Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα!

Γιάννης Σερέτης Γιάννης Σερέτης
Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα!

bet365

Ο Γιάννης Σερέτης γράφει για το «στιγμιότυπο» των τεσσάρων διεκδικητών του τίτλου λίγο πριν από τις ευρωπαϊκές δοκιμασίες ΠΑΟΚ και Ολυμπιακού, λίγο μετά από τις μεγάλες ανατροπές σκηνικού στα play offs.

Nα που φτάνουμε σιγά - σιγά στη λήξη του πρώτου γύρου των play offs με... φουλ της ανατροπής!

Ο ΠΑΟΚ έχασε από τον Αρη εντός έδρας, αλλά πήγε και νίκησε στη Λεωφόρο και εν συνεχεία έφυγε αλώβητος από την OPAP Arena.

Η ΑΕΚ νίκησε τον Ολυμπιακό με απίθανο buzzer beater του Ελίασον (προϊόν της πιο δύσκολης ασίστ του πρωταθλήματος από τον Πέτρο Μάνταλο) και εκπληκτικό Αθανασιάδη, αλλά ηττήθηκε στη Λεωφόρο χωρίς να βρει λύσεις απέναντι σε κλειστή άμυνα και εν συνεχεία έχασε... τρεις βαθμούς μέσα από τα χέρια της με τον ΠΑΟΚ.

Ο Παναθηναϊκός; Η κατεξοχήν ομάδα της ανατροπής επί Τερίμ! Περνά σαν άνεμος από το Φάληρο, χάνει από τον ΠΑΟΚ, νικάει σερί ΑΕΚ και Αρη εκτός έδρας! Εχει τους περισσότερους βαθμούς στα play offs, όντας ο μοναδικός που ακόμα δεν έχει αντιμετωπίσει τη Λαμία!

Ο Ολυμπιακός; Χάνει εύκολα 1-3 από τον Παναθηναϊκό και θα μπορούσε να νικήσει 3-1 στη Νέα Φιλαδέλφεια! Βρέθηκε από το -8 στο -4, έχει εντός έδρας ΠΑΟΚ και ΑΕΚ, μοιάζει... απίθανο, αλλά ποτέ δεν ξέρεις!


Εχουν περάσει κατά διαστήματα όλοι από την πρώτη θέση! Περισσότερες αγωνιστικές ο Παναθηναϊκός και ο ΠΑΟΚ (από δέκα). Εχουν περάσει όλοι ups και downs. Τώρα, όμως, αρχίζουν τα πολύ δύσκολα και για τους τέσσερις. Τώρα που η πίεση αυξάνεται σε όλους, τώρα που Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ επιστρέφουν και στον ευρωπαϊκό στίβο έχοντας μπροστά τους μια τεράστια και ιστορική πρόκληση. Εξηγούμαστε...


Ο απίστευτος ΠΑΟΚ και το ανεπανάληπτο κατόρθωμα

Προφανώς, είναι η ομάδα που έχει κάνει υπέρβαση από την αρχή της σεζόν. Υπέρβαση έως τώρα δεν έχει κάνει ούτε η ΑΕΚ, ούτε ο Παναθηναϊκός, ούτε ασφαλώς ο Ολυμπιακός. Απόλυτη «εμπιστοσύνη» δεν μπορείς να του έχεις, όμως είναι ο πιο πειστικός από όλους αυτή τη στιγμή. Γιατί; Διότι φαίνεται ο πιο ανθεκτικός! Πιο ανθεκτικός και από τον Παναθηναϊκό, αν αναλογιστούμε τι συνέβη στα δυο ματς με την Ντινάμο Ζάγκρεμπ.

Αν μπορούσε να βασιστεί κάποιος στη δύναμη της έδρας του θα μπορούσε να του δώσει περισσότερες πιθανότητες απ' όσες ήδη έχει. Οταν, όμως, εντός έδρας έχει νικήσει μόνο σ' ένα ντέρμπι και έχει ηττηθεί ακόμα και από τον Αρη, όχι, δεν μπορείς να του δώσεις την ψήφο εμπιστοσύνης για τον τίτλο. Είναι πρώτος, αλλά το μεγάλο κύμα το έχει μπροστά του! Εχει δυο ματς με τη Μπριζ, ίσως δυο επιπλέον με Φιορεντίνα/B.Πλζεν και πέντε ντέρμπι στο πρωτάθλημα, περισσότερα από κάθε άλλον! Δυο με τον Ολυμπιακό, ένα με την ΑΕΚ, ένα με τον Παναθηναϊκό και τελευταίο ματς των play offs στο «Κλεάνθης Βικελίδης»! Αν τερματίσει πρώτος θα μιλάμε για επίτευγμα! Για αληθινό, ίσως και ανεπανάληπτο κατόρθωμα! Διότι για να τα καταφέρει θα πρέπει να βρει καύσιμα στο ντεπόζιτο για όλους. Και δεν είναι καθόλου εύκολο.

Η μπερδεμένη ΑΕΚ υπό φοβερή πίεση

Οχι, τώρα πια δεν είναι το φαβορί. Νίκησε με απίστευτο τρόπο τον Ολυμπιακό, έχασε ένα ματς στρωμένο στα μέτρα της στη Λεωφόρο, πέταξε ουσιαστικά τέσσερις πόντους (+ την ισοβαθμία με τον ΠΑΟΚ που ακόμα είναι ανοιχτή) την προηγούμενη Κυριακή. Προφανώς, δεν είναι στα high της. Τρομερά τα αμυντικά της προβλήματα σε όλα τα ματς των play offs, τρομερό το πρόβλημα της στον δημιουργικό τομέα απέναντι σε κλειστές άμυνες, πολλοί παίκτες «ντεφορμέ», πάλι νοκ άουτ ο Λιβάι που μπορεί να κάνει τη διαφορά... Παίκτες σημαντικοί, παίκτες που πέρυσι έκαναν τη διαφορά, όχι αναπληρωματικοί!

Σύνθετη και δυσεπίλυτη συνθήκη διότι η πίεση είναι πάρα πολύ μεγάλη και η ΑΕΚ είναι... άμαθη στην ήττα! Είχε ξεχάσει για αρκετούς μήνες τη διαχείριση της αποτυχίας σε συνδυασμό με το βάρος του «φαβορί» και τώρα καλείται να βρει λύσεις σε... όλα μαζί! Μπορεί να το ξεπεράσει όλο αυτό μόνο αν ξαναβρεί την απόλαυση και τη «διασκέδαση» γι' αυτό που παίζει. Κι αυτό έρχεται μόνο με γκολ και νίκες. Τα δυο ματς εναντίον του Αρη προσφέρονται για εξάποντο με πολλά γκολ βάσει του τρόπου με τον οποίο αγωνίζεται η ΑΕΚ, όμως αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να βασιστεί ούτε καν στην έδρα της, η οποία παραμένει η ισχυρότερη μεταξύ των ανταγωνιστών της. Νίκησε τον Ολυμπιακό «από το πουθενά», βρήκε δυο γκολ με τον ΠΑΟΚ σε κόντρα επίθεση και με απίθανο... Κοτάρσκι αλλά παραλίγο να φύγει ηττημένη, με τον Παναθηναϊκό επί Τερίμ τα βρίσκει σκούρα και δεν τον έχει νικήσει σε δύο ματς.

Επειδή το ταλέντο της μεσοεπιθετικά ξεχειλίζει έχω την εντύπωση πως πρέπει να κάνει restart μεσοαμυντικά με μεγαλύτερη προσοχή. Ισως να κάνω λάθος όμως, διότι είναι εμφανές από τα δυο τελευταία ματς πως και ο Αλμέιδα την... ίδια ανασφάλεια έχει. Μεγάλο ερωτηματικό πια η ενέργειά της και η πληγωμένη της αυτοπεποίθηση: είναι «θνητή», αυτό δεν αλλάζει πια μετά από τα τρία πρώτα ματς στα play offs.

Ο Παναθηναϊκός έχει το πιο βατό πρόγραμμα, αλλά...

Είναι τόσο έντονη και σε τέτοια συχνότητα πια η εναλλαγή «κρύου – ζεστού» που και οι ίδιοι οι φίλοι του τα έχουν... χαμένα! Δεν έχει πια νέους παίκτες, δεν έχει πια απώλειες από τραυματισμούς, δεν έχει συχνά τρία ματς ανά εβδομάδα όπως στους πρώτους δύο μήνες του Τερίμ λόγω των αγώνων Κυπέλλου (σερί «θρίλερ» αποκλεισμοί Ολυμπιακού, Ατρομήτου, ΠΑΟΚ μέχρι τον τελικό). Ο Τερίμ έχει βρει πια τον «κορμό» του, έχει ελαχιστοποιήσει το rotation, όμως δεν έχει κόψει το χούι των αλλαγών. Ενώ θα μπορούσε να βασιστεί στην εμφάνιση και τη διάταξη που παρουσίασε στο 3-1 επί του Ολυμπιακού στο «Γ. Καραϊσκάκης», το αυτοκτονικό 4-4-2 σε ρόμβο με τον ΠΑΟΚ του κόστισε τρεις βαθμούς. Και εν συνεχεία επειδή νίκησε την ΑΕΚ παίζοντας 3-5-2 στο μισό γήπεδο σε όλο το β' ημίχρονο, το έκανε και με τον Αρη! Με τον Ακαϊντίν στον Μορόν που είναι τελείως διαφορετικός φορ από τον Λιβάι και έδειχνε στο α' μέρος κάτι μεταξύ Ζλάταν και Μπενζεμά!

Η απίστευτη διαιτησία του Στάβρεφ άλλαξε την κουβέντα για τον αγώνα με τον Αρη, αλλά αν ο Παναθηναϊκός εστιάσει μόνο στο τρίποντο και όχι στην προβληματική του απόδοση και στα δύο ημίχρονα, μπορεί να κινδυνεύσει ακόμα και με απώλεια βαθμών σ' ένα από τα δυο παιχνίδια του εναντίον της Λαμίας! Η αλλαγή με τον Αράο στο «6» φαίνεται θετική, όμως... στόπερ με την ταχύτητα του Αράο δεν έχει ο Παναθηναϊκός. Σε κάθε περίπτωση ο Τσέριν δεν μπορεί στο «6», ο Μπερνάρ και ο Μπακασέτας χρειάζονται διαχείριση και κάποιες ανάσες και σίγουρα παίκτες όπως ο Τζούρισιτς, ο Ρουμπέν Πέρεθ και ο Μαντσίνι πρέπει να παίρνουν περισσότερο χρόνο. Aν δεν «αυτοκτονήσει» με τη Λαμία, θα παίξει τεράστιο ματς στην OPAP Arena, στην 7η αγωνιστική. Πολύ σημαντικό: είναι ο μοναδικός που δεν έχει παίξει ακόμα με τη Λαμία, ο μοναδικός που έχει μόνο τρία ντέρμπι και δίχως «Κλ. Βικελίδης» στο πρόγραμμά του.

Ο Ολυμπιακός αναζητεί την τελειότητα

Είναι ακόμα ακατάληπτο για τους περισσότερους από εμάς τι... όνειρο είδε ο Μεντιλίμπαρ μ' εκείνο το 4-4-2 εναντίον του Παναθηναϊκού που έστρωσε... τραπέζι στους Πράσινους! Και δεν θα ερωτηθεί ποτέ γι' αυτό!

Προφανώς για να κατακτήσει το πρωτάθλημα ο Ολυμπιακός πρέπει να κάνει το... πολύ μία ισοπαλία μέχρι τη λήξη της σεζόν. Πάρα πολύ δύσκολο. Η διαφορά του από την κορυφή δεν είναι τεράστια, μα πρέπει να κάνει μια σχεδόν αψεγάδιαστη πορεία για να προσπεράσει και τους τρεις, ενώ ήδη υπολείπεται στις ισοβαθμίες έναντι ΑΕΚ και Παναθηναϊκού!

Το σημαντικότερο πλεονέκτημά του εκτός από τον σοβαρό προπονητή του και την εμπιστοσύνη που του έδειξε η διοίκηση με πρόταση για ανανέωση είναι ότι δεν κουβαλάει πλέον βάρος για κατάκτηση του τίτλου. Ο,τι έγινε, έγινε και οι οπαδοί του είναι πια απόλυτα συνειδητοποιημένοι ως προς τον τεράστιο βαθμό δυσκολίας στην τελική ευθεία του πρωταθλήματος. Αυτό στο οποίο βασικά καλείται να ανταποκριθεί είναι η αληθινή «ματς με ματς» προσέγγιση του επόμενου διμήνου. Σαν να μην βλέπει τη βαθμολογία, έτσι πρέπει να αγωνίζεται! Σαν να παίζει έξι παιχνίδια, το ένα ανεξάρτητο του άλλου. Θα δυσκολευτεί πάρα πολύ ο Μεντιλίμπαρ με την επιβάρυνση (λόγω και Φενέρ) της μεσαίας γραμμής του, όπου η ποιοτική απόσταση των βασικών με τους αναπληρωματικούς είναι μεγάλη.

Μπορεί να διεκδικήσει το πρωτάθλημα ρεαλιστικά και όχι... αριθμητικά μόνο αν νικήσει τον ΠΑΟΚ στη μεθεπόμενη αγωνιστική και αν καταφέρει να καμουφλάρει τις αμυντικές αδυναμίες του με υψηλά ποσοστά κατοχής μπάλας, δικά του γκολ και όσο το δυνατόν περισσότερη ενέργεια. Εχει ήδη χάσει δυο ντέρμπι, αναζητεί την... τελειότητα από εδώ και πέρα, μα είναι γοητευτικό για τους φίλους του ότι μετά από τα χίλια – μύρια κύματα που έχει περάσει εφέτος, το καράβι είναι ακόμα εκεί και συνεχίζει...

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Γιάννης Σερέτης
Γιάννης Σερέτης

Τυχερός που πρόλαβε τα 80's πιτσιρίκι, τα 90's έφηβος, τα 00's ως επαγγελματίας. Παιδιόθεν λάτρης των στατιστικών και της μπάλας παντός χρώματος.
Κυρίως της παλιάς... ασπρόμαυρης, αν και στο κλειστό του ΓΣΠ έχει περάσει δεκάδες απογεύματα. Σχεδόν πάντα “αντιρρησίας”, σχεδόν πάντα αισιόδοξος, σχεδόν πάντα ξεροκέφαλος: είναι αφόρητοι αυτοί οι Ταύροι...