ΑΕΚ: Ο άξονας που τραβάει κουπί και ο... μοναχικός Λιβάι

ΑΕΚ: Ο άξονας που τραβάει κουπί και ο... μοναχικός Λιβάι

Δημήτρης Βέργος
ΑΕΚ: Ο άξονας που τραβάει κουπί και ο... μοναχικός Λιβάι

bet365

Οι Σιμάνσκι - Κρίστιτσιτς που για ακόμα ένα ματς τράβηξαν στο κέντρο, αλλά δεν μπορούν να τα κάνουν όλα μόνοι τους, και η υποστήριξη που χρειάζεται ο Λιβάι Γκαρσία στο δεξί άκρο της επίθεσης.

Η ισοπαλία στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό στη Λεωφόρο άφησε απογοητευμένους τους παίκτες της ΑΕΚ, κάτι που ήταν εμφανές μετά το τέλος του ματς στα αποδυτήρια. Η Ένωση πλήρωσε ξανά τα ίδια λάθη από έλλειψη συγκέντρωσης και αδράνειας στις στατικές φάσεις του αντιπάλου, κάτι που αποτελεί τη μεγάλη της πληγή τη φετινή σεζόν. Πληγή που δεν λέει να κλείσει και που παραδέχονται ότι προκαλεί μεγάλο πρόβλημα στην ομάδα και οι ίδιοι οι ποδοσφαιριστές της, όπως ανέφεραν μετά το ματς τόσο ο Γκαρσία όσο και ο Κρίστιτσιτς. Κάτι που ενόψει πλέι οφ αν δεν διορθωθεί, τότε είναι πολύ πιθανό να βάλει σε κίνδυνο ακόμα και την ευρωπαϊκή έξοδο της ΑΕΚ καθώς αυτό το κακό σενάριο παραμένει ανοικτό για τους κιτρινόμαυρους.

Αν κάτι μπορεί να κρατήσει η ΑΕΚ από το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό είναι η απόδοση του άξονα, ο οποίος για ακόμη μια φορά έκανε τη διαφορά. Γενικότερα επί ημερών Χιμένεθ ο χώρος της μεσαίας γραμμής, παρότι χτυπημένος από αρκετές απουσίες, στέκεται στο ύψος του. Στο 2-2 με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα, αλλά και στο διπλό (0-2) επί του ΟΦΗ για παράδειγμα το κέντρο της ΑΕΚ αποτέλεσε σημείο «κλειδί» για τον Χιμένεθ. Έτσι και στα τελευταία παιχνίδια οι κεντρικοί μέσοι της ΑΕΚ με την απόδοσή τους τραβάνε το κουπί, παρότι οι απουσίες συνεχίζονται με τους Σιμόες και Γαλανόπουλο νοκ-άουτ και τον Σάκχοφ μόλις πριν από μερικές μέρες να είναι ξανά έτοιμος να προσφέρει έπειτα από απουσία κάποιων εβδομάδων.

Ο Ντάμιαν Σιμάνσκι, λοιπόν, μετά την περιπέτεια που πέρασε για μήνες από το ξεκίνημα της σεζόν έχει επιστρέψει δριμύτερος. Άφησε πίσω την επέμβαση και πιθανότατα πιάνει την καλύτερή του απόδοση με τη φανέλα της ΑΕΚ. Το στυλ του αρέσει στον Χιμένεθ καθώς βγάζει πάθος, ενέργεια και τρεξίματα στο κέντρο, ωστόσο στα δύο τελευταία παιχνίδια πέρα από αυτά προσφέρει χρήσιμη δουλειά και με την μπάλα στα πόδια. Δύο γκολ με τον Αστέρα Τρίπολης, όπου θα μπορούσε να είχε βρει και το χατ-τρικ για να ολοκληρώσει μόνος του την ανατροπή, ενώ και απέναντι στον Παναθηναϊκό ήταν ξανά παντού στο γήπεδο. Τόσο ανασταλτικά όσο και στην ανάπτυξη της ΑΕΚ έπαιρνε πρωτοβουλίες κυριαρχώντας στο κέντρο ενώ από το πείσμα και την επιμονή του κλέβει την μπάλα και την προωθεί την κατάλληλη στιγμή στον Λιβάι Γκαρσία για να έρθει το γκολ της ισοφάρισης. Ο Πολωνός μέσος ολοκλήρωσε το ματς στη Λεωφόρο με έξι κλεψίματα και εννιά κομβικές πάσες.

Άξιος συμπαραστάτης του Σιμάνσκι και στο ντέρμπι με τους «πράσινους» ο Νέναντ Κρίστιτσιτς. Έκανε κι αυτός μπόλικη δουλειά στη μεσαία γραμμή, με πολλά τρεξίματα, ενώ διάβαζε σωστά το παιχνίδι προσπαθώντας να παίξει κάθετα και να βγάλει μπαλιές στον χώρο, ολοκληρώνοντας την αναμέτρηση με 13 κομβικές πάσες. Ο Σέρβος μέσος φαίνεται πως διανύει περίοδο φόρμας κι αυτό που πρέπει να βάλει στο παιχνίδι του είναι η διάρκεια, καθώς υπάρχουν διαστήματα μέσα στη σεζόν που χάνεται. Τη δεδομένη στιγμή όμως είναι σε καλή κατάσταση, μπαίνοντας ως αλλαγή στο 30' την περασμένη αγωνιστική με τον Αστέρα Τρίπολης και παίζοντας καθοριστικό ρόλο στο να αλλάξει τον ρυθμό της ΑΕΚ μαζί με τον Σιμάνσκι στο κέντρο. Γενικότερα οι δυο τους ταιριάζουν καλά, ενώ και η παρουσία του Σάκχοφ αλλά και του Γαλανόπουλου που επίσης μπορούν να υπηρετήσουν παρόμοιους ρόλους (καθώς ο Σιμόες αποτελεί γνήσιο κόφτη) δίνει ένα ισχυρό χαρτί στον Χιμένεθ, ο οποίος το εκμεταλλεύεται, στον τρόπο παιχνιδιού που θέλει με τις δεύτερες μπάλες.

Αυτό στο οποίο πρέπει να βρει τη λύση ο Σεβιγιάνος τεχνικός είναι η σύνδεση με την επιθετική γραμμή. Τόσο με τα άκρα όσο και με την κορυφή της επίθεσης, καθώς στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό δεν μπορούσαν να βγουν συνεργασίες και να δημιουργηθούν αρκετές ευκαιρίες παρότι η ΑΕΚ είχε τον έλεγχο του αγώνα. Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει επί των ημερών Χιμένεθ η ΑΕΚ να βραχυκυκλώνει επιθετικά. Σε διάφορες περιπτώσεις, όπως και στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, το παιχνίδι της ΑΕΚ στο επιθετικό κομμάτι ήταν προβλέψιμο και στηριζόταν αποκλειστικά στον Λιβάι Γκαρσία, ο οποίος ωστόσο έδειχνε να είναι απομονωμένος στη δεξιά πτέρυγα.

Η Ένωση τα περίμενε όλα από την κλάση του, δίχως ο ίδιος να έχει υποστήριξη στο δεξί άκρο της επίθεσης και μη μπορώντας συνεχώς να τα πετύχει όλα μόνος του απέναντι σε δύο και σε τρεις αντιπάλους που τον έκλειναν. Η ποιότητά του είναι αναμφίβολα μεγάλη και το γκολ που πετυχαίνει αποτελεί για άλλη μια φορά δείγμα των μεγάλων τεχνικών ικανοτήτων που έχει ενώ την ίδια στιγμή η ταχύτητα που διαθέτει τον κάνει σημαντικό όχι μόνο για την ανάπτυξη της ΑΕΚ από τα πλάγια αλλά και για τις μεγάλες βοήθειες στο ανασταλτικό κομμάτι. Ωστόσο ο 23χρονος εξτρέμ από το Τρινιντάντ και Τομπάγκο που αποτελεί το «τούρμπο» στη δεξιά πλευρά της επίθεσης μπορεί να κάνει πολλά περισσότερα ακόμα αν υποστηριχθεί σωστά και έξυπνα. Ακόμα κι έτσι πάντως οδεύει φέτος για την πιο παραγωγική σεζόν της καριέρας του με πέντε γκολ και έξι ασίστ με την κιτρινόμαυρη φανέλα.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα