Πώς ήταν η Ελλάδα όταν ο Τεννές έκανε ντεμπούτο στη Β’ Εθνική!

Πώς ήταν η Ελλάδα όταν ο Τεννές έκανε ντεμπούτο στη Β’ Εθνική!

bet365

Ο 68χρονος κόουτς επέστρεψε στη 2η τη τάξη επαγγελματική κατηγορία, όπου βρέθηκε για πρώτη φορά το 1994 όταν η χώρα μας, όπως και όλος ο κόσμος άλλωστε, ήταν πάρα πολύ διαφορετική
Στον πάγκο της Ξάνθης βρίσκεται από σήμερα (3/1) ο Μπάμπης Τεννές, που χαρακτηρίζεται και δικαίως ως ένας από τους πλέον πετυχημένους τεχνικούς στην ιστορία της δεύτερης κατηγορίας. Δεν είναι τυχαίο πως στην καριέρα του έχει πανηγυρίσει 7 ανόδους, καθώς ο 68χρονος κόουτς οδήγησε στο παρελθόν στα «σαλόνια» 2 φορές την Κέρκυρα (2006, 2010) και από 1 τους Ακράτητο (2005), Παναιτωλικό (2011), Καλλονή (2013), Λαμία (2017), Απόλλωνα Σμύρνης (2020).
Παράλληλα είναι ο δεύτερος εν ενεργεία προπονητής της χώρας μας με τα περισσότερα επαγγελματικά ματς στις εγχώριες διοργανώσεις πίσω μόνο από τον Γιώργο Παράσχο (περισσότερα από 800) και μπροστά του βρίσκεται ακόμη μία πρόκληση, να ανεβάσει την ομάδα της Θράκης.
Ο Τεννές ξέρει το πρωτάθλημα και τις ιδιαιτερότητές του όσο λίγοι και ντεμπουτάρισε σε αυτό τον Σεπτέμβριο του 1994, σε ένα παιχνίδι του Ιάλυσου Ρόδου που ήταν τότε κόντρα στον Πανσερραϊκό (2-2). Λίγο πριν είχε οδηγήσει τους Ροδίτες στην άνοδό τους από τη Γ’ Εθνική.
Ας θυμηθούμε πως ήταν η Ελλάδα εκείνη την εποχή, το 1994 δηλαδή που η Β’ Εθνική, έτσι λέγεται ουσιαστικά όσες ονομασίες και αν αλλάξει (Football League, Super League 2 κτλ)… γνώρισε τον Τεννέ και το αντίστροφο.
*Πρωθυπουργός της χώρας ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου και ο Μιλτιάδης Εβερτ αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στη Βουλή υπήρχαν 4 κόμματα, το ΠΑΣΟΚ, η Νέα Δημοκρατία, η Πολιτική Ανοιξη και το ΚΚΕ.
*Στις ευρωεκλογές εκείνης της χρονιάς το ΠΑΣΟΚ αναδείχθηκε πρώτο κόμμα με 37,64% και η Νέα Δημοκρατία ακολουθεί με 32,66%.
*Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ο Νίκος Κωνσταντόπουλος.
*Ο βασικός μισθός «αυξήθηκε» την 1η Ιουλίου του 1994 στις 110.225 δραχμές. Τότε μία φραντζόλα ψωμί κόστιζε περίπου 150 δραχμές, ενώ στο κυλικείο των σχολείων έβρισκες τυρόπιτα με 100 δραχμές.
*Στην ελληνική τηλεόραση παίζονταν με επιτυχία σειρές όπως της «Ελλάδας τα Παιδιά», «Το Δις Εξαμαρτείν», «Μεν και Δεν», «Λαβ Σόρι», «Εμείς και Εμείς» και άλλες.
*Στο κοντρόλ της τηλεόρασης υπήρχαν κανάλια όπως το «SevenX» , το «Κανάλι 29», Jeronimo Groovy, το «New Channel», ενώ… θραύση έκανε και το «ΙΤΑ8» λόγω των ακατάλληλων ταινιών που έπαιζε.
*Τον Οκτώβριο του 1994 άρχισε να λειτουργεί η πρώτη συνδρομητική πλατφόρμα στην Ελλάδα, το Filmnet.
*Λίγες ημέρες πριν το ντεμπούτο του στην κατηγορία η ΑΕΚ κέρδισε (1-0) τη Ρέιντζερς στη Γλασκόβη και πανηγύριζε την πρόκρισή της στους Ομίλους του Champions League, κάτι που την καθιστούσε πρώτη ελληνική ομάδα που το πετύχαινε.
*Στον πάγκο της ήταν ο Ντούσαν Μπάγεβιτς, στου Παναθηναϊκού που κατέκτησε τον τίτλο εκείνη τη χρονιά (1994/95) ο Χουάν Ραμόν Ρότσα, στον ΠΑΟΚ βρίσκονταν ο Αρι Χάαν, στον Αρη ο Γιώργος Φοιρός, ενώ στον Ολυμπιακό ξεκίνησε ο Νίκος Αλέφαντος.
*Οι Κριστόφ Βαζέχα και Αλέξης Αλεξανδρής αναδείχθηκαν το 1994 πρώτοι σκόρερ του πρωταθλήματος, με 24 γκολ έκαστος. Αμφότεροι εκτός του βραβείου πήραν και δώρο από ένα αυτοκίνητο.
*Μόλις 4 μήνες πριν το ΟΑΚΑ φιλοξένησε τον τελικό του τότε Κυπέλλου Πρωταθλητριών, όπου η Μίλαν κέρδισε την Μπαρσελόνα με 4-0.
*Η Α’ Εθνική ποδοσφαίρου διεξάγονταν με 18 ομάδες και μεταξύ άλλων στο πρωτάθλημα συμμετείχε ο Αθηναϊκός, ο Εθνικός και ο Εδεσσαϊκός.
*Το 1994 γεννήθηκε ο Γιάννης Αντετοκούνμπο.
*Στο μπάσκετ ο Ολυμπιακός ήταν πρωταθλητής και προέρχονταν από τον χαμένο τελικό στο Final 4 του Τελ Αβίβ.
*Εκείνες τις ημέρες έγινε και ο τελευταίος τελικός του Βαλκανικού Κυπέλλου, ένας θεσμός που σταμάτησε. Τον Μάιο του 1994 η Σαμσουνσπόρ κέρδισε 2 φορές τον ΠΑΣ Γιάννινα και κατάκτησε το τρόπαιο.
*Ο τεράστιος Δημήτρης Μητροπάνος καθήλωσε εκείνη τη χρονιά την Ελλάδα με την ερμηνεία του στο τραγούδι «Τα Λαδάδικα».
*Η Βίκυ Χαρίτου έκανε τη μεγαλύτερη επιτυχία της καριέρας της στο τραγούδι, καθώς το «Νύχτες στη Μύκονο» συγκαταλέγεται στα hit του 1994, ενώ ο Νότης Σφακιανάκης με τον «Αετό» σημείωσε επίσης τεράστια επιτυχία.
*Το Pulp Fiction και το Forest Gump «κέρδισαν» τους Ελληνες σινεφίλ.
*Το 1994 έμεινε στην ιστορία και για τον «Νόμο Παπαθεμελή», που έκλεινε τα νυχτερινά κέντρα στις 02:00, αλλά μετά από αντιδράσεις δεν ίσχυσε για πολύ. Ο κόσμος, μεταξύ άλλων, συγκεντρώνονταν στο Σύνταγμα και διασκέδαζε μέχρι τα ξημερώματα.
*Οι μεγαλύτερες πίστες ήταν η «Νεράιδα», το «Διογένης Palace», το «BIO-BIO», το «Cabaret», το «Αστέρια», το «Posidonio», το «Romeo» και πολλά άλλα.
*Η ποδοσφαιρική Ελλάδα προέρχονταν από την αποτυχημένη της παρουσία στο Μουντιάλ των ΗΠΑ. Στις 21 Ιουνίου του 1994 έπαιξε για πρώτη φορά σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου, όπου και έχασε από την αντίστοιχη της Αργεντινής με 4-0.
*Το 1994 έφυγαν από τη ζωή η ο Μάνος Χατζιδάκης και η Μελίνα Μερκούρη.
*Η Ελλάδα συγκλονίζεται από τις υποθέσεις του Δουρή και των Σατανιστών της Παλλήνης. Το Νοέμβριο του 1994 ολοκληρώθηκε η δίκη του πρώτου που καταδικάστηκε σε ισόβια και βρίσκονταν σε εξέλιξη εκείνη των δεύτερων.
*Αρχισαν να… κυκλοφορούν τα πρώτα κινητά που έμειναν στην ιστορία ως «παντόφλες» (κυρίως τα Motorola).
*Φυσικά δεν υπήρχε ίντερνετ, πιτσιρικάδες πηγαίναμε στα «ουφάδικα» και ρίχναμε 20άρικα, παίζαμε ποδόσφαιρο στις αλάνες και οι κανόνες… ορίζονταν από εκείνον που είχε την μπάλα, ενώ ως εξέλιξη λογίζονταν κονσόλες σαν το Nintendo Game Boy. Στις 3 Δεκεμβρίου του 1994 κυκλοφόρησε στην Ιαπωνία το Play Station 1, δηλαδή μετά το ντεμπούτο Τεννέ!
Photo Credits: Κώστας Τόπας
 

SUPERLEAGUE 2 Τελευταία Νέα