vasilaki

Άρτεμις Βασιλάκη: Η νεαρή «τορπίλη» της ελληνικής κολύμβησης

Πηνελόπη Γκιώνη

Το 2013 ένας γιατρός της συνέστησε να ξεκινήσει κολύμβηση κι εκείνη τον άκουσε. Που να ήξερε πως το κολυμβητήριο θα γινόταν το δεύτερο σπίτι της και πως μέσα στις πισίνες θα έδινε τον καλύτερό της εαυτό;

Ένα 16χρονο κορίτσι, που βρέθηκε στις πισίνες σχεδόν τυχαία και που πλέον διαπρέπει. Προσπαθεί να συνδυάσει σχολείο με... Πανελλήνια ρεκόρ ενώ κάθε φορά που βουτάει στην πισίνα βελτιώνει τους χρόνους της. Η Άρτεμις Βασιλάκη είναι ένα από τα next big things της ελληνικής κολύμβησης.

Η τελευταία της μεγάλη επίδοση ήταν το περασμένο Σαββατοκύριακο που εντυπωσίασε στους αγώνες επίδοσης 25άρας πισίνας, στον Άγιο Νικολάο Κρήτης. Η νεαρή «τορπίλη» έκανε τριπλό Πανελλήνιο ρεκόρ. Δηλαδή με 17:03.85 στα 1500μ ελέυθερο κατάφερε να καταρρίψει το Πανελλήνιο ρεκόρ στην κατηγορία των κορασίδων, των νεανίδων και των γυναικών. Στα 16 της.

vasilaki

«Ξεκίνησα το κολύμπι εξαιτίας ενός ατυχήματος που είχα μικρή, δεν περίμενα ποτέ ότι θα έφτανα στο επίπεδο που είμαι τώρα και όλο αυτό οφείλεται στον προπονητή μου κ.Γιώργο Σουρδή και την προπονήτρια ξηράς την κ.Βάσω Σουρδή αλλά και την οικογένεια μου» λέει η ίδια στην ιστοσελίδα της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Ελλάδας και συνεχίζει: «Μαζί με τον προπονητή μου, αν όλα πάνε καλά, έχουμε θέσει αρκετούς στόχους για φέτος, ελπίζουμε να είναι μια γεμάτη κολυμβητική χρονιά. Είμαι σε μια ομάδα που ό,τι και να επιλέξω να κάνω, οι προπονητές μου αλλά και οι συναθλητές μου θα με βοηθήσουν».

Η Κρητικιά πρωταθλήτρια έχει ήδη σημαντικές διακρίσεις στο βιογραφικό της αφού έως τώρα έχει πετύχει το φοβερό τριπλό πανελλήνιο ρεκόρ, πανελλήνιο ρεκόρ εφήβων-νεανίδων στη σκυταλοδρομία 4Χ100μ μεικτή ελεύθερο, έχει κερδίσει αργυρό μετάλλιο στην Παγκόσμια Γυμνασιάδα της Νορμαδίας στα 400μ ελεύθερο, δύο πρωτιές σε Πανελλήνιο πρωτάθλημα γυναικών στα 400μ ελεύθερο και 800μ ελεύθερο και ένα χάλκινο σε Πανελλήνιο πρωτάθλημα γυναικών στα 200μ ελεύθερο. Επίσης, στο Ευρωπαϊκό νεανίδων το καλοκαίρι κατέλαβε τη 13η θέση στα 200μ και 400μ ελέυθερο όμως αυτές οι θέσεις δεν την ικανοποίησαν: «Φετινός στόχος είναι μια καλύτερη εμφάνιση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα» δηλώνει.

Φυσικά, αφού μπήκε στον κόσμο του αθλητισμού και της κολύμβησης άρχισε να ξεχωρίζει αθλητές ως πρότυπα και να θέτει υψηλούς στόχους: «Σαν όνειρο, έχω να μοιάσω στην μεγάλη αθλήτρια αποστάσεων την Κέιτι Λεντέκι (επτά φορές Ολυμπιονίκης, 19 φορές Παγκόσμια πρωταθλήτρια από τις ΗΠΑ)».

Ο συνδυασμός του πρωταθλητισμού με το σχολείο δεν είναι εύκολος και πόσο μάλλον για ένα νεαρό κορίτσι που βλέπει πως σε κάθε κούρσα μπορεί να τερματίσει ακόμη γρηγορότερα. Η Βασιλάκη, με απόλυτη ειλικρίνεια, εξηγεί πως δυσκολεύεται λίγο όμως πρροσπαθεί: «Με το σχολείο, δυσκολεύομαι λίγο- λέει με ειλικρίνεια- καθώς χάνω αρκετές ώρες για να κάνω προπονήσεις. Δυστυχώς σε αυτό το κομμάτι δεν υπάρχει μέριμνα από το κράτος, εγώ προσπαθώ όσο μπορώ γιατί ούτε χρόνος για φροντιστήρια υπάρχει. Ευτυχώς για μένα έχω τις φίλες μου που με βοηθούν σε ό,τι χρειαστώ . Θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε αυτούς τους ανθρώπους που είναι πάντα δίπλα μου». Αξίζει να αναφέρουμε πως η νεαρή πρωταθλήτρια, λόγω των επιτυχιών της, έχει τη δυνατότητα να σπουδάσει στο ΣΕΦΑΑ (Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού).

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]