O Bέλεθ είναι το... μικρότερο «πρόβλημα» στον Αρη

O Bέλεθ είναι το... μικρότερο «πρόβλημα» στον Αρη

bet365

Ο Βασίλης Βλαχόπουλος γράφει για το timing της δημοσιοποίησης του εγγράφου συμφωνίας του Παναθηναϊκού με τον Φραν Βέλεθ και τα πολύ πιο σημαντικά για τον Αρη ανοιχτά ζητήματα...

Ξεκινώντας από την ουσία της όλης ιστορίας, προ (περίπου) δύο εβδομάδων, στη συγκεκριμένη γωνιά κατατέθηκαν όλα τα δεδομένα της υπόθεσης του Βέλεθ καθώς στον Άρη συμβιβάστηκαν με την αποχώρησή του από τις αρχές του Φλεβάρη, όταν έγινε και η τελευταία ουσιαστική επαφή του με τον Άγγελο Χαριστέα.

Έχοντας υπάρξει επαγγελματίας ποδοσφαιριστής και μάλιστα με πολύ υψηλά συμβόλαια, ο ποδοσφαιρικός διευθυντής της ΠΑΕ Άρης δεν είχε την παραμικρή δυσκολία κατανόησης των σκέψεων του Ισπανού, ούτε ασφαλώς είχε την ψευδαίσθηση περί συναισθηματικών αποφάσεων. Γνωρίζει πολύ καλά ότι το χρήμα και το «θέλω» της οικογένειας υπερισχύει, κυρίως σε ειδικές περιπτώσεις όπως αυτή του Ισπανού ο οποίος στην καριέρα του δεν είχε μεγάλα συμβόλαια και ο Παναθηναϊκός του πρόσφερε ετήσιες απολαβές περί των 320.000 ευρώ τον πρώτο χρόνο. Συν τοις άλλοις, όταν παίρνεις μια απόφαση οφείλεις να την τηρείς και από τη στιγμή που στον Άρη έκριναν απολύτως απαραίτητη την επιβολή οικονομικού εξορθολογισμού, δεν θα μπορούσαν να επαναλάβουν τα περσινά λάθη. Αν δηλαδή πρόσφεραν στον Βέλεθ τα χρήματα που εγγυήθηκε ο Παναθηναϊκός, θα έπρεπε μετά να πράξει το ίδιο και με τους Μπρούνο Γκάμα, Χουλιάν Κουέστα, Μιχάι Κόρχουτ, Χαβιέρ Ματίγια των οποίων οι απαιτήσεις παραμένουν υψηλές για τα δεδομένα των «κίτρινων».

Ο Άρης γνώριζε πολύ καλά την εξέλιξη της όλης ιστορίας και μοναδική απαίτησή του ήταν η διαφύλαξη της όλης υπόθεσης μέχρι το τέλος της αγωνιστικής περιόδου. Δεν θα έχανε δα η… Βενετιά βελόνι, αν το έγγραφο της συμφωνίας του Παναθηναϊκού με τον Βέλεθ κοινοποιούταν στα τέλη του Μάη. Σεβόμενος μάλιστα την προσφορά του στην ομάδα αλλά και τα κριτήρια της απόφασής του, ο οργανισμός Άρης προστάτευσε με κάθε δυνατό μέσο τον αθλητή, παρότι μάλιστα ο τελευταίος διανύει κακή αγωνιστική περίοδο, τον διατήρησε στο βασικό σχήμα του. Και τελικώς, έλαβε επίσημο έγγραφο από τον Παναθηναϊκό στο οποίο οι «πράσινοι» επικύρωσαν τη συμφωνία κι ενώ και οι τρεις εμπλεκόμενες πλευρές γνωρίζουν ότι θα συναντηθούν δύο φορές στα Playoffs.

Εδώ εμπλέκεται το επικοινωνιακό κομμάτι καθώς προκαλεί ερωτήματα το timing της κοινοποίησης του εγγράφου, κυρίως όμως ο λόγος. Ο Παναθηναϊκός δεν είχε την παραμικρή θεσμική ευθύνη επίσημης ενημέρωσης των «κίτρινων» για τη συμφωνία του με τον Ισπανό κεντρικό αμυντικό. Ποιος ο λόγος να το κάνει; Και ποιος τον συμβούλεψε να το κάνει; Τι άλλο θα μπορούσε να προκαλέσει πέραν της εσωτερικής ανισορροπίας και των σκέψεων του Μίκαελ Ένινγκ για το κατά πόσο θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τον αθλητή (κυρίως) στα δύο παιχνίδια με τον Παναθηναϊκό; Έχει αυτόν τον στόχο; Μα, δεν διακυβεύεται το παραμικρό για τους «πράσινους» στα Playoffs. Ενδεχομένως να εκτιμώ λάθος, αλλά στην πληθώρα των εσωτερικών θεμάτων που τον ταλανίζουν και δεδομένου ότι η χρονιά ουσιαστικά τελείωσε στον αποκλεισμό του από τη συνέχεια του Κυπέλλου Ελλάδας, δεν βρίσκω έναν σοβαρό λόγο να το κάνει. Εκτός κι αν κρύβεται πίσω από την όλη ιστορία κάποιος μεσολαβητής ο οποίος για τους δικούς του λόγους «χρησιμοποίησε» τον Παναθηναϊκό για να πλήξει την «ηρεμία» του Άρη. Στην πραγματικότητα όμως, ζημιά έκανε μόνο στον ίδιο τον ποδοσφαιριστή γιατί ο Βέλεθ όφειλε να το αποτρέψει και να λειτουργήσει με τρόπο πανομοιότυπο της συμπεριφοράς που εισέπραξε από τον Άρη.

Τα βασικά ζητούμενα για τον Άρη δεν είναι το θέμα του Φραν Βέλεθ αλλά α) η οικονομική ανισορροπία που δημιουργείται μέσα από την απόφαση διεξαγωγής αγώνων κεκλεισμένων των θυρών σε συνδυασμό με καθυστερήσεις που υπάρχουν σε επίπεδο είσπραξης χρημάτων από εμπορικές συμφωνίες και β) η άρση της ποινής απαγόρευσης μεταγραφών που του επέβαλε η FIFA.

Όσο υπάρχει η τελευταία, ο Άρης δεν μπορεί να προχωρήσει στην εφαρμογή του ήδη υπάρχοντα σχεδιασμού παρά μόνο σε φιλολογικές επαφές γιατί διακυβεύεται ποσό της τάξεως των 1.2 εκατ. ευρώ. Ποσό το οποίο αντιστοιχεί περίπου στο 30%-35% του αγωνιστικού προϋπολογισμού της επόμενης χρονιάς. Για να το γράψουμε πιο απλά: μπορεί να επικοινωνήσει με ποδοσφαιριστές και να τους «κρατήσει» ζεστούς έως ότου αποκτήσει τη δυνατότητα κατάθεσης επίσημων προτάσεων. Δηλαδή, ο Άρης δεν έχει μιλήσει με τον Ρένζινγκ ή τον Μέγερι αλλά με μια ντουζίνα παίκτες, δίχως όμως να έχει προχωρήσει σε ουσιαστικές συζητήσεις.

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Βασίλης Βλαχόπουλος
Βασίλης Βλαχόπουλος

Ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία στα τελευταία χρόνια της… λαδόκολλας. Χάριν οικονομίας, το λευκό χαρτί χρησιμοποιούταν σε έκτακτες και ιδιαιτέρως σοβαρές καταστάσεις, ούτως ή άλλως ήταν δυσεύρετο. Πρόλαβε τη διαδικασία αποστολής των φαξ, αλλά και τις πρώτες συσκευές κινητής τηλεφωνίας με τη λαστιχένια κεραία που θύμιζαν στρατιωτικούς ασυρμάτους.

Παρακολουθεί όλες… τις μπάλες, αλλά η αδυναμία του είναι η πορτοκαλί, η σπυριάρα, λόγω της ειδοποιού διαφοράς μεταξύ ποδοσφαίρου και μπάσκετ. Στο μπάσκετ ΠΑΝΤΑ κερδίζει ο καλύτερος. Στο ποδόσφαιρο, μπορεί να κερδίσει ο πιο τυχερός.

ΥΓ: Οσα χρόνια κι αν περάσουν, όσα περιοδικά κι αν πέσουν στα χέρια του, το «Τρίποντο» ήταν, είναι και θα είναι το κορυφαίο forever and ever.