Οι «μεταμορφώσεις» της Λαμίας

Gazzetta team
Οι «μεταμορφώσεις» της Λαμίας

bet365

Η φετινή ομάδα χωρίζεται στην προ και μετά Γρηγορίου εποχή και οι περισσότεροι παίκτες της παρουσιάζουν τέτοια (θετική) εικόνα το 2021 που σε κάνουν να... πιστέψεις πως έχουν δίδυμους αδερφούς και νωρίτερα έπαιζαν εκείνοι. Ο «εξαφανισμένος» Τζανετόπολους, οι «άσφαιροι» Αραμπούλι, Καραμάνος, και ο Ντέλετιτς που ενός γκολ και αυτό με πέναλτι
«Αγκαλιά» με την παραμονή της βρίσκεται η Λαμία ύστερα από τη συμπλήρωση και της 4ης αγωνιστικής των play out και επί της ουσίας στο «Αθανάσιος Διάκος» κάνουν ήδη προγραμματισμό για τη νέα σεζόν. Η έλευση του Μιχάλη Γρηγορίου στον πάγκο της ήταν εκείνη που σηματοδότησε την υλοποίηση ενός στόχου που τότε έμοιαζε ως «θαύμα», αφού όταν ο 48χρονος ανέλαβε τα «ηνία» της, στα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου, είχε μόλις 2 βαθμούς σε 10 αγώνες και ρεκόρ 0-2-8. Εκτοτε όμως «τρέχει» σερί 7-8-5, συνδύασε τα θετικά αποτελέσματα με καλή μπάλα και το κλίμα άλλαξε άρδην.
Βέβαια σε μία ομάδα δεν κερδίζει ο εκάστοτε προπονητής και χάνουν οι παίκτες ή το αντίθετο, όμως η εικόνα των τελευταίων μέσα στο γήπεδο αποτυπώνει τη δουλειά που κάνει ο πρώτος. Στην προκειμένη περίπτωση, της Λαμίας δηλαδή, παρατηρείται το εξής φαινόμενο: Αρκετοί ποδοσφαιριστές που το 2021 (το ντεμπούτο του Γρηγορίου ήταν στο πρώτο παιχνίδι της χρονιάς με αντίπαλο τον Αρη)... βγάζουν μάτια, μέχρι τα τέλη του 2020 είχαν μία εκ διαμέτρου αντίθετη παρουσία, σε βαθμό που να μπορεί κάποιος να ισχυριστεί πως ενδέχεται να παίζουν τώρα ή να έπαιζαν τότε οι δίδυμοι αδερφοί τους!
Π.χ. ο Ντέλετιτς που διεκδικεί τον τίτλο του MVP των play out (σε 4 αγώνες έχει 3 γκολ/3 ασίστ/3 δοκάρια) στα πρώτα 10 ματς της σεζόν, στην προ Γρηγορίου εποχή δηλαδή, είχε βρει στόχο μόνο 1 φορά και αυτή με πέναλτι. Ο Αραμπούλι, άλλο τρανταχτό παράδειγμα, παράμενε άσφαιρος και γίνονταν αλλαγή στην αλλαγή, ο Τζανετόπουλος ήταν μεταξύ πάγκου και εξέδρας, ενώ ο Καραμάνος δεν είχε ούτε ασίστ.
Ξαφνικά όμως παρουσιάστηκαν μεταμορφωμένοι προς το καλύτερο και μάλιστα όχι μόνο οι συγκεκριμένοι αλλά οι περισσότεροι του ρόστερ, εξέλιξη που έχει πολλαπλές «ερμηνείες». Ψυχολογία, πλάνο μέσα στο γήπεδο, συγκεκριμένοι ρόλοι, δουλειά και προπόνηση. Ολες τους καταλήγουν στον παράγοντα προπονητή και ας δούμε ορισμένα χαρακτηριστικά παραδείγματα της «μεταμόρφωσης» που παρατηρήθηκε.

Ντεβί Επασί

Ντεβί Επασί

Ντανιέλ Αντέτζο

Ντανιέλ Αντέτζο

Ανταμ Τζανετόπουλος

Ανταμ Τζανετόπουλος

Γιάννης Σκόνδρας

Γιάννης Σκόνδρας

Μίλος Ντέλετιτς

Μίλος Ντέλετιτς

Θοδωρής Βασιλακάκης

Θοδωρής Βασιλακάκης

Τάσος Καραμάνος

Τάσος Καραμάνος

Μπατσανά Αραμπούλι

Μπατσανά Αραμπούλι
Ο Γάλλος γκολκίπερ καθιερώθηκε το 2021 κάτω από τα γκολπόστ της ομάδας και συγκαταλέγεται στους διακριθέντες. Με 11 clean sheet σε 18 εμφανίσεις του αυτό το διάστημα είναι από τους κύριους συντελεστές που η Λαμία βρίσκεται αυτή τη στιγμή μια «ανάσα» από τη μαθηματική εξασφάλιση της παραμονής της και η διαφορά με το πριν κρίνεται οφθαλμοφανής. Για όσους θυμούνται μέχρι το τέλος του 2020 είχε παίξει σε 6 αγώνες και είχε δεχθεί 12 γκολ! Ο 28χρονος πορτιέρε μένει το καλοκαίρι ελεύθερος και υπάρχει διάθεση παραμονής.
Ξεκίνησε βασικός τη χρονιά, άλλωστε είναι «κολόνα», αλλά το 2021 ανέβασε κατακόρυφα την απόδοσή του. Η «ηγέτης» της άμυνας της Λαμίας, προσθέτει ακόμη μία πάρα πολύ καλή σεζόν στο ενεργητικό του (3η σερί στην ομάδα) και το 2021 μετρά 18 εμφανίσεις και 1 γκολ. Μόλις «έδεσε» η ομάδα εκείνος... πάτησε γκάζι και δεν θα είναι έκπληξη, κάθε άλλο φυσικά, αν ο 32χρονος συνεχίσει στο ΔΑΚ.
Παραμένει ως μία μεγάλη απορία της σεζόν γιατί δεν αγωνίζονταν παλαιότερα. Μέχρι την έλευση του Γρηγορίου είχε από τον Γενάρη του 2019 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2020, δηλαδή σε 1,5 χρονιά χοντρικά, μόλις 12 συμμετοχές εκ των οποίων μόνο σε 5 ήταν βασικός. Το 2021 μονιμοποιήθηκε στο αρχικό σχήμα, μαζί με τον Αντέτζο συνέθεσαν ένα εξαιρετικό κεντρικό αμυντικό δίδυμο και στα τελευταία 13 παιχνίδια που ξεκίνησαν στα στόπερ (δίδυμο ή με τριάδα), στα 10 η Λαμία δεν δέχθηκε γκολ. Στους «Ζωσιμάδες» βρήκε δίχτυα για πρώτη φορά στη Super League και από τα «αζήτητα» έχει πλέον γίνει «κομβικότατος», με ότι αυτό συνεπάγεται καθώς μένει ελεύθερος.
Ο 30χρονος ξέρει πολύ καλά την κατηγορία, όμως δεν είναι «κόφτης» αλλά μπακ και δη δεξιός. Οντως υπό προϋποθέσεις μπορεί να παίξει εκεί σε κάποια ματς, αλλά στα 10 πρώτα παιχνίδια της σεζόν χρησιμοποιήθηκε αρκετές φορές στο «6», κάτι που επηρέασε και τη δική του απόδοση. Αντίθετα με τον Γρηγορίου όχι μόνο επέστρεψε στη φυσική του θέση, αλλά και έδειξε αρκετά καλά στοιχεία με ανάποδο πόδι στην αριστερή πλευρά. Πολυτιμότατος.
Από τα τελευταία, χρονικά, φετινά αποκτήματα της Λαμίας, πήγε στην ομάδα με τη μορφή του δανεισμού από την ΑΕΚ. Το 2020 έφυγε με εκείνον να έχει βρει δίχτυα μόνο 1 φορά και αυτή με πέναλτι, ενώ σε γενικές γραμμές δεν «πάταγε» καλά. Ομως μετά... πάτησε γκάζι με αποκορύφωμα την εικόνα του στα play out όπου έχει πετύχει ή δημιουργήσει και τα 6 γκολ της ομάδας του (!), ενώ από τα πόδια του προήλθαν και 3 δοκάρια! Μάλιστα εσχάτως τον έχουμε δει και φορ σε 3-5-2 και θα γίνουν (με όσες δυσκολίες υπάρχουν) προσπάθειες για να παραμείνει.
Επαναπατρίσθηκε στα 32 του για χάρη της Λαμίας, αλλά μέχρι τις αρχές του 2021 ήταν εκτός πλάνων! Μόλις 5 εμφανίσεις εκ των οποίων μόνο 1 βασικός, όπου μάλιστα αντικαταστάθηκε στο 41'! Ούτε καν στο ημίχρονο. Εκτοτε όμως βρήκε τον ρόλο του μέσα στην ομάδα, αποτελεί ως επί το πλείστον την πρώτη της αλλαγή και με την εμπειρία του προσέφερε πολλά σε ζητήματα διαχείρισης αγώνων και ρυθμού.
Ο αρχηγός μπορεί να μην «τρέχει» τη σούπερ παραγωγική χρονιά του, διανύει όμως την πλέον ουσιαστική του. Απέκτησε-του δόθηκε ένας πιο «ελεύθερος» ρόλος, προς το οργανωτικό κομμάτι, και στα περισσότερα ματς ήταν εκείνος που... πήρε από το χέρι την ομάδα. Στα 30 του και με το περιβραχιόνιο παρουσιάζεται πιο «γεμάτος» από ποτέ. Μέχρι το τέλος του 2020 ήταν «άσφαιρος», έκτοτε σε 18 παιχνίδια έχει 2 γκολ, ισάριθμες ασίστ και ακόμη τόσα κερδισμένα πέναλτι. Η παρουσία του κρίνεται κομβική.
Η περίπτωσή του είναι η πλέον χαρακτηριστική του τι έχει συμβεί φέτος στη Λαμία. Το 2020 «έγραψε» 7 εμφανίσεις, παρέμενε άσφαιρος και σε έναν αγώνα μάλιστα, κόντρα στον Παναιτωλικό, είχε γίνει αλλαγή στην αλλαγή! Αντε να βρει ρυθμό και ψυχολογία ο βασικός σου φορ. Στο πρώτο παιχνίδι του 2021 και στο ντεμπούτο του Γρηγορίου βρήκε δις στόχο με αντίπαλο τον Αρη, το ένα του γκολ ήταν με ψαλιδάκι και φανταστικό και συνολικά στο νέο έτος μετρά 14 συμμετοχές, 4 γκολ και 1 ασίστ. «Υπέγραψε» τις νίκες σε Ριζούπολη και Λάρισα στην κανονική περίοδο και ναι μεν δεν αγωνίζεται στα play out λόγω ενός τραυματισμού, είναι εκ των MVP της σεζόν με ότι αυτό σημαίνει.