ΠΑΟΚ: Τα 10 ανοικτά κεφάλαια που πρέπει να διευθετήσει (pics)

ΠΑΟΚ: Τα 10 ανοικτά κεφάλαια που πρέπει να διευθετήσει (pics)

bet365

Ποια είναι τα ανοικτά ζητήματα που οι νταμπλούχοι Ελλάδας πρέπει να λύσουν σ’ ένα ακόμη «καυτό» καλοκαίρι. Το gazzetta.gr γράφει για τις δέκα υποθέσεις στις οποίες αναμένεται να έχει ενεργό συμμετοχή και ο νέος αθλητικός διευθυντής, που θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες.

Η Bundesliga επέστρεψε με Live Streaming* και προσφορές* | *Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις

Πολλά κλαμπ ανά την Ευρώπη, επίσημα ή ανεπίσημα, επεξεργάζονται τρόπους εξισορρόπησης εσόδων-εξόδων, με την πανδημία να έχει χτυπήσει το ποδόσφαιρο και τις ομάδες. Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ζημίες πολλών εκατομμυρίων κι ο ΠΑΟΚ δεν μπορεί να αποτελέσει την εξαίρεση του κανόνα.

Άλλωστε τα… πρώτα μηνύματα περί ανάγκης εξορθολογισμού του μπάτζετ είχαν περάσει προς τα έξω πολύ πριν μπει ο πλανήτης σε καραντίνα και επιστρέψει μόλις πριν από λίγα 24ωρα στην κανονικότητα.

Σε μια από τις πολλές τηλεδιασκέψεις, υπό τον Ιβάν Σαββίδη, ο Αμπέλ Φερέιρα χρίστηκε υπεύθυνος για να παρουσιάσει το πλάνο και την ομάδα της επόμενης χρονιάς. Ο Πορτογάλος τεχνικός ναι μεν βγήκε ενισχυμένος, σαφώς ανακουφισμένος, αλλά με μια μεγάλη ευθύνη, πλέον, στις πλάτες του.

Δίπλα του θα υπάρχει ο Γιώργης Σαββίδης και στην τριανδρία, που καλείται να αξιολογήσει το υλικό και να παρουσιάσει τον ΠΑΟΚ της επόμενης ημέρας, θα βρίσκεται κι ο νέος αθλητικός διευθυντής. Όλα δείχνουν ότι αυτός θα είναι ο 42χρονος Γερμανός Όλαφ Ρέμπε, το θέμα του οποίου προχωράει και αναμένεται να επισημοποιηθεί μέσα στις επόμενες μέρες

Οι κινήσεις που θα γίνουν το καλοκαίρι δεν ανατρέπουν τον στόχο, ο οποίος παραμένει ίδιος και απαράλλαχτος με τα προηγούμενα χρόνια, έχει να κάνει με τη δημιουργία μιας ομάδας που θα πρωταγωνιστεί και τα επόμενα χρόνια στις εγχώριες διοργανώσεις, αλλά και που θα μπορεί να διεκδικήσει με αξιώσεις την είσοδο της στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ.

Ο Μάριο Μπράνκο περιμένει το τυπικό τέλος της συνεργασίας του με τον ΠΑΟΚ, συνεχίζοντας να τρέχει κάποια θέματα (επαφές με Σπόρτινγκ για τον Μίσιτς) το προηγούμενο διάστημα, ουσιαστικά όμως ετοιμάζεται ύστερα από δύο σχεδόν χρόνια παραμονής στην Ελλάδα να παραδώσει το «χαρτοφυλάκιο» στον έβδομο αθλητικό διευθυντή (Γεωργιάδης, Τσιστιακόφ, Βρύζας, Αρνεσεν, Μίχελ, Μπράνκο) στην εποχή του Ιβάν Σαββίδη.

Ποια είναι τα ανοικτά ζητήματα που οι «ασπρόμαυροι» καλούνται, παράλληλα με τις αγωνιστικές υποχρεώσεις στα πλέι οφ και το κύπελλο, να λύσουν; Το gazzetta.gr τα «έβαλε κάτω» και γράφει για τις υποθέσεις στις οποίες θα έχει ενεργό συμμετοχή και ο νέος αθλητικός διευθυντής, που θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες.

Ανανέωση και παραμονή του εμβληματικού Αντρέ Βιεϊρίνια

Ανανέωση και παραμονή του εμβληματικού Αντρέ Βιεϊρίνια

Νέο συμβόλαιο με Λέο Μάτος

Νέο συμβόλαιο με Λέο Μάτος

Τι θα γίνει με τον Χοσέ Μαουρίσιο

Τι θα γίνει με τον Χοσέ Μαουρίσιο

Το στοίχημα με τα μεγάλα συμβόλαια του μπάτζετ

Το στοίχημα με τα μεγάλα συμβόλαια του μπάτζετ

Ο Γιαννούλης και η μεταγραφή στη Μονακό

Ο Γιαννούλης και η μεταγραφή στη Μονακό

Πωλήσεις και Financial Fair Play

Πωλήσεις και Financial Fair Play

Στοχευμένες κινήσεις στο κομμάτι της ενίσχυσης

Στοχευμένες κινήσεις στο κομμάτι της ενίσχυσης

Η οριστική συμφωνία και απόκτηση του «Mr. Vertical»

Η οριστική συμφωνία και απόκτηση του «Mr. Vertical»

Ουάρντα, μια κατηγορία μόνος του…

Ουάρντα, μια κατηγορία μόνος του…

Δανεικοί και (όχι;) αγύριστοι…

Δανεικοί και (όχι;) αγύριστοι…

Φαντάζει αδιανόητο να μην ανανεωθεί το συμβόλαιο με τον εμβληματικό ηγέτη του ΠΑΟΚ. Ο Γιώργης Σαββίδης έχει προαναγγείλει την επέκταση της συνεργασίας και η συγκεκριμένη υπόθεση θα οριστικοποιηθεί σ’ ‘ένα ραντεβού της οικογένειας με τον Πορτογάλο άσο. Ο υποψήφιος αθλητικός διευθυντής, ασφαλώς, δεν θα έχει αντίθετη άποψη, άλλωστε το κοινό παρελθόν των δύο στη Βόλφσμπουργκ είναι ο ασφαλέστερος δρόμος για να τον μυήσει στον «ασπρόμαυρο» οργανισμό. Ο Πορτογάλος «κάπτεν» όταν επέστρεψε πριν από τρία χρόνια (με τον Ρέμπε να υπογράφει την αποδέσμευση του από τη Βόλφσμπουργκ…) είχε σκοπό να κερδίσει τίτλους με την αγαπημένη ομάδα του και να ολοκληρώσει την ποδοσφαιρική καριέρα του στα «ασπρόμαυρα». Επίσης, δεν αποτελεί μυστικό ότι στον ΠΑΟΚ βλέπουν στο πρόσωπο του Βιεϊρίνια, τον άνθρωπο που μπορεί να παραμείνει στην ομάδα και ως ένα σημαντικό στέλεχος της.

Με τον Βραζιλιάνο αμυντικό οι συζητήσεις, όπως έχει παραδεχθεί και ο ίδιος, είναι σε καλό δρόμο, που ελλείψει μάνατζερ από την πλευρά του Μάτος γίνονται πιο εύκολες και απευθείας με την οικογένεια Σαββίδη. Στον ΠΑΟΚ δεν περιμένουν να συμπληρώσει τις 30 συμμετοχές για να ανανεώσουν το συμβόλαιο, καθώς είναι μέλος της σπονδυλικής στήλης της ομάδας που έχει κατακτήσει ένα αήττητο πρωτάθλημα και τρία κύπελλα. Μπορεί να έχει πατήσει τα 34, ωστόσο στη Μικράς Ασίας θεωρούν ότι παραμένει ένας παίκτης υψηλού επιπέδου, που έχει να προσφέρει πολλά ακόμη στην ομάδα.

Πολύ πριν το ποδόσφαιρο μπει στον γύψο για σχεδόν δύο μήνες, οι «ασπρόμαυροι» είχαν κάνει κάποιες κουβέντες με τον Χοσέ Μαουρίσιο γνωρίζοντας ότι το συμβόλαιό του λήγει το καλοκαίρι. Ο Μάριο Μπράνκο μίλησε με τον Βραζιλιάνο μέσο και τον ατζέντη του. Μετά το τέλος της πρώτης κουβέντας προέκυψε μια σημαντική διαφορά κυρίως στο οικονομικό σκέλος της νέας συμφωνίας που θα προέβλεπε διετές συμβόλαιο. Στο τραπέζι υπάρχει μια προσφορά από τον ΠΑΟΚ, η οριστική απόφαση θα παρθεί μετά το τέλος της σεζόν, ωστόσο όλα τα σημάδια δείχνουν πως ο 31χρονος χαφ πλησιάζει προς την έξοδο, ήδη, οι «ασπρόμαυροι» κοιτάζουν αρκετές περιπτώσεις ποδοσφαιριστών για τη θέση του.

Το μεγάλο στοίχημα του ΠΑΟΚ είναι το πώς θα μπορέσει να γλιτώσει από τα μεγάλα συμβόλαια. Σ’ αυτή την κατηγορία εντάσσονται παίκτες όπως ο Πόντους Βέρνμπλουμ (με απολαβές άνω του 1,5 εκατ. ευρώ!), ο Μίροσλαβ Στοχ (συμβόλαιο κοντά στο ένα εκατ. ευρώ), επίσης ο Ομάρ Ελ Καντουρί (1 εκατ. ευρώ), που επανειλημμένα έχει εκφράσει την επιθυμία να επιστρέψει στην Ιταλία και μπαίνει στον τελευταίο χρόνο του συμβολαίου του. Είναι ένα σημαντικό κομμάτι με το οποίο θα μπορεί και πρέπει να ασχοληθεί ο νέος αθλητικός διευθυντής. Ο «Δικέφαλος», λοιπόν, έχει μπροστά του τη μεγάλη ευκαιρία να ορίσει μια αντίστοιχη διαδικασία, να ξεκινήσει έναν κύκλο συζητήσεων με τους υψηλόμισθους παίκτες του, να επαναδιαπραγματευτεί τα συμβόλαια τους, να κρατήσει αυτούς που μπορούν να αποτελέσουν στηρίγματα και να προετοιμάσουν το έδαφος για νέους, φιλόδοξους ποδοσφαιριστές. Στη Μικράς Ασίας θεωρούν πως υπάρχουν πάρα πολλά περιθώρια να «πέσει» το μπάτζετ με την αποχώρηση ποδοσφαιριστών οι οποίοι είτε προσφέρουν ελάχιστα, είτε είναι εντελώς ανενεργοί.

Ο ΠΑΟΚ βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με τη Μονακό για τη μεταγραφή του Δημήτρη Γιαννούλη, το όνομα του οποίου έχει ακουστεί και για σχεδόν τη μισή… Serie A (Νάπολι, Αταλάντα, Φιορεντίνα), όμως όταν στο τραπέζι κουβεντιάζουν σε υψηλό επίπεδο, από τη μία πλευρά ο Ρώσος επιχειρηματίας, Ντμίτρι Ριμπολόβλεβ κι από την άλλη ο Ιβάν Σαββίδης, τότε όλοι αντιλαμβάνονται ότι αργά ή γρήγορα μπορεί το φλερτ μπορεί να καταλήξει σε γάμο. Οι Μονεγάσκοι έχουν εντυπωσιαστεί από τον 25χρονο Έλληνα ακραίο αμυντικό, στην Τούμπα έχουν αποφασίσει ότι θα πρέπει αυτό το καλοκαίρι να πωληθεί στο εξωτερικό, οπότε μάλλον η μεταγραφή θα κλείσει κοντά στα οικονομικά δεδομένα που θέτουν στις διαπραγματεύσεις οι «ασπρόμαυροι»

Η ΟΥΕΦΑ προσέφερε «ανάσα» στους συλλόγους, με την απόφαση της να υπάρχει μία ελάφρυνση στην αξιολόγηση των χρηματοοικονομικών στοιχείων των συλλόγων, σε ότι αφορά το Financial Fair Play, για την σεζόν 2020-21. Στον ΠΑΟΚ γνωρίζουν ότι πρέπει να δείξουν αντανακλαστικά για να κλείσει η ψαλίδα (έσοδα-έξοδα) και αντιλαμβάνονται ότι λόγω των συγκυριών την παρούσα χρονική στιγμή το FFP μπορεί να καταπολεμηθεί μόνο μέσω από συμφέρουσες πωλήσεις. Έτσι, εκτός από την πιθανή μεταγραφή του Γιαννούλη δεν πρόκειται να πουν «όχι» και σ’ άλλες πωλήσεις. Ένα «καλό χαρτί» παραμένει ο Κάρολ Σφιντέρσκι για τον οποίο τον περασμένο Δεκέμβριο υπήρξαν τουλάχιστον δύο ομάδες από το εξωτερικό που ενδιαφέρθηκαν για την απόκτηση του. Ο Πολωνός φορ μέχρι και τη διακοπή των αγωνιστικών υποχρεώσεων των ομάδων μετρούσε 13 γκολ σε 30 αγώνες. Ο ΠΑΟΚ τον κοστολογεί γύρω στα 8-10 εκατομμύρια ευρώ και όπως λέει ο ίδιος «θα ήθελα να παίξω σε ένα από τα κορυφαία 5 πρωταθλήματα, κυρίως στην Αγγλία και την Ισπανία». Όχι ότι θα πει όχι στην Ιταλία, όπου το όνομά του κυκλοφορεί από την εποχή που αγωνιζόταν στην Γιαγκελόνια.

Οι αλλαγές σημαίνουν προσθαφαιρέσεις στο ρόστερ και μεταγραφές. Μπορεί η ΟΥΕΦΑ να ελάφρυνε τα πράγματα, ωστόσο στην Τούμπα δεν θα… ξεσαλώσουν, ούτε θα ακολουθήσουν την τακτική των προηγούμενων ετών. Το πρωτάθλημα και οι τίτλοι έπαψαν να είναι απωθημένο και επιτέλους θα πρέπει να σταματήσει η εταιρία να «μπαίνει» μέσα 15-20 εκατομμύρια κάθε χρόνο. Κι ας υπάρχει η «ασφάλεια» του Ιβάν Σαββίδη. Ποιος θα «τρέξει» το θέμα των μεταγραφών; Ο προπονητής θα κάνει τις εισηγήσεις, ο νέος αθλητικός διευθυντής τις διαπραγματεύσεις και τις αναλύσεις μαζί με το σκάουτινγκ, ενώ ο Γιώργης Σαββίδης θα δίνει την τελική έγκριση. «Δε θέλουμε ο προπονητής να είναι εκτός μεταγραφικού σχεδιασμού, ούτε ο ΠΑΟΚ να ακολουθεί το μοντέλο όπου ένας προπονητής παίρνει τα εργαλεία που του δίνουν η διοίκηση και ο τεχνικός διευθυντής. Ο Φερέιρα θα εισηγείται και θα είναι εμπλεκόμενος», λέει ο υπεύθυνος επικοινωνίας και στρατηγικής, Κυριάκος Κυριάκος. Επίσης, κάποια στιγμή, θα πρέπει να ανοίξει η πόρτα της πρώτης ομάδας για τα ταλαντούχα παιδιά των απόλυτα επιτυχημένων ακαδημιών του ΠΑΟΚ και να εμπιστευτούν, βάσει πλάνου και σχεδιασμού, ποδοσφαιριστές από τα σπλάχνα της ομάδας.

Πρόσφατα εμφανίστηκαν στον τουρκικό Τύπο δημοσιεύματα που θέλουν τον Γιόσιπ Μίσιτς να βρίσκεται στη μεταγραφική λίστα της Τράμπζονσπορ. Ο Κροάτης μετά από μια εντυπωσιακή σεζόν κέρδισε με το σπαθί του ένα νέο συμβόλαιο με τον ΠΑΟΚ, γι’ αυτό και το συγκεκριμένο δημοσίευμα δεν ανησυχεί καθόλου τους «ασπρόμαυρους». Ο 26χρονος μέσος έχει συμφωνήσει μαζί τους για τριετές συμβόλαιο και απομένει να οριστικοποιηθεί η συμφωνία μεταξύ ΠΑΟΚ και Σπόρτινγκ Λισαβόνας. Ο Μπράνκο έκανε μέχρι τώρα τις επαφές με τους συμπατριώτες του, η εκδήλωση επίσημα του ενδιαφέροντος από πλευράς ΠΑΟΚ για καταβολή της ρήτρας πήρε παράταση, λόγω κορονοϊού, μέχρι τις 20 Ιουνίου και για πολλούς (τεχνητούς) λόγους η οριστική συμφωνία θα προκύψει μετά την συγκεκριμένη ημερομηνία.

Ένα σημαντικό κομμάτι με το οποίο θα ασχοληθεί η «τριανδρία» (Φερέιρα-Σαββίδης-αθλητικός διευθυντής) είναι αυτό των δανεικών ποδοσφαιριστών. Ο Αμρ Ουάρντα είναι… μια κατηγορία μόνος του! Στην Τούμπα γίνεται συζήτηση για το μέλλον του Αιγύπτιου, καθώς μπαίνει στον τελευταίο χρόνο του συμβολαίου του. Για όσους δεν το γνωρίζουν τον Ιανουάριο του 2017 είχε υπογράψει συμβόλαιο συνεργασίας 3,5 χρόνων με τον ΠΑΟΚ, δηλαδή μέχρι τον Ιούνιο του 2020, το οποίο και ανανέωσε για ένα χρόνο πριν πάει δανεικός στην ΑΕΛ. Οι «ασπρόμαυροι» τον έχουν προτείνει σε πολλές ευρωπαϊκές ομάδες προκειμένου να κερδίσουν κάτι από έναν παίκτη που μπαίνει στον τελευταίο χρόνο του συμβολαίου του και το κυριότερο ποτέ δεν έπεισε πως μπορεί να παίξει σε υψηλό επίπεδο.

Στη λίστα των ποδοσφαιριστών του ΠΑΟΚ, που αγωνίστηκαν ως δανεικοί σε ομάδες εντός ή εκτός των συνόρων, υπάρχουν δεκαπέντε περιπτώσεις παικτών για τους οποίους πρέπει να παρθεί μια απόφαση αναφορικά με το μέλλον τους. Ο λόγος γίνεται για τους: Ρέι (Γοδόι Κρουζ), Ουάρντα, Κάτσε (ΑΕΛ), Μιχόγιεβιτς (Άουε), Μουλέν, Γκαργκαλατζίδης (Ξάνθη), Μελίσσας, Λύρατζης, Διαμαντής, Τσαούσης, Μπαλογιάννης (ΝΠΣ Βόλος), Γαϊτανίδης (Απόλλων Σμύρνης), Χατζηστραβός, Μελετίδης (Α.Ε. Καραϊσκάκης), Μαρκόφσκι (Εθνικός Άχνας). Είναι διαφορετικές περιπτώσεις παικτών για τους οποίους γίνεται κουβέντα στη Μικράς Ασίας, το μόνο σίγουρο είναι πως δεν πρόκειται όλοι να πάρουν το δρόμο της επιστροφής για την Τούμπα.

Σ’ ότι αφορά τον Ροδρίγο Ρέι, μια μεταγραφή που κόστισε το καλοκαίρι του 2017 πάνω από 1,5 εκατ. ευρώ, έχει ακόμη ένα χρόνο συμβόλαιο, αλλά θα γίνει κουβέντα προκειμένου να μείνει ελεύθερος ή να πωληθεί στη Γοδόι Κρουζ, που θέλει να τον κρατήσει. Η Άουε έχει εκφραστεί θετικά και θέλει να κρατήσει τον Μάρκο Μιχόγιεβιτς, ενώ από τους πέντε που αγωνίστηκαν ως δανεικοί στον ΝΠΣ Βόλου κάποιοι θα επιστρέψουν και θα ξεκινήσουν προετοιμασία (όποια και όποτε γίνει...) με την πρώτη ομάδα. Ακολούθως θα αποφασίσει ο Φερέιρα για την τύχη τους, όπως και για τον Αντώνη Γαϊτανίδη, ο οποίος στάθηκε άτυχος και τραυματίστηκε πηγαίνοντας στον Απόλλωνα Σμύρνης. Ο Ζήσης Χατζηστραβός, μεσοεπιθετικός με πολύ καλά στοιχεία, έδειξε πολλές από τις αρετές του αγωνιζόμενος με τον Καραϊσκάκη στη δεύτερη κατηγορία και έχει πολλές πιθανότητες να πάρει την ευκαιρία του.