Δεν μπορεί να είναι έτοιμος ο ΠΑΟΚ, αλλά θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος...

Μιχάλης Τσόχος Μιχάλης Τσόχος
Δεν μπορεί να είναι έτοιμος ο ΠΑΟΚ, αλλά θα πρέπει να είναι προετοιμασμένος...

bet365

Ο Μιχάλης Τσόχος γράφει για το πιο κρίσιμο ματς της σύγχρονης ιστορίας του ΠΑΟΚ και για τα λάθη που δύσκολα θα διορθωθούν τις επόμενες δύο εβδομάδες...

Έχω γράψει πολλές φορες τα τρία τελευταία χρόνια, ότι αρκετοί ήταν αυτοί που στον ΠΑΟΚ δεν είχαν εκτιμήσει σωστά τα πράγματα σε σχέση με την μακροπρόθεσμη προοπτική του club και όχι σε σχέση με την κατάκτηση ενός πρωταθλήματος και μόνο.

Εκείνο το πρωτάθλημα που έγινε αυτοσκοπός για τον ΠΑΟΚ (ως ένα μεγάλο βαθμό δικαιολογημένα) δημιούργησε μία σειρά από προβλήματα που υποθήκευσαν το μέλλον του συλλόγου. Πολλοί στον ΠΑΟΚ δεν είχαν αντιληφθεί το μέγεθος της σημασίας των ευρωπαϊκών αναμετρήσεων που έδινε ο σύλλογος κάθε καλοκαίρι για δύο λόγους. Ο πρώτος γιατί ζώντας την εποχή του Ιβάν Σαββίδη πίστευαν ότι τα λεφτά δεν τελειώνουν ποτέ. Μπορεί όντως τα λεφτά του Ιβάν να μην τελειώνουν ποτέ, αλλά τα λεφτά του ΠΑΟΚ, αν δεν υπάρχουν έσοδα στο club θα τελείωναν πολύ γρήγορα όπως και έγινε φυσικά, από την στιγμή που ο ΠΑΟΚ στην εποχή Σαββίδη δεν κατάφερε να έχει σοβαρά έσοδα από την Ευρώπη.

Ο δεύτερος γιατί η ψευδαίσθηση που είχε δημιουργηθεί ήταν ότι αν ο ΠΑΟΚ έπαιρνε ένα πρωτάθλημα θα άλλαζε μέγεθος. Οχι ασφαλώς. Ο ΠΑΟΚ εξακολουθεί να είναι το μέγεθος που ήταν και πριν την κατάκτηση του πρωταθλήματος και κανένα club στον κόσμο δεν μεγαλώνει από μία εγχώρια κατάκτηση τίτλου. Δεν είναι Παναχαϊκή ο ΠΑΟΚ για να μεγαλώσει ως μέγεθος αν πάρει ένα πρωτάθλημα... Η Λίβερπουλ έκανε 30 χρόνια να το πάρει και μεγάλωνε ως μέγεθος κάθε χρόνο.

Θυμάμαι δεκάδες σχόλια φίλων του ΠΑΟΚ σε αυτό το μήκος κύματος, όταν έγραφα ότι ένα πρωτάθλημα στην Ελλάδα δεν σε κάνει πιο ισχυρό ως club. Μία συμμετοχή στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ όμως σε κάνει πανίσχυρο για τα επόμενα χρόνια. Είπαμε όμως ο ΠΑΟΚ είχε ζήσει 34 χρόνια χωρίς τίτλο και ήταν σε μεγάλο βαθμό λογικό να ρίξει το βάρος εκεί, αλλά ως ένα σημείο και αυτό το σημείο ξεπεράστηκε...

Τώρα πλέον τα περιθώρια στένεψαν. Είναι φανερό ότι ο ΠΑΟΚ χρειάζεται μεταγραφές σε τούτη την περίοδο, αλλά επίσης είναι φανερό ότι και να θέλει δεν μπορεί να τις κάνει. Για την ακρίβεια είναι αδύνατον, αν δεν σιγουρέψει ότι θα παίξει τουλάχιστον στους ομίλους του Europa League. Συνεπώς τον “τελικό” με την Μπεσίκτας θα τον παίξει χωρίς μεταγραφές, παρά μόνο με την απαραίτητη μία του Σβαμπ, διότι είχε ξεμείνει από κεντρικά χαφ. Η περσινή ομάδα και μάλιστα με πολλές απουσίες, είναι αυτή που θα κληθεί να βγάλει τα κάστανα από την φωτιά, κόντρα στους Τούρκους.

Αν με ρωτάτε αν είναι αρκετό αυτό το ρόστερ για να αποκλείσει την Μπεσίκτας θα σας απαντήσω σίγουρα θετικά, αρκεί να εμφανιστεί ως ομάδα στο ματς αυτό. Και εδώ έχω ορισμένες αμφιβολίες σε σχέση με πολλά ζητήματα που αφορούν τον ΠΑΟΚ και κυρίως με τον προπονητή. Ο Φερέιρα μοιάζει να έμεινε όχι γιατί στον ΠΑΟΚ τον πιστεύουν, αλλά επειδή δεν ήθελαν να πληρώσουν μία μεγάλη αποζημίωση και κυρίως επειδή δεν ήθελαν να πάρουν το ρίσκο να πάρουν κάποιον που δεν θα ήξερε την ομάδα και θα έπρεπε τέλη Αυγούστου να έπαιζε μαζί της ένα τόσο κρίσιμο ματς. Εχει ισχυρά επιχειρήματα αυτή η οπτική, αλλά δεν είναι αρκετά.

Ο ΠΑΟΚ επί της ουσίας κράτησε τον Φερέιρα χωρίς να το θέλει και αυτό το καταλαβαίνεις ακόμη και από τα μέλη του τεχνικού τιμ που προσλαμβάνουν. Οταν επιλέγεις εσύ τους συνεργάτες του προπονητή και αδειάζεις τους δικούς του, δύσκολα θα λειτουργήσει αυτό σε βάθος χρόνου. Επιπλέον ο Φερέιρα δείχνει να μένει χωρίς να είναι ενθουσιασμένος. Με φράσεις όπως “θα βάζουμε νεαρούς γιατί αύριο μεθαύριο θα μας βοηθήσουν οικονομικά όπως μου είπε η διοίκηση...” δεν πας πουθενά. Οχι κύριε Αμπέλ Φερέιρα, τον όποιο νεαρό παίκτη του ΠΑΟΚ βάλεις να παίξει, θα τον βάλεις επειδή τον πιστεύεις και επειδή θεωρείς ότι είναι καλύτερο για την ομάδα στο ματς που το κάνεις. Αν είναι να τον βάζεις επειδή σου είπαν ότι αύριο μεθαύριο θα τον πουλήσουν, τότε σίγουρα δεν φτιάχνεις ομάδα και δεν θα στεριώσεις σε αυτήν. Ούτε μπορείς να το λες αυτό, ώστε να έχεις άλλοθι αύριο, αν κάτι δεν πάει καλά.

Οτι ο ΠΑΟΚ χρειάζεται ενίσχυση, δεν σημαίνει ότι έπαψε να έχει παίκτες, ούτε ότι μπορεί να απαξιωθεί το υπάρχον ρόστερ. Παίκτες όπως ο Γιαννούλης (τουλάχιστον για το ματς με τη Μπεσίκτας), ο Βαρέλα, ο Πέλκας, ο Λημνιός, ο Μάτος, ο Κρέσπο και τόσοι άλλοι, εκεί είναι και μπορούν να προσφέρουν πολλά. Δεν έχουμε φτάσει στο σημείο να πρέπει να πάρει την πρόκριση επί της Μπεσίκτας, ο Τζόλης, ο Μιχαηλίδης ή ο Κούτσιας γιατί δεν υπάρχουν άλλοι. Αν ο Φερέιρα εκτιμά ότι κάποιο ή κάποια από αυτά τα παιδιά πρέπει να παίξουν κόντρα στην Μπεσίκτας γιατί αυτό είναι το καλύτερο για την ομάδα ας το κάνει, αλλά κανείς δεν του ζητά να περάσει τη Μπεσίκτας με 17χρονους ή 18χρονους για να ξέρουμε τι λέμε.

Προφανώς ο ΠΑΟΚ χρειάζεται ενίσχυση, θέλει φορ, θέλει αριστερό μπακ, θέλει κι' άλλο κεντρικό χαφ, αλλά προφανώς και δεν έχει ένα άδειο ρόστερ που δεν του επιτρέπει να αποκλείσει την Μπεσίκτας σε μονό ματς στην Τούμπα. Ο ΠΑΟΚ οφείλει, αν δεν το κάνει ο νυν προπονητής του, να δημιουργήσει αυτή την πεποίθηση στην ομάδα και στους ποδοσφαιριστές. Οφείλει να αφαιρέσει τα άλλοθι και τις δικαιολογίες της μη μεταγραφικής ενίσχυσης από οποιονδήποτε σκοπεύει να τα επικαλεστεί ενόψει Μπεσίκτας. Ο ΠΑΟΚ οφείλει να βάλει φρένο στην απαξίωση παικτών όπως ο Ακπομ και ο Σβιντέρσκι με σχόλια του τύπου “αυτοί δεν βάζουν γκολ ούτε με πέναλτι θα πρέπει να βρούμε άλλους τρόπους να σκοράρουμε...”.

Ο ΠΑΟΚ δεν μπορεί σε δύο εβδομάδες να είναι όσο έτοιμος θα ήθελε να είναι για ένα τέτοιο ματς, αλλά οφείλει να είναι κατάλληλα προετοιμασμένος και αγωνιστικά και ψυχολογικά προκειμένου να παίξει ένα απολύτως καθοριστικό παιχνίδι για το αύριο του. Αυτή τη φορά δεν χωρούν δικαιολογίες, ούτε υπάρχουν άλλοθι του τύπου “δεν εκτιμήσαμε πόσο σοβαρά είναι τα ευρωπαϊκά ματς...” ή “ρίξαμε το βάρος στο πρωτάθλημα και αφήσαμε σε δεύτερη μοίρα την Ευρώπη...”

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Μιχάλης Τσόχος
Μιχάλης Τσόχος

Ο Μιχάλης Τσόχος γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε πιστεύοντας ότι θα γίνει ψυχολόγος. Τελικά η ψυχολογία… γλίτωσε, όχι όμως και η δημοσιογραφία με την οποία ασχολείται επαγγελματικά για 25 χρόνια. Ξεκίνησε από τις εφημερίδες, τις οποίες θεωρεί ακόμη και σήμερα το μοναδικό πραγματικό σχολείο της δημοσιογραφίας και το ραδιόφωνο, το οποίο παραμένει η μεγάλη αγάπη του. Εργάστηκε στο «ΦΩΣ», στο «Βήμα», ενώ υπήρξε αρχισυντάκτης του Sportime και διευθυντής της SportDay. Η πρώτη του δουλειά ήταν ο Bwin ΣΠΟΡ FM, ενώ στο διαδίκτυο παραμένει πιστός στο gazzetta για πάνω από μία δεκαετία. Πέραν όλων των άλλων, τον… αντέχει και η τηλεόραση για πάνω από 10 χρόνια (Cosmote TV) και ο ίδιος αντέχει την ίδια γυναίκα που παντρεύτηκε πριν από 20 χρόνια (ήρωας είμαι!!!). Όλα τα παραπάνω τα… αντέχουν υπομονετικά οι δύο κόρες του.