Σήψη και απόλυτη παρακμή...

Σήψη και απόλυτη παρακμή...

Γιώργος Τσακίρης Γιώργος Τσακίρης
Σήψη και απόλυτη παρακμή...

bet365

Ο Γιώργος Τσακίρης εστιάζει στη νέα αποτυχημένη σεζόν, προσπαθεί να εξηγήσει τα... ανεξήγητα, υπογραμμίζει ότι είναι απαράδεκτο να μην υπάρχει ούτε μισή συγγνώμη για την αποτυχία και έχει υστερόγραφα
Σαουθάμπτον - Λίβερπουλ: Ειδικά στοιχήματα σε όλη τη διάρκεια του αγώνα. |21+

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη θλίψη και απογοήτευση από το να παρακολουθείς ντέρμπι της ΑΕΚ από το 2018 έως και χθες... Γενικότερα σε μια εποχή που έχουμε οικονομική κρίση, πανδημία και πολλά άλλα πολύ πιο σημαντικά ζητήματα που ταλαιπωρούν όλο τον κόσμο, ο Ενωσίτης έχει και την αγαπημένη του ομάδα να τον οδηγεί στα όρια της κατάθλιψης! Διότι η θλίψη που μοιράζει απλόχερα η ΑΕΚ στον κόσμο της προκαλεί κατάθλιψη και έχω αρχίσει να το αισθάνομαι κι εγώ...

Όμως αυτό συμβαίνει απόλυτα λογικά κι αναμενόμενα σε ένα club που μοιάζει παρατημένο στη τύχη του και όπου η διοίκησή του εστιάζει μόνιμα στο δέντρο και χάνει το δάσος! Συμβαίνει να προσπαθείς και να αποτυγχάνεις και είναι λογικό... Αλλά στην ΑΕΚ μοιάζει να μην καταλαβαίνουν τι πραγματικά ευθύνεται για τη νοοτροπία που έχει η ίδια διοίκηση ποτίσει όλους, διότι το ψάρι πάντα από το κεφάλι θα βρωμάει, αυτό δεν αλλάζει ποτέ.

Προπονητές και τεχνικοί διευθυντές αλλάζουν συνέχεια, μα συνέχεια, αλλά τίποτα άλλο! Όλοι γνωρίζουν ότι δεν έχουν τον απόλυτο έλεγχο των αποφάσεων στο αγωνιστικό και όμως τους πιστώνεται κάθε αποτυχία (και δύσκολα η όποια επιτυχία). Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να επαναλαμβάνει τα ίδια λάθη κάθε χρόνο η διοίκηση και ο ίδιος ο Μελισσανίδης. Δεν γίνεται μόνιμα να ευθύνεται ο εκάστοτε προπονητής και αντίστοιχα ο τεχνικός διευθυντής. Πρόκειται για την ΑΕΚ της σήψης και της παρακμής μετά το πρωτάθλημα και αυτό πρέπει να αλλάξει χθες γιατί είναι ευθύνη του μεγάλου αφεντικού!

Εννοείται πως έχουν τεράστια ευθύνη οι ποδοσφαιριστές. Απουσιάζουν οι ισχυρές προσωπικότητες, οι ηγετικές φυσιογνωμίες και αυτό στα σημαντικά και μεγάλα ματς κάνει όλη τη διαφορά. Αποδείχτηκε και στο Φάληρο όπου ένας μέτριος έως κακός Ολυμπιακός επικράτησε τελικά εύκολα με 3-0 επί της Ένωσης. Αυτό είναι το χειρότερο μάλιστα... Χωρίς σοβαρή δημιουργία, δίχως να δεχτείς μισό τετ α τετ έστω αποτέλεσμα καλύτερης εικόνας του αντιπάλου, με κρύα γκολ επειδή δεν κάνει ο τερματοφύλακάς σου και οι στόπερ σου, ενώ εσύ έχασες δυο άχαστα!

Ούτε... μισή συγγνώμη, ούτε όραμα για την επόμενη μέρα!

Δεν χρειάζεται να εστιάσουμε στο ματς. Αρκεί που δεν έχουμε κλείσει μάτι ξανά! Ας δούμε το πρόβλημα. Μετά την πρωταθληματική χρονιά πάνω στην οποία η διοίκηση της ΑΕΚ δεν επένδυσε, αλλά επέλεξε να αλλάξει πολλά (να το θέσω κομψά) και δυστυχώς τα σωστά, έχουμε δει να αλλάζουν τα πάντα σε επίπεδο προσώπων πλην όσων βρίσκονται εκτός Σπάτων! Δεν γίνεται να τα κάνουν όλα καλά, για την ακρίβεια αποδεδειγμένα δεν τα κάνουν, όσοι υπάρχουν και στα γραφεία της ΠΑΕ. Κάπου, κάτι, κάπως κάνουν λάθος και αυτό το πληρώνει η ομάδα... Πάντα αυτό συμβαίνει και όσο δεν το διαπιστώνει το πρόβλημα το αφεντικό της ΑΕΚ τόσο δεν θα προκύπτει λύση!

Είναι επίσης λάθος, απαράδεκτο για την ακρίβεια, έπειτα από τόσες και τόσες αποτυχίες από το 2018 έως σήμερα, να μην υπάρχει μία συγγνώμη προς τον κόσμο της ΑΕΚ και ένα «αποτύχαμε» από την ίδια τη διοίκηση όπου θα αναλαμβάνει την ευθύνη! Διότι ακόμη κι αν δεχτεί κανείς ότι για όλα φταίνε οι προπονητές και οι τεχνικοί διευθυντές, κάποιος τους επέλεξε, υπάρχει έστω η ευθύνη της λανθασμένης επιλογής προσώπων, που επαναλαμβάνω δεν ισχύει, δεν είναι προπονητές και τεχνικοί διευθυντές το πρόβλημα...

Έχασε η ΑΕΚ στο Φάληρο, με 3-0, χάθηκε και πάλι μια σεζόν από νωρίς (εκτός αν θεωρεί κανείς πρόοδο ότι φέτος μείναμε εκτός στόχων τέλη του 2020 με αρχές του 2021 και όχι από αρχές Νοεμβρίου όπως τα προηγούμενα χρόνια), όμως κανείς δεν αισθάνεται την υποχρέωση (και δεν αναλαμβάνει την ευθύνη) να πει μια συγγνώμη στον κόσμο της ομάδας. Να πάρει πάνω του και εξ ολοκλήρου την ευθύνη, να γίνει ο... βράχος που πάνω του θα πέσουν όλα τα... κύματα επιθέσεων απογοήτευσης και το ανάθεμα.

Ακόμη περισσότερο όμως δεν υπάρχει εδώ και καιρό, όλο τον Δεκέμβριο, κάποιος να δώσει όραμα, να δημιουργήσει ένα πλάνο, να το εξηγήσει στον κόσμο και να το επικοινωνήσει... Μια επόμενη μέρα τέλος πάντων! Ας επιλέξουν μια φορά να αφήσουν όντως τα κλειδιά για το αγωνιστικό σε πρόσωπα που εκείνοι επέλεξαν, να τους δώσουν τα... όπλα να κάνουν ότι ακριβώς θέλουν, να φέρουν όποιους θέλουν σε επίπεδο συνεργατών και προσθηκών στο ρόστερ. Μετά ας κριθούν στο τέλος μιας σεζόν από το αποτέλεσμα του έργου τους...

Καιρός και ευκαιρία για μεγάλες αλλαγές...

Τουλάχιστον ας εκμεταλλευτούν την κατάσταση και να προχωρήσουν σε σημαντικές προσθήκες και αλλαγές στο ρόστερ. Οι ανάγκες είναι γνωστές και γραμμένες – ειπωμένες καιρό τώρα... Τις ξέρουν και τις αναγνωρίζουν και τα 6χρονα στην πλατεία της γειτονιάς μας. Όπως έγινε αναβάθμιση μεσοεπιθετικά καλό θα είναι να γίνει και στην άμυνα με παίκτες προσωπικότητες και ηγετικές φυσιογνωμίες. Να βρεθούν στόπερ ηγέτες, να αποκτηθεί ένα δεξί μπακ για βασικός (και αναντικατάστατος όχι κάποιος Παουλίνιο πάλι), να έρθει και έτοιμος τερματοφύλακας γιατί το πρότζεκτ Τσιντώτα για βασικός δεν βγήκε (σωστά το προσπάθησε η ΑΕΚ, αλλά δεν...)!

Επίσης είναι ώρα να τελειώσουν μια και καλή οι υποθέσεις με τους παίκτες που μένουν ελεύθεροι. Και να το επικοινωνήσει η Ένωση που χάνεται στην εσωστρέφειά της... Να πιάσει μια – μια τις περιπτώσεις και να τις τελειώσει! Ο Μάρκο Λιβάια έχει πρόταση, πολύ καλή, θέλει περισσότερα, πάμε παρακάτω. Ευχαριστείς τον Κροάτη μεσοεπιθετικό για την προσφορά του, του λες αντίο και καλή τύχη, αν δεν τον ξεφορτωθείς (που δεν πρόκειται) τώρα τον Γενάρη, βάλε κάτω τα οικονομικά δεδομένα και βρες από τώρα παίκτη για το καλοκαίρι...

Την ίδια ώρα προσπάθησε να δημιουργήσεις και να τελειοποιήσεις τον Μαχαίρα δίνοντάς του περισσότερες ευκαιρίες στη βασική ενδεκάδα και μονιμοποίησε τον Τάνκοβιτς που έχει χρόνια συνεργασίας μπροστά του. Έπειτα προχωράς στο κεφάλαιο Ολιβέιρα. Του κάνεις, αν θες, πρόταση ανανέωσης (με μείωση αποδοχών κοντά στις 500.000), αν δεν θέλει προχωράς παρακάτω και τον εκμεταλλεύεσαι ως δεύτερο φορ ως το τέλος της σεζόν και ψάχνεις όλο το υπόλοιπο διάστημα έως το καλοκαίρι για αντικαταστάτη του με τα μισά λεφτά που έπαιρνε και τα υπόλοιπα τα επενδύεις σε άλλη θέση και την απογειώνεις!

Στην ΑΕΚ μπήκαμε Γενάρη και ακόμη λένε θα τελειώσουν τις υποθέσεις των δυο παραπάνω ποδοσφαιριστών. Ποιος ευθύνεται δηλαδή που δεν έχουν τελειώσει; Ο Ίβιτς, ή μήπως ο Κονέ; Με τι κριτήριο και σκεπτικό προτείνεις 1 εκατ. ευρώ στον Λιβάια; Με ποιες επιτυχίες της ομάδας μετά το 2018; Τι σου έφερε για να του δώσεις αυτά τα λεφτά; Και πόσες προτάσεις πλην της Σπαλ έγιναν για τον Κροάτη; Σε ποια σημαντικά ματς τον καταλάβαμε ή απέδειξε ότι είναι αυτός που πρέπει να του δοθεί το μεγαλύτερο συμβόλαιο; Παικτάρα είναι, δεδομένα έχει κακοποιηθεί από την ΑΕΚ, αλλά διάολε πρέπει να το αποδεικνύει πάντα!

Υγ: Από σήμερα, για να μη γράψω από χθες, οι Σιμόες και Ανσαριφάρντ έπρεπε να είναι για κάποιο χρονικό διάστημα εκτός ομάδας με τιμωρία από τη διοίκηση. Δεν φτάνει που χάνει η ΑΕΚ από τον Ολυμπιακό (ξανά και ξανά) έχεις και δυο ποδοσφαιριστές να κάνουν μανούρα μεταξύ τους... Αν την βλέπουν και την ακούνε κάποιοι ότι έγιναν ή είναι πιο σημαντικοί από το club υπάρχει τρόπος να εμπεδώσουν ότι δεν ισχύει αυτό! Άσχημος τρόπος εννόειται και έτσι πρέπει γιατί άσχημα είναι και τα αποτελέσματα και η εικόνα της ομάδας και όλη η σεζόν. Απαράδεκτοι και οι δυο άσχετα με το ποιος έχει το μεγαλύτερο μέρος ευθύνης!

Υγ2: Αφού εστιάσουμε στα στόπερ, τον τερματοφύλακα και τον δεξί μπακ, έπειτα να δούμε με έμφαση την υποχρέωση για χαφ παικταρά και πάλι αριστερό μπακ... Δεν γίνεται να μιλάμε για ανάγκες άμεσες, όπως του δεξιού μπακ, αλλά ταυτόχρονα να επιχειρεί έστω και σαν αντάλλαγμα (να έδινε για 6 μήνες τον Βασιλαντωνόπουλο) να κινείται η ΑΕΚ να πάρει τον Κώτσιρα του Αστέρα Τρίπολης. Δεν γίνεται να υπάρχει καν σα σκέψη. Δεν προχωράει επειδή δεν θέλει να πάει ο παίκτης της Ένωσης στην Τρίπολη. Διαφορετικά θα γινόταν... Μα η ΑΕΚ δεν θέλει μια κάποια λύση για να βγει η χρονιά.

Υγ3: Για τον Μανόλο Χιμένεθ (οι αλλαγές στο ημίχρονο και η εικόνα της ομάδας μέχρι το... γελοίο δεύτερο γκολ που δέχτηκε) αυτό το αποτέλεσμα είναι μάλλον ευκαιρία να δουλέψει δίχως πίεση. Γνωρίζω ότι υπέφερε στη διάρκειά του και δεν κοιμήθηκε το βράδυ μετά την ήττα. Έτσι είναι ο Σεβιγιάνος τεχνικός, νιώθει όπως εμείς, υποφέρει. Όμως μπορεί να χτίσει τώρα που το μόνο που μένει για την ΑΕΚ είναι απλά να τερματίσει στην πρώτη τετράδα. Το ίδιο ισχύει και για τον Παναγιώτη Κονέ με την επισήμανση πάντα: αν τον αφήσουν να δουλέψει όπως θέλει και με όποιους επιθυμεί, φέρνοντας αυτούς που εκείνος κρίνει ότι θα του κάνουν την ομάδα που έχει στο μυαλό του.

Υγ4: Επειδή γράφω για την ευθύνη προσώπων της διοίκησης, μπορεί να μην ισχύει, να είναι απόλυτη ευθύνη του Μελισσανίδη σχετικά με τον τρόπο αποφάσεων στο αγωνιστικό. Να επιθυμεί να είναι παρεμβατικός και να αποφασίζει εκείνος για τις όποιες αλλαγές. Το δέχομαι... Επειδή όμως αποδεικνύεται ότι δεν το 'χει, αν όντως αυτό είναι το πρόβλημα, ας το σταματήσει και ας δώσει όντως τα κλειδιά του ποδοσφαιρικού τμήματος εκεί που πρέπει!

Photo Credits: Κώστας Τόπας

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Γιώργος Τσακίρης
Γιώργος Τσακίρης

Όλα ξεκίνησαν για τον Γιώργο Τσακίρη το 1999 στο Παγκόσμιο Άρσης Βαρών στο ΣΕΦ. Έπειτα, ακολούθησε το Εθνοσπόρ το 2000 και το 2001 η παράλληλη ενασχόληση με το ρεπορτάζ της ΑΕΚ έως και σήμερα με σταθμούς καριέρας την SportDay στο ξεκίνημά της και στον ΣΠΟΡ FM 94.6 (όπου συνεχίζουμε), έπειτα στην Εξέδρα και από το 2011 στο καλύτερο «μαγαζί» απ' όλα: Gazzetta.gr. 22 χρόνια πλέον στο κιτρινόμαυρο ρεπορτάζ και συνεχίζουμε...