pernilleblume

Ποια είναι η χαμογελαστή Ολυμπιονίκης που είπε «αντίο» στα κολυμβητήρια

Πηνελόπη Γκιώνη

Η τρεις φορές Ολυμπιονίκης της κολύμβησης, Περνίλ Μπλουμέ, ανακοίνωσε πως ένα από τα ομορφότερα ταξίδια της ζωής της ολοκληρώνεται αφού κρεμάει τα... γυαλάκια της και ετοιμάζεται για ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή της.

«Το ταξίδι είναι αυτό που με γεμίζει χαρά» έχει δηλώσει η Περνίλ Μπλουμέ όταν τη ρώτησαν τι είναι αυτό που την κάνει να αγαπά τόσο την κολύμβηση. Αυτό το ταξίδι, όμως, ολοκληρώθηκε για τη χαμογελαστή Δανή που γέμιζε φως τις πισίνες αφού η ίδια ανακοίνωσε πως αποσύρεται από την ενεργό δράση. Τώρα η απόλυτα προγραμματισμένη μέρα της, λόγω των προπονήσεων, θα αλλάξει αφού, όμως, κατάφερε πρώτα να πραγματοποιήσει τα «πιο τρελά της όνειρα» όπως έγραψε η ίδια στην ανακοίνωσή της.

Η πορεία της στις πισίνες και τα μετάλλια

Το 2010 έγινε μέλος της Εθνικής ομάδας της χώρας, το 2011 πήρε το πρώτο της χρυσό (Ευρωπαϊκό 25άρας πισίνας) με τη σκυταλοδρομία 4Χ50μ ελεύθερο και το 2012 βρέθηκε για πρώτη φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Τότε ήταν μόλις 18 ετών και είχε καταφέρει να προκριθεί σε πέντε (!) αγωνίσματα, τρία ατομικά και δύο με στη σκυταλοδρομία.

Στα 50μ ελεύθερο αποκλείστηκε στους προκριματικούς, το ίδιο και στα 100μ ελεύθερο ενώ στα 200μ ελεύθερο πέρασε τους προκριματικούς όμως pernille blumeαποκλείστηκε στον επόμενο γύρο. Με τις ομάδες των σκυταλοδρομιών, 4Χ100μ ελεύθερο και 4Χ100μ μεικτή, κατάφεραν να βρεθούν στους τελικούς και τερμάτισαν στις θέσεις έξι (με νέο Εθνικό ρεκόρ) και επτά αντίστοιχα. Αργότερα, την ίδια χρονιά, κέρδισαν το Παγκόσμιο πρωτάθλημα 25άρας πισίνας στη σκυταλοδρομία 4Χ100μ μεικτή.

H 25άρα πισίνα της ταίριαζε περισσότερο όμως και σε αυτή των Ολυμπιακών διαστάσεων μπορούσε να κλέψει την παράσταση. Όπως και έκανε στο Ρίο 2016. Εκεί όπου η Δανία είχε ξανά χρυσή Ολυμπιονίκη στην κολύμβηση, για πρώτη φορά μετά το 1948. Στα 50μ ελεύθερο η Μπλουμέ, με χρόνο 24.07 τερμάτισε πρώτη και πήρε το πρώτο της Ολυμπιακό μετάλλιο. Λίγες ώρες αργότερα θα κατακτούσε και το δεύτερο της καριέρας της. Η ομάδα της σκυταλοδρομίας 4Χ100μ μεικτή, με τη Μπλουμέ να είναι στον τερματισμό, έκαναν νέο Ευρωπαϊκό ρεκόρ 3:55.01 και κατέκτησαν το χάλκινο Ολυμπιακό μετάλλιο πίσω από τις υπερδυνάμεις της κολύμβησης ΗΠΑ και Αυστραλία.

Την επόμενη χρονιά, το 2017, κατέκτησε το χάλκινο στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα 50άρας πισίνας στα 100μ ελεύθερο και μοιράστηκε το βάθρο με τις φοβερές Σιμόνε Μανουέλ (ΗΠΑ) και Σάρα Σέστρεμ (Σουηδία). Την ίδια χρονιά κολύμπησε στα 50μ ελέυθερο το σούπερ γρήγορο 23.49 (ατομικό και Εθνικό ρεκόρ) για να πάρει το χρυσό στο Ευρωπαϊκό 25άρας και να γίνει, τότε, η 4η ταχύτερη όλων των εποχών στο αγώνισμα.

Δύο ασημένια και ένα χάλκινο στο Ευρωπαϊκό 50άρας, στα 50μ ελεύθερο και τις σκυταλοδρομίες, το 2018 και χάλκινο σε Παγκόσμιο κύπελλο. Και όσο πήγαινε και μεγάλωνε η συλλογή των μεταλλίων της.

Το 2019, μετά από επέμβαση που έκανε στην καρδιά, αγωνίστηκε σε διάφορα μίτινγκ κολύμβησης της Παγκόσμιας ομοσπονδίας και κατέκτησε αρκετά ακόμη μετάλλια. Όλα όμως θα κατέληγαν στο Τόκιο. Εκεί όπου λίγα λεπτά με το αργυρό Ολυμπιακό του συντρόφου της, φλόρεντ Μαναντού, η ίδια θα κατακτούσε το χάλκινο στα 50μ ελεύθερο και θα γινόταν για τρίτη φορά Ολυμπιονίκης. Με δάκρυα στα μάτια και με τους συναθλητές τους να χειροκροτούν αποχώρησε από την πισίνα του Τόκιο, αγκαλιά με τον Μαναντού.

Το 2022 αγωνίστηκε μόνο σε δύο διεθνή μίτινγκ, σε Γαλλία και Σουηδία και από τον Απρίλιο είχε σταματήσει. Όμως δεν περίμενε κανείς πως αυτοί θα ήταν οι τελευταίοι αγώνες της καριέρας της.

blum

Η Μπλουμέ έξω από τα κολυμβητήρια

Η Δανέζα Ολυμπιονίκης γεννήθηκε το 1994 στο Χέρλεβ της Δανίας. Το 2008, παρακολουθώντας τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, κατάλαβε πως θέλει να γίνει επαγγελματίας κολυμβήτρια σαν αυτούς που έβλεπε στην τηλεόραση. Παρέμεινε ξύπνια όλο το βράδυ για να δει τους Αγώνες και τότε αποφάσισε πως θα δουλέψει όσο περισσότερο μπορεί για να τα καταφέρει.

Όταν ήταν μικρή της είχαν πει πως είναι κοντή για την κολύμβηση και για λίγο αυτό την κράτησε μακριά από τα κολυμβητήρια. Όμως επέστρεψε για να τους βγάλει όλους λάθος.

Μετά το Ολυμπιακό χρυσό της, στο 2016 στο Ρίο, έχει εξηγήσει πως άλλαξε η ζωή της εξωτερικά αλλά μέσα της παρέμεινε η ίδια. Όμως, ήταν πολύ σημαντικό που απέκτησε "διαφορετική" φωνή μετά την επιτυχία της καθώς, πλέον, ο κόσμος την "άκουγε" περισσότερο. «Σε παρακαλώ, σύμπαν, βοήθησέ με να χρησιμοποιήσω αυτό το Ολυμπιακό μετάλλιο -τη νέα μου φωνή- για να βοηθήσω και να εμπνεύσω άλλους ανθρώπους» είπε, σαν προσευχή, μετά την κατάκτηση αυτού του μεταλλίου.

Το 2019 χρειάστηκε να κάνει επέμβαση στην καρδιά της ώστε να κλείσει μία μικρή τρύπα που είχε, για να αποφευχθεί κάθε κίνδυνος δημιουργίας θρόμβων ή ακόμη και εμφράγματος. Η Μπλουμέ έκανε την απαραίτητη αποκατάσταση και την ίδια χρονιά, λίγους μήνες αργότερα, έπεσε ξανά στις πισίνες και αγωνίστηκε κανονικά.

Ποτέ σε δηλώσεις της ή με πράξεις της δεν υποτίμησε καμία αντίπαλό της και, μάλιστα, κάθε φορά που της ζητούσαν να πει για μία γυναίκα αθλήτρια που ξεχωρίζει απαντούσε πως είναι ξεχωριστές «όλες»: «Για να είμαι ειλικρινής θαυμάζω όλες τις γυναίκες αθλήτριες. Το αγαπώ όταν αθλήτριες δείχνουν ότι μπορούν να υποστηρίξουν τη διαφορετικότητα, ακόμη και στον αθλητισμό. Θαυμάζω όλες τις κυρίες που βγαίνουν εκεί έξω και κυνηγούν τα όνειρά τους ακόμη κι αν τους είχαν πει πως το σώμα τους, για παράδειγμα, δεν ταίριαζε με το άθλημα που είχαν επιλέξει. Πολύ συχνά οι αθλήτριες είναι ανεξάρτητες και δημιουργικές και με εμπνέει να βλέπω άλλες γυναίκες να λένε τις σκέψεις τους και να δημιουργούν έναν κόσμο όπου η θηλυκότητα συναντά την αρρενοπώτητα» έχει πει σε συνέντευξή της.

«Περίεργη, περιπετειώδης και πιστή», με αυτές τις τρεις λέξεις περιγράφει τον εαυτό της ενώ έχει αποκαλύψει πως η καλύτερη συμβουλή που έχει δεχθεί ποτέ είναι να εμπιστεύεται τον εαυτό της και να ακούει πάντα το σώμα της. Η ίδια θα συμβούλευε μία νεαρή αθλήτρια να πιστέψει στον εαυτό της και να ξεχάσει τις αμφιβολίες που μπορεί να έχει.

Η αθλήτρια που πάντα ήταν χαμογελαστή και επικοινωνιακή φοβόταν τις συντεντεύξεις καθώς, όπως εξηγούσε: «Ανοίγεσαι σε έναν άγνωστο και όταν αρχίζω να μιλάω τότε μπορεί να πω πολλά, πολλά που δεν χρειάζονται. Και τότε θα σκεφτώ μήπως θα γίνω πρωτοσέλιδο αύριο από αυτά που είπα... Δεν καταλαβαίνει ο κόσμος πόσο "ανοιχτή" είναι μία συνέντευξη».

Αγαπημένα της χόμπι η γιόγκα και το διάβασμα.

Από τον Φεβρουάριο του 2020 είναι σε σχέση με τον Γάλλο, τέσσερις φορές Ολυμπιονίκη της κολύμβησης, Φλορέντ Μαναντού, και τον Σεπτέμβριο του 2021 αρραβωνιάστηκαν ενώ μένουν μαζί στη Μασσαλία.

Ακολούθησε το GWomen στο instagram

Στείλε μας νέα, ιδέες, προτάσεις, απορίες για τον γυναικείο αθλητισμό στο [email protected]