Ελλάδα - Κόσοβο 2-0: Πρώτη και καλύτερη με «καβάτζα» τα play offs για το Euro (vids)

Ελλάδα - Κόσοβο 2-0: Πρώτη και καλύτερη με «καβάτζα» τα play offs για το Euro (vids)

bet365

Με υπέροχη κεφαλιά του Γιώργου Γιακουμάκη στο 71' και πλασέ του Πέτρου Μάνταλου στο 90'+9', η Ελλάδα νίκησε 2-0 το Κόσοβο, εξασφάλισε τον προβιβασμό της στη Β΄κατηγορία του Nations League και ταυτόχρονα μια θέση στα play offs για το Euro 2024 αν δεν έχει προκριθεί από τα προκριματικά.

Το «τρένο» της Εθνικής Ελλάδας του Γκουστάβο Πογέτ συνεχίζει ακάθεκτο. Επικράτησε με 2-0 του Κοσόβου χάρη στις αλλαγές του Πογέτ και στα γκολ του Γιακουμάκη στο 71' και του Μάνταλου (ο οποίος είχε και ασίστ) στο 90'+9', έκανε το απόλυτο με τέσσερις σερί νίκες και κλείδωσε δύο αγωνιστικές πριν το τέλος την πρώτη θέση στον όμιλο του Nations League. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα ανεβαίνει έτσι στη δεύτερη κατηγορία του Nations League και θα έχει μία δεύτερη ευκαιρία για να προκριθεί στα τελικά του Euro του 2024 αν δεν καταφέρει να πάρει το εισιτήριο μέσω των προκριματικών. Γέμισε ξανά το Πανθεσσαλικό στάδιο του Βόλου ο κόσμος βλέποντας την Εθνική να κρατά και την εστία της ανέπαφη για τέταρτο συνεχόμενο παιχνίδι.

Έτσι ξεκίνησε ο Πογέτ

Χωρίς τον Μάνταλο επέλεξε τελικά να παρατάξει την Εθνική ο Γκουστάβο Πογέτ στο αγαπημένο του 4-3-3. Ο Ουρουγουανός τεχνικός σε σχέση με το παιχνίδι με την Κύπρο διατήρησε την ίδια άμυνα με τον Βλαχοδήμο στο τέρμα, τους Μπάλντοκ και Τσιμίκα δεξιά και αριστερά αντίστοιχα και τους Μαυροπάνο και Χατζηδιάκο στο κέντρο της αμυντικής γραμμής. Στον άξονα ξεκίνησε το δίδυμο των Σιώπη και Μπουχαλάκη με τον Μπακασέτα μπροστά τους, ενώ στα άκρα της επίθεσης είχαμε διαφοροποιήσεις με τους Μασούρα και Χατζηγιοβάνη στο αρχικό σχήμα. Όσον αφορά την κορυφή της επίθεσης, εκεί διατηρήθηκε ο Παυλίδης. Με 4-2-3-1 ξεκίνησε ο Αλέν Ζιρές το Κόσοβο. Ο Μούριτς ήταν στην εστία, οι Αλίτι, Κριεζίου, Ραχμάνι και Ντομγκιόνι η τετράδα της άμυνας, στον άξονα οι Ρουντχάνι και Μπερίσα και οι Μπιτίκι, Μουσλίγια και Ρασίτσα πίσω από τον προωθημένο Μουρίκι.

Κυρίαρχη η Ελλάδα χωρίς αποτελεσματικότητα

Η Εθνική μας ομάδα ήταν η απόλυτη κυρίαρχος σε ολόκληρο το πρώτο μέρος και αυτό που της έλειπε μόνο ήταν η αποτελεσματικότητα. Δημιούργησε αρκετές ευκαιρίες, αλλά δεν κατάφερε να πάει μπροστά στο σκορ στα αποδυτήρια. Μετά από το πρώτο τέταρτο που κινήθηκε σε χαμηλό ρυθμό η «γαλανόλευκη» άρχιζε σταδιακά να αυξάνει την πίεση απειλώντας στο 17' με το σουτ του Μπακασέτα, το οποίο έβγαλε σε κόρνερ ο Μούριτς και στο 21' όταν ο Σιώπης που ήταν παντού μέσα στο γήπεδο με μια όμορφη κάθετη ενέργεια επιχείρησε να βρει δίχτυα με το εξωτερικό, αλλά η μπάλα πέρασε λίγο άουτ.

Οι παίκτες του Γκουστάβο Πογέτ συνέχιζαν να έχουν τον έλεγχο, χωρίς να απειλούνται σε κανένα σημείο από τους Κοσοβάρους. Ο Μπακασέτας είχε άλλο ένα σουτ στο 28' που δεν βρήκε στόχο, όπως και η προσπάθεια του Παυλίδη στο 31', αλλά η μεγαλύτερη ευκαιρία ήρθε στο 37' όταν το «σκαστό» σουτ του Μαυροπάνου από πλεονεκτική θέση πέρασε άουτ. Μπαίνοντας στα τελευταία λεπτά του πρώτου μέρους το Κόσοβο προσπάθησε να βγει μπροστά, αλλά και πάλι η Εθνική μας ομάδα ήταν αυτή που πλησίασε το γκολ όταν ο Μπακασέτας κέρδισε τη διεκδίκηση από τον Αλίτι έπειτα από μια εξαιρετική μπαλιά του Μασούρα, αλλά πλάσαρε άουτ από κοντινή και πλάγια θέση.

Οι αλλαγές του Πογέτ έδωσαν τη λύση

Με την έναρξη του δευτέρου μέρους ο Πογέτ προχώρησε σε μια αλλαγή με τον Μάνταλο να αντικαθιστά τον Χατζηγιοβάνη και τον Μασούρα να πηγαίνει στο δεξί άκρο της επίθεσης. Η ανάπτυξη της Εθνικής, ωστόσο, δεν έβγαζε τελικές όπως στο πρώτο μέρος, με τον Πογέτ λίγο πριν τη συμπλήρωση μιας ώρας αγώνα να προχωρά και σε δεύτερη κίνηση από τον πάγκο αλλάζοντας φορ με τον Γιακουμάκη να αντικαθιστά τον Παυλίδη. Η Ελλάδα άρχισε από εκείνο το σημείο να πιέζει ξανά το Κόσοβο, αδυνατώντας όμως να βρει σωστές τελικές που θα την έφεραν κοντά στο γκολ.

Τελικά αυτό ήρθε στο 71' έπειτα από συνεργασία των αλλαγών του Πογέτ. Ο Μάνταλος έβγαλε τη σέντρα, ο Γιακουμάκης νίκησε τον αντίπαλό του στον αέρα και με εξαιρετική κεφαλιά βρήκε δίχτυα λύνοντας τον... Γόρδιο δεσμό για το 1-0. Μάλιστα οι διεθνής πανηγύρισαν σηκώνοντας τη φανέλα του άτυχου Δημήτρη Λημνιού που υπέστη ρήξη χιαστών στο ματς με την Κύπρο, αλλά έμεινε κοντά στην ομάδα, πανηγυρίζοντας και αυτός από τις εξέδρες του Πανθεσσαλικού. Ένα σουτ του Ρασίτσα στο 84' που πέρασε πάνω από τα δοκάρια δεν ανησύχησε τον Βλαχοδήμο, με τον Πογέτ να ρίχνει στο ματς προς το τέλος και τους Γιαννούλη και Αλεξανδρόπουλο.

Με το Κόσοβο όλο μπροστά στο ένατο λεπτό των καθυστερήσεων ο Μάνταλος διεκδίκησε την μπάλα, έκλεψε και σε κενή εστία, καθώς ο Μούριτς είχε προωθηθεί για την τελευταία στατική φάση, πλάσαρε στα δίχτυα διαμορφώνοντας σε πανηγυρικό τόνο το τελικό 2-0.

MVP: Ο Μάνταλος που μπήκε στο ματς με την έναρξη του δευτέρου μέρους, έβγαλε την ασίστ στο 1-0 του Γιακουμάκη και με δικό του γκολ έγραψε το τελικό 2-0.

Στο ύψος τους: Ο Σιώπης ήταν παντού μέσα στο γήπεδο, τρέχοντας ακατάπαυστα και κάνοντας ένα άψογο ματς ανασταλτικά. Σταθερότατο για ακόμα ένα παιχνίδι το αμυντικό δίδυμο των Μαυροπάνου και Χατζηδιάκου, στους διακριθέντες και ο Γιακουμάκης για την εκτελεστική του δεινότητα στο γκολ.

Αδύναμος κρίκος: Ο Μουρίκι είναι ο σταρ της Εθνικής του Κοσόβου, αλλά δεν φάνηκε σε κανένα σημείο του ματς απειλητικός.

Η γκάφα: Την έκανε ο Κριεζίου που έχασε τον Γιακουμάκη στο μαρκάρισμα στη φάση του γκολ.

Το στραγάλι: Ο Αυστριακός Γιούλιαν Βάινμπεργκερ είχε ένα σχετικά εύκολο βράδυ, χωρίς την πολύ δύσκολη φάση.

Το ταμείο του Gazzetta: Αν η Εθνική μας ήταν απλά λίγο αποτελεσματική από το πρώτο μέρος θα είχε πάρει πιο εύκολα τη νίκη. Οι αλλαγές του Πογέτ στο δεύτερο μέρος όμως βρήκαν τον τρόπο για να ξεκλειδώσουν την εστία του Κοσόβου, με την Ελλάδα να μην απειλείται την ίδια στιγμή καθόλου στο ανασταλτικό κομμάτι. Τέσσερις νίκες σε τέσσερα ματς και στα τέσσερα με το μηδέν στην άμυνα. Το ζητούμενο επιτεύχθηκε, με το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα να δείχνει ξανά ομάδα με ομοιογένεια και όμορφο κλίμα.

Οι συνθέσεις:

Ελλάδα (Γκουστάβο Πογέτ): Βλαχοδήμος, Τσιμίκας, Χατζηδιάκος, Μαυροπάνος, Μπάλντοκ, Σιώπης, Μπουχαλάκης (77' Κουρμπέλης), Μπακασέτας (85' Γιαννούλης), Χατζηγιοβάνης (46' Μάνταλος), Μασούρας (85' Αλεξανδρόπουλος), Παυλίδης (58' Γιακουμάκης)

Κόσοβο (Αλέν Ζιρές): Μούριτς, Αλίτι, Κριεζίου, Ραχμάνι, Ντομγκιόνι, Ρουντχάνι (46' Λοσάι), Μπερίσα, Μπιτίκι (77' Ζενέλι), Ρασίτσα (90' Σαΐτι), Μουσλίγια (58' Ιντρίζι), Μουρίκι

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

UEFA NATIONS LEAGUE Τελευταία Νέα