Μία ΑΕΚ χωρίς plan b και ένας ΠΑΟΚ που έπαθε και έμαθε

Μία ΑΕΚ χωρίς plan b και ένας ΠΑΟΚ που έπαθε και έμαθε

bet365

Ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος γράφει για την ομάδα του Αλμέιδα που δείχνει να έχει ξεμείνει από ιδέες και δυνάμεις, αλλά και το «δικέφαλο του βορρά» που παρατάχθηκε διαβασμένος και με πίστη στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Δεν ξέρω πόσοι πίστεψαν πως το παιχνίδι θα μπορούσε να γυρίσει στη Νέα Φιλαδέλφεια, όταν ο Άμραμπατ έκανε το 2-0 για την ΑΕΚ. Εγώ, πάντως, το ομολογώ, δεν το πίστεψα. Βλέπετε, εκείνη την ώρα, το κοντέρ έγραφε 10-0 υπέρ της Ένωσης στα γκολ, απέναντι στους Θεσσαλονικείς, στην OPAP Arena (2-0 και 4-0 πέρσι, 2-0 φέτος στην κανονική διάρκεια). Αλλά τι σημασία έχω εγώ ή ο οποιοσδήποτε άλλος. Αυτό που μετράει είναι τι πίστευαν ο Ραζβάν Λουτσέσκου και οι παίκτες του. Και αυτή τη φορά ο «δικέφαλος του βορρά» ήταν ατσαλωμένος, είχε μέταλλο. Είχε αυτό το κλισέ που λέμε εμείς οι δημοσιογράφοι. Χαρακτήρα πρωταθλητή.

Στις τρεις προηγούμενες επισκέψεις του στο νέο γήπεδο της ΑΕΚ, ο ΠΑΟΚ είχε καταρρεύσει στις αντίστοιχες συνθήκες. Όχι, όμως, χθες. Και αποδείχθηκε πόσο επιδραστικός είναι ο Ραζβάν Λουτσέσκου σε αυτή την ομάδα (περισσότερο από κάθε άλλον προπονητή του Big-4). Τρεις μαζεμένες αλλαγές στο 59’, αλλαγή θέσης στον Κωνσταντέλια και γκολ τρία λεπτά αργότερα. Σε φάση που έχει ξεκινήσει από τον Ντεσπότοφ (μπήκε ως αλλαγή), έχει εμπλακεί ο «Ντέλιας» και σκοράρει ο Ραχμάν Μπάμπα. Αυτή τη φορά ήταν η σειρά της ΑΕΚ να κλονιστεί, αφού δεν της είχε συμβεί αυτό απέναντι στους Θεσσαλονικείς, μέσα στο γήπεδό της. Και φάνηκε αυτό, οι γηπεδούχοι από κάποια στιγμή και μετά έπαιζαν με το ρολόι, προσπαθώντας να κάνουν καθυστερήσεις σε κάθε ευκαιρία.

Ακόμη κι αν ο ΠΑΟΚ δεν ισοφάριζε στο φινάλε με τον Οζντόεφ (επίσης μπήκε ως αλλαγή), ο Λουτσέσκου είχε δείξει από την αρχή πως το είχε διαβάσει πολύ το συγκεκριμένο παιχνίδι. Ο Ρουμάνος τεχνικός είχε δει πως την πάτησε η ΑΕΚ στη Λεωφόρο με τις μακρινές μεταβιβάσεις στον Ιωαννίδη και τα λάθη του Μουκουντί, επιχειρώντας να κάνει ακριβώς το ίδιο. Μόνο που ο Τόμας Μπράντον δεν είναι σε καμία περίπτωση Ιωαννίδης, ενώ ο Καμερουνέζος αμυντικός της «Ένωσης» ήταν πολύ πιο σταθερός και συγκεντρωμένος. Κυρίως, όμως, ο Λουτσέσκου είχε πάθει και είχε... μάθει από τις προηγούμενες επισκέψεις του στην OPAP Arena. Θυμάστε στα προηγούμενα παιχνίδια που ο Κοτάρσκι είχε εντολή να παίζει με κοντινές πάσες, ακόμη κι αν η ΑΕΚ πίεζε μέσα στη μεγάλη περιοχή; Και πόσα γκολ δέχθηκε ο ΠΑΟΚ με αυτόν τον τρόπο; Αυτή τη φορά η εντολή ήταν σαφής, «η μπάλα να φεύγει με μεγάλη μπαλιά», προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι, αλλά και να σπάσει με αυτόν τον τρόπο το πρέσινγκ της ΑΕΚ.

Μιλώντας για το πρέσινγκ, υπάρχει ακόμα στην ΑΕΚ; Το σήμα-κατατεθέν της ομάδας του Αλμέιδα τον προηγούμενο ενάμιση χρόνο δεν εμφανίζεται πλέον στον αγωνιστικό χώρο, με αποτέλεσμα η «Ένωση» να έχει χάσει το βασικό της «όπλο», αυτό που έκανε τη διαφορά έναντι των αντιπάλων της. Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω αν αυτό είναι εντολή του προπονητή ή απλά οι παίκτες έχουν... σκάσει και δεν μπορούν πλέον να ανταπεξέλθουν σε αυτούς τους ρυθμούς και αυτή την ένταση. Αυτό που είναι σίγουρο είναι πως η Ένωση δεν πνίγει πλέον τους αντιπάλους της. Και αυτό το αντιλαμβάνονται και οι ίδιοι, καθώς δε φοβούνται την ΑΕΚ και πως μπορεί να τιμωρήσει τα λάθη τους, με τον τρόπο παιχνιδιού της.

Οι τρεις αγώνες των τελευταίων οκτώ ημερών ημερών απέναντι σε Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ αποτυπώνουν του λόγου το αληθές, ότι δηλαδή η ΑΕΚ απέναντι στους συνδιεκδικητές της έχει χάσει το αίσθημα της ανωτερότητας που είχε πέρσι τέτοια εποχή. Όμως τα δείγματα γραφής το είχε δώσει πολύ νωρίτερα μέσα στη σεζόν η «Ένωση». Την περσινή σεζόν ήταν σπάνιες οι φορές που δεν πήρε το τρίποντο, όταν είχε ανοίξει το σκορ. Φέτος, αυτό έχει συμβεί δέκα φορές. Να προηγηθεί, αλλά να αδυνατεί να διαχειριστεί το προβάδισμα. Ήδη τις τελευταίες τέσσερις ημέρες έχει χάσει πέντε βαθμούς (τρεις από τον Παναθηναϊκό, δύο από τον ΠΑΟΚ) με αυτόν τον τρόπο. Και στο ταμείο που θα γίνει στο τέλος, αυτό μπορεί να το πληρώσει...

@Photo credits: eurokinissi

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Δημοσθένης Γεωργακόπουλος
Δημοσθένης Γεωργακόπουλος