Η Γουάντι Ντέγκλα των Ελλήνων και των πρωτοποριακών ακαδημιών!

Γιάννης Γεωργόπουλος
Η Γουάντι Ντέγκλα των Ελλήνων και των πρωτοποριακών ακαδημιών!

bet365

Το gazzetta.gr γράφει για την φιλοσοφία που διέπει την Γουάντι Ντέγκλα, την πρώτη αιγυπτιακή ομάδα ομάδα που εμπιστεύθηκε Έλληνες προπονητές και ποδοσφαιριστή (Γκώνιας, Παπαβασιλείου, Μπούζας).

Το καλοκαίρι του 2017 γράφτηκε μια νέα σελίδα στην ιστορία του Εργοτέλη, καθώς ο Αιγύπτιος επιχειρηματίας, Μαγκέντ Σάμι, από κοινού με τον γιο του Ναντίμ απέκτησαν το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της κρητικής ομάδας.

Η οικογένεια Σάμι είχε ήδη εμπλακεί με το ποδόσφαιρο μέσω της Λιρς, η οποία εν τέλει οδηγήθηκε στην χρεοκοπία, αλλά και την Γουάντι Ντέγκλα την οποία διατηρεί στην μεγάλη κατηγορία του αιγυπτιακού ποδοσφαίρου.

Κοινός παρονομαστής στην τελευταία, αποτελεί η παρουσία προπονητών, αλλά και ποδοσφαιριστών που προέρχονται από την Ελλάδα. Ο Τάκης Γκώνιας παρέμεινε στον πάγκο της ομάδας του Καΐρου για 1,5 χρόνο, ενώ τον διαδέχθηκε ο Νίκκι Παπαβασιλείου. Από τον Ιούνιο του 2018, ο πρώην μέσος του Εργοτέλη, Βασίλης Μπούζας συνεχίζει να αγωνίζεται στην Γουάντι Ντέγκλα.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Σάμι ίδρυσε την Γουαντί Ντέγκλα το 2002. Ήταν ο πρώτος ιδιόκτητος σύλλογος που πήρε το όνομα του από την εταιρία real estate ιδιοκτησίας του.

Αν και αριθμεί μόλις 18 χρόνια ιστορίας έχει καθιερωθεί ως υπολογίσιμη δύναμη στο αιγυπτιακό ποδόσφαιρο φτάνοντας το 2013 μέχρι τον τελικό του Κυπέλλου.

Πρωταρχικό μέλημα για τον Σαμί ήταν να αξιοποιηθούν όχι μόνο τα ταλέντα του αιγυπτιακού ποδοσφαίρου, αλλά και ολόκληρης της Αφρικής. Πλέον η Γουαντί Ντέγκλα διαθέτει τις κορυφαίες ακαδημίες της βορειοαφρικανικής χώρας.

Έχοντας στενή συνεργασία με την Άρσεναλ, αλλά και με τις ακαδημίες του Ζαν Μαρκ Γκιγιού στην Ακτή Ελεφαντοστού, αποφάσισε κάθε χρόνο να φέρνει στην αιγυπτιακή ομάδα τους δύο κορυφαίους ποδοσφαιριστές κάτω των 12 ετών από τις ακαδημίες του Γκιγιού. Από εκεί ξεκίνησαν άλλωστε να παίζουν ποδόσφαιρο οι Γιάγια & Κόλο Τούρε, ο Ντιντιέ Ζοκορά και άλλοι...

Η Γουαντί Ντέγκλα προβιβάσθηκε στην μεγάλη κατηγορία το 2010 και έκτοτε έχει συνεπή παρουσία εκεί φτάνοντας στο σημείο να ανελιχθεί στους Big 5 του ποδοσφαίρου της χώρας.

Μάλιστα χρειάστηκε μόλις μία σεζόν στην Β΄ κατηγορία για να ολοκληρώσει την ξέφρενη πορεία της κάτι που είχε πετύχει μόνο η Άραμπ Κοντράκτορς το 1981, ενώ τον Ιανουάριο του 2016 ενέταξε στο δυναμικό της, τον Φλοράν Μαλουντά με εξάμηνο δανεισμό.

Ο Αιγύπτιος επιχειρηματίας το 2007 αποφάσισε να επενδύσει στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο προχωρώντας στην εξαγορά και της βελγική Λιρς.

Ο Βασίλης Μπούζας μιλώντας στο gazzetta.gr είχε αναφερθεί στο προπονητικό κέντρο της ομάδας του.

«Είναι εντελώς διαφορετικό στιλ σε σχέση με την Ελλάδα. Πρόκειται για έναν τεράστιο χώρο στον οποίο φιλοξενούνται πολλά μέλη. Διαθέτει 3-4 πισίνες, γήπεδα μπάσκετ, τένις, για τις ακαδημίες, δύο γυμναστήρια ακόμη και για ενόργανη γυμναστική. Το να εισέρχεται τόσο πολύς κόσμος στο προπονητικό κέντρο είναι κάτι που δεν συνηθίζεται στην Ελλάδα, όπου οι εγκαταστάσεις αφορούν αποκλειστικά τις ποδοσφαιρικές δραστηριότητες».

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα