Ολυμπιακός: Τα λάθη του στο ντέρμπι και ένας διαιτητής αλλού για αλλού

Δημήτρης Τομαράς Δημήτρης Τομαράς
Ολυμπιακός: Τα λάθη του στο ντέρμπι και ένας διαιτητής αλλού για αλλού

bet365

Ο Ολυμπιακός έχασε ένα ακόμα ντέρμπι φέτος στη Stoiximan Super League 1, αυτό με την ΑΕΚ, όπου δεν ήταν μόνο τα δικά του λάθη αλλά και αυτά της διαιτησίας. Γράφει ο Δημήτρης Τομαράς.

Είναι μία δύσκολη περίοδος αυτή που διανύει τώρα ο Ολυμπιακός στο αγωνιστικό σκέλος. Και είναι ένα κακό timing αγωνιστικά διότι στο προηγούμενο διάστημα είχε την ισοπαλία με τον Ατρόμητο στο Περιστέρι και την ήττα στη Λαμία.

Εν αρχή είναι η αγωνιστική του εικόνα. Απέναντι στην ΑΕΚ όντως ως Ολυμπιακός έβγαλε παραπάνω νεύρο, μαχητικότητα αλλά και μία προσπάθεια για αντίδραση, παρόλα αυτά όμως έμεινε να έχει κάποια σχετικά καλά διαστήματα απόδοσης αλλά και ένα χαμένο α' μέρος. Παρότι βρήκε γκολ στο 44' με τον Μασούρα το πρώτο 45λεπτο η ΑΕΚ ήταν η ομάδα που πατούσε πιο καλά στο γήπεδο.

Ο Ολυμπιακός δεν ήταν μόνο ότι έδωσε αρκετά κόρνερ στην αντίπαλό του. Ήταν πώς γενικότερα δεν είχε το ανάλογο αγωνιστικό πρόσωπο στο παιχνίδι στο πιο μεγάλο μέρος του πρώτου 45λεπτου. Προφανώς και δεν θα περιμέναμε πλήρη αγωνιστική... μεταμόρφωση μετά το 1-0 στη Λαμία. Όμως δεν αναμέναμε και τέτοια παρουσία σε αυτό τα 45 λεπτά συν τις καθυστερήσεις.

Η κάκιστη και ευάλωτη αριστερή πλευρά με Ορτέγα - Ποντένσε και οι στατικές φάσεις

Η ομάδα του Καρβαλιάλ... πλήρωσε για τα καλά την πολύ κακή αμυντικά και τακτικά αριστερή της πλευρά. Ο Άμραμπατ δεν είχε πάρει μόνο τα... ηνία από τη συγκεκριμένη πλευρά με Ορτέγα και Ποντένσε (όπως έπαιζαν αρχικά αριστερά) αλλά ανάγκασε τον Αργεντίνο να κάνει διαρκή λάθη, να χάνει μπάλες και να παραχωρεί κόρνερ.

Μάλιστα από το ένα εξ αυτών βγήκε η φάση του κόρνερ του Άμραμπατ για το 0-1 του Λιβάι Γκαρσία. Ο Αργεντίνος αριστερός μπακ αγωνιστικά ήταν μία απογοήτευση και ειδικά εάν σκεφτούμε το ποσό που δαπανήθηκε για την απόκτησή του. Ο δε Ντάνιελ Ποντένσε ακόμα και όταν άλλαξε πλευρά ήταν... σκιά του εαυτού του. Είναι απορίας άξιον το τι ντεφορμάρισμα περνάει ο Ποντένσε με βάση την ποιότητά του και την αξία του.

Κάκιστη εμφάνιση για παίκτη τέτοιου επιπέδου. Η δε ΑΕΚ δεν ήταν μόνο οι στατικές μπάλες που πήρε. Ήταν πώς τις είχε δουλέψει κιόλας αυτές τις φάσεις. Και στις 2 στιγμές των γκολ με τις κεφαλιές του Λιβάι Γκαρσία η αντίδραση των Ερυθρόλευκων ήταν κάκιστη (και ενώ και τις 2 φορές τον έχασε ο Μπιανκόν).

Ο δε Ολυμπιακός δεν πήρε πράγματα από τις όποιες στατικές φάσεις του. Και σίγουρα δεν είχε τα αγωνιστικά οφέλη που είχε η ΑΕΚ σε αυτό το ματς από το συγκεκριμένο σκέλος. Αυτή η ήττα προφανώς και φέρνει τον Ολυμπιακό σε πιο δύσκολη θέση από ποτέ από κάθε άποψη.

Και βέβαια... ζορίζει και τον κόουτς Κάρλος Καρβαλιάλ που μέχρι τις 17 Γενάρη έχει και 2 ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό στο Κύπελλο. Ο Πορτογάλος που έριξε μεγάλο βάρος στο κομμάτι της διαιτησίας αλλά θεωρώ πώς από πλευράς κοουτσαρίσματος και με την ΑΕΚ θα μπορούσε να είχε βοηθήσει περισσότερο την ομάδα του. Και στο θέμα του πλάνου γενικότερα αλλά και της διαχείρισης, όπως και των αλλαγών του.

Πόσο εύκολο θα είναι να βγει αντίδραση από τον Ολυμπιακό; Καθόλου όμως από την άλλη δεν γίνεται να τα παρατήσει. Μόνο που σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να... μιλούν οι πράξεις στο γήπεδο και όχι τα λόγια.

Ένας πολύ κακός διαιτητής που τα έκανε... μαντάρα στον πειθαρχικό τομέα

Ο Μπόρις Μαρχέφκα ήταν - κακώς όπως φάνηκε και εκ του αποτελέσματος - η επιλογή της ΚΕΔ / ΕΠΟ για αυτό το σημαντικό ντέρμπι. Ένας διαιτητής χωρίς σοβαρές περγαμηνές για να χειριστεί ένα τέτοιο παιχνίδι.

Ο Σλοβάκος φάνηκε μέσα από το παιχνίδι αυτό πώς δεν είναι για αυτό το επίπεδο. Ξεκίνησε τον αγώνα με λάθη σε επίπεδο φάουλ και καρτών και για τις 2 ομάδες και αφού τα έκανε... μαντάρα σε αυτόν τον τομέα είχε και συνέχεια και στο 2ο μέρος.

Η φάση του ακυρωθέντος τέρματος του Γιώργου Μασούρα (για χέρι του στη φάση που σκοράρει για το 2-2 αλλά μετά δεν μέτρησε το τέρμα αυτό) σηκώνει μεγάλη συζήτηση, ωστόσο το μαρκάρισμα του Κάλενς πάνω στον Ναβάρο δείχνει πιο ξεκάθαρη φάση (και παράβαση). Ο αμυντικός της ΑΕΚ αρχικά κρατάει τον Ισπανό και μετά σε δεύτερο χρόνο μέσα στην περιοχή τον κλωτσά χαμηλά, χωρίς όμως να δοθεί τελικώς κάποια παράβαση.

Πάντα βέβαια προσωπικά διαχωρίζω αυτά τα δύο μέρη ή τουλάχιστον προσπαθώ να το κάνω. Άλλο το τι απόδοση έχει μία ομάδα και άλλο ο διαιτητής.

Ο Ολυμπιακός είναι μία ομάδα που εξακολουθεί να θέλει σημαντική βελτίωση. Όχι μόνο σε ατομικό επίπεδο αλλά και ως σύνολο. Είναι μία ομάδα που καλείται να... αναδομήσει την αγωνιστική ταυτότητα μεσούσης της σεζόν και εν μέσω αλλαγών μέσω μεταγραφών.

Και είναι και μία ομάδα που βρίσκεται στη 2η αλλαγή προπονητή μέσα στη χρονιά και μην έχοντας βοηθηθεί σε σημαντικό βαθμό από αρκετές μεταγραφές της. Δεν είναι και λίγα... εμπόδια αυτά. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πώς ο διαιτητής του ντέρμπι δεν ήταν αλλού για αλλού.

Μέσα σε όλη αυτήν την κατάσταση ίσως να μοιάζει περιττό σε ορισμένους να καταγράψουμε πώς ο Φραν Ναβάρο έχει δείξει με το... καλημέρα πώς μπορεί να βοηθήσει τον Ολυμπιακό και ότι ο Ζέλσον Μαρτίνς μάλλον θέλει ακόμα χρόνο και ίσως να μπήκε πιο νωρίς στα... βαθιά. Από την άλλη η λογική της χρησιμοποίησης του Πορτογάλου είχε να κάνει και με την έλλειψη άλλων επιλογών (όπως πχ του Μπιελ).

Υ.Γ. Δεν είναι μόνο το Κύπελλο για τον Ολυμπιακό. Μετά τον Παναθηναϊκό στο Πρωτάθλημα έχει Κηφισιά και Άρη εκτός έδρας και στην 20ή αγωνιστική τον ΠΑΣ Γιάννινα εντός. Ο δε Φλεβάρης ξεκινά με ντέρμπι εκτός έδρας με τον Παναθηναϊκό για τη Stoiximan Super League 1. Άρα τα περιθώρια δεν έχουν απλά στενέψει. Έχουν... παραστενέψει πλέον.

Υ.Γ. 2 Υπήρχαν κομμάτια του αγώνα με την ΑΕΚ και ακόμα και στο β' μέρος που δεν είναι βέβαιο πώς καταλάβαινε κανείς το τι θέλει να παίξει ο Ολυμπιακός.

Υ.Γ. 3 Ένα ακόμα ματς όπου κατά κάποιον τρόπο... μπλοκάρεται ο Φορτούνης (μετά τον αγώνα στη Λαμία). Ο Ελ Αραμπί το είπε στους συμπαίκτες του στον Ρέντη ότι να μην τα περιμένουν όλα από τους Φορτούνη και Ποντένσε αλλά...

@Photo credits: eurokinissi

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Δημήτρης Τομαράς
Δημήτρης Τομαράς

Ο Δημήτρης Τομαράς είναι γέννημα - θρέμμα Μαρουσιώτης όμως τον... διεκδικούν και άλλες πόλεις. Δημοσιογραφεί εδώ και 20 και πλέον χρόνια και στην οικογένεια του Gazzetta βρίσκεται από την πρώτη ημέρα. Από αυτήν εδώ τη φιλόξενη γωνιά θα συζητάμε κυρίως για Ολυμπιακό αλλά θα καταπιανόμαστε και με αρκετά ακόμα θέματα.