Τζορτζ Μπάλντοκ: Έτοιμος για την Εθνική Ελλάδας ο 29χρονος δεξιός μπακ

Δημήτρης Σαμόλης
Το Gazzetta καταγράφει τις τελευταίες λεπτομέρειες γύρω από την προσπάθεια ελληνοποίησης του Τζορτζ Μπάλντοκ, ο οποίος βρίσκεται στη λίστα του Ολυμπιακού.

Ο μοναδικός δεξιός μπακ που κάλεσε στην Εθνική μας ομάδα ο Γκουστάβο Πογιέτ ενόψει των δύο φιλικών παιχνιδιών εναντίον Ρουμανίας (25/3, 20.15) και Μαυροβουνίου (28/3, 21.00) ήταν ο Λάζαρος Ρότα της ΑΕΚ. Πρόκειται για θέση στην οποία δεν υπάρχουν τόσες «δυνατές» επιλογές, όπως για παράδειγμα συμβαίνει στην απέναντι πλευρά, όπου συναντά κανείς Τσιμίκα, Γιαννούλη, Κυριακόπουλο, ενώ μένουν εκτός ποδοσφαιριστές όπως ο Λυκογιάννης (23 συμμετοχές εφέτος στη Serie A με την Κάλιαρι). Ο Σάλιακας του ΠΑΣ Γιάννινα αυτή τη φορά έμεινε εκτός από τις κλήσεις, ενώ ο Λύρατζης του ΠΑΟΚ που έχει αρχίσει να αποτελεί τον βασικό δεξιό μπακ δεν πήρε το βάπτισμα του πυρός. Ενώ λοιπόν παρατηρείται αυτή η κατάσταση στη θέση του δεξιού οπισθοφύλακα, είναι ζήτημα χρόνου να αποκτήσει το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα μια σημαντική λύση, η οποία τουλάχιστον βάσει βιογραφικού είναι εξαιρετική.

Αναφερόμαστε στον Τζορτζ Μπάλντοκ, για τον οποίο προ ημερών διαβάσατε πως βρίσκεται στη λίστα του Ολυμπιακού. Ο 29χρονος, γεννημένος στην περιοχή του Μπάκιγχαμ, στις 9 Μαρτίου 1993, με γιαγιά Ελληνίδα, βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο για να αποκτήσει την ελληνική υπηκοότητα και να καταστεί εφικτή η κλήση του στη «γαλανόλευκη». Πρόκειται για μια προσπάθεια η οποία έχει ξεκινήσει εδώ και πολύ καιρό και η οποία ωστόσο έχει μπει πια στην τελική ευθεία. Το Brexit, αλλά και ο κορονοϊός, πήγαν πίσω αυτή τη διαδικασία, η οποία υπό φυσιολογικές συνθήκες θα έπρεπε πια να είχε τελειώσει. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως ο 29χρονος είναι πλέον ζήτημα χρόνου να διευθετήσει και τις τελευταίες εκκρεμότητες που απαιτούνται. Σε τέτοιο βαθμό ώστε να εκφράζεται η αισιοδοξία πως έως τον προσεχή Ιούνιο θα έχει το δικαίωμα να παίξει για την Εθνική Ελλάδας. Τον Αύγουστο του 2020 σε συνέντευξη που είχε δώσει στην Telegraph ο Μπάλντοκ, είχε αποκαλύψει ότι ο άνθρωπός του που γεννήθηκε στην Ελλάδα ήταν η γιαγιά του, η οποία «κάνει τον πατέρα μου μισό Έλληνα και εμένα κατά 1/4. Θα είναι στιγμή υπερηφάνειας, αν συμβεί. Δεν θα απέρριπτα ποτέ τη σχετική πρόταση».

Ο τεχνικός διευθυντής των Εθνικών ομάδων, Κώστας Κωνσταντινίδης, φέρεται να βρίσκεται σε επικοινωνία τόσο με τον ποδοσφαιριστή όσο και με τον εκπρόσωπό του, οι οποίοι μετρούν αντίστροφα για την ελληνοποίηση του δεξιού μπακ ο οποίος εφέτος έχει κάνει συμμετοχές με τη Σέφιλντ Γιουνάιτεντ στην Championship, έχοντας και ένα γκολ και δύο ασίστ σε 1599 λεπτά. Αναφορικά με τον Ολυμπιακό, να σημειωθεί πως το περασμένο καλοκαίρι είχε υπάρξει και τότε ενδιαφέρον, αλλά η περίπτωση του Μπάλντοκ δεν προχώρησε διότι θεωρούνταν ξένος. Εφόσον έχει στα χέρια του το ελληνικό διαβατήριο, είναι πιθανό να κάνουν την κίνησή τους οι «ερυθρόλευκοι», οι οποίοι μετά τους Ομάρ Ελαμπντελαουί και Ραφίνια έχουν αλλάξει πέντε δεξιούς μπακ.

O Μπάλντοκ αγωνίζεται στη Σέφιλντ Γιουνάιτεντ από το καλοκαίρι του 2017. Έχει συμβόλαιο μέχρι το 2024 και η χρηματιστηριακή του αξία με βάση το transfermarkt είναι 5.000.000 ευρώ. Έχει ύψος 1.78, έχει κάνει 70 συμμετοχές στην Premier League, 96 στην Championship, ενώ στο παρελθόν έχει περάσει μεταξύ άλλων από Milton Keynes Dons και Oxford United. Η Σέφιλντ βρίσκεται στην 9η θέση της εφετινής Championship, συγκατοικεί με τη Νότιγχαμ Φόρεστ και κάνει προσπάθεια να μπει στα play offs. Και κάτι τελευταίο σχετικά με την προσπάθεια που γίνεται εκ μέρους των ανθρώπων της ΕΠΟ για την ελληνοποίηση του Μπάλντοκ: Ίδια προσπάθεια γίνεται και με άλλους ποδοσφαιριστές, μικρότερους σε ηλικία. Υπάρχουν περιπτώσεις, άλλες πιο εφικτές και άλλες πιο δύσκολες.

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image