Μπακασέτας: Ο Mr. 50% της Εθνικής!

Σωτήρης Μυκονίου
Μπακασέτας: Ο Mr. 50% της Εθνικής!

bet365

Οι καθοριστικές εμφανίσεις του Τάσου Μπακασέτα στον πρώτο γύρο, η ηγετική του προσωπικότητα και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του που τον οδήγησαν να έχει συμμετοχή στο 50% των γκολ της Εθνικής Ελλάδος.

Η Εθνική Ελλάδος κατόρθωσε επιτέλους να ξεκολλήσει από την τρίτη κατηγορία του Nations League και πάρει την άνοδο για την δεύτερη τη τάξει για πρώτη φορά στην ιστορία της στην διοργάνωση. Και μάλιστα το έκανε με τρόπο κυριαρχικό, που δεν συνηθίζει η Εθνική μας. Ένας από τους πιο καθοριστικούς παίκτες της ομάδας στην προσπάθεια αυτή ήταν ο Τάσος Μπακασέτας, ο οποίος «κουβάλησε» την ομάδα στα πρώτα τρία παιχνίδια και άνοιξε τον δρόμο για να ακολουθήσει η άνετη άνοδος.

Ο μπροστάρης της Εθνικής στο 3/3 που ξεκλείδωσε την ομάδα κι έφερε την πρόκριση

bakasetas

Το πρόγραμμα της Ελλάδας στο τουρνουά ήταν δύσκολο, αφού είχε να αγωνιστεί στις δύο πρώτες αγωνιστικές εκτός έδρας με Βόρεια Ιρλανδία και Κόσοβο. Σ' αυτά τα δύο ματς η ομάδα του Γκουστάβο Πογιέτ δυσκολεύτηκε αρκετά και παρ' ότι είχε την κατοχή και τον έλεγχο του αγώνα δεν ήταν πιο απειλητική από τους αντιπάλους της. Την διαφορά και στα δύο παιχνίδια την έκανε ο Τάσος Μπακασέτας. Την μία με το μαγικό αριστερό του και την άλλη με το «κακό» του δεξί, που σε πολλούς άλλους ποδοσφαιριστές θα ήταν το καλό τους πόδι, σκόραρε με δύο σουτ.

Στο ματς με την Βόρεια Ιρλανδία ο Λημνιός του έδωσε την μπάλα κι εκείνος στα όρια της περιοχής έκανε κοντρόλ και στρώσιμο με μιας με το αριστερό πόδι κι εκτέλεσε κατευθείαν με το δεξί του πόδι με υπέροχο διαγώνιο σουτ βάζοντας το γκολ που έκρινε το παιχνίδι στο 39ο λεπτό. Στο ματς με το Κόσοβο το γκολ ήταν παρόμοιο, αλλά από την άλλη πλευρά. Αυτή τη φορά του έδωσε την μπάλα ο Πέτρος Μάνταλος, ο οποίος άλλαξε με τον Τσιμίκα, τράβηξε τον παίκτη του Μπακασέτα, βοηθώντας τον έτσι να ξεμαρκαριστεί, του έδωσε την μπάλα κι εκείνος κοντρόλαρε με το αριστερό κι εκτέλεσε με το ίδιο πόδι ξανά διαγώνια, χωρίς να αφήσει περιθώρια αντίδρασης στον Μούριτς.

Δύο σουτ του Μπακασέτα μας «ξελάσπωσαν» σε δύο ματς κι έφεραν έξι πολύτιμους βαθμούς. Μετά ήρθε το εντός έδρας ματς με την Κύπρο στο οποίο η Ελλάδα ήταν σαφώς καλύτερη, αλλά σ' αυτό συνέβαλε σημαντικά η ψυχολογική ώθηση που πήρε από το υπέροχο γκολ που πέτυχε ο αρχηγός της Εθνικής με σουτ στην κίνηση μόλις στο 7ο λεπτό. Και δεν σταμάτησε εκεί. Στο 20' οι Παυλίδης και Τσιμίκας πίεσαν ωραία την άμυνα του Κοσόβου, το λάθος έγινε, ο Μπακασέτας έκλεψε την μπάλα, πέρασε τον τερματοφύλακα Μιχαήλ και την γύρισε στον Παυλίδη που πρόλαβε τον αντίπαλό του και πλάσαρε προ κενής εστίας για το 2-0. Άπραγος δεν έμεινε και στο τρίτο και τελευταίο γκολ της ομάδας, αφού ήταν εκείνος που έδωσε την μπάλα στον Πέτρο Μάνταλο, ο οποίος άλλαξε με την μία για τον Λημνιό που πέτυχε μία γκολάρα με υπέροχη ατομική ενέργεια.

Ατσαλάκωτος πρώτος γύρος και 3/3 με εννιά βαθμούς με απόλυτο πρωταγωνιστή τον Τάσο Μπακασέτα, που μέτρησε τρία γκολ και μία ασίστ στα πέντε γκολ που έβαλε η Εθνική μας.

Η ηγετική του προσωπικότητα

bakasetas

Η αγωνιστική του συνεισφορά δεν είναι ο μόνος λόγος για τον οποίο ο Πογιέτ καθιέρωσε τον Τάσο Μπακασέτα ως πρώτο αρχηγό της ομάδας. Δεν είναι μόνο το γεγονός πως είναι ο πρώτος σε συμμετοχές παίκτης στο ρόστερ της Εθνικής Ομάδας αυτή τη στιγμή (51 συμμετοχές).

Είναι ο χαρακτήρας και το μενταλιτέ του. Είναι αυτή η πραότητα με την οποία αντιμετωπίζει όλες τις καταστάσεις, η ηρεμία που προσδίσει στο παιχνίδι της ομάδας, αλλά και η σιγουριά στους συμπαίκτες του. Είναι η ηγετική του προσωπικότητα και το γεγονός πως δεν κρύβεται μέσα στο παιχνίδι. Κινείται συνέχεια, ζητάει να πάρει την μπάλα στα πόδια του, είτε του πάει, είτε δεν του πάει το ματς, είτε είναι κρίσιμο το σημείο, είτε όχι, δεν αποφεύγει την ευθύνη, αλλά την αποζητά.

Έναν παίκτη με τέτοιο χαρακτήρα τον θες να βγαίνει μπροστά. Να μιλάει στους υπόλοιπους. Να ηγείται της ομάδας και να φτιάχνει την ψυχολογία της. Αν είσαι ο προπονητής ο Γκουστάβο Πογιέτ, τον θες και για να σε βοηθάει και στην «ρύθμιση» των αποδυτηρίων, αφού η παρουσία του μπορεί να μην είναι έντονη, έχει όμως τον τρόπο να είναι επιβλητικός, όταν οι καταστάσεις το απαιτούν.

Συνδυάζει χαρακτηριστικά που δεν έχει κανένας άλλος Έλληνας μέσος

bakasetas

Ο Έλληνας μέσος διαθέτει στοιχεία στο παιχνίδι του που δεν έχουν άλλοι Έλληνες παίκτες στην θέση του. Το πιο χαρακτηριστικό εξ' αυτών είναι εκείνο που έρχεται στο μυαλό του οποιουδήποτε, όταν ακούει το όνομα του Μπακασέτα και είναι το σουτ του. Μπορεί να εκτελέσει εν στάση, μπορεί να εκτελέσει εν κινήσει, με κοντρόλ ή χωρίς και το πιο «τρομακτικό» είναι πως δεν φτάνει που έχει ένα εκπληκτικό αριστερό πόδι, έχει μεγάλη ευχέρεια στο να σουτάρει και με το δεξί του. Αυτόν τον βοήθησε να τελειώσει ως 5ος σκόρερ (μαζί με άλλους τέσσεις παίκτες) σ' αυτήν σεζόν της τρίτης κατηγορίας του Nations League έχοντας τρία γκολ.

Ταυτόχρονα είναι αρκετά καλός και στην δημιουργία. Διαθέτει εξαιρετική μακρινή μεταβίβαση, βλέπει όλο το γήπεδο ενώ είναι πολύ καλός και στο κάθετο παιχνίδι. Φυσικά, έχει μεγάλη ικανότητα και στις εκτελέσεις στατικών φάσεων. Ολοκλήρωσε το τουρνουά αυτό έχοντας δύο ασίστ ισοβαθμώντας στην πρώτη θέση της συγκεκριμένης κατηγορίας μαζί με αρκετούς παίκτες. Σύμφωνα με το WyScout στον τομέα των xA, που δείχνει πόσες πιθανότητες έχει μία πάσα του να αποφέρει γκολ, είναι τέταρτος στην κατηγορία με 1,33.

Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Ο Τάσος Μπακασέτας τελείωσε ως ο δεύτερος παίκτης με τις περισσότερες πάσες κλειδιά στην κατηγορία που αγωνιζόμασταν, δηλαδή τις πάσες σε συμπαίκτη που καταλήγουν σε σουτ του το οποίο δεν μπαίνει γκολ, έχοντας 6 και μένοντας πίσω μόνο από τον υψηλόσωμο φορ του Κοσόβου, Βεντάτ Μουρίκι, που είχε 7.

Αν μετρήσουμε συνολικά τα γκολ (3) και τις ασίστ του (2) είχε πέντε (έκανε και μία ασίστ στο χθεσινό 3-1 με την Βόρεια Ιρλανδία για το 2-1 στον Μασούρα), δηλαδή είχε συμμετοχή στα μισά γκολ απ' αυτά που πέτυχε η Εθνική στον όμιλο. Το επίτευγμα που τον κατατάσσει στην τρίτη θέση στην τρίτη κατηγορία του Nations League μαζί με τον Ντουρσούν της Τουρκίας και τον δικό μας Πέτρο Μάνταλο, πίσω μόνο από τους Κβαρατσκέλια (Γεωργία) και Μουρίκι (Κόσοβο) που έχουν 7.

Disclaimer: Ο Πέτρος Μάνταλος έχει το ίδιο νούμερο γκολ και ασίστ με τον Τάσο Μπακασέτα κι έχει αυτός συμμετοχή στο 50% των γκολ της Εθνικής, όμως η ειδοποιός διαφορά στο κοινό αυτό επίτευγμα των δύο παικτών είναι οι συνθήκες κάτω από τις οποίες επετεύχθη, αφού του δεύτερου ήταν σε πολύ κρισιμότερα παιχνίδια που χάρισαν βαθμούς στην Εθνική.

 

UEFA NATIONS LEAGUE Τελευταία Νέα