Οι 100 καλύτεροι παίκτες όλων των εποχών (Νο10)

Gazzetta team
Οι 100 καλύτεροι παίκτες όλων των εποχών (Νο10)

bet365

Το FourFourTwo παρουσιάζει τους 100 καλύτερους παίκτες όλων των εποχών. Στο Νο10 ο Ρονάλντο.

Το Φαινόμενο είχε κάθε ποιότητα που ένας στράικερ θα ήθελε. Μόνο οι τραυματισμοί και η φυσική κατάσταση μπορούσαν να τον σταματήσουν. «Το βιντεοσκοπήσατε αυτό;», ρώτησε τους δημοσιογράφους ο Ρονάλντο με ένα χαμόγελο αφού σκόραρε το 5ο του γκολ σε ένα ματς του 1993. Δεν ήταν ο Βραζιλιάνος Ρονάλντο τότε. Ηταν γνωστός σαν Ροναλντίνιο και είχε σκοράρει 12 φορές στην πρώτη του σεζόν με την Κρουζέιρο, πέντε εξ αυτών κόντρα στη Μπαχία, συμπεριλαβανομένου ενός αριστουργήματος όπου έκλεψε την μπάλα από τον βετεράνο Ουρουγουανό τερματοφύλακα Ροδόλφο Ροντρίγκες και την έσπρωξε στην κενή εστία. Τότε, ίσως δεν ήξερε ότι θα βιντεοσκοπηθούν πολλές τέτοιες στιγμές. Για την ακρίβεια, 420 γκολ στη διάρκεια της καριέρας του.

Ο Ρονάλντο ήταν μόλις 16 ετών όταν μπήκε στην πρώτη ομάδα της Κρουζέιρο. Πήγε στην Αϊντχόφεν ένα χρόνο μετά, έχοντας κληθεί στην εθνική Βραζιλίας για το Μουντιάλ 1994 και έχοντας την προστασία του Ρομάριο, ο οποίος επίσης είχε ξεκινήσει το ευρωπαϊκό ταξίδι του από την ολλανδική ομάδα. Ο Ρομάριο πήρε υπό την σκέπη του τον έφηβο Ρονάλντο και του υποσχέθηκε ότι θα κάνει τα πάντα για να παίξει, φτάνοντας στο σημείο να παραπονεθεί δημοσίως επειδή η Βραζιλία άρχιζε τα ματς με δύο επιθετικούς και όχι με τρεις. Ο Ρονάλντο δεν έπαιξε στο Μουντιάλ 1994 αλλά αν υπήρχε καμία αμφιβολία για το πόσο μακριά θα μπορούσε να φτάσει, δεν κράτησε πολύ.

Το φαλακρό, με τα μεγάλα δόντια παιδί, πήρε τη θέση του στο πάνθεον των σπουδαίων της σύγχρονης εποχής. Αναδείχθηκε για πρώτη φορά FIFA World Player of the Year στην ηλικία των 20 ετών το 1996, έγινε στη συνέχεια ο δεύτερος ποδοσφαιριστής που πήρε τρεις φορές αυτό το βραβείο, κατέκτησε δύο φορές την Χρυσή Μπάλα και έγινε ο πρώτος σκόρερ των Μουντιάλ το 2006 με το 15ο του γκολ, για να τον ξεπεράσει στη συνέχεια ο Μίροσλαβ Κλόζε (2014).

Πριν από αυτά, η Μπαρτσελόνα είχε πληρώσει το ποσό ρεκόρ των 19,5 εκατ. λιρών για να τον αποκτήσει το 1996. Υπήρξε ποτέ πιο εντυπωσιακή πρώτη σεζόν για μια ομάδα οπουδήποτε στον κόσμο; Ο Βραζιλιάνος πέτυχε 47 γκολ σε 51 ματς καθώς οι Καταλανοί κατέκτησαν το κύπελλο Ισπανίας και το κύπελλο Κυπελλούχων, χάνοντας στις λεπτομέρειες το πρωτάθλημα. Οταν διέλυσε την Κομποστέλα πετυχαίνοντας το πιο διάσημο γκολ του, ο προπονητής της Μπαρτσελόνα Μπόμπι Ρόμπσον φαινόταν σαν μην μπορεί να πιστέψει ότι υπάρχει τέτοια ιδιοφυία από ένα φορ που είχε γίνει 20 ετών μόλις ένα μήνα νωρίτερα. Η Μπαρτσελόνα δεν μπόρεσε να τον κρατήσει πολύ, όμως. Ο Ρονάλντο υπέγραψε για την Ιντερ το 1997 και ήταν η ατραξιόν του Μουντιάλ 1998, όπου αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ με 4 γκολ. Το τελευταίο κεφάλαιο, όμως, δεν πήγε όπως το είχε σχεδιάσει: Υπέφερε πριν τον τελικό με την Γαλλία, ήταν στην 11άδα αλλά δεν κατάφερε να αποδώσει, καθώς η Βραζιλία έχανε με 3-0.

Δυστυχώς, τα προβλήματα δεν σταμάτησαν εκεί... Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, ο τρομακτικός ρυθμός και η επιτάχυνση του απειλήθηκαν από τους τραυματισμούς. Πολλοί πίστεψαν ότι η καριέρα του έσβησε όταν το προβληματικό δεξί γόνατο διαλύθηκε στον τελικό του Coppa Italia το 2000 κόντρα στην Λάτσιο. Παρέμεινε εκτός δράσης για 15 μήνες μετά την εγχείρηση και έκανε ένα από τα σπουδαιότερα comebacks στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Φτάνοντας στην Ιαπωνία και τη Ν. Κορέα το 2002, άφησε πίσω του τους δαίμονες από το 1998, οδηγώντας την Βραζιλία στο 5ο παγκόσμιο κύπελλο της, ως πρώτος σκόρερ του τουρνουά με 8 γκολ.

Υπέγραψε για την Ρεάλ Μαδρίτης εκείνο το καλοκαίρι και είχε κάποιες αναλαμπές, δείχνοντας μερικές φορές ως ένας από τους galacticos τον καλύτερο του εαυτό. Ο Ρονάλντο, όμως, δεν ήταν ποτέ ξανά ο ίδιος και αποσύρθηκε το 2011, σκοράροντας ακόμη αλλά με το παιχνίδι του να έχει αλλάξει λόγω του τρόπου ζωής του και των προβληματικών γονάτων του.

 

Τελευταία Νέα