Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η πράσινη μετάβαση είναι προτεραιότητα»

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η πράσινη μετάβαση είναι προτεραιότητα»
Ο Πρωθυπουργός μίλησε για τη σημασία του έργου «Astypalea: smart & sustainable island». ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑ: Πάνος Σεϊτανίδης

Ακριβώς ένα χρόνο μετά την παρουσίαση του προγράμματος «Αστυπάλαια – Έξυπνο και Βιώσιμο Νησί», ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Διευθύνων Σύμβουλος του Volkswagen Group, Χέρμπερτ Ντις, επισκέφτηκαν και πάλι την «Πεταλούδα του Αιγαίου» σηματοδοτώντας την έναρξη της δεύτερης φάσης του προγράμματος.

Αστυπάλαια

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο Πρωθυπουργός μίλησε σχετικά στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters τονίζοντας τη θέση που κατέχει αυτό το project στις δράσεις της κυβέρνησης για την καθαρή ενέργεια και το κλίμα: «Αυτό που βλέπετε εδώ είναι μια “ματιά” στο μέλλον. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε εδώ στην Αστυπάλαια -και θα προσπαθήσουμε να κάνουμε το ίδιο σε όλα τα νησιά μας- είναι να αποδείξουμε ότι η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια μπορεί να γίνει πραγματικότητα με ακόμη ταχύτερους ρυθμούς από ό,τι πολλοί προσδοκούσαν».

Το πρόγραμμα «Αστυπάλαια: Έξυπνο και Βιώσιμο Νησί» περιλαμβάνει τέσσερις πυλώνες: την Ηλεκτροκίνηση, την έξυπνη κινητικότητα, τη φόρτιση και την ενέργεια καθώς και την αυτόνομη οδήγηση.

Αστυπάλαια

Ιδιαίτερη μνεία έγινε για τον τρίτο πυλώνα, αυτόν της ενέργειας. Όπως ανακοινώθηκε, ένα υβριδικό σύστημα θα αντικαταστήσει τις υπάρχουσες γεννήτριες diesel. Απαντώντας λοιπόν σε ερώτηση για τη μετάβαση της Ευρώπης σε μία οικονομία με ουδέτερο ισοζύγιο εκπομπών, τη στιγμή που η ΕΕ επιχειρεί να μειώσει την εξάρτησή της από τις ρωσικές εξαγωγές ορυκτών καυσίμων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε: «Η επίτευξη των στόχων μας όσον αφορά την πράσινη μετάβαση καθίσταται προτεραιότητα όχι μόνο για περιβαλλοντικούς λόγους, όχι μόνο για να καταφέρουμε να γίνουμε η πρώτη ήπειρος στον κόσμο που θα έχει ουδέτερο κλιματικό αποτύπωμα, αλλά είναι επίσης σημαντικό προκειμένου να ενισχύσουμε τη στρατηγική μας αυτονομία. Ο άνεμος και ο ήλιος που έχουμε εδώ παράγουν, αυτή τη στιγμή, το φθηνότερο ηλεκτρικό ρεύμα που μπορούμε να έχουμε. Είναι άφθονο και είναι δικό μας. Δεν χρειάζεται να βασιστούμε σε οποιονδήποτε άλλο».

Αστυπάλαια

Φωτογραφίες: Volkswagen Group

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!