Τον αγαπούσε, τον… πλήγωσε!

Γιώργος Καραμάνος Γιώργος Καραμάνος
Τον αγαπούσε, τον… πλήγωσε!

bet365

Ο Γιώργος Καραμάνος παρουσιάζει τον σούπερ ταλαντούχο Λουτσιάνο Βιέτο, τον οποίο ανέδειξε και απέρριψε ο Ντιέγο Σιμεόνε και τώρα το μετανιώνει.

Καλοκαίρι, λίγο μετά τη λήξη του Μουντιάλ της Βραζιλίας, η άνωθεν εντολή στο gazzetta.gr ήταν να στήσουμε το «Transfer Center», βάζοντας όλες τις μεταγραφές στα πέντε μεγάλα πρωταθλήματα -και όχι μόνο- της Ευρώπης . Ηταν σε εκείνες τις πρώτες μέρες όταν έπρεπε να προσθέσω το όνομα του Λουτσιάνο Βιέτο στο tag της Βιγιαρεάλ. Φυσικά και τον είχα ακουστά, μα εικόνα –μην πω ψέματα- δεν είχα. Τώρα όμως που τελειώνει το 2014 όχι απλά έχω και παραέχω, μα με αφορμή με αυτό που έκανε Κυριακή βράδυ στην Ατλέτικο, μου έδωσε και την αφορμή να την γράψω…

Ωστόσο, πριν από την παρουσίαση των εκπληκτικών ικανοτήτων του με τη μπάλα ή και χωρίς αυτή, αξίζει να ξεκινήσουμε με την αφήγηση της σχέσης του με τον Ντιέγο Σιμεόνε και το μεγάλο λάθος που έκανε εκείνος το καλοκαίρι. Όχι τίποτ’ άλλο, αλλά αυτές οι ιστορίες αποτελούν πάντα το dessous (σ.σ.: ντεσού ελληνιστί, ό,τι δηλαδή βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια) που μπορούν να καταστήσουν μία μεταγραφή απόφαση επιτυχημένη ή όχι. Και ενώ ο Βιέτο βιώνει με το καλημέρα το δικό του success story, ο Σιμεόνε δαγκώνει τα χείλη του, κοιτάζοντας στον πάγκο του τον Ραούλ Χιμένες.

Το 2010 ο Βιέτο είχε απορριφθεί από κάποιον φωστήρα της Εστουδιάντες που θεώρησε ότι τούτο το αδύνατο κοντούλικο παιδί δεν είχε μέλλον. Αμέσως τον… τσίμπησε όμως ο Σιμεόνε που τότε ήταν προπονητής της γειτονικής -και μισητής για την Εστουδιάντες- Ράσινγκ Κλουμπ. Ο πιτσιρικάς δεν είχε καν ενηλικιωθεί, όταν ο Τσόλο τον έριξε στα βαθιά σε ένα ματς με τη Λανούς. Λίγο αργότερα ο κόουτς θα αποχωρούσε, αλλά η εξέλιξη του μικρού θα συνεχιζόταν και σταδιακά θα γινόταν το σημείο αναφοράς στη γειτονιά Βαγιανέδα του Μπουένος Αϊρες και όχι μόνο.

Με 18 γκολ και 5 ασίστ σε 72 αγώνες με τη Ράσινγκ, τράβηξε ξανά την προσοχή του Σιμεόνε, ο οποίο τον περασμένο Μάιο μίλησε προσωπικά με τον παίκτη και με την ομάδα του. Ο Βιέτο ήταν έτοιμος για να… μοσχοπουληθεί στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Οι μνηστήρες πολλοί. Εκτός της Ατλέτικο Μαδρίτης, στη λίστα μπήκαν και οι Μάντσεστερ Σίτι, Ντόρτμουντ, Βαλένθια, Λίβερπουλ. Προβάδισμα όμως λόγο αγάπης και παρελθόντος είχε ο Τσόλο και οι Ροχιμπλάνκος του.

Για κάποιο λόγο όμως εκείνοι καθυστερούσαν. Τελικά μαθεύτηκε το γιατί. Ο Σιμεόνε είχε κάνει άλλη επιλογή. Ο Μεξικανός Ραούλ Χιμένες βέβαια θα του κόστιζε τα διπλά (10,5 εκατ. ευρώ) για να τον πάρει από την Αμέρικα. Φυσικά ακόμα και οι καλύτεροι κάνουν λάθη. Το δικό του όμως ο τεχνικός της Ατλέτικο θα το πλήρωνε διπλά. Όχι μόνο θα παρακολουθούσε τον Βιέτο να πετάει φωτιές στην Ισπανία, αλλά ταυτόχρονα δεν θα έπαιρνε καμία βοήθεια από τη δική του επιλογή, με τον Ραούλ Χιμένεθ να σκουπίζει μόνιμα τον πάγκο και να παίρνει ολοένα και λιγότερες ευκαιρίες.

Την ίδια στιγμή, τον 21χρονο Αργεντινό που κόστισε στη Βιγιαρεάλ μόλις 5,5 εκατ. ευρώ για το 80% των δικαιωμάτων του, αν και αρχικά ο Μαρθελίνιο θα τον χειριζόταν με το μαλακό και θα τον έβαζε ως αλλαγή, δεν θα αργούσε να τον μονιμοποιήσει. Ηδη με 10 γκολ και 6 ασίστ σε Primera Division και Europa League, οδηγεί σε… ανάδυση το Κίτρινο Υποβρύχιο. Πρόκριση στην Ευρώπη και στο -3 από την 4η θέση στο πρωτάθλημα. Και ακόμα δεν έχει ξεδιπλώσει όλα τα προτερήματα, παίζοντας για πρώτη φορά σε μία τόσο δύσκολη Λίγκα.

Τη στιγμή που την Κυριακή το βράδυ με μία απλή, μα τόσο ευέλικτη προσποίηση, έσπαγε τη μέση του και μαζί τα… άλατα του εξαιρετικού Ντιέγο Γκοδίν, θύμιζε στον Σιμεόνε το λάθος που έκανε να τον αγνοήσει και να μην τον πάρει κοντά του. Μία από τις συνέπειες ήταν ότι με αυτό το γκολ του μικρού, η Βιγιαρεάλ έγινε η πρώτη έπειτα από 582 ημέρες (27 ματς από τη νίκη της Μπαρτσελόνα τον Μάιο του 2013) που άλωσε στο «Βιθέντε Καλδερόν» και άφησε την Ατλέτικο στο -7 από την κορυφή.

Θα ακολουθούσαν και σχετικές δηλώσεις του σκόρερ αφιερωμένες στον μέντορα του που θα το έκαναν ακόμα πιο δυσκολοχώνευτο για τον Τσόλο: «Θα ευγνωμονώ για μία ζωή τον Σιμεόνε για όσα έχει κάνει για μένα, αλλά έτσι είναι το ποδόσφαιρο και είμαι σίγουρος ότι και εκείνος το καταλαβαίνει, πως από τη στιγμή που βρεθήκαμε αντίπαλοι, εγώ ήθελα να νικήσω!»

Και ο Βιέτο νίκησε με στιλ. Όπως παίζει πάντα δηλαδή. Ταχύτητα στο maximum, τρομερή ευελιξία και αλλαγές κατευθύνσεων με τη μπάλα, υπέροχο πλασέ και γενικότερα τελειώματα και εκπληκτική τεχνική στο κοντρόλ, την πάσα, σε όλα. Μπορεί να βρεθεί ως φορ ή ως περιφερειακός, έχει αγωνιστεί σαν 10άρι και εξτρέμ και πάντοτε προσφέρει. Ως κλασικό «9» βέβαια και εξαιτίας της σωματοδομής του, δεν μπορεί να σταθεί με την πλάτη ή να κάνει κεφαλιές. Αυτό βέβαια ουδόλως απασχολεί όσους σε Αργεντινή και Ισπανία μιλούν για τον νέο Αγουέρο.

Η αλήθεια είναι πως σαν τον Κουν δεν έχει! Αυτά που κάνει ο Αργεντινός επιθετικός στα 21 του, ο Αγουέρο τα έκανε από τα 17. Ωστόσο, ο Βιέτο δεν έχει ανάγκη από συγκρίσεις. Ηδη έχει μπει στη διαδικασία της εκτίναξης της καριέρας του. Το γκολ με την Ατλέτικο ήταν απλά η αφορμή για αυτό το κείμενο, η γενικότερη παρουσία του όμως από το καλοκαίρι μέχρι και τώρα, είναι που τον έχουν φέρει στο προσκήνιο και έχουν διπλασιάσει την αξία του. Η λίστα όσων των παρακολουθούν μεγαλώνει και δεν θα αργήσει η στιγμή που η Βιγιαρεάλ θα τα… κονομήσει, έχοντας αναδείξει και μοσχοπουλήσει ακόμα ένα μεγάλο ταλέντο. Λουτσιάνο Βιέτο! Θυμηθείτε τον…

Follow me: @jorgekaraman

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Καραμάνος
Γιώργος Καραμάνος