Οι 100 καλύτεροι παίκτες όλων των εποχών (Νο2)

Gazzetta team
Οι 100 καλύτεροι παίκτες όλων των εποχών (Νο2)

bet365

Το FourFourTwo παρουσιάζει τους 100 καλύτερους παίκτες όλων των εποχών. Στο Νο2 ο Λιονέλ Μέσι.

Στην ηλικία των 30 ετών, έχει σπάσει ρεκόρ όλων των εποχών σηκώνοντας μια σειρά από προσωπικά και ομαδικά βραβεία. Κι όμως, μόνο αν παρακολουθείς τον Μέσι μπορείς να εκτιμήσεις μια one-off ιδιοφυία.

Ενας τρόπος για να προσπαθήσεις να εκφράσεις την σπουδαιότητα του Λιονέλ Μέσι, είναι να αναφέρεις τα ρεκόρ του και τα βραβεία του: Τις πέντε Χρυσές Μπάλες, τους 30 τίτλους, τα 91 γκολ σε ένα ημερολογιακό έτος, το γεγονός ότι είναι πρώτος σκόρερ της Αργεντινής, της Μπαρτσελόνα και της La Liga. Και μετά, συνειδητοποιείς ότι αυτή η μέθος είναι εντελώς αναποτελεσματική. Τα βιβλία της ιστορίας θα υμνήσουν τον Μέσι, όμως οι περιορισμοί τους θα του κάνουν κακό. Σε 20 χρόνια, οι νέοι ποδοσφαιρόφιλοι θα διαβάζουν για μια μεσσιανική φιγούρα που η λαμπρότητα του σόκαρε τον κόσμο, έσπασε μια σειρά από ρεκόρ και άρχισε μια εποχή κυριαρχίας, αλλά μέχρι να δουν βίντεο με φάσεις του, δεν θα μπορούν να καταλάβουν τι έχασαν.

Η ποσότητα των γκολ του... χάνει σε σχέση με την ομορφιά τους. Το γκολ του μήνα ενδεχομένως να μην είναι καν στο δικό του top-20, είτε είναι ένα σόλο, είτε μια εκτέλεση φάουλ, είτε μια λόμπα, ένα χαλαρό τελείωμα ή ένα σουτ-κεραυνός. Ο Μέσι έχει τις περισσότερες ασίστ στην ιστορία της La Liga, αλλά αυτό είναι λιγότερο εντυπωσιακό σε σχέση με το πώς τις μοίρασε: Ασίστ με κάθε τρόπο, σαν να κοντρόλαρε την μπάλα με τηλεχειριστήριο. Επιπλέον, ένας μεγάλος αριθμός από εκπληκτικές πάσες του, δεν έγιναν ποτέ γκολ και δεν καταμετρήθηκαν.

Οι περισσότεροι, πια, ξέρουν την ιστορία του: Πώς ένα ακριβό φάρμακο για τις ορμόνες του τον οδήγησε από το σπίτι του στο Ροζάριο στην Μπαρτσελόνα, όπου το ντεμπούτο του το 2004 άρχισε μια εποχή δόξας. Ψηφίστηκε στους τρεις καλύτερους παίκτες του κόσμου για δέκα χρόνια και στους δύο καλύτερους για εννιά. Είναι ένα πράγμα να πιάσεις κορυφή, εντελώς διαφορετικό το να παραμείνεις εκεί. Υπάρχουν παιδιά στην εφηβεία, τα οποία δεν γνώρισαν ποτέ ένα κόσμο στον οποίο ο Μέσι δεν μας απασχόλησε σε εβδομαδιαία βάση.

Μόνο μέσω της εξέλιξης ο Αργεντίνος κατάφερε να διατηρήσει το επίπεδο του. Ο δεινός ντρίμπλερ έχει γίνει ένας ώριμος playmaker που υπαγορεύει τον ρυθμό του παιχνιδιού ενώ παράλληλα παραμένει καθοριστικός στην επίθεση. Ποτέ ο Μέσι, 30 ετών πλέον, δεν είχε τέτοια ισορροπία ανάμεσα στο playmaking, στο dribbling και στο σκοράρισμα. Οπως έχει πει ο Χαβιέρ Μασεράνο, είναι τρεις παίκτες σε ένα. Μπορείς να υποστηρίξεις ότι ένας από τους σπουδαιότερους σκόρερ όλων των εποχών είναι επίσης ο καλύτερος passer και θα βρεις επιχειρήματα για αυτό.

Η τελευταία δεκαετία θα μείνει στην ιστορία ως η εποχή της Μπαρτσελόνα του Μέσι. Καθώς οι προπονητές πήγαιναν και έφευγαν, αυτός ήταν πάντα εκεί, με τα τέσσερα από τα πέντε Champions League να έχουν κατακτηθεί στα χρόνια του. Τόσο καλός υπήρξε και είναι, ώστε κάποιοι να θεωρούν ότι αυτή η επίδοση δεν είναι καλή. Ακόμη, όμως, ο Μέσι δεν έχει τελειώσει. Το Μουντιάλ του επόμενου χρόνου αποτελεί ακόμη μία ευκαιρία για να κυνηγήσει την δόξα με την Αργεντινή, ενώ μπορεί να είναι εκεί και το 2002, με πιο αργά πόδια αλλά με το ίδιο κοφτερό μυαλό.

Στο μεταξύ, αναλυτές, οπαδοί και αρθρογράφοι θα προσπαθούν να εκφράσουν την σπουδαιότητα του με λέξεις και μεταφορές. Θα αποτύχουν όλοι, όπως και το άρθρο που διαβάζετε. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε, είναι να ακούσουμε τον Πεπ Γκουαρντιόλα, ο οποίος είπε: «Μην γράφετε για αυτόν, μην προσπαθείτε να τον περιγράψετε. Απλά παρακολουθήστε τον».

Οι 100 καλύτεροι παίκτες όλων των εποχών (100-96)
Οι 100 καλύτεροι παίκτες όλων των εποχών (95-91)
Οι 100 καλύτεροι παίκτες όλων των εποχών (90-86)
Οι 100 καλύτεροι παίκτες όλων των εποχών (85-81)
Οι 100 καλύτεροι παίκτες όλων των εποχών (80-76)
Οι 100 καλύτεροι παίκτες όλων των εποχών (75-71)
Οι 100 καλύτεροι παίκτες όλων των εποχών (70-66)
Οι 100 καλύτεροι παίκτες όλων των εποχών (65-61)
Οι 100 καλύτεροι παίκτες όλων των εποχών (60-56)
Οι 100 καλύτεροι παίκτες όλων των εποχών (55-51)

Οι 100 καλύτεροι παίκτες όλων των εποχών (50-46)
Οι 100 καλύτεροι παίκτες όλων των εποχών (45-41)
Οι 100 καλύτεροι παίκτες όλων των εποχών (40-36)
Οι 100 καλύτεροι παίκτες όλων των εποχών (35-31)
Οι 100 καλύτεροι παίκτες όλων των εποχών (30-26)
Οι 100 καλύτεροι παίκτες όλων των εποχών (25-21)
Οι 100 καλύτεροι παίκτες όλων των εποχών (20-16)
Οι 100 καλύτεροι παίκτες όλων των εποχών (15-11)

Οι 100 καλύτεροι παίκτες όλων των εποχών (Νο10)
Οι 100 καλύτεροι παίκτες όλων των εποχών (Νο9)
Οι 100 καλύτεροι παίκτες όλων των εποχών (Νο8)
Οι 100 καλύτεροι παίκτες όλων των εποχών (Νο7)
Οι 100 καλύτεροι παίκτες όλων των εποχών (Νο6)
Οι 100 καλύτεροι παίκτες όλων των εποχών (Νο5)
Οι 100 καλύτεροι παίκτες όλων των εποχών (Νο4)
Οι 100 καλύτεροι παίκτες όλων των εποχών (Νο3)

 

Τελευταία Νέα