Φέτος πορεύεται με λογική

Φέτος πορεύεται με λογική

Βασίλης Βλαχόπουλος Βασίλης Βλαχόπουλος
Φέτος πορεύεται με λογική

bet365

Ο Βασίλης Βλαχόπουλος βλέπει την ποδοσφαιρική λογική που χαρακτηρίζει το αγωνιστικό πλάνο του Άρη και στέκεται στην παρουσία πολλών διπλοθεσιτών…

Πριν κουμπώσουν όλα τα κομμάτια του αγωνιστικού παζλ και σχηματιστεί ο Άρης της επόμενης αγωνιστικής περιόδου, εμπεριέχει υψηλό ρίσκο η κατάθεση κάθε εκτίμησης, ωστόσο, οι κινήσεις υποδηλώνουν ξεκάθαρο αγωνιστικό σχέδιο και λογική. Υπό την έννοια ότι ο Άρης δείχνει ότι προσπαθεί να φτιάξει μια κανονική ποδοσφαιρική ομάδα.

Δίχως αλόγιστες σπατάλες και υπερφορτώσεις σε συγκεκριμένες θέσεις, έχοντας επίσης αποδεσμευτεί από σκέψεις ματαιόδοξων κινήσεων εντυπωσιασμού και περιορισμένης ουσίας, αλλά και διδαχθεί από τις άστοχες επιλογές του πρόσφατου παρελθόντος. Προφανώς οι προσθήκες τριών βασικών ποδοσφαιριστών που έπονται θα διαμορφώσουν το επίπεδο ποιότητας της ομάδας, έχει αξία όμως να σταθεί κανείς σε όλα όσα έγιναν μέχρι τώρα.

Και είναι αλήθεια ότι ο Άρης δεν πέτυχε λίγα πράγματα καθώς από τα μέσα της περασμένης άνοιξης έως και αυτά του καλοκαιριού ουσιαστικά βάδισε σε κινούμενη άμμο με κίνδυνο να βυθιστεί στη λάσπη που σχημάτισαν οι αμαρτίες του παρελθόντος.

Αυτό το καθεστώς επέβαλε η ποινή απαγόρευση μεταγραφών αλλά και η παρατεταμένη εσωστρέφεια που προκάλεσε η αποχώρηση μιας ντουζίνας ποδοσφαιριστών (στη διάρκεια των Playoffs). Στο ίδιο διάστημα δοκιμάστηκαν έντονα οι προσωπικές σχέσεις, όπως και οι δεσμοί μεταξύ κόσμου και ομάδας. Τελικώς, ο πρώτος (όντως) έκλεισε τα αυτιά του πιστεύοντας παράλληλα στις δημόσιες δεσμεύσεις, τώρα γίνεται μάρτυρας κινήσεων οι οποίες δείχνουν ότι υπάρχει πλάνο και πληθώρα λύσεων, παρότι χάθηκαν αρκετές στο διάστημα κατά το οποίο καταβάλλονταν προσπάθεια διακανονισμού με τους ποδοσφαιριστές που άφησαν απλήρωτους οι σύγχρονοι Νέρωνες του συλλόγου.

Προσωπικά, δεν μπορώ να γνωρίζω τι… ψάρια θα πιάσει ο Άρης στη φουρτουνιασμένη θάλασσα του ελληνικού Πρωταθλήματος και με τους οφθαλμοφανείς συσχετισμούς που δημιουργήθηκαν και προβάλλονται ενόψει κάθε κρίσιμης απόφασης για το μέλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου, γιατί η επιτυχία μιας ομάδας δεν εξαρτάται αποκλειστικά από το επίπεδο ποιότητας των ποδοσφαιριστών της αλλά από το αν θα ταιριάξουν τα χνώτα τους, από τον χαρακτήρα τους, τη διαχείριση του προπονητή, το επίπεδο δυναμικότητας των άμεσων αντιπάλων αλλά και την τύχη που θα έχει στις δικές της στιγμές.

ΟΙ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΔΕΙΧΝΟΥΝ 4-3-3

Το βέβαιο είναι ότι ο Άρης φτιάχνει ομάδα και σε πρώτη φάση φάνηκε συνεπής σ’ αυτό που είχε προαναγγελθεί πριν καλά-καλά επιστρέψει σε καθεστώς κανονικότητας με την ανάκτηση του δικαιώματος πραγματοποίησης μεταγραφών, καθώς προχώρησε στην απόκτηση παικτών οι οποίοι μπορούν να αγωνιστούν σε τουλάχιστον δύο θέσεις και να υπηρετήσουν συγκεκριμένο αγωνιστικό πλάνο. Οι κινήσεις υποδηλώνουν ότι σε περίοπτη θέση στο μυαλό του Μίκαελ Ένινγκ βρίσκεται και σχήμα με τρεις χαφ (σ. σ. Τζέγκο, Λούκας Σάσα, Ματίγια) το οποίο μάλιστα μπορεί να υποστηριχθεί ακόμη και σε περίπτωση απωλειών περισσοτέρων από δύο ποδοσφαιριστών καθώς τέτοιον ρόλο μπορούν να αναλάβουν και οι Σάκιτς, Χατζισαφί, Μπερτόλιο.

Οι κινήσεις που έγιναν υποδεικνύουν αγωνιστική ισορροπία υπό την έννοια ότι, σε αντίθεση με την περσινή χρονιά, ο Μίκαελ Ένινγκ δεν θα χρειαστεί να προχωρήσει σε εξόφθαλμες αλχημείες για να καλύψει κενά. Για τη θέση του βασικού αριστερού οπισθοφύλακα αποκτήθηκε ο Κριστιάν Γκανέα κι εφόσον παρουσιαστεί πρόβλημα, αυτό θα καλυφθεί από τον αριστερό στόπερ που θα αποκτηθεί ή από τον Χατζισαφί. Ο Εμάνουελ Σάκιτς προβλέπεται να διαδραματίσει ρόλο βασικού δεξιού οπισθοφύλακα με back up λύση τον Λίντσεϊ Ροζ ο οποίος έπαιξε σ’ αυτή τη θέση στο συντριπτικό κομμάτι του περσινού Πρωταθλήματος. Νίκο Μαρτίνες και Ντάνιελ Μαντσίνι θα έχουν βοηθητικό ρόλο στη μεσοεπιθετική γραμμή, όπως και ο Γιώργος Δεληζήσης στο κέντρο της άμυνας. Υπάρχει επίσης η προίκα των Playoffs, δηλαδή οι Μπαγκαλιάνης, Μπακούτσης, πέραν των νεαρών παικτών που θα προαχθούν στην πρώτη ομάδα για να συμπληρώσουν την 25αδα.

Η παρουσία πολλών διπλοθεσιτών στοιχειοθετεί την ασφαλέστερη λύση στις κακοτοπιές που παρουσιάζονται στη διάρκεια ενός αγωνιστικού μαραθωνίου και ο Άρης διαθέτει μπόλικους από δαύτους. Ακόμη και ο Δημήτρης Μάνος, πέρυσι στον ΟΦΗ, χρησιμοποιήθηκε έως και στα επιθετικά άκρα. Ωστόσο, αυτό που έχει μεγαλύτερη αξία είναι ότι σε αντίθεση με την περσινή χρονιά όπου Ντάνι Λάρσον και Νικολάς Ντιγκινί κλήθηκαν να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά υπηρετώντας έναν ρόλο που δεν τους ταίριαζε βάσει αγωνιστικών χαρακτηριστικών, ο Έλληνας επιθετικός είναι καθαρός σέντερ φορ κι διαθέτει την εμπειρία και την ποδοσφαιρική ποιότητα για να ανταποκριθεί σε ρόλο πολύ σπουδαιότερο από αυτόν του co star που προβλέπει το πλάνο. Γενικώς, η απόκτηση του Μάνου είναι ίσως από τις σημαντικότερες κινήσεις που έκανε φέτος ο Άρης, θα έπρεπε επίσης να επιμείνει για την απόκτηση τουλάχιστον δύο ακόμη Ελλήνων. Προς το τέλος της μεταγραφικής περιόδου, ενδέχεται να προστεθεί ένας ακόμη.

Ανεξαρτήτως βέβαια των ενεργειών που ήδη έγιναν, η πήχης της ποιότητας του νέου Άρη θα τοποθετηθεί αναλόγως των τελευταίων τριών κινήσεων. Γιατί ο βασικός επιθετικός θα πρέπει να είναι πιο συνεπής από τον προκάτοχό του (σ. σ. Μπράουν Ιντέγε), ο αριστερός στόπερ είναι αναγκαίο να διαθέτει το χαρακτηριστικό της δημιουργίας που είχε ο Φραν Βέλεθ για να καταλήξουμε τον αριστερό χαφ.

Ο ΜΠΡΟΥΝΟ ΓΚΑΜΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΑΤΖΕΝΤΑ

Δεν γνωρίζω πώς και πότε θα καταλήξει η υπόθεση του Ματέο Γκαρσία κι αν πρέπει ο Άρης να μπει σε διαδικασία μια τόσο μεγάλης επένδυσης στην παρούσα στιγμή. Σε μια περίοδο δηλαδή κατά την οποία το οικονομικό πλάνο κάθε αθλητικής ανώνυμης εταιρίας είναι στον αέρα.

Ανεξαρτήτως της οικονομικής διαφοράς, προσωπικά, επιμένω ότι το κεφάλαιο «Μπρούνο Γκάμα» δεν έχει κλείσει και ίσως ο Πορτογάλος ταιριάζει «γάντι» σ’ αυτό που έχει κατά νου ο Γερμανός προπονητής του Άρη. Ο Γκάμα δεν είναι πλέον ο παίκτης γραμμής, καθώς τα χρόνια πέρασαν, οι φθορές στην έκρηξη και την ταχύτητα τον υποχρέωσαν να χρησιμοποιεί περισσότερο την ποδοσφαιρική εμπειρία και οξυδέρκειά του, γι’ αυτό συνηθίζει να συγκλίνει προς τον άξονα. Η παρουσία του full back Γκανέα με την ταυτόχρονη παραμονή του Πορτογάλου επιθετικού μάλλον μπορούν να υπηρετήσουν το πλάνο του Μίκαελ Ένινγκ καθώς ο Γερμανός θα ζητήσει από τους ακραίους επιθετικούς του να πηγαίνουν προς τον άξονα και να δημιουργούν χώρους για τους ακραίους μπακ.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Βασίλης Βλαχόπουλος
Βασίλης Βλαχόπουλος

Ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία στα τελευταία χρόνια της… λαδόκολλας. Χάριν οικονομίας, το λευκό χαρτί χρησιμοποιούταν σε έκτακτες και ιδιαιτέρως σοβαρές καταστάσεις, ούτως ή άλλως ήταν δυσεύρετο. Πρόλαβε τη διαδικασία αποστολής των φαξ, αλλά και τις πρώτες συσκευές κινητής τηλεφωνίας με τη λαστιχένια κεραία που θύμιζαν στρατιωτικούς ασυρμάτους.

Παρακολουθεί όλες… τις μπάλες, αλλά η αδυναμία του είναι η πορτοκαλί, η σπυριάρα, λόγω της ειδοποιού διαφοράς μεταξύ ποδοσφαίρου και μπάσκετ. Στο μπάσκετ ΠΑΝΤΑ κερδίζει ο καλύτερος. Στο ποδόσφαιρο, μπορεί να κερδίσει ο πιο τυχερός.

ΥΓ: Οσα χρόνια κι αν περάσουν, όσα περιοδικά κι αν πέσουν στα χέρια του, το «Τρίποντο» ήταν, είναι και θα είναι το κορυφαίο forever and ever.