ΠΑΟΚ: Το μόνο που δεν ξέρουμε είναι πότε θα μιλήσει ελληνικά ο Λουτσέσκου

ΠΑΟΚ: Το μόνο που δεν ξέρουμε είναι πότε θα μιλήσει ελληνικά ο Λουτσέσκου

Βασίλης Σαμπράκος Βασίλης Σαμπράκος
ΠΑΟΚ: Το μόνο που δεν ξέρουμε είναι πότε θα μιλήσει ελληνικά ο Λουτσέσκου

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για το πιο “άξιο” από τα συμβόλαια που έχει υπογράψει ο Ρουμάνος προπονητής με τον ΠΑΟΚ.

Την ώρα που ο Ολυμπιακός μόλις αλλάζει πάλι δεύτερη φορά προπονητή στην ίδια σεζόν και ο Παναθηναϊκός έχει μόλις αλλάξει προπονητή, ο ΠΑΟΚ ανακοινώνει την επέκταση του συμβολαίου του Ραζβάν Λουτσέσκου μέχρι το 2027 και ο Ρουμάνος αποφασίζει να υπογράψει τώρα και όχι το καλοκαίρι, τότε που θα είχε σημαντικές πιθανότητες να μιλά από θέση ακόμη μεγαλύτερης ισχύος.

Στα δικά μου μάτια αυτό το συμβόλαιο είναι μεγαλύτερη ανταμοιβή, ή πιο σωστά το πιο “άξιο” από όσα έχει υπογράψει μέχρι τώρα με τον ΠΑΟΚ. Διότι αυτό που σήμερα συμβαίνει στον ΠΑΟΚ, που κοιτάζει μια ομάδα της οποίας το ποδόσφαιρο τον γεμίζει και τον εκφράζει και η οποία βρίσκεται μέσα σε τρεις διοργανώσεις, είναι απολύτως δικό του δημιούργημα.

Όλο αυτό που συμβαίνει σήμερα στον ΠΑΟΚ, δηλαδή η σημερινή δυναμική του, δεν θα υπήρχε αν ο ΠΑΟΚ δεν είχε φτάσει στην φάση των ομίλων του Conference League. Δίχως αυτή την πρόκριση δεν θα είχε κάνει τις μεταγραφές που έκανε, με άλλα λόγια θα ήταν μια άλλη ομάδα από την σημερινή. Και αυτή την πρόκριση στην φάση των ομίλων του Conference League την κατάφερε μόνο χάρη στην ψυχραιμία του προπονητή του κατά την διαχείριση μιας πολύ πιεστικής, αφόρητα πιεστικής κατάστασης.

Τα οικονομικά δεδομένα αυτής της νέας συμφωνίας δεν έχουν γίνει γνωστά, αλλά θα με επέπληττε να μάθω ότι ο Λουτσέσκου “μένει” με τα ίδια που έπαιρνε προηγουμένως. Όχι επειδή το ισχύον συμβόλαιό του δεν είναι “ακριβό”, αλλά επειδή φαντάζομαι ότι ο ΠΑΟΚ, δηλαδή ο Ιβάν Σαββίδης θα έχει επιδιώξει να τον ανταμείψει για αυτή την πολύ δύσκολη δουλειά που έκανε στο restart του ΠΑΟΚ το περασμένο καλοκαίρι.

Αυτό που βλέπουμε μέχρι εδώ από τον ΠΑΟΚ στην σεζόν 2023-’24 δεν είναι μόνο ένα παράδειγμα της ικανότητας του Λουτσέσκου να χειριστεί, με υπερβατική συμπεριφορά, την κρίση του περασμένου καλοκαιριού. Είναι και ένα παράδειγμα σχετικά με το αν μπορεί να “ζήσει” και κυρίως να δημιουργήσει όταν λειτουργεί χωρίς να υπάρχει κάποιος πάνω ή δίπλα σε αυτόν για να του υποδεικνύει ή να του επιβάλει ποδοσφαιριστές. Οι φετινές μεταγραφές του ΠΑΟΚ είναι μια κύρια εξήγηση για την αναβάθμιση του παιχνιδιού του. Και αυτές έγιναν κυρίως ή πρωτίστως από τον Λουτσέσκου και όχι από κάποιον άλλο.

Στο μυαλό μου η διοίκηση του ΠΑΟΚ έκανε πολύ καλά που “βιάστηκε” να κλείσει το ζήτημα της υπογραφής του νέου συμβολαίου πριν από το παιχνίδι με την ΑΕΚ. Διότι με αυτή την επιλογή επικοινωνεί ότι δεν εξαρτάται η εμπιστοσύνη της ούτε από το αποτέλεσμα ενός ντέρμπι ούτε - κυρίως - από το πώς θα ολοκληρωθεί η σεζόν σε σχέση με την επίτευξη των αθλητικών στόχων. Αυτό που έχει κάνει τον τελευταίο 1,5 χρόνο και κυρίως αυτό που κάνει από το περασμένο καλοκαίρι μέχρι σήμερα ο Λουτσέσκου έχει πολύ μεγάλη αξία για τον ΠΑΟΚ. Του έφτιαξε μια καινούργια ομάδα, η οποία πετυχαίνει στόχους και δημιουργεί δυναμική μιας ομάδας που θα διεκδικεί τίτλους και θα φέρνει επιτυχίες στον σύλλογο ακόμη και στην Ευρώπη. Όταν βλέπεις όλα αυτά και ξέρεις ποιος είναι ο προπονητής σου, δεν χρειάζεται να περιμένεις μέχρι το καλοκαίρι. Το αντίθετο μάλιστα, βιάζεσαι να τον υπογράφεις ώστε να μην “τρέχεις” το καλοκαίρι.

Η μόνη μου απορία πλέον είναι το πότε θα μάθει ο Λουτσέσκου να μιλάει ελληνικά. Έχω καλά καταλάβει ότι την καταλαβαίνει τη γλώσσα μας, αλλά για κάποιο λόγο επιμένει να μην εκπαιδεύεται για να την μιλήσει. Ένας άνθρωπος που μιλά 2-3 ξένες γλώσσες, δεν έχω καταλάβει για ποιο λόγο δεν έχει πει στην διαδικασία να μιλήσει τη δική μας. Ίσως τώρα, που δεσμεύεται με ένα νέο τριετές συμβόλαιο να αποφασίσει ότι ήρθε η στιγμή να το κάνει και αυτό. Ίσως όμως πάλι να προτιμήσει να εκφράζεται στα αγγλικά, κερδίζοντας τον χρόνο της σκέψης για την μετάφραση μιας ερώτησης την οποία έχει καταλάβει από την στιγμή της εκφώνησής της.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.