεν ήταν από αυτά τα παιδιά. Ρεκόρ στο ρεκόρ, η 17χρονη πια κολυμβήτρια είναι χωρίς αμφιβολία το μεγάλο αστέρι της Ιταλίας και η επόμενη Regina της κολύμβησης.

Η τούρμπο-Μπένι

H Μπενεντέτα Πιλάτο γεννήθηκε στο Ταράντο της Ιταλίας, στις 18 Ιανουαρίου του 2005. Προπονητής της ήταν από την αρχή και μέχρι σήμερα ο Βίτο Ντ’Όνια. Στην αρχή ήταν διστακτική με το νερό και την πισίνα, δεν της άρεσε πολύ να κολυμπάει όμως ο πατέρας της θεωρούσε πως η κολύμβηση είναι το πιο πλήρες άθλημα και θέλησε να την ωθήσει σε αυτό. Αφού ξεκίνησε δειλά, όλα έκαναν κλικ μεταξύ τους. Το στυλ που (την) επέλεξε ήταν το πρόσθιο.

Οι φίλοι τη φωνάζουν Μπένι, για συντομία, και πια το παρατσούκλι της στις πισίνες είναι τούρμπο-Μπένι κολυμπάει σα να έχει… μηχανή. Η πρώτη της επιτυχία ήρθε το καλοκαίρι του 2017, όταν ήταν μόλις 12 ετών, που αγωνίστηκε στον ιταλικό αγώνα Trofeo Delle Regioni και κέρδισε τον τίτλο στα 100μ πρόσθιο με 1:16.08.

Το 2019 η Πιλάτο αποφάσισε να μας αφήσει όλους με το στόμα ανοιχτό. Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα νεανίδων, χρυσή με ρεκόρ διοργάνωσης. Παγκόσμιο πρωτάθλημα γυναικών, δευτεραθλήτρια κόσμου με εθνικό ρεκόρ. Παγκόσμιο πρωτάθλημα νεανίδων, χρυσή με διαφορά-ρεκόρ από τη δεύτερη. Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα γυναικών, πρωταθλήτρια Ευρώπης με Παγκόσμιο ρεκόρ νεανίδων. Όλα αυτά σε ηλικία 14 ετών. Κάθε διοργάνωση και ένα επίτευγμα. Κάθε κούρσα της και εντυπωσίαζε ακόμη περισσότερο. Κάθε φορά, πιο γρήγορη.

Το 2021 για την ίδια, αλλά και τον κόσμο που δυσκολευόταν να πιστέψει το ταλέντο μίας τόσο νεαρής αθλήτριας, θα ήταν μία χρονιά πρόκληση. Τον Μάιο αγωνίστηκε στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα γυναικών και τα διέλυσε όλα. Παγκόσμιο ρεκόρ γυναικών, παγκόσμιο ρεκόρ νεανίδων, ρεκόρ διοργάνωσης, φυσικά εθνικό ρεκόρ και εννοείται -ακόμη ένα- χρυσό μετάλλιο. Λίγο καιρό αργότερα, αποθεώθηκε στη Ρώμη στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα νεανίδων.

Στο Τόκιο 2020 ήρθε μία στιγμή για την οποία η Πιλάτο δεν ήταν προετοιμασμένη. Στα προκριματικά των 100μ προσθίου, που ήταν στο Νο6 της κατάταξης ανάμεσα στις συμμετέχουσες, αποκλείστηκε. Έκανε «αντικανονική» κίνηση με το πόδι της κατά της διάρκεια της κολύμβησης, που σημαίνει πως τα πόδια της δεν βρίσκονταν στην οριζόντια θέση που θα έπρεπε (το γνωστό ως scissors kick). Η πρώτη της εμπειρία σε Ολυμπιακούς Αγώνες δεν ήταν αυτή που ήθελε. Στα 16 της έπρεπε να φανεί δυνατή, να πάρει την «αποτυχία» και να την κάνει δύναμη για να μπορέσει να συνεχίσει.

Και αυτό έκανε. Το 2022 ήταν χρονιά Παγκοσμίου πρωταθλήματος. Παράλληλα, ήταν η ευκαρία της Πιλάτο να δείξει στον κόσμο πως έχει επανέλθει και πως θα βρίσκεται εδώ για πολλά χρόνια ακόμη. Και ενώ τα προγνωστικά δεν την είχαν στα μετάλλια, η ίδια κολύμπησε για ένα χρυσό πιο άξιο από όλα τα προηγούμενα. Χωρίς να αφήσει περιθώρια στη δεύτερη να την απειλήσει, κατέκτησε τον Παγκόσμιο τίτλο στα 100μ πρόσθιο μόλις στα 17 της. Αργότερα πήρε και το ασημένιο στα 50μ πρόσθιο.

Η σεζόν κλείνει με τη νεαρή πρωταθλήτρια να είναι μία από τις κορυφαίες Ιταλίδες αθλήτριες, να αποθεώνεται από τα ιταλικά μέσα που της έχουν δώσει ήδη τον τίτλο της επόμενης βασίλισσας και την ίδια να ετοιμάζεται τους Ολυμπιακούς του Παρισιού 2024 όπου θα επιδιώξει να πραγματοποιήσει το μεγαλύτερό της όνειρο.