Κωνσταντινέας για το Ξάνθη-Ολυμπιακός: «Μου είπαν "να προσέχεις εκεί πάνω"»

Κωνσταντινέας για το Ξάνθη-Ολυμπιακός: «Μου είπαν "να προσέχεις εκεί πάνω"»

Κωνσταντινέας για το Ξάνθη-Ολυμπιακός: «Μου είπαν "να προσέχεις εκεί πάνω"»

Ο πρώην Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Πέτρος Κωνσταντινέας, που υπήρξε και διεθνής διαιτητής κατέθεσε ως μάρτυρας στην δίκη των 28...

Μίλαν - Γιουβέντους με σούπερ προσφορά* & Live Streaming* | *Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις

Στην πέμπτη μέρα της Δίκης των 28 κατέθεσε και ο Πέτρος Κωνσταντινέας ο οποίος αναφέρθηκε και στο Ξάνθη-Ολυμπιακός στο οποίο ήταν ο ίδιος διαιτητής!

Αναλυτικά τα όσα κατέθεσε:

Το εάν δέχθηκε πιέσεις:
«Στις χαμηλότερες κατηγορίες θυμάμαι αποσπασματικά γεγονότα. Ο γνωστός του γνωστού. Το ένα ήταν στη Β' Εθνική και ενημερώθηκε ο αρχιδιαιτητής κ. Ψυχομάνης. Το 2007. Το ντέρμπι του ΑΟ Μάνης με τον Ιωνικό με Πηρούνια και Κανελλάκη. Με είχε ενοχλήσει ο κ. Κανελλάκης και αμφισβητούσε το πρόσωπό μου. Το άλλο στην Σούπερ Λιγκ. Με πήρε διαιτητής εντελώς φιλικά για ένα ματς που ήταν για υποβιβασμό. Τότε ενημέρωσε τον πρόεδρο. Το ματς ήταν το ματς της Ξάνθης με τον Λεβαδειακό. Ήταν ένα ντέρμπι και φοβόντουσαν τον διαιτητή. Δεν δείχνανε εμπιστοσύνη. Όχι δεν ορίστηκα στο ματς. Όχι μίλησα με τον πρόεδρο της ΕΠΟ. Το είπα στον κ. Σταθόπουλο και ορίστηκε ο κ. Τσινιάρης».

Για το Ξάνθη - Ολυμπιακός:
«Την Παρασκευή με πήρε ο κ. Κουρίδης για να πάρει κάποια παξιμάδια. Μου είπε ο κ. Σταθόπουλος ότι ήταν πολύ καλός συνεργάτης. Μπήκε μέσα στο μαγαζί μου και το κοίταζε. Τους φαινόταν παράξενο που είχε αρτοποιείο. Στα σεμινάρια δεν ήμουν τυποποιημένος διαιτητής. Μου είπε ότι δεν ξέρει ο κ. Σταθόπουλος ότι έχω έρθει. Τα παξιμάδια του τα έκανα δώρο. Είμαστε όρθιοι έξω από το μαγαζί μου. Δεν μας ακούει κανείς άλλος. 'Πρόσεχε το παιχνίδι επάνω', μου είπε. Στις αρχές που ανέλαβε ο κ. Μαρινάκης και έφυγε ο κ. Πατέρας είχε βγει το παρατσούκλι ο κοντός Σισέ. Είχε βγει ένα μεταβατικό στάδιο. Υπήρχε πρόβλημα με τις σχέσεις των κ.κ. Σταθόπουλου - Μαρινάκη. Για το παιχνίδι αυτό ότι πρέπει να νικήσει ο Ολυμπιακός. Μου είπε 'κοίταξε το παιχνίδι. Δεν υπάρχει περίπτωση να μην κερδίσει ο Ολυμπιακός. Επίσης ότι ο αρχιδιαιτητής που ήταν ο κ. Βασσάρας θα φύγει'. Ο κ. Βασσάρας δεν με είχε σε μεγάλη εκτίμηση εμένα. Παραξενεύτηκα. Με παραξένεψε ότι μου είπε ότι δεν το είπε ο πρόεδρος. Εννοείται πως το θεώρησα παρέμβαση στο έργο μου. Έδωσα μεγάλη σημασία. Ναι σκοπός του θεωρώ ήταν να με επηρεάσει και να επηρεάσει τον αγώνα. Εμένα προσωπικά ότι και να μου πούνε. Εννοούσε την ομάδα του Ολυμπιακού. Μου είπε να προσέχω και εγώ.»

Εάν ενεργούσε από μόνος του...
«Εγώ είπα ότι δεν 'γίνονται αυτά τα πράγματα κύριέ μου'. Μετά πήγα στο στάδιο να προπονηθώ. Εκεί είδα τον γαμπρό του κ. Σταθόπουλου και με ρώτησε. Εκεί άρχισα να ταράζομαι. Κράτησα πισινή για όσα άκουσα. Με είχε καλέσει ο πρόεδρος να πάμε σε μία πίτα. Του είπα δεν έρχομαι και ότι έχω ταξίδι. Όταν του είπα ότι κατέβηκε ο Κουρίδης μου είπε ότι δεν το ξέρει. Παραξενεύτηκε. Μου λέει ότι είναι πολύ σοβαρό που κατέβηκε και τα πράγματα έχουν φτιάξει. Ήταν η εναλλαγή στο ποιος θα είχε τα ηνία του ποδοσφαίρου μετά την κόντρα Μαρινάκη - Πατέρα. Εγώ είπα ότι θα παίξω αυτό που θα δω στο παιχνίδι. Μου είπε ο Σταθόπουλος να προσέξω. 'Πέτρο πρόσεξε', μου λέει. Ο πρόεδρός μου κ. Σταθόπουλος μου είπε για τον παρατηρητή Καλαθενό και ότι είναι κανονισμένα όλα. Μετά το τέλος του παιχνιδιού έρχεται ο παραρητητής. Μου λέει Πέτρο μία φάση είχες μόνο. Πολύ καλή διαιτησία ότι είχα στο ματς. Ότι θα έβλεπε στο βίντεο εκείνη την φάση».

«Ο κ. Βασσάρας μας είχε απαγορέψει να παίρνουμε τηλέφωνο. Με πήρε και μου λέει 'τι έκανες; Με έχουν πρήξει'. Με πήρε από το εξωτερικό. Του λέω 'εντάξει κατάλαβα το τι έγινε'. Δεν γνωρίζω πότε πήγε την έκθεση ο Καλαθενός. Όταν διάβαζα την έκθεσή του βγήκα από τα ρούχα μου. Είχα πει στον Καλαθενό να πρέπει να ντρέπεσαι και με τον Σιδηρόπουλο μπροστά τον ρώτησα ποιος σε πίεσε».

«Την είδα την φάση εγώ. Υπήρξαν αντιδράσεις και από παίκτες όπως τον κ. Μανιάτη του Ολυμπιακού. Από την πλευρά που ήμουν το έβλεπε μόνο ο βοηθός. Εάν είναι λάθος ή σωστή η απόφαση τώρα τι να πω μετά από 89 λεπτά. Με μένα οι μεγάλες ομάδες δεν περνάγανε καλά. Είτε ήταν Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός ή ΑΕΚ. Δεν κατηγορώ τον βοηθό μου. Δεν κατηγορώ ούτε καν τον εαυτό μου. Έτσι είδα την φάση και έτσι την αξιολόγησα. Ακολουθεί η απομάκρυνση του κ. Βασσάρα. Εμένα μου είπαν ότι 'υπήρχαν τρία πέναλτι που δεν έδωσες'. Νομίζω ότι τότε ο Παναθηναϊκός πέρασε μπροστά στη βαθμολογία. Εγώ τους είπα μία φάση ήταν. Ο κ. Σταθόπουλος μου τηλεφωνούσε και άλλες φορές. Είναι πρόεδρος της Ένωσής μου. Όπως και πολλοί άλλοι πρόεδροι στηρίζουν τις Ενώσεις τους και τους διαιτητές τους».

«Ξαφνικά βλέπω μετά ριπές δημοσιευμάτων και οπαδισμό στο έπακρο. Δεν μπορώ να πω το τι λέγανε. Ναι τιμωρήθηκα. Από τον Φλεβάρη μετά πήγαμε στα πλέι οφ για να χρησιμοποιηθώ. Μόνο ως τέταρτος μία φορά. Υπήρχαν τα δημοσιεύματα ότι 'έφαγαν τον Κωνσταντινέα'».

«Λίγες μέρες μετά το ματς μου πέταξαν πέτρα στο μαγαζί μου και μου έσπασαν την τζαμαρία. Πήγα και ανέφερα ότι κάποιος ανεγκέφαλος μου πέταξε πέτρα και ο αστυνομικός διευθυντής με ρώτησε εάν έχω κάνει ασφάλεια. Μου είπαν να βάλω κάμερα. Είπα ότι δεν θα κάνω ασφάλεια. Ήθελα μετά από ένα σεμινάριο να βάλω κάμερα αλλά δεν πρόλαβα. Ήταν μετά από ένα ταξίδι στην Τουρκία»

«Τους είχα πει ότι φοβόμουν για την ζωή μου. Ότι φοβόμουν να καταθέσω. Το μαγαζί μου καταστράφηκε ολοσχερώς. Φοβόμουν για τον πατέρα μου και την οικογένειά μου. Το πληρώνω ακόμα για το μαγαζί».

«Ανεβήκαμε οκτώ διαιτητές. Όταν αναφέρθηκα γιατί δεν έπαιζα 1,5 χρόνο μεγάλα παιχνίδια και ομάδες όπως ο Ολυμπιακός ο κ. Ψυχομάνης ήθελε να με προστατέψει. Είχε βγει η βρώμα για μένα ότι ο Κωνσταντινέας δεν ακουμπιέται. Ότι είναι τρελός. Ότι είναι καθαρός και δεν ακουμπιέται. Κάποια στιγμή έπρεπε να παίξω και τον Ολυμπιακό κάποια στιγμή εκτός από ένα ντέρμπι με την ΑΕΚ. Είχα αποβάλλει ως Γενικούς Αρχηγούς τους κ.κ. Μητρόπουλο και Δημητριάδη».

«Με κάλεσε μετά ο κ. Κορέας και η κα Παπανδρέου, φοβόμουν για τη ζωή μου, το μαγαζί μου καταστράφηκε ολοσχερώς, ο πατέρας μου είχε προβλήματα υγείας, το παιδί μου ψυχολογικά προβλήματα. Τα πληρώνω ακόμη κυρία πρόεδρε».

Για προβλήματα με Συνδέσμους Διαιτησίας:
«Το πιο σοβαρό ήταν μία διαφωνία για ένα ποσό που δεν θέλανε να δώσουν οι παλιοί διαιτητές. Μεσολάβησα εγώ για να παρθεί ένα τροχόσπιτο και να είναι στον Σύνδεσμο. Με είχε πάρει ο κ. Καζναφέρης, που ήταν τότε στον Λεβαδειακό. Καλοπροαίρετα θέλω να πιστεύω. Στο παιχνίδι της ΑΕΚ με τον Ολυμπιακό ήταν μία 2η κίτρινη που έσπασε το πόδι του ο Γκούντιονγσεν. Μετά σταμάτησε το ποδόσφαιρο. Τώρα εάν μέσα σε τόσες κάρτες και αποβολές έγινε ένα λάθος...».

«'Πρόσεξε Πέτρο πρόσεξε', μου είχαν πει. Σε ποιον να απευθυνθώ; Σε ποιον να πήγαινα; Το περιβάλλον ήταν δύσκολο και ειδικά μετά την βόμβα. Φοβόμουν να βγω έξω. Όταν πήγα στον κ. Κορέα και την κ. Παπανδρέου μου είπαν για πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων. Μου εγγυήθηκαν για την οικογένειά μου και είπα να μιλήσω. Ένα οικοδομικό τετράγωνο εξαφανίστηκε».

«Τα συνδέω γιατί στην Καλαμάτα δεν είχα εχθρούς. Ο φούρνος μου ήταν τρίτης γενιάς. Δεν λέω ότι την έβαλαν οι άνθρωποι αυτοί. Δεν μπορώ να το αποδείξω. Θα το δει η δικαιοσύνη. Ήταν και άλλα γεγονότα. Όχι σε μένα. Γενικότερα στο ποδόσφαιρο».

«Από το τηλέφωνο μου είπε επικριτικά ο Σταθόπουλος γιατί δεν έδωσα τρία πέναλτι. Άλλη μία φορά στο τηλέφωνο μιλήσαμε και από κοντά ήταν φοβισμένος. Η επιστολή για μένα ανέφερε να τιμωρηθώ παραδειγματικά. Δεν έδωσα βάση. Το ρεζουμέ κοίταξα».

Για τον λόγο που κατέθεσε μετά και την έλλειψη στοιχείων:
«Δεν μπορώ να στοιχειοθετήσω εγώ κάτι. Λόγω ασφάλειας για την οικογένειά μου. Για τα αίτια που δεν μίλησε πριν και τον αντιεισαγγελέα: Εάν δεν με καλούσε δεν θα τα έλεγα. Εγώ στον κ. Κορέα τότε προφορικά δεν πρόκειται να πω εάν δεν διασφαλιστεί η οικογένειά μου. Του λέω του κ. Κορέα ότι δεν με ενδιαφέρει το τομάρι μου και τα υλικά αγαθά. Μόνο η οικογένειά μου. Εκεί έγινε η άρση τηλεφώνου».

Για το πως βγήκε το θέμα:
«Βγήκε ο Βοργιάς στην εκπομπή του Θωμαϊδη. Είπε ότι ο Κωνσταντινέας μπήκε την προηγούμενη ημέρα σε μαύρη μερσεντές με τον κ. Σταθόπουλο. Για το ότι δεν είπε τίποτα όταν τον κάλεσε το καλοκαίρι του ίδιου έτους και λίγους μήνες μετά και αναφέρθηκε σε άλλον αγώνα και το ότι πήγε 15 μήνες μετά με αφορμή την τηλεοπτική Δίκη: Του είπα δεν μπορώ να το αποδείξω. Θα πω ότι μπορώ να αποδείξω. Εάν δεν μπορώ να αποδείξω ούτε το κόμμα θα έρθω με κατηγορία για δυσφήμηση. Όχι δεν μπορώ να το αποδείξω. Το είπα για τον κ. Κουρίδη. Το είπα. Το είπα αναλυτικά παρουσία της κ. Παπανδρέου.

- Έδρα: «Με βάση την εξέταση που έχουμε εμείς δεν έχετε αναφέρει τίποτα».
Κωνσταντινέας: «Τα είπα όλα. Δεν ξέρω»

Για το εάν πέρασε την δακτυλογράφο για εισαγγελέα:
«Όχι. Ήταν η κ. Παπανδρέου».

Για το εάν τον όριζαν επειδή ήταν πρόθυμος να κάνω κάτι:
«Όχι δεν το γνωρίζω. Όχι δεν γνωρίζω κάτι τέτοιο».

Για το ποιον είχε πρόεδρο η ΕΠΟ:
«Τον κ. Πιλάβιο και μετά την μετάβαση στον κ. Σαρρή».

- Ο Δημακόπουλος, δικηγόρος του κ. Μαρινάκη, σημειώνει πως ο Κωνσταντινέας λέει ως τότε πρόεδρο της ΕΠΟ τον Σαρρή ενώ δεν ήταν!

Για τους ορισμούς και το Ξάνθη - Ολυμπιακός και το εάν το ήξερε όταν ήρθε ο κ. Κουρίδης:
«Μπορεί να έγινε και Πέμπτη. Μου είχε ανακοινωθεί παιχνίδι πριν δημοσιευτεί. Δεν γνωρίζω. Δεν γνωρίζω κύριε. Δεν θυμάμαι. Προφανώς είχε κάποια πληροφορία παραπάνω ο κ. Κουρίδης. Δεν θυμάμαι. Δεν γνωρίζω. Νομίζω ότι το ήξερα. Εγώ σηκώνομαι 3 το πρωί. Προετοιμάζω τις δουλειές μου. Νομίζω ότι το γνώριζα. Δεν υπήρχε άλλος λόγος. Ή μπορεί να το ήξερε εκ των έσω. Το λένε οι κύκλοι και τα δημοσιεύματα».

Για τον λόγο που δεν αντέδρασε άμεσα να κάνει καταγγελίες:
«Απάντησα. Δεν μπορούσα να εμπιστευθώ κανέναν. Έλεγε ότι δεν είχε πάει στον κ. Σταθόπουλο και ο γαμπρός του Σταθόπουλο το ήξερε. Σε ποιον να το πω; Δυστυχώς οι διαιτητές στο ελληνικό ποδόσφαιρο είναι έρμαια των παραγόντων. Εγώ είπα ότι δεν είχα καλές διαιτητικές σχέσεις με τον κ. Βασσάρα. Σε σεμινάριο που έλεγε ότι δεν θέλει να τον παίρνουν τηλέφωνο με πήρε και μου είπε τι έκανες; Με πήρε από το εξωτερικό. Ξύλο έφαγε ο Βασσάρας».

Για το ότι είπε στο Α.Τ. για την επίθεση στο μαγαζί του, τους Κουρίδη - Σταθόπουλο και τον Βοργιά:
«Όχι δεν πήρα τηλέφωνο για την εκπομπή. Με παίρνανε τηλέφωνο. Για τις ημέρες με Κουρίδη και Σταθόπουλο: Αυτό δεν μπορώ να το πιστοποιήσω αυτήν την στιγμή. Έχω χαρτιά στο σπίτι. Νομίζω την Παρασκευή ήταν ο χορός. Δεν είχα πρόβλημα να μιλήσω και 10 ώρες με τον κ. Σταθόπουλο. Περίπου 20 λεπτά είχαμε μιλήσει. Ναι είπαμε και άλλα γεγονότα. Πως θα φύγω. Πως πάει η δουλειά. Έκανε σεξιστικό σχόλιο για τον πρόεδρο του Ολυμπιακού. Είπε και άλλα και απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς. Ξαφνιάστηκε όταν του είπα ήρθε ο Κουρίδης. Μου λέει 'α ήρθε ο Θόδωρος;'. Δεν με έχει βρίσει. Μιλήσαμε για κοντό Σισέ, για τα ηνία που είτε το θέλουμε είτε όχι. Μετά την φυγή του κ. Πατέρα ότι κουμάντο κάνει αυτή η ομάδα»

«Εγώ έχω μία διαφορετική ιστορία από τους διαιτητές στην Μεσσηνία, χωρίς να κατηγορήσω τους άλλους συναδέλφους. Εγώ μέχρι Γ' και Β' δεν μίλαγα με τον κ. Σταθόπουλο γιατί πείραξα την ομάδα του. Όταν έφυγε ο κ. Τσίκινης είχε να διαλέξω ανάμεσα σε μένα και τον Τσεκούρα. Διάλεξε εμένα επειδή ο Τσεκούρας ήταν μεγάλος και προς τιμήν του διάλεξε εμένα. Νόμιζε εάν στείλει τον Κουρίδη εγώ θα φοβηθώ. Αυτό φαντάζομαι εγώ. Δεν μπορώ να το εξακριβώσω. Σε κανέναν δεν απευθύνομαι. Απάντησα γιατί καθυστέρησα 21 μήνες. Απάντησα πολλές φορές. Ότι φοβόμουν. Ήταν πριν την βόμβα η δήλωση αυτή που είχα κάνει. Στο κανάλι. Στον χορό που με βραβεύσανε για το ευ αγωνίζεσθαι και είπα ότι 'εμένα δεν με σταματάει τίποτα'. Μετά ήταν η βόμβα».