ledecky

Κέιτι Λεντέκι: Η G.O.A.T που δεν χορταίνει τα Παγκόσμια ρεκόρ

Πηνελόπη Γκιώνη

THE G.O.A.T. Η πρώτη που κατακτά πέντε συνεχόμενους, Παγκόσμιους τίτλους σε ατομικό αγώνισμα. Η αθλήτρια με τα περισσότερα Ολυμπιακά μετάλλια σε ατομικό αγώνισμα. Σε όλα πρώτη, αφού άλλωστε αυτό της αρέσει να κάνει.

Η Κέιτι Λεντέκι δεν κολυμπάει συχνά στην πισίνα των 25 μέτρων, της ταιριάζει καλύτερη η 50άρα. Αλλά όταν το κάνει πρέπει να συγκεντρώνουμε την προσοχή μας πάνω της γιατί δε θα απογοητεύσει ποτέ. Και ακριβώς έτσι έγινε αφού η "τρελή" αυτή Αμερικανίδα κατέρριψε ακόμη ένα Παγκόσμιο ρεκόρ. Αυτή τη φορά στα 1500μ ελεύθερο 25άρας. Και δεν το κατέρριψε απλά αλλά το διέλυσε βελτιώνοντάς το κατά σχεδόν 10 δευτερόλεπτα.

Αν δει κανείς το βιογραφικό της τα... χάνει. Στα 25 της έχει ήδη 10 Ολυμπιακά μετάλλια, 19 Παγκόσμιους τίτλους και πολλά, πολλά ρεκόρ. Παγκόσμια ρεκόρ, ηπειρωτικά, εθνικά, ρεκόρ διοργανώσεων. Δεν αφήνει τίποτα που να μη θέλει να βάλει την υπογραφή της. Και, μάλιστα, αυτό έχει ξεκινήσει από το σχολείο.

Το κορίτσι-θαύμα του σχολείου

Η Λεντέκι φοίτησε στο Little Flower School, στη Μπεθέσδα των ΗΠΑ, και αποφοίτησε από το Stone Ridge School of the Sacred Heart το 2015. Κατά τη διάρκεια της σχολικής της καριέρας στην κολύμβηση η ίδια κατέρριψε όλα τα ρεκόρ που θα μπορούσε να έχει καταρρίψει και, αποφοιτώντας, όλα είχαν την υπογραφή της πλην των 100μ προσθίου. Η επιτυχημένη της πορεία στις πισίνες είχε σχεδόν προδιαγραφεί από όταν ήταν ακόμη μικρή.

Τα Παγκόσμια ρεκόρ

Υπολογίζεται πως η Λεντέκι έχει καταρρίψει περίπου 14 Παγκόσμια ρεκόρ από την αρχή της καριέρας της και 37 αμερικανικά ρεκόρ. Από τα 400μ ελεύθερο μέχρι και τα 1500μ ελεύθερο έχει τσεκάρει όλα τα ρεκόρ. Γι' αυτό και λέγεται πως είναι η κορυφαία κολυμβήτρια των αποστάσεων.

Η νεαρή Λεντέκι και η εξέλιξη στα κολυμβητήρια

ledecky

Η Κέιτι Λεντέκι γεννήθηκε τον Μάρτιο του 1997 στο Μέριλαντ των ΗΠΑ. Το εξάχρονο, τότε, κορίτσι ήρθε σε επαφή με την πισίνα για πρώτη φορά επειδή είχε "ζηλέψει" το χόμπι του μεγάλου της αδερφού, Μάικλ. Αγάπησε το κολύμπι και συνέχισε να κολυμπά για χρόνια, με πολλή αγάπη για το άθλημα και ζήλο. Το 2011 ο τότε προπονητής της, Γιούρι Σουγκουγιάμα, της πρότεινε να αλλάξουν τεχνική και να ξεκινήσει να κλωστά λίγο περισσότερο, ακολουθώντας μία τεχνική που βλέπει κανείς περισσότερο στους άνδρες κολυμβητές και σπανίως σε γυναίκες. Την ίδια χρονιά, κυριάρχησε στο Εθνικό πρωτάθλημα Junior κερδίζοντας χρυσό σε 400μ, 800μ, και 1500μ ελεύθερο.

Στα 15 της έγινε μέλος της Ολυμπιακής ομάδας των ΗΠΑ. Πως θα άφηναν εκτός ένα τέτοιο ταλέντο; Και για πρώτη φορά θα πήγαινε σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Στο Λονδίνο 2012 η Λεντέκι μας συστήθηκε με τον πιο σωστό τρόπο, για να μείνει αξέχαστη. Μπορεί να ήταν το νεότερο σε ηλικία μέλος της Αμερικανικής ομάδας αλλά το είχε βάλει στο μυαλό της, όπως είπε αργότερα, και δε φοβήθηκε καθόλου να κυνηγήσει το βάθρο. Και έτσι έγινε χρυσή Ολυμπιονίκης στα 800μ ελέυθερο στα 15 της.

Από εκείνη τη στιγμή και πέρα ξεκίνησαν τα ρεκόρ και η συγκομιδή μεταλλίων και δέκα χρόνια αργότερα ακόμη δεν έχει σταματήσει. Τρεις φορές έχει βρεθεί σε Ολυμπιακούς Αγώνες, και τις τρεις έχει επιστρέψει με μετάλλια στις βαλίτσες της. Έξι στο Ρίο 2016, εκ των οποίων τα τέσσερα χρυσά, και πέντε στο Τόκιο 2020, εκ των οποίων τα δύο χρυσά.

ledeckyyy

Το G.O.A.T mentality

Αυτό που την έκανε να ξεχωρίσει από μικρή. Πέρα από το ταλέντο και τη σκληρή δουλειά, ένας πρωταθλητής χρειάζεται να έχει πολύ συγκροτημένη σκέψη και αποφασιστηκότητα. Ορμή. Να μη φοβάται. Ο συνδυασμός όλων αυτών μαζί είναι πάντα κερδοφόρος. Αυτό ακριβώς έχει η Λεντέκι. Το μυαλό της δίνει τις σωστές εντολές, τη σωστή στιγμή. Θέλει θάρρος για να βρεθεί ένα κορίτσια σε ηλικία 15 ετών στην πισίνα των Ολυμπιακών Αγώνων και να μην την καταπιούν τα πενήντα μέτρα νερού που έχει μπροστά της. Να κολυμπά δίπλα στα είδωλά της και να σκεφτεί: «Θα τις κερδίσω». Να γνωρίζει πως είναι ικανή και μπορεί να ανέβει στο βάθρο, και να το καταφέρνει. Να μην την "πνίγει" η στιγμή και το άγχος. Και πάντα, μα πάντα να συνεχίζει να προσπαθεί και να κάνει θυσίες που άλλοι δεν έκαναν. Αυτό είναι το G.O.A.T. mentality. Και η Λεντέκι είναι, πράγματι, the Greatest Of All Time στο είδος της.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]