ΑΕΚ: Ο κατήφορος και ο κίνδυνος για την Ευρώπη!

ΑΕΚ: Ο κατήφορος και ο κίνδυνος για την Ευρώπη!

Δημήτρης Βέργος
ΑΕΚ: Ο κατήφορος και ο κίνδυνος για την Ευρώπη!

bet365

Οι αριθμοί της ΑΕΚ ανασταλτικά και δημιουργικά στα πλέι οφ και στο Κύπελλο, όπως τους κατέγραψε το Wyscout, μαρτυρούν με κυνικό τρόπο την ελεύθερη πτώση των κιτρινόμαυρων οι οποίοι δεν μπορούν να αισθάνονται σίγουροι για την Ευρώπη παρά τη διαφορά των τεσσάρων βαθμών από τον Παναθηναϊκό.

Άλλο ένα ντέρμπι, άλλο ένα απογοητευτικό αποτέλεσμα για την ΑΕΚ, η οποία έμεινε και εκτός στόχου στο Κύπελλο γνωρίζοντας τον αποκλεισμό στα ημιτελικά. Η Ένωση παρότι προηγήθηκε με το γκολ του Γαλανόπουλου στην Τούμπα και έστελνε το ματς στην παράταση για να διεκδικήσει την έκτη σερί παρουσία της στον τελικό, είδε τον ΠΑΟΚ να γυρίζει με δύο γκολ το ματς. Μια ΑΕΚ που παρουσίασε για ακόμα μια φορά τις ίδιες παθογένειες που τη χαρακτηρίζουν και έχουν φέρει αυτόν τον βαρύ απολογισμό στα ντέρμπι, αγνοώντας τη νίκη στα 15 τελευταία ματς με Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκό (0-6-9) και μετρώντας μόλις τρεις στα τελευταία 33 ντέρμπι (3-13-17)!

Ό,τι πάει μέσα... γράφει

Η στατιστική είναι αμείλικτη και όσο περνάνε τα ματς τονίζεται με όλο και πιο επώδυνο για την ΑΕΚ τρόπο η μεγάλη της «πληγή» που δεν είναι άλλη από την ανασταλτική λειτουργία. Δεν είναι είδηση προφανώς ότι η άμυνα αποτελεί τη «μαύρη τρύπα» της φετινής ΑΕΚ (κάτι που έχει επισημανθεί ουκ ολίγες φορές τη φετινή σεζόν), ωστόσο ανασταλτικά οι αριθμοί ειδικά στα ματς των πλέι οφ και των ημιτελικών του Κυπέλλου, δηλαδή στα τελευταία οκτώ παιχνίδια, είναι σοκαριστικοί αποδεικνύοντας τις ριζικές αλλαγές που απαιτούνται σε τέρμα και αμυντική γραμμή το καλοκαίρι με μεταγραφές ποιότητας και προσωπικότητας.

Σύμφωνα με την πλατφόρμα του Wyscout, η ΑΕΚ στα έξι από τα οκτώ τελευταία ματς με Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκό, δηλαδή στα ντέρμπι που έχει δώσει, έχει δει τους αντιπάλους να δημιουργούν ευκαιρίες ισάξιες με 8.3 xGoals, δεχόμενη συνολικά όμως 14 τέρματα! Με λίγα λόγια ό,τι πάει μέσα... γράφει, κάτι που υπογραμμίζει την ανάγκη ενίσχυσης σε τέρμα και άμυνα. Ακόμα και στα ματς με Άρη και Αστέρα Τρίπολης που αποτέλεσαν εξαιρέσεις με νίκες 3-1, η ΑΕΚ είδε τους αντιπάλους της να ολοκληρώνουν το ματς με xGoals 0.66 και 0.25 αντίστοιχα (δηλαδή ποιότητα ευκαιριών κάτω του ενός τέρματος ανά ματς), όμως να βρίσκουν ένα γκολ ο καθένας!

Τεράστιο πρόβλημα στη δημιουργία με Χιμένεθ

Την ίδια στιγμή, παρότι από τη μέση και μπροστά η ΑΕΚ διαθέτει αρκετή ποιότητα, δεν καταφέρνει να την εκμεταλλευτεί καθώς οι δείκτες στο δημιουργικό κομμάτι είναι εξαιρετικά χαμηλοί. Όπως κατέγραψε η πλατφόρμα του Wyscout, η Ένωση στα έξι ντέρμπι με Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκό σε πρωτάθλημα και Κύπελλο τελευταία, με βάση την ποιότητα των ευκαιριών που δημιούργησε, έπρεπε να είχε σκοράρει 4.39 γκολ στο σύνολο (xGoals), βάζοντας τελικά τέσσερα. Η αποτελεσματικότητα είναι νορμάλ, ωστόσο δημιουργικά η ΑΕΚ είναι «φτωχή». Στο εκτός έδρας ματς Κυπέλλου με τον ΠΑΟΚ είχε xGoals 0.26, στο εντός έδρας ματς Κυπέλλου με τον ΠΑΟΚ είχε xGoals 0.39, στο εκτός έδρας ματς πρωταθλήματος με τον Ολυμπιακό παρουσίασε xGoals 0.61 και στο εκτός έδρας παιχνίδι πρωταθλήματος με τον ΠΑΟΚ xGoals 0.5!

Μόνο στο βαρύ 1-5 με τον Ολυμπιακό είχε xGoals 1.55, ενώ ακόμα και στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ που κυριάρχησε ολοκληρωτικά και είχε 15 τελικές, οι ευκαιρίες που δημιούργησε ισοδυναμούσαν με μόλις 1.08 xGoals! Κάτι που προφανώς σχετίζεται με τη δουλειά στο επιθετικό κομμάτι και στη δημιουργία υπό τις οδηγίες του Χιμένεθ. Μοναδική εξαίρεση αποτέλεσαν οι νίκες με Άρη και Αστέρα Τρίπολης, όπου η ΑΕΚ είχε σύμφωνα με το Wyscout, xGoals 2.41 και 2.02 αντίστοιχα σκοράροντας τρία τέρματα σε κάθε παιχνίδι. Ωστόσο όταν στα ντέρμπι μια ομάδα έχει τόσο μικρά ποσοστά στο δημιουργικό-παραγωγικό κομμάτι, και σε συνδυασμό με την ευάλωτη άμυνα, τότε δεν μπορεί να ελπίζει...

Προσωπικότητες, ψυχολογία και κίνδυνος στην τελική ευθεία

Η σεζόν, όπως έχει καταγραφεί, κρίνεται αποτυχημένη ενόψει και των δραστικών αλλαγών που απαιτούνται στο ρόστερ, το οποίο, όπως αποδεικνύουν και τα στατιστικά αλλά και η εικόνα στον αγωνιστικό χώρο, στερείται προσωπικοτήτων έχοντας συμβιβαστεί με την ήττα. Στις τέσσερις αγωνιστικές που απομένουν στα πλέι οφ, η ΑΕΚ υποδέχεται τον ΠΑΟΚ, πάει στη Λεωφόρο για να παίξει με τον Παναθηναϊκό, στη συνέχεια στην Τρίπολη για να αντιμετωπίσει τον Αστέρα και τέλος κλείνει τη σεζόν υποδεχόμενη τον Άρη στο ΟΑΚΑ. Οι τέσσερις βαθμοί που τη χωρίζουν από τον Παναθηναϊκό στη μάχη για την έξοδο στην Ευρώπη μπορεί φαινομενικά να της δίνουν ένα προβάδισμα, ωστόσο κόντρα στην ψυχολογία της και στους τραυματισμούς που αντιμετωπίζει, η ΑΕΚ κινδυνεύει σοβαρά στην τελική ευθεία να μείνει ακόμα και εκτός Ευρώπης. Ενός μίνιμουμ, αλλά πολύτιμου στόχου για το χτίσιμο της επόμενης σεζόν, αλλά και του μέλλοντος της ΑΕΚ στον ευρωπαϊκό χάρτη.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα