ΠΑΣ Γιάννινα: Ο τελευταίος Πασάς των Ιωαννίνων

Θοδωρής Βασίλης
ΠΑΣ Γιάννινα: Ο τελευταίος Πασάς των Ιωαννίνων

bet365

Ο ΠΑΣ Γιάννινα ήταν απλά καταπληκτικός και πήρε στο ΟΑΚΑ, αυτό που θα μπορούσε να πετύχει πολύ νωρίτερα. Μια σπουδαία νίκη επί ενός ανώτερου αντιπάλου. Γράφει ο Θοδωρής Βασίλης.
Ολυμπιακός - Μπαρτσελόνα: Δεκάδες ειδικά για πόντους, ριμπάουντ, ασίστ, εύστοχα τρίποντα. Τα μεγάλα παιχνίδια βρίσκονται εδώ. |21+

Μόλις χθες γράφαμε ότι ο Car.gr ΠΑΣ Γιάννινα αδικεί τον εαυτό του με τις εμφανίσεις του και η απάντηση από τον Αργύρη Γιαννίκη και τους παίκτες του ήρθε με τον πιο εμφατικό τρόπο. Με την καλύτερη εμφάνιση της ομάδας την φετινή σεζόν και τη νίκη μέσα στο ΟΑΚΑ επί της ΑΕΚ. Μια νίκη πέρα για πέρα δίκαιη που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί.

Για τον Car.gr ΠΑΣ Γιάννινα, η χθεσινή εμφάνιση ήταν με διαφορά η καλύτερη την φετινή σεζόν, η πιο μεστή, αν σκεφτεί κανείς πως η ομάδα προερχόταν από μια «κακή» ήττα από τον Βόλο, με επιπλέον επιβάρυνση λόγω του αγωνιστικού χώρου των Ζωσιμάδων, και με την τεχνική ηγεσία να κάνει ροτέισον ενόψει του αγώνα με τον Ατρόμητο.

Και όμως οι Ηπειρώτες κατέβηκαν στο ΟΑΚΑ αποφασισμένοι κάποια στιγμή να πάρουν αυτό που τόσο καιρό δικαιούνται. Μια νίκη ανάλογη της εμφάνισής τους. Και χθες ήρθε η ώρα να γίνει. Με έναν προπονητή που είχε μελετήσει τέλεια τα δυνατά και αδύνατα σημεία του αντιπάλου, με παίκτες που ήταν έτοιμοι να υπηρετήσουν το αγωνιστικό και τακτικό πλάνο από το πρώτο έως το τελευταίο λεπτό.

Με τον Γιούρι Λοντίγκιν να κάνει ντεμπούτο και να δείχνει από το πρώτο ματς την κλάση του (η σιγουριά με την οποία γράπωνε την μπάλα ή τις εξόδους του και πως καθάριζε τα πάντα στον αέρα), ο «Άγιαξ» με το πρώτο σφύριγμα της έναρξης μπλόκαρε την ΑΕΚ. Με ασφυκτικό πρέσινγκ, έκλεισε όλους τους χώρους. Με τους Καρτάλη και Μπρένερ να δίνουν βοήθειες στους Πεερσμαν και Οικονομόπουλο κλείδωσαν τους Τάνκοβιτς και Γκαρσία τα δύο μεγάλα ατού της Ένωσης (ο πρώτος έγινε αλλαγή στην ανάπαυλα και ο δεύτερος στο 70').

Με τα άκρα της μπλοκαρισμένα η ΑΕΚ δεν μπορούσε να βρει λύσεις ούτε από τον άξονα αφού τα τρία χαφ που είχε παρατάξει ο Χιμένεθ αρχικά δεν θα μπορούσαν να δημιουργήσουν, αλλά και η πίεση των Ντομίνγκεθ και Σιόντη (μέχρι να γίνει αναγκαστική αλλαγή) και Λιάσου έφερναν το εύκολο λάθος δίνοντας την δυνατότητα να εκμεταλλευτούν την ταχύτητα του Λεό με τις κάθετες μπαλιές που δεν μπορούσε να σταματήσει το αργό κεντρικό αμυντικό δίδυμο των Τσιγκρίνσκι και Σβάρνα. Παράλληλα, το γεγονός πως ορισμένοι παίκτες της ΑΕΚ όπως ο Ινσούα είναι σε τραγική κατάσταση έδωσε την δυνατότητα στον Γιαννίκη να δημιουργήσει πολλά ρήγματα μέσω του Μπρένερ (ο οποίος θα μπορούσε να σκοράρει πριν το πέναλτι).

Απορρόφησε την πίεση και η σωστή διαχείριση

Με το 1-0 υπέρ του αυτό που έπρεπε να κάνει ο Car.gr ΠΑΣ Γιάννινα στην επανάληψη ήταν να απορροφήσει την μεγάλη πίεση που θα δεχόταν από τον αντίπαλό του ειδικά στο πρώτο τέταρτο εκεί όπου η ΑΕΚ θα έψαχνε το γκολ της ισοφάρισης και θα έβαζε άλλα δεδομένα στο ματς. Και η ομάδα τα κατάφερε περίφημα, ναι μεν ήταν τυχερή (κάποια στιγμή θα έπρεπε και στους Ηπειρώτες να χαμογελάσει η τύχη) στα δύο δοκάρια, αλλά αν παρατηρήσει κανείς τις φάσεις καμία από τις δύο δεν προήλθε από οργανωμένη προσπάθεια.

Στη συνέχεια έχοντας απορροφήσει την αρχική πίεση και με την ομάδα του Χιμένεθ λόγω και της έλλειψης χρόνου να ανεβαίνει ακόμα περισσότερο στο γήπεδο, αυτό που χρειαζόταν ήταν φρέσκα πόδια που θα μπορούσαν με δύο μπαλιές να κάνουν το τρανζίσιον, την μετάβαση από την άμυνα στην επίθεση, και να βρεθούν με αξιώσεις μπροστά στο αντίπαλο τέρμα. Σάλιακας και Παμλίδης μπήκαν την κατάλληλη στιγμή, παίκτες που είναι και τακτικά πιο πειθαρχημένοι και στη συνέχεια το νερό είχε μπει στο αυλάκι. Όσο ο χρόνος περνούσε το άγχος και ο εκνευρισμός είχε κατακλύσει την ΑΕΚ και κάπως έτσι στο τέλος ήρθε και το 2-0 με το Λεό να επισφραγίσει μια σπουδαία εμφάνιση και μια νίκη η οποία αξίζει πολλά παραπάνω από τρεις βαθμούς.

Αρχικά, η νίκη αυτή έδειξε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι όλες αυτές οι εμφανίσεις που έχει κάνει φέτος η ομάδα του Αργύρη Γιαννίκη μόνο τυχαίες δεν είναι, και πως κόντρα στους λεγόμενους μεγάλους το τελικό αποτέλεσμα δεν ήταν αντίστοιχο της παρουσία της στον αγωνιστικό χώρο.

Παράλληλα, υπήρξαν παίκτες που έδειξαν ότι μπορούν να αποτελέσουν σημαντικές μονάδες για το φετινό πρωτάθλημα, παίκτες όπως ο Οικονομόπουλος, ο Μπρένερ και ο Λιάσος, ενώ ειδική μνεία πρέπει να δοθεί και στον Λοντίγκιν που έδειξε από την πρώτη στιγμή την αξία του κάτω από τα γκολπόστ.

Το πιο σημαντικό όμως ήταν ότι η ομάδα πήρε τρεις βαθμούς ιδιαίτερα σημαντικούς για την μάχη που δίνει για την όσο πιο γρήγορα εξασφάλιση της παραμονής στην κατηγορία, μια παραμονή που την αξίζει 100% και αν δεν βγάλει μόνος τα μάτια του θα την πετύχει και όσο γίνεται πιο γρήγορα.

Κι εδώ θα πρέπει να μνημονεύσουμε το έργο του Αργύρη Γιαννίκη. Ενός προπονητή που από την πρώτη στιγμή που ήρθε στα Γιάννενα με τις όποιες αντικειμενικές δυσκολίες, έχει δείξει ένα καταπληκτικό έργο. Μια ομάδα δουλεμένη, μια ομάδα που έχει ένα ορθολογικό αγωνιστικό πλάνο το οποίο δεν παρεκκλίνει ανεξαρτήτου αντιπάλου, με παίκτες τακτικά άριστους από τους οποίους παίρνει το 100%. Και όλα αυτά από μια ομάδα που πέρυσι αγωνιζόταν στην SL2. Και το γεγονός πως σχεδόν όλοι οι αντίπαλοι βγάζουν το καπέλο στον ΠΑΣ αποτελεί το πιο σπουδαίο κατόρθωμα αυτής της ομάδας.

* Photo credit: Κώστας Τόπας

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα