Οι ανάγκες του ΠΑΟΚ μετά την πρόκριση

Οι ανάγκες του ΠΑΟΚ μετά την πρόκριση

Οι ανάγκες του ΠΑΟΚ μετά την πρόκριση

bet365

Ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου απαριθμεί τι κατά την άποψή του πρέπει να κάνει ο ΠΑΟΚ από εδώ και πέρα στη νέα αγωνιστική περίοδο, τώρα που ο δρόμος του είναι λίγο πιο ανοικτός από τη στιγμή που κατάφερε και προκρίθηκε απέναντι στην Μπεσίκτας.

Απ’ όσα καταλαβαίνουμε, όλος ο ΠΑΟΚ χρειάστηκε 20-30 ώρες να ηρεμήσει από την ένταση και την αγωνία της ευρωπαϊκής πρόκρισης. Για να καταλάβει ο καθένας τι κέρδισε ο ΠΑΟΚ το βράδυ της Τρίτης, ίσως και να έπρεπε να σκεφτεί τι θα γίνονταν αν δεν τα κατάφερνε… Όχι! Όχι! Αφήστε το καλύτερα… Ας μείνουμε στην πραγματικότητα η οποία βέβαια χρειάζεται πολύ προσεκτική διαχείριση…

Το πρώτο και βασικό που ΟΛΟΙ πρέπει να συνειδητοποιήσουν έχει να κάνει με το ότι αυτός ο αγώνας ΠΑΟΚ-Μπεσίκτας, ήταν ξεχωριστός. Ήταν ένα μεμονωμένο 90λεπτο, άσχετο με όσα προηγήθηκαν και όσα θα ακολουθήσουν… Ο ΠΑΟΚ (ΠΑΕ και ομάδα) έκανε μία ειδική και ξεχωριστή προετοιμασία για να παίξει αυτό το ματς. Τελείωσε αυτό και τώρα πάμε παρακάτω για κάτι διαφορετικό. Κάτι καλύτερο…

Όλα τα παραπάνω σημαίνουν ότι δεν πρέπει να βγουν ασφαλή συμπεράσματα με βάση την αναμέτρηση ΠΑΟΚ-Μπεσίκτας. Για παράδειγμα…

Ανέβασε η ΠΑΕ ΠΑΟΚ ένα βίντεο για το ντεμπούτο του Σβαμπ. Και ζητούσε από τους φιλάθλους να το σχολιάσουν… Έλα όμως που στο βίντεο υπήρχαν 2,5 καλές στιγμές του Αυστριακού από αυτό το πρώτο του ματς. Μεταξύ μας… δεν είχε και πολλές παραπάνω, ενώ η συνεργασία με τον Ελ Καντουρί χώλαινε, ειδικά σε φάση άμυνας. Και τι έγινε; Ο ενθουσιασμένος φίλαθλος κόσμος έγραψε 150 σχόλια που αποθέωνε τον Σβαμπ γιατί… πολύ απλά ο ΠΑΟΚ πέρασε και τώρα όλα φαίνονται καλά και ωραία. Αντιλαμβάνεστε τι θα γίνονταν από κάτω αν ο ΠΑΟΚ είχε αποκλειστεί και η ΠΑΕ ανέβαζε βίντεο όχι μόνο με δύο, αλλά… με πέντε-έξι-εφτά καλές στιγμές του Σβαμπ; Θα μετρούσαμε χιλιάδες μπινελίκια… Η αλήθεια όμως είναι ότι ξεκάθαρα και ασφαλή συμπεράσματα για τον Σβαμπ δεν βγάλαμε ούτε τώρα με τις δύο ενέργειες και το 3-1, δεν θα βγάζαμε βέβαια ούτε και με πέντε μαγικές ενέργειες, αλλά και ήττα του ΠΑΟΚ

Ό τι έγινε, έγινε όμως, ο ΠΑΟΚ ευτυχώς πέρασε (το δικαιούνταν βεβαίως) και το κύριο ζήτημα είναι από εδώ και πέρα τι πρέπει να συμβεί…

Αρχικά επαναλαμβάνω με μεγάλη θέρμη ότι έγραψα και προχθές: «Όποιος πιστεύει ότι αυτός ο ΠΑΟΚ που έπαιξε χθες μπορεί να ανταποκριθεί στους υψηλούς στόχους Ελλάδας και Ευρώπης είναι γελασμένος».

Στην ομάδα το ξέρουν, ο προπονητής σαφώς μίλησε για ενίσχυση και θα καταγράψω την άποψή μου για τις πιο βασικές ανάγκες ενόψει της νέας αρχής που επιχειρεί ο Δικέφαλος του Βορρά.

Αρχικά θυμίζουμε τα δεδομένα που ΦΥΣΙΚΑ δεν αλλάζουν μετά το αποτέλεσμα της Τρίτης: Ο ΠΑΟΚ θα μειώσει το μπάτζετ του και θα προσπαθήσει με ένα εξορθολογισμένο μπάτζετ να δημιουργήσει μία καλύτερη ομάδα η οποία θα προσπαθήσει να κάνει πρωταθλητισμό στην Ελλάδα, να κατακτήσει τίτλους και φυσικά να πραγματοποιήσει καλή πορεία στην Ευρώπη.

Τι χρειάζεται λοιπόν;

1) Ξεκινάω με κάτι που ήδη έγινε, αλλά θέλω να το τονίσω, γιατί το θεωρούσα πάρα πολύ σημαντικό και τώρα που υλοποιήθηκε πιστεύω ότι πρόκειται για τη –μέχρι στιγμής- δεύτερη πιο μεγάλη επιτυχία μετά από την πρόκριση. Αναφέρομαι στις αποδεσμεύσεις Στοχ και Βέρνμπλουμ. Τις πλήρωσε ο ΠΑΟΚ, αλλά κάτι κέρδισε για να αποκτήσει ενεργούς-κανονικούς ποδοσφαιριστές που θα προσφέρουν.

2) Το οριστικό ξεκαθάρισμα των υποθέσεων Βιεϊρίνια και Μίσιτς. Δεν είναι απλά τα πράγματα, ειδικά με τον Κροάτη που παρεμπιπτόντως αυτές τις ημέρες θα μάθει προς τα πού βαδίζει και του ευχόμαστε τα καλύτερα δυνατά νέα. Αν ΠΑΟΚ σύντομα μάθει τι μπορεί και τι δεν μπορεί να υπολογίζει από τους δύο, θα κερδίσει πολλά για τις επόμενες αποφάσεις του. (Προσωπικά εύχομαι να τους ξαναδούμε και τους δύο στον ΠΑΟΚ. Είναι βέβαιο ότι έχουν πολλά να δώσουν ακόμη…).

3) Ο ΠΑΟΚ οφείλει να ξεκαθαρίσει τι μπορεί να κερδίσει από πιθανές πωλήσεις παικτών του. Φαίνεται ότι ποδοσφαιριστές όπως οι Γιαννούλης, Πασχαλάκης, Λημνιός, Ελ Καντουρί και Άκπομ έφεραν και μπορεί να ξαναφέρουν προτάσεις. Μαζί τους είναι και ο Ουάρντα.

4) Μαζί με αυτή τη διαδικασία πωλήσεων, θα συνεχιστούν και οι μεταγραφές. Σήμερα ο ΠΑΟΚ και χωρίς να γίνει άλλη κίνηση, χρειάζεται 100%: Έναν μεσοαμυντικό με αθλητικά προσόντα και έναν μεσοεπιθετικό. Είναι αυτονόητες αυτές οι κινήσεις από τη στιγμή που έφυγαν Βέρνμπλουμ, Στοχ, Λάμπρου, ενώ λογικά θα φύγει και ο Ουάρντα. Από εκεί και πέρα, είναι σωστή η λογική να επιδιώξει τη βελτίωση του ρόστερ του στο τέρμα και στα φορ, όταν και αν φύγουν παίκτες που αγωνίζονται σε αυτές τις θέσεις. Παρόμοια προσπάθεια θα γίνει αν παραχωρηθεί ο εξαιρετικός Δημήτρης Γιαννούλης, σε ένα θέμα βέβαια που ο ΠΑΟΚ τώρα θα αντιμετωπίσει από διαφορετική βάση σε σχέση με ότι θα συνέβαινε αν είχε αποκλειστεί. Προφανώς θα χρειαστεί και άλλος ποιοτικός παίκτης στο κέντρο αν παραχωρηθεί και ο Ελ Καντουρί, που θυμίζουμε (για όποιον δεν καταλαβαίνει) ότι αυτή τη στιγμή, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί το ρόστερ, είναι μαζί με τον Γιαννούλη και έναν-δύο ακόμη, ο πιο ποιοτικός παίκτης του ΠΑΟΚ και αυτός από τον οποίο αρχίζει το κέντρο της ομάδας. (Στην ίδια αυτή λογική όλοι αντιλαμβάνονται τον ηγετικό ρόλο που αναλαμβάνει ο Πέλκας σε αυτό το νέο ρόστερ).

5) Πάμε και στα ΑΚΟΜΗ ΠΙΟ σημαντικά. Γιατί αν στα παραπάνω υπάρχει και υποκειμενικό στοιχείο κρίσης, στα άλλα που ακολουθούν ΔΕΝ μπορεί να διαφωνήσει κανείς.

-Η ομάδα του ΠΑΟΚ χρειάζεται συγκεκριμένο πλάνο λειτουργίας και ξεκάθαρους ρόλους εντός και εκτός αγωνιστικού.

-Μέσα στην ομάδα ο προπονητής είναι υποχρεωμένος να πείσει τα αποδυτήρια για το σχέδιό του.

ΠΑΟΚ χρειάζεται αγωνιστική ταυτότητα ως ομάδα και ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ, ψυχικό δέσιμο παικτών-τεχνικής ηγεσίας.

-Η ομάδα πρέπει να ξαναβρεί τη νοοτροπία νικητή που την διακατείχε, μέσα από τον συνδυασμό των μεγάλων προσωπικοτήτων, των αήττητων πρωταθλητών δηλαδή και των νεαρών που τώρα μπαίνουν στο ρόστερ. (Οι μεν δεν μπορούν χωρίς του δε και… το αντίστροφο).

-Τώρα που ο ΠΑΟΚ θα παίξει σε περισσότερες διοργανώσεις, θέλει και πολύ καλύτερο καθημερινό προπονητικό πρόγραμμα.

-Και μαζί με όλα αυτά, επιτέλους να επιστρέψει στην ομάδα η εμπιστοσύνη στο ιατρικό τημ που φυσικά άλλαξε.

Όλα τα παραπάνω σας φαίνονται αυτονόητα; Μακάρι να είναι έτσι για τον ΠΑΟΚ του 2020-2021 γιατί… για τον περσινό ΔΕΝ ήταν.

* Όλοι μας αναφερόμαστε στην ευρωπαϊκή πρόκριση, εννοώντας –κυρίως- τη σίγουρη συμμετοχή του ΠΑΟΚ στους ομίλους του Europa League. Πολύ σύντομα βέβαια και όταν θα έρθει ο καιρός για το επόμενο νοκ άουτ ματς στα προκριματικά του Champions League, όλος ο Οργανισμός θα ετοιμαστεί και πάλι για έναν τελικό, τον οποίο ο ΠΑΟΚ θα ΠΡΕΠΕΙ να κερδίσει. Όλα όμως στην ώρα τους…

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Δημήτρης Τσορμπατζόγλου
Δημήτρης Τσορμπατζόγλου

Πρέπει να ήταν με μία μπάλα στα χέρια (οποιουδήποτε μεγέθους και χρώματος) από τότε που περπάτησε…
Αγαπάει το ποδόσφαιρο, λατρεύει το μπάσκετ το οποίο έπαιξε (όχι με μεγάλη επιτυχία…) γι’ αρκετά χρόνια στον ιστορικό ΒΑΟ, βλέπει βόλεϊ, του αρέσει το χάντμπολ, μπορεί να βλέπει με τις ώρες στίβο, καταδύσεις, ιππασία, σκοποβολή, χόκει επί χόρτου, αλλά και στον πάγο! Παρακολουθεί και πάλη, και άρση βαρών, φυσικά και πινγκ πονγκ και τέννις και … και... και...
Στο γήπεδο πήγε πρώτη φορά το 1983 σε αγώνα ΠΑΟΚ-Απόλλων Αθηνών. Μεγάλη και ωραία εμπειρία. Από το δημοτικό κρατούσε σημειώσεις, στατιστικά, πρόγραμμα αγώνων, είχε αρχείο και έκανε διάφορες αναλύσεις- συγκρίσεις.
Όλα τα άλλα ήρθαν φυσιολογικά…
Από τα 17 του το 1994, ξεκίνησε να ασχολείται με την δημοσιογραφία στην Αθλητική Μακεδονίας Θράκης, όπου τα πρώτα βήματα έγιναν από τις χαμηλές κατηγορίες του μπάσκετ. Φοβερές οι χρονιές που έκανε το ρεπορτάζ και του αγαπημένου του ΒΑΟ, σε Α2 και Α1!
Ακολούθησαν πολλά άλλα Μέσα στην Θεσσαλονίκη και όχι μόνο, εμπειρίες σε εφημερίες, ραδιόφωνα, τηλεόραση, φυσικά και στο διαδικτυο. Τα τελευταία 15 χρόνια είναι πιο κοντά στο ρεπορτάζ του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ.