Για τον Παναθηναϊκό ο Αλεξανδρόπουλος είναι “Φόντεν”. Είναι;

Για τον Παναθηναϊκό ο Αλεξανδρόπουλος είναι “Φόντεν”. Είναι;

Για τον Παναθηναϊκό ο Αλεξανδρόπουλος είναι “Φόντεν”. Είναι;

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος συγκρίνει την μεταχείριση που επεφύλαξε στον Φίλιπ Φόντεν η Μάντσεστερ Σίτι στη διάρκεια της τελευταίας 5ετίας με την μεταχείριση της οποίας τυγχάνει στον Παναθηναϊκό ο Σωτήρης Αλεξανδρόπουλος.

Παρακολουθώντας τον τελευταίο καιρό τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται ο Πεπ Γκουαρδιόλα τον Φιλ Φόντεν θαύμαζα όλη αυτή την διαδικασία που ακολουθεί ο Ισπανός προπονητής για την ωρίμανση ενός παιδιού πάνω στο οποίο η Μάντσεστερ Σίτι έχει επενδύσει, εδώ και μια 5ετία, πολλές προσδοκίες. Άγγλος ποδοσφαιριστής, 21 ετών, γεννημένος οπαδός της, που μπήκε στην ηλικία των τεσσάρων ετών στην ακαδημία της και σήμερα μπορεί να ακουμπά πάνω του τις προσδοκίες για συνεισφορά στον τελικό του Champions League. Υπάρχει πιο ονειρεμένο project για έναν αγγλικό σύλλογο που ψάχνει εναγωνίως να βρίσκει Αγγλους ποδοσφαιριστές, με τους οποίους μπορεί να συνδεθεί συναισθηματικά η κοινωνία των οπαδών και ειδικά η τοπική κοινωνία των οπαδών;

Στην τελευταία τοποθέτησή του, ο Γκουαρδιόλα δείχνει σε μια κουβέντα μερικών δευτερολέπτων πόσο προβληματίζεται ο ίδιος, και προφανώς όλο το κλαμπ, σε σχέση με την προοπτική του Φόντεν. Τον ακούς να μιλά για τη φυσιολογική κάμψη που θα σημειώσει η πορεία της καριέρας του όταν ένα παιδί 21 ετών θα επηρεαστεί από όλο αυτό που του συμβαίνει - από τη δημοσιότητα, τα λεφτά, τους ατζέντηδες, τις γκόμενες, τα πάρτι, όλα αυτά που προκύπτουν στη ζωή ενός ποδοσφαιριστή που φτάνει σε αυτό το επίπεδο. Και την ώρα που μιλά δημόσια αντιλαμβάνεσαι ότι και αυτό είναι ακόμη ένα μάθημα νοοτροπίας προς το παιδί αυτό, σχετικά με τη σημασία του να μη χάσει το μυαλό του και να βρει την πνευματική και ψυχική δύναμη για να ισορροπήσει, να ξαναβάλει το ποδόσφαιρο στο επίκεντρο και να επαναφέρει τις αρχικές ρυθμίσεις, δηλαδή να ξαναβρεί τις αξίες που τον ανέδειξαν.

Ο Γκουαρδιόλα παρατηρούσε τον Φόντεν από το 2016· όταν έφτανε στο Μάντσεστερ εκείνος για να αναλάβει τη Σίτι ο Φόντεν προβιβαζόταν, στα 16 του, στην Κ18 ομάδα της Σίτι. Και του έδειχνε από τότε, δηλαδή από τον Δεκέμβριο του 2016, όταν τον συμπεριέλαβε σε μια αποστολή για αγώνα της Σίτι στο Champions League, πόσο εντυπωσιασμένος ήταν από τα στοιχεία του. Στη διάρκεια αυτής της πενταετίας, ο Γκουαρδιόλα έχει επενδύσει αμέτρητες ώρες πάνω στο project Φόντεν. Συμμετείχε σε συμβούλια με τους προπονητές του προκειμένου να παρακολουθεί την εξέλιξη του ποδοσφαιριστή και την πρόοδο που σημείωνε στην ανά τρίμηνο αξιολόγησή του. Τον ανέβαζε στις προπονήσεις της πρώτης ομάδας για να του δώσει παραστάσεις. Μελετούσε την απόδοσή του στα παιχνίδια, μελετούσε τις αξιολογήσεις που έκαναν οι αναλυτές της Σίτι, γνωρίστηκε με τους γονείς του και το περιβάλλον του, κουβέντιασε με τους εκπροσώπους του, έβαλε σε μεγαλύτερης ηλικίας ποδοσφαιριστές την ευθύνη να τον καθοδηγήσουν. Κι ύστερα άρχισε να του βάζει ευθύνες. Ξεκίνησε από το 2019, όταν άρχισε να δηλώνει ότι τον περιμένει να εξελιχθεί σε έναν εκ των σημαντικότερων ποδοσφαιριστών της επόμενης δεκαετίας για την Σίτι. Κι όσο περισσότερο χρόνο συμμετοχής του έδινε, τόσο πιο απαιτητικός γινόταν από εκείνον, ακόμη και με τον δημόσιο λόγο του.

Σήμερα, που πια μας έχει πείσει σχετικά με το πόσο “τον πιστεύει”, δεδομένου ότι έφτασε να παραμερίζει τον Αγουέρο, τον Στέρλινγκ, τον Ζεσούς για να του δίνει περισσότερο χρόνο και περισσότερες ευκαιρίες, ο Γκουαρδιόλα παραμένει το ίδιο ανήσυχος σχετικά με την εξέλιξη του Φόντεν. Μιλά ήδη για το πώς θα είναι να τον διαχειρίζεται την επόμενη σεζόν, που ο Φόντεν θα φτάνει να απαιτεί να παίρνει πολύ χρόνο συμμετοχής, αλλά και για το πώς προετοιμάζεται να διαχειριστεί την κάμψη στην απόδοσή του.

Σήμερα ο Παναθηναϊκός ολοκλήρωσε μια συμφωνία που αντιλαμβανόταν ως πολύ σημαντική. “Έδεσε” τον Σωτήρη Αλεξανδρόπουλο με τριετές συμβόλαιο, και κατάφερε να μη βάλει ρήτρα σε αυτό, ώστε να ορίσει ο σύλλογος το ύψος της αποζημίωσής του για την μεταγραφή του. Για τον Παναθηναϊκό, ο Σωτήρης Αλεξανδρόπουλος είναι ένας Φόντεν. Γέννημα - θρέμμα οπαδός του συλλόγου, στην ακαδημία του από 9 ετών. Κι αν είναι project για τον Παναθηναϊκό ο 19χρονος μέσος σήμερα. Και πώς το έχει διαχειριστεί αυτό το project ο Παναθηναϊκός;

Στον τελευταίο ενάμισι χρόνο, δηλαδή από την ημέρα που έκανε το ντεμπούτο του σε επίσημο παιχνίδι (Οκτώβριος ’19) ο Αλεξανδρόπουλος έχει αλλάξει ήδη τρεις προπονητές· ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς θα είναι ο τέταρτος. Ποιος και πώς ακριβώς έχει ασχοληθεί μαζί του, ειδικά μετά από την αποχώρηση του Γιώργου Δώνη; Πώς να περιμένει κανείς από ένα παιδί που αλλάζει κάθε τετράμηνο προπονητή να εξελίσσεται, δηλαδή να δουλεύει πάνω στις αδυναμίες του και να βελτιώνεται;

Δεν χρειάζεται να είσαι ειδικός για να φτάσεις στη διαπίστωση ότι ο Αλεξανδρόπουλος είναι στάσιμος στη συνεισφορά του στο τελικό στάδιο των επιθέσεων. Κοιτάζεις τα στατιστικά του, βλέπεις ότι σουτάρει λιγότερο από μισό σουτ ανά ματς και δεν δίνει ασίστ και “δεύτερες ασίστ”, και ακόμη και αν δεν έχεις παρακολουθήσει κανένα από τα παιχνίδια του σχηματίζεις την εντύπωση ότι πρόκειται για έναν ποδοσφαιριστή που συνεισφέρει μόνο στο αμυντικό κομμάτι του παιχνιδιού. Η βελτίωση όμως δεν έρχεται μόνο με το στόμα - δηλαδή δεν αρκεί να του πεις ότι πρέπει να σουτάρει ή να ψάξει πιο ποιοτικές πάσες. Τα ξέρει από μόνο του το παιδί αυτά. Το “πώς” είναι που περιμένει να μάθει από αυτούς που τον εκπαιδεύουν. Η θέση του στο τερέν, οι τοποθετήσεις του, η τοποθέτηση του σώματός του όταν σουτάρει, ο τρόπος που επιτίθεται ή δεν επιτίθεται στην μπάλα κάθε φορά που φτάνει στα τελευταία δεκαπέντε μέτρα του τερέν, ο έλεγχος των συναισθημάτων του, η ψυχική και πνευματική ανθεκτικότητά του, όλα αυτά και τόσα άλλα δεν διδάσκονται με το στόμα, ούτε με το πληκτρολόγιο. Και όλα αυτά εκτός από γνώση και τεχνογνωσία, απαιτούν το στοιχείο της “συνέχειας”. Δηλαδή το να υπάρχει σταθερά κάποιος που τον εκπαιδεύει, προσδιορίζει με σαφήνεια τους στόχους βελτίωσης και αξιολογεί τακτικά τον ποδοσφαιριστή για να διαπιστώνει αν επιτυγχάνονται οι στόχοι.

Στο Μάντσεστερ, ο Γκουαρδιόλα παρατηρούσε και συντόνιζε τις διαδικασίες για την ωρίμανση του Φόντεν επί μια πενταετία. Στο Κορωπί αν εξαιρέσει κανείς τον Σωτήρη Συλαϊδόπουλο, προπονητή που γνώριζε ο Αλεξανδρόπουλος από τις ακαδημίες, δεν υπάρχει άλλος “παράγοντας συνέχειας” για το πολυτιμότερο project του Παναθηναϊκού.

Στη διάρκεια των τελευταίων τριών δεκαετιών έχω δει αρκετούς, αν όχι πολλούς “Αλεξανδρόπουλους”, δηλαδή παιδιά που κατάφεραν να βρουν τον δρόμο μέχρι την μεγάλη ομάδα σε μικρή ηλικία. Τα περισσότερα από αυτά δεν έφτασαν, δεν άγγιξαν καν το επίπεδο των προσδοκιών που είχαν γεννήσει στον πρώτο τους καιρό. Το κοινό στοιχείο όλων των ελληνικών ιστοριών ήταν η έλλειψη συνέχειας, δηλαδή το γεγονός ότι οι ομάδες άλλαζαν δύο+ προπονητές ανά σεζόν και κάθε προπονητής λειτουργούσε με τον εκνευρισμό της πίεσης για άμεσο αποτέλεσμα και δεν είχε καθαρό μυαλό και χρόνο για να τον αφιερώσει στην εξέλιξη των νεαρών. Μάλιστα τις περισσότερες φορές έτρεμε να βάλει τον “μικρό” στο παιχνίδι υπό τον φόβο μιας ήττας, την οποία θα χρεωνόταν ο προπονητής για την επιλογή του να παίξει τον μικρό και όχι έναν “φτασμένο” ή έναν “ξένο”.

Είναι ωραίο που αντιλαμβάνεται ο Παναθηναϊκός ότι έχει νόημα να επενδύσει χρήματα πάνω στον Αλεξανδρόπουλο. Δεν είναι όμως αρκετό. Μαζί με τα χρήματα θα έπρεπε να επενδύσει και στην εκπαίδευσή του. Δεν λέω ότι περιμένω μια ελληνική ομάδα να γίνει Μάντσεστερ Σίτι και να στείλει το “πουλέν” της σε κολλέγιο με πληρωμένα έξοδα, όπως έκανε η Σίτι με τον Φόντεν από την παιδική του ηλικία. Θα περίμενα όμως αυτό που σήμερα φαντάζει ως αυτονόητο για την ποδοσφαιρική Ευρώπη: να υπάρχει ένας προπονητής που δουλεύει πάνω σε αυτό το project. Και να υπάρξει ένας προπονητής που θα καταφέρει να κλείσει τριετία στον πάγκο μιας ομάδας ώστε να βρει τον χρόνο να βελτιώσει και να “βγάλει” τους “μικρούς”. Διαφορετικά, πεταμένα θα είναι όλα· και τα λεφτά και τα όνειρα.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.