Αστυπάλαια: Αστικά δρομολόγια με το ID. Buzz, ενοικίαση ηλεκτρικών οχημάτων με το λεπτό

Αστυπάλαια: Αστικά δρομολόγια με το ID. Buzz, ενοικίαση ηλεκτρικών οχημάτων με το λεπτό
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο CEO του Volkswagen Group εγκαινίασαν τη δεύτερη φάση του προγράμματος «Αστυπάλαια, Έξυπνο και Βιώσιμο Νησί». ΑΠΟΣΤΟΛΗ - ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑ: Πάνος Σεϊτανίδης

Την πρόοδο του προγράμματος για την μετατροπή της Αστυπάλαιας σε «έξυπνο και βιώσιμο νησί», όπου όλες οι μετακινήσεις θα γίνονται με ηλεκτρικά (από το 2025 και με αυτόνομα) οχήματα, παρακολούθησαν ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και ο Διευθύνων Σύμβουλος του Volkswagen Group, Χέρμπερτ Ντις.

Στην εκδήλωση που παρακολούθησε ο απεσταλμένος του Gazzetta, Πάνος Σεϊτανίδης, έγινε η παράδοση του πρώτου ηλεκτρικού ασθενοφόρου στο νησί, του Volkswagen e-Crafter, αλλά και η παρουσίαση του ηλεκτρικού βαν ID. Buzz που θα αναλάβει σύντομα δρομολόγια για τις αστικές συγκοινωνίες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι το ευρύτερο έργο που έχει ξεκινήσει η κυβέρνηση για τον πράσινο μετασχηματισμό των νησιών δεν περιορίζεται στην Αστυπάλαια. «Πιστεύω στο project της Αστυπάλαιας ως έναν φωτοδότη», είπε χαρακτηριστικά. «Μπορούμε πραγματικά να κάνουμε τη διαφορά στα νησιά μας», συνέχισε, για να συμπληρώσει πως το μέγεθος των νησιών επιτρέπει την πιο εύκολη υλοποίηση τέτοιων παρεμβάσεων. «Η κλίμακα είναι πιο μικρή και οι πόροι τους οποίους θα χρειαστεί να κινητοποιήσουμε υπάρχουν σήμερα διαθέσιμοι»,είπε.

Volkswagen Αστυπάλαια

Το πρόγραμμα «Έξυπνο και Βιώσιμο Νησί» περιλαμβάνει τέσσερις πυλώνες.

1ος πυλώνας: Ηλεκτροκίνηση

Σταδιακή αντικατάσταση του υπάρχοντα στόλου οχημάτων - με κινητήρα εσωτερικής καύσης - στην Αστυπάλαια, με ηλεκτρικά οχήματα.

Τι έχει γίνει:

E-astypalea: Πρόγραμμα επιδοτήσεων (μέσω ηλεκτρικής πλατφόρμας) για την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων, που απευθύνεται αποκλειστικά στους κατοίκους και τις επιχειρήσεις της Αστυπάλαιας.
Επιδότηση 40% για την αγορά ηλεκτρικού οχήματος.
Επιπλέον επιδότηση για την απόσυρση παλαιών οχημάτων και την αγορά φορτιστών ιδιωτικής χρήσης.
Ειδικές χαμηλές τιμές από τον Όμιλο Volkswagen, ειδικά για την Αστυπάλαια.
Παραδόσεις ηλεκτρικών οχημάτων:
Αγορά 8 ηλεκτρικών αυτοκινήτων και 4 scooter από τους κατοίκους του νησιού.
Αντικατάσταση 7 οχημάτων δημόσιας χρήσης με ηλεκτρικά, σε Δήμο, Αστυνομία, Λιμενικό και Πολιτική Αεροπορία, χορηγία του Ομίλου Volkswagen.

Στις 2 Ιουνίου 2022 έγινε η παράδοση του νέου ηλεκτρικού ασθενοφόρου στο Κέντρο Υγείας της Αστυπάλαιας, χορηγία του Ομίλου Volkswagen.

Volkswagen Αστυπάλαια

Τι απομένει να γίνει: Ολοκλήρωση της αντικατάστασης των παλαιών οχημάτων των κατοίκων του νησιού με ηλεκτρικά, με στόχο τον πλήρη εξηλεκτρισμό του στόλου μέχρι το 2025.

2ος πυλώνας: Έξυπνη κινητικότητα

Δημιουργία νέας υπηρεσίας επιβατικών μεταφορών (AstyBUS), με ηλεκτρικά βαν, κατά παραγγελία. Ο φορέας υλοποίησης είναι αναπτυξιακή εταιρεία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και σε δεύτερη φάση θα γίνει κοινοπραξία με το Δήμο Αστυπάλαιας.
Επιπρόσθετα, δημιουργία ενός δικτύου ηλεκτρικών οχημάτων ευέλικτου διαμοιρασμού, δηλαδή car sharing (AstyGO), όπου οι κρατήσεις θα γίνονται με το λεπτό. Θα λειτουργεί μέσω συνεργασίας της Kosmocar και των τοπικών επιχειρηματιών.

Volkswagen Αστυπάλαια

Τι έχει γίνει:

Θέσπιση νομοθετικού πλαισίου, από το Υπουργείο Μεταφορών, για τη δημιουργία φορέα για την υπηρεσία "επιβατικών μεταφορών κατά παραγγελία".
Στελέχωση της νέας υπηρεσίας συγκοινωνίας με προσωπικό υπαλλήλων και οδηγών και κατάλληλη εκπαίδευσή τους, υπογραφή συμβάσεων leasing & software με τον Όμιλο Volkswagen και έναρξη της πιλοτικής φάσης του έργου.
Εξασφάλιση χορηγίας από την Alpha Bank και τη Sky Express, για την κάλυψη του οικονομικού ελλείμματος των πρώτων ετών.

Τι είδαμε στις 2 Ιουνίου:

ASTYBUS: Έναρξη πιλοτικής λειτουργίας της νέας υπηρεσίας συγκοινωνίας, κατά παραγγελία, με ηλεκτρικά μίνι-βαν που θα κυκλοφορούν στο νησί σύμφωνα με τις ανάγκες τόσο των μόνιμων κατοίκων όσο και των επισκεπτών.
ASTYGO: Έναρξη πιλοτικής λειτουργίας του νέου δικτύου οχημάτων ευέλικτου διαμοιρασμού (car sharing). Ηλεκτρικά αυτοκίνητα, δίκυκλα και ποδήλατα (συνολικά 18 οχήματα) θα είναι διαθέσιμα σε διάφορους σταθμούς διάσπαρτους σε όλο το νησί και οι χρήστες θα μπορούν να τα νοικιάζουν με το λεπτό. Η υπηρεσία θα λειτουργεί σε συνεργασία με τους τοπικούς επιχειρηματίες του νησιού, για όλη τη διάρκεια του έτους.

*Η κράτηση στις δύο υπηρεσίες θα είναι απλή και γρήγορη μέσω της κοινής εφαρμογής (app) “ AstyMOVE“ .

Short-term Hub: Προσωρινή εγκατάσταση του κέντρου ελέγχου της υπηρεσίας, που θα αποτελεί παράλληλα χώρο στάθμευσης και συνεργείο των οχημάτων.

ID. Buzz: Παρουσίαση του νέου ηλεκτρικού μίνι-βαν της Volkswagen. Είναι η μετενσάρκωση του θρυλικού Bulli, του πασίγνωστου μίνι-βαν από τη δεκαετία των 80s. Θα δοκιμαστεί οδηγικά για πρώτη φορά στον κόσμο από την Αστυπάλαια.

Τι μένει να γίνει:

Ολοκλήρωση της πιλοτικής λειτουργίας των υπηρεσιών AstyBus και AstyGo και έναρξη την κανονικής τους λειτουργίας, τον Οκτώβριο του 2022.
Δημιουργία του οριστικού Iong-term hub ως κέντρο ελέγχου, χώρο στάθμευσης και συνεργείο των οχημάτων.
Αύξηση μετοχικής συμμετοχής του Δήμου Αστυπάλαιας στη σύνθεση του φορέα υλοποίησης του έργου.

3ος πυλώνας: Φόρτιση και ενέργεια

Ένα υβριδικό σύστημα θα αντικαταστήσει τις υπάρχουσες γεννήτριες ντίζελ σε 2 φάσεις. Το σύστημα θα αναπτυχθεί και θα λειτουργήσει από έναν «παραγωγό», έναν ιδιωτικό φορέα δηλαδή, που έχει την τεχνική επάρκεια και τη σχετική εμπειρία, για να αναπτύξει και λειτουργήσει ένα τέτοιο σύστημα. Ο παραγωγός θα επιλεγεί μέσα από μια ανοιχτή και διαφανή ανταγωνιστική διαδικασία που διενεργεί η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Πρωταρχικό κριτήριο επιλογής το χαμηλότερο κόστος παραγωγής (προσφορά EUR/MWh σε διαδικασία διαγωνισμού).

Ένα δίκτυο δημόσια προσβάσιμων σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων αναπτύσσεται σε κοινόχρηστους χώρους του νησιού, για την κάλυψη των αναγκών φόρτισης των ηλεκτρικών οχημάτων που αναμένεται να κυκλοφορούν στην Αστυπάλαια.

Τι έχει γίνει:

Δίκτυο φόρτισης: 6 δημόσια προσβάσιμοι διπλοί φορτιστές εγκατεστημένοι στο νησί.
Ηλεκτρικό δίκτυο: Εγκατάσταση έξυπνων ηλεκτρονικών μετρητών στο 100% των συνδέσεων δικτύου. Αναβάθμιση (ψηφιοποίηση και υπογειοποίηση) δικτύου.
Παραγωγή ενέργειας: Σχεδιασμός υβριδικού συστήματος παραγωγής αποτελούμενο από ΑΠΕ (Φωτοβολταϊκό σε 1 η φάση, προσθήκη Α/Γ σε 2η φάση) και σύστημα αποθήκευσης ενέργειας (μπαταρίες) -> κάλυψη ενεργειακών αναγκών νησιού από ΑΠΕ κατά 50%.
καθορισμός διαδικασίας υλοποίησης -> διαγωνισμός ανάδειξης παραγωγού (ιδιώτης που κατασκευάζει και λειτουργεί το σύστημα).

Τι είδαμε στις 2 Ιουνίου:

Δημιουργία μικρού φωτοβολταϊκού 20kW — για την κάλυψη των αναγκών φόρτισης των ηλεκτρικών οχημάτων που θα κυκλοφορούν στο νησί (έως τη λειτουργία του υβριδικού σταθμού).
Επέκταση δικτύου φόρτισης - με 4 νέους δημόσια προσβάσιμους διπλούς φορτιστές.
Υβριδικό σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας — προκήρυξη διαγωνισμού επιλογής «παραγωγού» από τη ΡΑΕ .
- Μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά περίπου 2.800 tn/έτος
- Εξοικονόμηση κατά τουλάχιστον 22%, από το κόστος παραγωγής ενέργειας

Τι μένει να γίνει:
Ανάδειξη παραγωγού από το διαγωνισμό, αδειοδότηση, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία υβριδικού σταθμού παραγωγής.
Επέκταση υβριδικού σταθμού παραγωγής (2η φάση) με προσθήκη ανεμογεννήτριας και επέκταση συστήματος αποθήκευσης -> κάλυψη άνω του 80% των συνολικών αναγκών του νησιού σε ενέργεια, από ΑΠΕ.

4ος πυλώνας: Αυτόνομη οδήγηση

Θα δοκιμαστεί στο νησί το 2025, δεδομένης της διαθεσιμότητας της απαραίτητης τεχνολογίας.

Επιπρόσθετες δράσεις

Ανακύκλωση όλων των εγκαταλελειμμένων οχημάτων

Με επικεφαλής τη Δημοτική Αρχή, εθελοντική συμμετοχή των κατοίκων και την αρωγή της Kosmocar-Volkswagen, τα εγκαταλελειμμένα οχήματα, διάσπαρτα σε όλο το νησί της Αστυπάλαιας, συγκεντρώνονται και μεταφέρονται σε ειδική μονάδα ανακύκλωσης στην Αττική.

Η πρώτη μεταφορά έγινε ήδη μέσα στον Μάρτιο, με δύο ακόμα να ακολουθούν τον Απρίλιο και τον Ιούνιο για συνολικά περισσότερα από 30 οχήματα.
Η συγκεκριμένη δράση θα έχει και κάποιο σημαντικό έσοδο, από την ανακύκλωση των υλικών, με το οποίο ο Δήμος θα προμηθευτεί μία πρέσα συμπίεσης ανακυκλώσιμων υλικών.

Εκπαιδευτικά εργαστήρια κυκλικής οικονομίας για μαθητές του Δημοτικού.

Η Alpha Bank, ως ένας από τους μεγάλους χορηγούς του έργου - με την υποστήριξη του Υπουργείου Παιδείας - υλοποιεί ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τους μαθητές της 5ης και 6ης τάξης του Δημοτικού Σχολείου Αστυπάλαιας με θέμα «Κυκλική οικονομία στην πράξη». Πρόκειται για μια διαδραστική εμπειρία 8 εβδομάδων στην οποία οι μαθητές θα γνωρίσουν τα βασικά μοντέλα της κυκλικής οικονομίας και θα δημιουργήσουν το δικό τους αΕξυπνο και Βιώσιμο Θερμοκήπιο».

Volkswagen Αστυπάλαια

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!