Volkswagen – Αστυπάλαια: Πόσο κοστίζουν οι υπηρεσίες κοινής χρήσης οχημάτων (vid)

Volkswagen – Αστυπάλαια: Πόσο κοστίζουν οι υπηρεσίες κοινής χρήσης οχημάτων (vid)
Στη δεύτερη φάση του, με το λανσάρισμα υπηρεσιών ride sharing και vehicle sharing, περνά το πρόγραμμα «Αστυπάλαια: Έξυπνο και βιώσιμο νησί».

Με την καλοκαιρινή σεζόν να έχει ήδη αρχίσει, η ελληνική κυβέρνηση και ο Όμιλος Volkswagen ενεργοποίησαν τις υπηρεσίες για μετακινήσεις κατοίκων και επισκεπτών της Αστυπάλαιας με ηλεκτρικά οχήματα. Το πρόγραμμα θα λειτουργεί πιλοτικά τους πρώτους μήνες και αναμένεται από το φθινόπωρο να τεθεί σε πλήρη λειτουργία.

Μετά την μεγάλη επιδότηση που έχει δοθεί από πέρυσι σε ιδιώτες και επαγγελματίες της Αστυπάλαιας για την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων και scooter, αλλά και τη δωρεά ενός ηλεκτρικού ασθενοφόρου Volkswagen e-crafter από το γερμανικό όμιλο, σειρά παίρνει το πρόγραμμα δημόσιας συγκοινωνίας (ride sharing) αλλά και κοινής χρήσης οχημάτων (vehicle sharing).

Ποιες υπηρεσίες είναι διαθέσιμες

Δημιουργούνται δύο υπηρεσίες, μία επιβατικών μεταφορών με ηλεκτρικά βαν (ASTYBUS), κατά παραγγελία και μία με κοινή χρήση οχημάτων (astyGO). Και για τις δύο υπηρεσίες, η κράτηση γίνεται μέσω της εφαρμογής (app) AstyMOVE.

Volkswagen Αστυπάλαια

ASTYBUS: Πρόκειται για υπηρεσία ride sharing, όπου κάτοικοι και τουρίστες θα μπορούν να επιλέγουν το σημείο επιβίβασης και αποβίβασης από το ηλεκτρικό βαν, σε 30 προορισμούς στην Αστυπάλαια. Αρχικά τα δρομολόγια θα γίνονται με το ηλεκτρικό SUV ID.4 και από το φθινόπωρο με πέντε ηλεκτρικά βαν ID. Buzz.

astyGO: Είναι υπηρεσία κοινής χρήσης οχημάτων (vehicle sharing), με ηλεκτρικά αυτοκίνητα (Volkswagen ID.3 και e-up!), ηλεκτρικά scooter (Seat MO 125) και ηλεκτρικά ποδήλατα (Ducati). Εδώ η χρέωση θα γίνεται ανάλογα με την ώρα χρήσης του οχήματος. Η υπηρεσία θα λειτουργεί μέσω συνεργασίας της Kosmocar και των τοπικών επιχειρηματιών. Τα συνολικά 18 οχήματα θα είναι διαθέσιμα σε διάφορους σταθμούς διάσπαρτους σε όλο το νησί.

Volkswagen Αστυπάλαια

Κόστος υπηρεσιών

Για τους κατοίκους της Αστυπάλαιας, παρέχεται η δυνατότητα κάρτας για 7 μήνες, με απεριόριστα δρομολόγια με την υπηρεσία ASTYBUS, με κόστος 60 ευρώ. Για τους επισκέπτες, το ημερήσιο πάσο κοστίζει 10 ευρώ, το τριήμερο 25 ευρώ και το εβδομαδιαίο 50 ευρώ.

Μία απλή διαδρομή για ένα άτομο στις ζώνες 1-3 κοστίζει 2 ευρώ, απεριόριστες διαδρομές για δύο άτομα εντός μίας ώρας (πάλι στις ζώνες 1-3) κοστίζει 4 ευρώ και για 4 άτομα κοστίζει 8 ευρώ. Το κόστος αλλάζει ανάλογα με τις ζώνες και τον αριθμό των επιβατών.

Όσον αφορά τις υπηρεσίες κοινής χρήσης οχημάτων, η δίωρη μίσθωση του ID.3 κοστίζει 35 ευρώ. Στη συνέχεια, κάθε επιπλέον λεπτό χρεώνεται με 0,35 ευρώ. Η 12ωρη μίσθωση του ID.3 χρεώνεται με 100 ευρώ και η 24ωρη με 140 ευρώ.

Η δίωρη μίσθωση του e-up! κοστίζει 25 ευρώ, η 12ωρη 80 ευρώ και η 24ωρη 120 ευρώ.

Για τα ηλεκτρικά ποδήλατα, η δίωρη μίσθωση κοστίζει 5 ευρώ, η 12ωρη 20 ευρώ και η 24ωρη 30 ευρώ. (κάθε επιπλέον λεπτό χρεώνεται με 0,10 ευρώ).

Ακολουθήστε την σελίδα του gMotion στο Facebook!