ΠΑΣ Γιάννινα: Ξανά αυτός πληρώνει την τοξικότητα

Θοδωρής Βασίλης
ΠΑΣ Γιάννινα: Ξανά αυτός πληρώνει την τοξικότητα

bet365

Ο ΠΑΣ Γιάννινα πλήρωσε τα δικά του λάθη αλλά και των διαιτητών και γνώρισε την ήττα στην Τούμπα. ράφει ο Θοδωρής Βασίλης.

bwin - Ολυμπιακός - Μάντσεστερ Σίτι με ενισχυμένες αποδόσεις και Build a Bet! | 21+

Όλοι στα Γιάννενα γνώριζαν ότι η σεζόν στην Super League Interwetten θα είναι δύσκολη. Οι λόγοι; Αρκετοί. Αρχικά η ιδιαιτερότητα της πανδημίας και παραφερνάλια της που είχαν ως συνέπεια η ομάδα να μείνει άπραγη για 6,5 μήνες. Παράλληλα, για μια ομάδα που έρχεται από την δεύτερη την τάξει κατηγορία η προσαρμογή στην μεγάλη κατηγορία είναι πάντα πιο δύσκολη, αφού τα δεδομένα αλλάζουν και ο βαθμός δυσκολίας ανεβαίνει. Παράλληλα, στο ελληνικό ποδοσφαίρο οι συσχετισμοί είναι τέτοιοι που θα πρέπει να μπεις στην διαδικασία να εξασφαλίζεις αυτό που θα έπρεπε να θεωρείται αυτονόητο, την σωστή και δίκαιη διαιτησία.

Στον ΠΑΣ Γιάννινα η χρονιά του υποβιβασμού θα έπρεπε να είναι διδακτική ως προς τον τρόπο με τον οποίο τον αντιμετωπίζαν οι διαιτητές. Άλλωστε, ο δεύτερος βασικός λόγος του υποβιβασμού του τον Μάιο του 2019 ήταν εκτός από την δική του κάκιστη αγωνιστική εικόνα, ήταν η αλλοίωση αποτελέσματος από τα σφυρίγματα ή μη σε τουλάχιστον πέντε παιχνίδια. Θα περίμενε κανείς ότι με την επάνοδο στην Super League Interwetten τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά. Αλλά φαίνεται πως τίποτα δεν έχει αλλάξει.

Μετά το πέρασμα των εννιά πρώτων αγωνιστικών και οι Ηπειρώτες έχουν δει σε τρία ματς πρωταθλήματος να υπάρχει αλλοίωση του αποτελέσματος, και τις τρεις εις βάρος τους. Αρχικά με την ΑΕΛ όταν η ομάδα έμεινε με παίκτη λιγότερο, για να ακολουθήσει ο μη καταλογισμός πέναλτι με τον Παναιτωλικό. Θα έλεγε κανείς ότι μπορεί να είναι τυχαία τα σφυρίγματα, για να έρθει το ματς της Τούμπας να δείξει ότι η πραγματικότητα είναι αυτή. Τρίτο σερί ματς και τρίτη αλλοίωση αποτελέσματος εις βάρος του. Για έναν ΠΑΣ που έπαιζε για 40 λεπτά με παίκτη λιγότερο λόγω της αποβολής του Εραμούσπε με την πρώτη κάρτα να είναι ανύπαρκτη, για να έρθει στις καθυστερήσεις το γκολ του Ελ Καντουρί σε μια φάση που με το γυμνό μάτι φάνηκε ότι ο Τσόλακ έχει κάνει επιθετικό φάουλ.

Καλώς ή κακώς είναι έτσι δομημένο το ελληνικό πρωτάθλημα που ομάδες όπως ο ΠΑΣ Γιάννινα αποτελούν το εύκολο θύμα για όλες τις λεγόμενες μεγάλες ομάδες. Αν δεν μπορείς να κυριαρχήσεις κόντρα στον άμεσο αντίπαλο σου είτε γιατί αγωνιστικά είναι καλύτερος ή δείχνει να έχει την εύνοια της διαιτησίας, τότε τι σου μένει; Να βγάζεις το άχτι σου σε εξιλαστήρια θύματα όπως είναι οι Ηπειρώτες. Δυστυχώς για τον ΠΑΣ βασικός παράγοντας για το γεγονός ότι έχει μείνει στους εννιά βαθμούς είναι και τα σφυρίγματα των ρέφερι. Και εδώ πρέπει να αναλάβει δράση η διοίκηση. Προφανώς και δεν εννοεί κανείς να κανονίσει να ευνοείται η ομάδα, αλλά να διασφαλίσει ότι δεν θα έρχεται κανένας καμικάζι σε αποστολή με σκοπό να τον αδικήσει. Δεν είναι κακό κάποιες φορές να ανεβάζεις τους τόνους, να βγάζεις μια ανακοίνωση, για να δούνε ότι δεν γίνεται κάθε αγωνιστική να ασελγούνε πάνω σου, και ότι έχεις φωνή και αντιδράς.

Να μην βρει άλλοθι στην διαιτησία

Πέρα από το κομμάτι της διαιτησίας υπάρχει και το αγωνιστικό. Και να λέμε ότι μόνο τα σφυρίγματα είναι η αιτία των ηττών θα ήταν σαν να κρύβαμε τα όποια προβλήματα κάτω από το χαλί. Με το 1/3 της κανονικής διάρκειας να έχει ολοκληρωθεί η ομάδα του Αργύρη Γιαννίκη έχει εντυπωσιάσει με το ποδόσφαιρό της και με το στιλ παιχνιδιού της και κατάφορα η βαθμολογική θέση την αδικεί. Με ωραίο κάθετο παιχνίδι, με αλληλοκαλύψεις που δεν αλλάζει τον τρόπο του είτε αντιμετωπίζει τον Ολυμπιακό και την ΑΕΚ είτε τον Παναιτωλικό και τον Απόλλωνα. Και είναι κρίμα που ο κόσμος στα Γιάννενα δεν έχει την δυνατότητα να την δει από κοντά.

Παράλληλα, όμως υπάρχουν και θέματα που μπορούν βέβαια να λυθούν. Ένα από αυτά είναι η έλλειψη ενός σέντερ φορ που θα έχει το εύκολο γκολ. Λέο και Κριζμαν δεν είναι οι σέντερ φορ killer και αν δει κανείς τα παιχνίδια λύσεις στο σκοράρισμα έχουν δώσει οι Παμλίδης και Ελευθεριάδης παίκτες που έρχονται από την πίσω ζώνη. Με έναν τέτοιο φορ που θα πρέπει να έρθει τον Ιανουάριο (ειδικά τώρα και με τον τραυματισμό του Κριζμαν) τα πράγματα θα είναι πιο εύκολα σε ματς ειδικά στους Ζωσιμάδες που η δημιουργία φάσεων γίνεται σε μεγαλύτερη συχνότητα.

Επίσης, το μικρό ρόστερ αλλά και το γεγονός πως ποδοσφαιριστές που προορίζονταν για βασικοί (όπως οι Ντομίνγκες και Μπρένερ) ακόμα δεν έχουν καταφέρει να μπουν στην εξίσωση δένει τα χέρια του Γιαννίκη, ο οποίος αναγκάζεται να στηρίζεται σε ένα μικρό γκρουπ παικτών με αποτέλεσμα να υπάρχει έλλειψη φρεσκάδας ελέω και των απουσιών, είτε λόγω καρτών είτε λόγω τραυματισμών. Κόντρα στον ΠΑΟΚ στο πρώτο ημίχρονο ο ΠΑΣ ήταν καταπληκτικός. Εγκλώβισε τον ΠΑΟΚ, με πίεση ψηλά δεν του έδωσε την δυνατότητα να απειλήσει, να δημιουργήσει από οργανωμένη επίθεση. Αντίθετα, ο ΠΑΣ ήταν αυτός που σκόραρε σε μια φάση που ο Εραμούσπε πίεσε ψηλά και έκλεψε μπάλα κοντά στην περιοχή του Ζίφκοβιτς με τον Αργεντινό στόπερ να ακολουθεί την φάση και να την ολοκληρώνει.

Στην επανάληψη τόσο το γρήγορο γκολ του Σβιντέρσκι, όσο και η αποβολή του Ερα​μούσπε (ανόητη δεύτερη κίτρινη πάνω στον Μπίσεσβαρ στο κέντρο του γηπέδου σε μια ακίνδυνη φάση) ανάγκασε τους Ηπειρώτες να βρίσκονται σε θέση άμυνας μέχρι το τέλος. Επίσης, οι αλλαγές του Πάμπλο Γκαρσία και η είσοδος του Ελ Καντουρί άλλαξε εντελώς την εικόνα του ΠΑΟΚ. Ο Μαροκινός είναι πραγματικά άλλη κλάση και ανεβάζει επίπεδο τους Θεσσαλονικείς. Στο τέλος ο ΠΑΣ λύγισε έστω και με ένα αντικανονικό γκολ και αυτό που θα πρέπει να κάνει η ομάδα είναι άμεσα να το ξεχάσει αυτό το ματς και να επικεντρωθεί στον ΟΦΗ που έφτιαξε ψυχολογία μετά την τεσσάρα επί του Βόλου.

ΥΓ. Δεν έχει γίνει καμία συνάντηση μεταξύ του Γιώργου Χριστοβασίλη και του Αργύρη Γιαννίκη για το θέμα της ανανέωσης του συμβολαίου. Θα γίνει όμως λίαν συντόμως και μακάρι το αποτέλεσμα να είναι θετικό.

ΥΓ1. Σε αυτή την κρίση αξιών που μας διέπει, ό, τι επιλογές και να κάνεις στη ζωή σου να μένεις σταθερός στα πιστεύω και στις αρχές σου. Μόνο έτσι μπορείς να αντιμετωπίσεις το όπου φυσάει ο άνεμος και το ανάθεμα που μας χαρακτηρίζει. Είναι κρίμα άνθρωποι που αποτελούν πρότυπα για τα νέα παιδιά να κάνουν αυτά που κοροϊδεύουν κόντρα σε συναδέλφους.

ΥΓ2. Αδικαιολόγητη η δεύτερη κάρτα που παίρνει ο Εραμούσπε. Για την αξία του και την εμπειρία του ο τρόπος που πάει πάνω στον Μπίσεσβαρ έχοντας ήδη μια κάρτα ήταν μη αποδεκτό. Κρίμα γιατί ήταν ο καλύτερος παίκτης της ομάδας μέχρι εκείνη την στιγμή.

ΥΓ3. Ο Κλάτενμπεργκ έβαλε στην θέση τους που προσπαθούν κάθε αγωνιστική να κάνουν το άσπρο μαύρο. Δεν είναι κακό να παραδεχτείς ότι ευνοήθηκε η ομάδα σου, συμβαίνει όπως θα συμβαίνει σε όλες τις ομάδες ανεξαρτήτου χρώματος και δυναμικής.

ΥΓ4. Ο Δημήτρης Νιαρχάκος αποχώρησε από την ομάδα και τώρα ελπίζω να σταματήσει λίγο η γκρίνια από όλους όσους θεωρούσαν τον πρώην Διευθυντή του ποδοσφαιρικού τμήματος ότι έφταιγε ακόμα και για την ομίχλη.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα