Αφού το σήκωσε ο Ολυμπιακός στην Τούμπα, το Κύπελλο καθορίζει τις τελευταίες εντυπώσεις

Γιάννης Σερέτης Γιάννης Σερέτης
Αφού το σήκωσε ο Ολυμπιακός στην Τούμπα, το Κύπελλο καθορίζει τις τελευταίες εντυπώσεις

bet365

Ο Γιάννης Σερέτης κάνει τη σύνοψη της πρώτης αγωνιστικής των play offs για τους έξι συμμετέχοντες και κοιτάζει προς την επόμενη ημέρα της πορείας τους μέχρι τη λήξη της σεζόν.
Virtual Sports* στο επίκεντρο του καζίνο. |21+ *Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις

Τα είχε όλα, λοιπόν, αυτή η πρώτη αγωνιστική των play offs. Ελληνες διαιτητές, VAR offside line, μάσκες και θερμομετρήσεις, αγκαλιές και φιλιά στα γκολ, «πυροβολισμούς» Ελ Αραμπί, γκολ (Αρης – ΟΦΗ) και «ξύλο» (ΑΕΚ – Παναθηναϊκός)! Σαν να έμοιαζε… καλύτερη από τη regular season υπό τον τριπλό παραμορφωτικό φακό: α) της δίψας όλων για να ξαναδούν ποδόσφαιρο, β) της περιέργειας για τα κορονο-μέτρα και τις κενές εξέδρες γ) της «βαρύτητας» αγώνων μεταξύ των καλύτερων έξι ομάδων του πρωταθλήματος.

Ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΧΑΜΕΝΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΒΕΒΑΙΟ ΜΕΛΛΟΝ

Χαμένος της υπόθεσης, και επί της ουσίας και σε εντυπώσεις μόνο ένας: ο ΠΑΟΚ. Χωρίς ρυθμό, με πολλά παλικάρια που έμοιαζαν ότι δεν μπορούσαν όπως έλεγε για άλλη ομάδα ένας από τους πρώην προπονητές του, χωρίς καθαρές ευκαιρίες και έλεγχο του ματς, ηττήθηκε καθαρά και δίκαια από μια ομάδα η οποία κατά τη διάρκεια της σεζόν κατάφερε να βελτιωθεί θεαματικά την ίδια στιγμή που ο βασικός ανταγωνιστής της έχανε έδαφος και έτρεχε ασθμαίνοντας να προλάβει τους Ερυθρόλευκους.

Δεν τα κατάφερε ποτέ, παρότι ο Ολυμπιακός είχε και Αρσεναλ και Γουλβς, ενώ ο ΠΑΟΚ μόνο το Κύπελλο. Η απογοήτευση της στιγμής μπορεί να ενταθεί στο ενδεχόμενο νέων αποτυχιών στα play offs, ο ημιτελικός Κυπέλλου λαμβάνει πλέον μεγαλύτερο βάρος για όλη τη σεζόν του ΠΑΟΚ, όμως το σημαντικότερο είναι πως η αποτίμηση του ρόστερ και των αναγκών της επόμενης ημέρας δεν πρέπει να εξαρτηθεί από τα όποια αποτελέσματα στην μετά κορονοϊού εποχή. Ο Δικέφαλος καλείται να λάβει σημαντικές – ίσως και επώδυνες αποφάσεις για το «ποιοι μένουν – ποιοι φεύγουν» και τα πράγματα είναι δύσκολα στα μεταγραφικά για πολλούς λόγους αυτό το καλοκαίρι: γενικώς… «χλωμή» η κατάσταση και θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον η διαχείρισή της.

ΤΟ ΤΡΕΝΟ ΤΟΥ ΜΑΡΤΙΝΣ, Η ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΤΟΥ ΑΡΗ, Η ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΥ

Στους κερδισμένους της πρώτης ημέρας ασφαλώς ο Ολυμπιακός και ο Αρης, δευτερευόντως και ο Παναθηναϊκός. Οι Ερυθρόλευκοι θα μπορούσαν να είχαν «καθαρίσει» το ματς με δεύτερο γκολ, τελικά νίκησαν με 1-0, «τελείωσαν» το πρωτάθλημα από την πρώτη αγωνιστική των play offs και αυτό δίνει σημαντικό πλεονέκτημα στον Μαρτίνς. Ο κόουτς μπορεί πλέον να κάνει το rotation με τέτοιο τρόπο ώστε και να δοκιμάσει κάποιους παίκτες ενόψει της επόμενης σεζόν και να δώσει ανάσες (και να προστατεύσει από θλάσεις) στους βασικούς και να παρατάξει την καλύτερη δυνατή ενδεκάδα του στο Κύπελλο και στη ρεβάνς εναντίον της Γουλβς. Χωρίς άγχος για τον τίτλο, το κλαμπ μπορεί από τώρα να αρχίσει και την υλοποίηση του μεταγραφικού πλάνου του αν και φαίνεται πως σοφά ποιώντας πολλές αλλαγές αυτό το καλοκαίρι το «μεταβατικό», στο οποίο ο Ολυμπιακός λόγω Europa League θα είναι η μοναδική ελληνική ομάδα που θα προχωρήσει non stop μέχρι την εκκίνηση της επόμενης σεζόν, πολλές μεταβολές (μεταγραφές + αποχωρήσεις) δεν θα έχει.

Ωφελημένος και ο Αρης, κυρίως για τα αποδυτήριά του και τους οπαδούς του. Όχι για τη βαθμολογική τελική θέση του στα play offs. Ηταν η μοναδική ομάδα που νίκησε εντός έδρας στα play offs (νίκησε και ο Πανιώνιος το Βόλο), ήταν η μοναδική που τα κατάφερε με ανατροπή και αυτό έχει τη σημασία του για ένα σύνολο που όλοι γνωρίζουν ότι δεν θα είναι το ίδιο την επόμενη σεζόν για λόγους που δεν εδράζονται στο «θέλω» του κλαμπ. Είναι μια καλή αφορμή, μια δυνατή χαρά αυτή η νίκη επί του ΟΦΗ που μπορεί – τώρα στην αρχή του restart – να συσπειρώσει περισσότερο τα αποδυτήρια, να αφήσει στην άκρη τη σκέψη ορισμένων παικτών για τις επόμενες ομάδες τους και να μεγαλώσει τη φλόγα για έναν υπέροχο last dance στο Κύπελλο: αυτό, είναι άλλωστε που περιμένουν και όλοι οι φίλοι του Αρη. Μιας ομάδας που κατάφερε να διατηρήσει τον οπαδικό πυρήνα της παρότι δεν έχει πάρει τίτλο για 50 χρόνια, παρότι το στέμμα του αυτοκράτορα του μπάσκετ ξεθώριασε πριν από 30 χρόνια...

Οσο για τον Παναθηναϊκό; Ως είθισται, όταν τον περιμένουν πολλοί… διαλυμένο, τους διαψεύδει. Κι όταν τον θεωρούν φαβορί, πολλές φορές τους διαψεύδει πάλι, με αρνητικό τρόπο! Ο αγωνιστικός και επαγγελματικός εγωισμός του Γ. Δώνη, η καλή ατμόσφαιρα σε αποδυτήρια που δεν πέρασαν την καλύτερη φάση τους τις προηγούμενες δύο εβδομάδες λόγω των διενέξεων στο θέμα του ποσοστού μείωσης συμβολαίων και τα προσωπικά κίνητρα κάποιων παικτών θα βοηθήσουν το Τριφύλλι να μην πέσει «αμαχητί» στα play offs. Να διατηρήσει το κύρος, την ποδοσφαιρική αξιοπρέπεια και την καλή εικόνα που είχε στον β΄ γύρο της σεζόν: στα ντέρμπι άλλωστε, αναλογικά είχε καλύτερα αποτελέσματα αυτά τα δύο χρόνια με τον Γ. Δώνη στον πάγκο, συγκριτικά με τα… υπόλοιπα ματς.

ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ ΤΟΥ ΚΑΡΕΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ ΤΟΥ ΟΦΗ

«Ωφελημένη» δεν μπορείς να χαρακτηρίσεις την ΑΕΚ. Ούτε και «χαμένη» όμως, δεδομένου ότι ο Ολιβέιρα και ο Λιβάγια κατάφεραν να τη βγάλουν από το αδιέξοδο. Εμφανώς χρειάζεται τους φορ της 100% έτοιμους για να μην «αχρηστεύεται» και ο Μάνταλος σ’ αυτή την άχαρη για τον ίδιο θέση του σέντερ φορ, όμως εφόσον η ρεβάνς του Κυπέλλου εναντίον του Αρη πλησιάζει σε 15 ημέρες και πρόκειται για ένα, μοναδικό, νοκ άουτ ματς, ο Καρέρα θα πρέπει να προσέξει και με τον Πορτογάλο και με τον Αραούχο: η δεύτερη θέση που οδηγεί στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ δεν έχει μεγαλύτερη βαρύτητα από την κατάκτηση ενός Κυπέλλου που η Ενωση χάνει επί τρία διαδοχικά χρόνια…

Οσο για τον ΟΦΗ; Με Σακόρ και Μεγιάδο πανέτοιμους πλέον, θα κάνει αρκετές ζημιές στα play offs. Kι ας συνεχίζει να παρουσιάζει τις γνωστές αμυντικές αδυναμίες, όπως και στην regular season, ειδικά στα εκτός έδρας παιχνίδια (δέκα ήττες). Εφόσον ο Γιώργος Σίμος κατάφερε τόσο σύντομα να δώσει ποδοσφαιρική ταυτότητα και επιθετικό «ολλανδικό» πνεύμα σε μια ομάδα με τόσο χαμηλό μπάτζετ, είναι η ώρα της προσπάθειας για τα παρακάτω βήματα. Και ένα απ΄αυτά είναι το «πώς παίρνουμε το αποτέλεσμα». Ναι, με τον δικό του τρόπο, με τον τρόπο αυτού του ΟΦΗ. Οχι με «ταμπούρι» - «ξύλο» και «πείσμα – πάθος – δύναμη», αλλά με κατοχή μπάλας και με έλεγχο ρυθμού. Αυτό, όμως, δεν είναι πάντα εφικτό, διότι… παίζει και ο αντίπαλος ποδόσφαιρο και ενίοτε ο αντίπαλος έχει πιο ταλαντούχους παίκτες. Συνεπώς, πρέπει να βρει τους μηχανισμούς εκείνους που θα οδηγήσουν την ομάδα του να βελτιωθεί και σ’ αυτόν τον τομέα, εφόσον έχει χτίσει αρκετούς ορόφους με μεγαλύτερο βαθμό δυσκολίας και ποδοσφαιρικής αρχιτεκτονικής, παράγοντας συνδυασμούς, φάσεις, ευκαιρίες.

Ο ΟΦΗ, βέβαια, είναι μια από τις δύο ομάδες των play offs (μαζί με τον Παναθηναϊκό) που έχουν ακόμα εννιά ματς μπροστά τους. Κι αυτό είναι αλήθεια πως αλλάζει τα δεδομένα συγκριτικά με τους άλλους «4». Διότι – κακά τα ψέματα – εφόσον το πρωτάθλημα «τελείωσε» τόσο νωρίς, οι τελευταίες εντυπώσεις θα κριθούν αποκλειστικά από το Κύπελλο. Ακόμα και για τον Ολυμπιακό, παρότι είναι παράλογο και αδύνατο να κηλιδωθεί μια τόσο σπουδαία σεζόν από έναν αποκλεισμό στον ημιτελικό ή μια ήττα στον τελικό. Ειδικά για ΠΑΟΚ, ΑΕΚ και Αρη, το Κύπελλο θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό την ατμόσφαιρα σ’ αυτή την τελική ευθεία…

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Γιάννης Σερέτης
Γιάννης Σερέτης

Τυχερός που πρόλαβε τα 80's πιτσιρίκι, τα 90's έφηβος, τα 00's ως επαγγελματίας. Παιδιόθεν λάτρης των στατιστικών και της μπάλας παντός χρώματος.
Κυρίως της παλιάς... ασπρόμαυρης, αν και στο κλειστό του ΓΣΠ έχει περάσει δεκάδες απογεύματα. Σχεδόν πάντα “αντιρρησίας”, σχεδόν πάντα αισιόδοξος, σχεδόν πάντα ξεροκέφαλος: είναι αφόρητοι αυτοί οι Ταύροι...