Τσετινές: «Στόχος είναι η άνοδος»

Gazzetta team
Τσετινές: «Στόχος είναι η άνοδος»

bet365

Η άμεση άνοδος στην Super League 1 είναι ο βασικός στόχος για την Ξάνθη όπως τόνισε και ο νέος αθλητικός διευθυντής της ακριτικής ομάδας, Ανέστης Τσετινές.

Αναλυτικά ο νέος αθλητικός διευθυντής της ΠΑΕ ΑΟ Ξάνθης Ανέστης Τσετινές μιλώντας στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Ξάνθης ανέφερε τα εξής:

Έχουν δρομολογηθεί κάποια πράγματα πλέον. Ήταν όπως τα περιμένατε ή βρήκατε κάτι διαφορετικό στην πορεία στην ομάδα ;

«Δεν ξέρω αν πρέπει να απαντήσω διπλωματικά ή ουσιαστικά, είναι μια δύσκολη ερώτηση. Τα πράγματα δεν ήταν όπως τα περιμέναμε. Σημασία έχει ότι προσπαθούμε να τα φτιάξουμε όπως θέλουμε, είμαστε σε καλό δρόμο, είμαστε μέσα στα πλάνα μας, να κυλήσει λίγο ο χρόνος και να ολοκληρώσουμε όλα αυτά που έχουμε ξεκινήσει με χαρά αλλά και με τόση ανυπομονησία γιατί περιμέναμε αρκετό καιρό για να ολοκληρωθεί το deal. Eυτυχώς όλα έγιναν σωστά, πλέον είμαστε απόλυτα μπροστά στην ΠΑΕ, έχουμε τον έλεγχο, λειτουργούμε όπως θέλουμε και όπως μας αρμόζει και λειτουργούν καλύτερα για την ομάδα τα πράγματα».

Νομίζω κύριε Τσετινέ πώς μέσα στην ατυχία μας με τον υποβιβασμό σταθήκαμε λίγο τυχεροί γιατί στην Λίγκα 2 τα πάντα ήταν στον αέρα και δεν ξέραμε πότε θα ξεκινήσει . Πλέον μπήκαμε στον Νοέμβριο ως προς την έναρξη, οπότε υπάρχει χρόνος.

«Και εγώ και ο συνεργάτης μου ο Γιώτης ο Παναγιώτου με την επιστροφή μας στην Ελλάδα ο οποίος θα αναλάβει το management και το scouting στον σύλλογο πιστεύαμε ότι θα είναι λιγότερο οικεία αυτά που θα συναντούσαμε σε όλους τους τομείς αλλά πέσαμε έξω.

Όλα είναι πολύ λεπτά, πρωτάθλημα που ξεκινάει 24 Οκτώβρη, για εμάς Νοέμβριο, σε όλο τον κόσμο τα πρωταθλήματα αρχίζουν Σεπτέμβριο ή Αύγουστο , εδώ δεν ξέρουμε τι τηλεοπτικά θα έχουμε, πόσους αγώνες θα δείχνουν, χωρίς πλάνο χωρίς τίποτα. Κανέναν προγραμματισμό δεν μπορείς να κάνεις όσο και να θες, όλα είναι στον “αέρα”».

Φαντάζομαι είναι ένα ΣΟΚ και για τον νέο ιδιοκτήτη όλα αυτά , σωστά ;

«Για το ΣΟΚ αυτό που αναφέρεις, όλα ξεκίνησαν όταν άρχισε η διαδικασία των μπαράζ. Είμασταν σε προχωρημένες συνομιλίες με την μεριά Πανόπουλου-Συγγελίδη και ενώ υπήρχαν οι διασφαλίσεις ότι αυτή θα δοθεί στην Σούπερ Λίγκα , ότι δεν θα γίνουν μπαράζ, ότι-ότι-ότι…ξαφνικά δημιουργήθηκε αυτό το πρόβλημα με το μπαράζ , τότε ο κύριος Πάππας άρχισε να αντιλαμβάνεται κάποια πράγματα.

Στην αρχή γελούσε βέβαια, αλλά σιγά σιγά αντιλαμβάνεται. Ακόμα δεν έχει καταλάβει. Νομίζω αυτή η χρονιά θα είναι σημαντική για να καταλάβει. Η Β! Εθνική είναι ένα πραγματικό σχολείο για όλους μας και πρέπει να το περάσουμε με ΑΡΙΣΤΑ.Είτε με την καλή έννοια είτε με την κακή».

Πώς προέκυψε το ενδιαφέρον και πώς ένοιωσες όταν έμαθες ότι η ομάδα πωλείται και δόθηκε η ευκαιρία να μπορέσεις να είσαι ο οδηγός του “τρένου” .

«Μεγάλη τιμή για μένα. Δεν το είχα φανταστεί ποτέ. Προέκυψε. Δέχτηκα την πρόκληση με μεγάλη χαρά ξέροντας την ευθύνη. Όλα ξεκίνησαν όταν ενδιαφερθήκαμε για μια ομάδα στην Ελλάδα και μάθαμε έπειτα ότι ο ΑΟΞ πωλείται και σε καλή τιμή. Μπήκαμε στα “βαθιά” οπότε αρχίσαμε να μιλάμε με τους υψηλόβαθμους παράγοντες της.

Υπήρχε η διάθεση και πολύ σύντομα βρέθηκε λύση και στα οικονομικά και στα επιμέρους θέματα. Καθυστερούσε όμως κάθε φορά για ανούσιους λόγους αλλά όπως και να έχει έδωσαν ένα βάθος χρόνου αυτές οι καθυστερήσεις.

Τελικά όλα πήγανε καλά ,η Ξάνθη πέρασε στα χέρια του Bill Papas και εκτιμώ ότι ατενίζει το μέλλον με μεγάλη αισιοδοξία. Υπάρχει υγιής βάση, υγιής σκέψη και μια μεγάλη διάθεση από όλους μας ώστε να φτάσει όχι μόνο στα προηγούμενα επίπεδα αλλά να ανέβει ακόμα υψηλότερα , να τα ξεπεράσει , ώστε να κάνει υπερήφανους Ξανθιώτες αλλά και Θρακιώτες».

Να πούμε μια αλήθεια ότι η κουβέντα με τον κύριο Papas ΔΕΝ ήταν για την άλλη ομάδα, αλλά με άλλον επενδυτή. Όταν ακούσατε για την πρόταση του ΑΟΞ , εκτίμησες ότι ο Papas ήταν η ιδανική επιλογή για αυτήν την ομάδα και στράφηκε εκεί η προσοχή σας ;

«Οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο λειτουργούν διαφορετικά από ότι στην Ελλάδα. Όταν του είπαμε για την Ξάνθη, ξέραμε ότι ενδιαφερόταν να αγοράσει κάποια ομάδα με προοπτικές. Είναι χορηγός στην Λίβερπουλ και την Σάλκε . Ήθελε να μπει στην Ελλάδα, την αγαπάει πολύ , είναι Σερραίος, ήθελε να βοηθήσει. Η αγάπη για την Ελλάδα τον έφερε κοντά στην Ξάνθη και ειδικά όταν αναφέραμε τις εγκαταστάσεις, τις δυνατότητες εξέλιξεις, ώστε να γίνει σε έναν δυνατό παράγοντα της χώρας μας.

Γιατί αυτό όμως ; Γιατί βάση του πλάνου που φτιάξαμε και του παραθέσαμε, του δώσαμε να καταλάβει ότι η Ξάνθη ΔΕΝ είναι απλά μια ομάδα, είναι κάτι περισσότερο. Μεγάλη ιστορία ,εγκαταστάσεις, με μέλλον. Αυτά έπεισαν τον μεγαλομέτοχο και μετά από λίγο καιρό ήρθε δυναμικά , με χαρά, κάναμε την μια συνάντηση μετά την άλλη για το πώς θα λειτουργήσουμε, πώς θα στελεχωθεί.

Να πώ σε αυτό το σημείο πώς υπήρξε ένα πρόβλημα με την κατάσταση όπως εξελίχτηκε και πάλι ούτως ή άλλως είμασταν έτοιμοι να δημιουργήσουμε ένα σύνολο και ΠΑΛΙ από το μηδέν αλλά όχι σε αυτήν την χρονική περίοδο και όχι σε αυτήν την κατηγορία. Πάντως τα πράγματα ΔΕΝ άλλαξαν πολύ. Απλά κάποιοι παίκτες που τους είχαμε κλεισμένους, αρνήθηκαν να ακολουθήσουν την ομάδα στην Λίγκα 2».

Παρά τις δυσκολίες και επειδή ΜΜΕ της Αθήνας αναφέρανε ότι υπήρχε καθυστέρηση σε όλα ,εσείς συνεχίσατε να εργάζεστε για την ομάδα κανονικά, σωστά ;

«Φυσικά, εμείς ήμασταν έτοιμοι από τον Αύγουστο. Με το ζήτημα απλά που προέκυψε πήγαμε λίγο πίσω, χάθηκε χρόνος όντως, παίκτες, αλλά είμαστε σε ένα σημείο που είμαστε χαρούμενοι που στελεχώσαμε τον σύλλογο σε αυτό το επίπεδο . Πιστεύω πώς θα είμαστε καλύτεροι από όλες τις ομάδες όταν ξεκινήσει το πρωτάθλημα, είμαστε χαρούμενοι για όλο το ανθρώπινο δυναμικό που εργάζεται στον σύλλογο».

Κάνε μια σκιαγράφηση του profile του Bill Papas . Υπάρχει ενδιαφέρον για τον επιχειρηματία .

«Είναι πολύ οργανωτικός και επαγγελματίας. Ασχολείται επαγγελματικά και έχει στην κορυφή με ότι καταπιάνεται . Επιλέγει πάντα ανθρώπους να τον στελεχώνουν οι οποίοι είναι οι καλύτεροι και τους δίνει βέβαια τα εχέγγυα για να αγωνίζονται για υψηλές απαιτήσεις.

Είναι οικογενειάρχης, θέλει να έχει δεσμούς με την Ελλάδα, έχει ξεκινήσει συνεργασία με τον Τάσο τον Γιαμουρίδη που θα είναι στην διοίκηση μας και παράγει τα μηχανήματα του στην Σίνδο . Αγαπάει πολύ την χώρα του. Δεν χρειάζεται να μιλάμε πολύ, τα έργα του θα δείξουν ακόμα περισσότερα, τους στόχους του, ο κόσμος θα το αντιληφθεί».

Το κακό είναι πώς υπάρχει γραφειοκρατία στην Ελλάδα. Ένα απλό διοικητικό συμβούλιο για να συσταθεί χρειάζεται 20 μέρες. Αυτό που χτυπάει όμως… “θετικά” στον σύλλογο είναι η οργάνωση που δείχνει για το project και η επένδυση στις ακαδημίες.

«Κακά τα ψέμματα, εκεί πάει το ποδόσφαιρο και εκεί πρέπει να πάει στην Ελλάδα. Στις ακαδημίες. Χωρίς αυτές οι Ελληνικές ομάδες είναι τελειωμένες. Αυτό που συμβαίνει με τις αρθρόες προσελεύσεις παικτών από άλλες χώρες δεν δίνει την ευκαιρία στα παιδιά ή ακόμα και ξένα παιδιά των ακαδημιών να αναπτυχθούνε ποδοσφαιρικά και σαν άνθρωποι. Δεν γίνεται να έχεις μια ομάδα στην Λίγκα ή στην Λίγκα 2 και να μην στηρίζεται κανείς στα παιδιά των ακαδημιών του . Αν δεν βλέπεις το μέλλον με αυτά τα παιδιά, χάνεις το παρόν.

Τίποτα δεν χτίζεται σε μια μέρα ή σε μια νύκτα. Όλα θέλουν χρόνο και χρειάζονται διαφορετικές κινήσεις, αλλιώς σχεδιάζεις τα πράγματα επί χάρτου, αλλιώς στην πορεία που υπάρχουν πάντα αλλαγές και ζυγίζεις τα πράγματα ανάλογα με την κατάσταση.

Πρέπει να βελτιώνουμε τα πράγματα πάντα, είναι ζωντανός οργανισμός το ποδόσφαιρο, χρειάζεται συνεχής βοήθεια, εξέλιξη, νέες ιδέες, διορθώσεις, δεν μπορούμε να λέμε με εγωισμό ότι “το φτιάξαμε έτσι και είναι σωστό”. Όταν πάει κάτι στραβά …το διορθώνουμε».

Στόχος βέβαια η άνοδος, σωστά ; Βασικό και αυτό.

«Πρέπει να εκμεταλλευτούμε την δυναμική του συλλόγου. Όπως πέσαμε, να επιστρέψουμε. Φτιάξαμε την ομάδα για αυτόν τον σκοπό. Στόχος η φετινή ομάδα κατά ένα μεγάλο ποσοστό να παραμείνει και του χρόνου ώστε όταν με το καλό γυρίσουμε να μην χρειάζονται μεγάλες προσθήκες.

Σχέσεις ομάδα – κόσμου ;

«Αμφίδρομη η σχέση, πρέπει να αφουγκραζόμαστε την άποψη του κόσμου».

Νέο διοικητικό συμβούλιο , υπάρχει πλάνο ;

«Άμεσα θα γίνει το Δ.Σ γρήγορων αποφάσεων. Όχι μεγάλο βάθος όμως σε πρώτο χρόνο. Αρχικά θα είναι ένα ευέλικτο και από ανθρώπους που περιστρέφουν τον Papas. Σε δεύτερο χρόνο το διοικητικό συμβούλιο θα αναδιαμορφωθεί. Θα υπάρχει εύρος, με ανθρώπους από την Ξάνθη, άνθρωποι από Αυστραλία».

Μοιάζει ενθουσιασμένος ο Papas, πάντως ενώ τα Αυστραλιανά μέσα μας “παίζουν” συνέχεια.

«Είναι φυσικά. Ηγείται μιας Ελληνικής ομάδας, πόσο μάλλον αυτήν της Ξάνθης. Με την πάροδο του χρόνου και την επάνοδο στην Λίγκα θα γίνουν όλα όπως πρέπει».

Πώς θα εξασφαλιστεί η αυτάρκεια του συλλόγου. Από…την τσέπη του μεγαλομετόχου ; Πώς θα παραχθούν οι..υπεραξίες ;

«Αυτήν την στιγμή ο μόνος που καλύπτει την ομάδα είναι ο ιδιοκτήτης. Μηδαμινά τα έσοδα στην Λίγκα 2, τείνουν προς το μηδέν, δεν υπάρχουν έσοδα. Μόνο τα τηλεοπτικά περιμένει η ομάδα, οπότε εστιάζεις στην πώληση ποδοσφαιριστή, εκεί θα στρέψουμε τα βλέμματα μας και εμείς, σε βάθος χρόνο να είναι σε θέση η ομάδα να είναι οικονομικά εύρωστη ξανά και αυτάρκης.

Να συμπληρώσω κάτι άλλο και εγώ εδώ. Είναι ένας άνθρωπος με μεγάλη οικονομική επιφάνεια. Δεν είμαστε όμως εδώ για να του βάλουμε το χέρι στην τσέπη και να ξοδεύουμε άσκοπα χρήματα. Θα τον προστατέψουμε , όπως και το κομμάτι οικονομική διαχείριση, ούτε κανένας να νοιώθει ότι η Ξάνθη ξοδεύει αλόγιστα».

Το επίπεδο της κατηγορίας ποιο είναι ; Έχουμε ακούσει ότι οι μεταγραφές μας είναι Β! Εθνικής και…το κλασικό “δεν παίζουν τα δικά μας παιδιά” και το άλλο ότι “αν οι παίκτες έπαιζαν Λίγκα 1 θα χτυπούσαμε PLAY-OFF” . Τι ισχύει ;

«Με αυτό το ρόστερ θα ήμασταν ψηλά, όχι στην τριάδα, αλλά ψηλά. Αυτό πιστεύουμε και εμείς, την τελευταία φράση σου. Θα διεκδικούσαμε ψηλές θέσεις. Ήρθαν εν ενεργεία διεθνείς (Μπριλάντε, Τζούρμαν, Έλιοτ ) , θα έρθουν και άλλοι δυο εν ενεργεία διεθνείς. Κάποιοι παίκτες ήρθαν για εμάς και όχι με τα συμβόλαια που είχαν εκεί. Είναι προσωπικές επιλογές, δεν θα έπαιζαν πάντως αλλιώς σε αυτήν την κατηγορία, όπως ο Τάτος για παράδειγμα που έριξε αρκετά τις απαιτήσεις του. Έχουμε ένα οικογενειακό περιβάλλον, θα είναι δέλεαρ για κάθε ποδοσφαιριστή. Θα περνάει καλά όποιος έρχεται εδώ με την ποδοσφαιρική έννοια.

Παράδειγμα ο Έλιοτ , το δεξί μπακ, σωστά ; Που χωρίς να έχει μπει καν στο αεροπλάνο για την Ξάνθη, με το που έγινε η μεταγραφή στην ομάδα υπήρχαν δημοσιεύματα για κλήση του προπονητή του στην Εθνική Αντρών, ενώ είναι μόλις 21 ετών. Ανεβαίνει έτσι η αξία του.

Έχουμε παλέψει να υπάρχει μια ισορροπία από όλες τις μεριές και από πλευράς χαρακτήρων σε όλα τα επίπεδα, οικονομικά και ως επένδυση. Μελετήσαμε αρκετά την κάθε κίνηση. Για τα δικά μας παιδιά πρέπει ΠΑΝΤΑ να γίνεται λόγος, έχουμε ένα μεγάλο περουσιακό στοιχείο , το θέμα είναι να μπορούμε να στηρικτούμε σε αυτούς, να δουλέψουν αλλά και να καθοδηγηθούν σωστά, εμείς είμαστε διατεθειμένοι να το κάνουμε αυτό, αλλά και αυτά τα παιδιά να δουλέψουν σκληρά».

Μπαίνουμε σε εβδομάδα ανακοινώσεων ;

«Στο τέλος της εβδομάδας θα παρουσιάσουμε τον προπονητή, σιγά-σιγά και τους παίκτες , είναι μια ιδιαίτερα δυνατή εβδομάδα αυτή».

Στόχος μία συνεργασία με ομάδα χαμηλότερης κατηγορίας, ώστε να παίρνουν χρόνο συμμετοχής δικά μας παιδιά

«Στόχος μας είναι όταν δεν υπάρχει χώρος στην πρώτη ομάδα, να υπάρχει μια δεύτερη ισχυρή ομάδα στην οποία να παίρνουν παιχνίδια τα δικά μας παιδιά. Θα είναι καλό να πηγαίνουν σε ομάδα ή ομάδες, να ανταγωνίζονται άλλους παίκτες σκληρούς, βρώμικους, πιο δυνατούς, να βλέπουν την πραγματική εικόνα. Καλά τα πρωταθλήματα των ΤΕΠ αλλά δεν είναι ανταγωνιστικά. Μας ενδιαφέρει η Ξάνθη να παραμείνει κορυφαία στην περιοχή της ΑΜ-Θ και θα γίνεται η ομάδα που θα δέχεται πολλά ταλέντα των γύρω περιοχών και θα τα εξελίσσει. Ότι καλό υπάρχει θέλουμε να το διεκδικούμε πρώτα εμείς. Να φτάσουμε τον ΑΟΞ σε επίπεδο ώστε οι υποψήφιοι παίκτες να μην μπαίνουν στο δίλημμα για μεγάλες ομάδες του κέντρου, να μην έχουν τίποτα να ζηλέψουν».

Πλήρης η ομάδα. Έρχονται κάποιες μεταγραφές ακόμα μέσα στην εβδομάδα με τις οποίες θα είναι υπερπλήρης. Κρατάμε και κάποιες πινελιές για το τέλος αν χρειαστεί

«Ο κορμός της ομάδας έχει ήδη ολοκληρωθεί, η ομάδα είναι πλήρης και με τις καινούριες προσθήκες ως την Τετάρτη-Πεμπτη θα είμαστε υπερπλήρεις. Κραταμε πινελιες για το τελος αν χρειαστούν». Ακόμα ξεκαθάρισε ότι στοχος της φετινής σεζόν είναι ξεκάθαρα η άνοδος αλλά πρόσυεσε ότι «στοχος είναι η φετινη ομαδα να παραμεινει και του χρονου ώστε να μην αλοιωθει με τις οποιες προσθηκες στην SL1 πολυ η ομοιογένεια και η φυσιογνωμία της». Παράλληλα τόνισε: «Δεν θέλουμε να πάρουμε δανεικούς παίκτες. Έαν κάποιος θέλει να έρθει στην Ξάνθη, θα πρέπει το μεγαλύτερο ποσοστό των δικαιωμάτων του να ανήκει στην Ξάνθη».

Δεν γνωρίζαμε ότι θα λυθούν τα συμβόλαια πριν τα μπαράζ

«Δεν ερωτηθηκαμε καν, ουτε το γνωριζαμε για τα συμβολαια που λύθηκαν πριν τα μπαράζ. Αρχίσαμε να δουλευουμε την ομάδα μετά τον δεύτερο αγωνα μπαράζ».

Θα είμαστε κοντά στους φιλάθλους μας

«O κόσμος στερηθηκε την ενημερωση τα τελευταια χρονια και ηρθε καιρος να την παρει πισω. Νιωθω μια αγαπη, μια χαρά από τον κόσμο γιατι πιστεύει σε αυτό το καινουριο ξεκίνημα. Εμεις θα ειμαστε κοντά στους φιλάθλους της ομάδας. Παραφιλολογικά έχουν ακουστεί διάφορα, σίγουρα στον κόσμο αρέσει να συμμετέχει στην πορεία και εξελιξη της ομάδας. Εχει άδολη αγάπη. Αλλα θέλει να νιώθει και ότι τον αγαπάνε, ότι δεν είναι παραμεταμένος. Οπως μας στηρίζει, θα τον στηριξουμε τον κόσμο. Οι φίλαθλοι της Ξάνθςη διψάνε για να έρθουν στο γήπεδο και εμείς θα κάνουμε ό,τι ειναι εφικτό για να τους βοηθησουμε. Θελουμε τον κόσμο να ακολουθεί την ομάδα, έμπρακτα να δείχνει ότι είναι μέρος της».

 

SUPERLEAGUE 2 Τελευταία Νέα