Wyscout Analysis: Εμβιλά κι Ετέμπο αγγίζουν με το απόλυτο στις μεταβιβάσεις και είναι κομβικοί στον άξονα

Γιώργος Ντυμένος
 Wyscout Analysis: Εμβιλά κι Ετέμπο αγγίζουν με το απόλυτο στις μεταβιβάσεις και είναι κομβικοί στον άξονα

bet365

Στο ντέρμπι του Ολυμπιακού με τον Αρη πολλά θα κριθούν από τη «μάχη» της μεσαίας γραμμής όπου δεσπόζουν οι Γιαν Εμβιλά και Πιέρ Ετέμπο αντίστοιχα.

Το ντέρμπι του Φαλήρου δεσπόζει στην αποψινή (15/1) εγχώρια αγωνιστική κίνηση, καθώς ο Ολυμπιακός θα υποδεχθεί τον Αρη σε ένα ματς όπου υπάρχει... πολύ εκατέρωθεν ποιότητα. Μέσω του Wyscout θα σταθούμε σε δύο παίκτες τους που αγωνίζονται σε έναν χώρο που δεν... φαίνεται ιδιαίτερα, αφού τα «6αρο-8άρια» δεν σκοράρουν συχνά, δεν κάνουν τη φαντεζί ενέργεια και συνήθως πραγματοποιούν την «αθόρυβη» δουλεία μέσα στο γήπεδο.

Ωστόσο οι Γιαν Εμβιλά και Πιέρ Ετέμπο κρίνονται απαραίτητοι στα πλάνα των Μίτσελ και Αλαν Πάρντιου αντίστοιχα αφού αμφότεροι δεσπόζουν στο χώρο της μεσαίας γραμμής, όπου πασάρουν με εξαιρετικά ποσοστά ευστοχίας, απλώνουν το παιχνίδι των ομάδων τους και παράλληλα αποτελούν την πρώτη ζώνη άμυνας στο μισό των clubs.

Συμπέρασμα και για τους δύο; Παρουσιάζονται «εγκέφαλοι» και εξαιρετικοί στο build up αλλά και τα ανασταλτικά τους καθήκοντα.


Γιαν Εμβιλά
Συμμετοχές: 16
Λεπτά: 1.408’
Ηταν καλοκαίρι του 2020 όταν ο Γάλλος χαφ έπιασε λιμάνι προερχόμενος από τη Σεντ Ετιέν. Από την πρώτη στιγμή έγινε βασικός και αναντικατάστατος στον «ερυθρόλευκο» άξονα, ενώ πλέον μετρά 122 εμφανίσεις με το club σε όλες τις διοργανώσεις. Στη φετινή Super League έχει ήδη 16 και από το γράφημα με τα πατήματά του αποτυπώνεται ανάγλυφα πως καλύπτει όλους τους χώρους στο «6» και το «8».

...

Πάσες: 1.004/1.100
Ποσοστό επιτυχίας: 91,3%
Ο Εμβιλά ελέω θέσης συμμετέχει ενεργά στο build up του Ολυμπιακού και πασάρει με ευστοχία που ξεπερνά το 91%. Είναι χαρακτηριστικό πως στο φετινό πρωτάθλημα μετρά ως τώρα μόνο 96 λανθασμένες μεταβιβάσεις σε σύνολο 1.100 που έχει επιχειρήσει, κάτι που σημαίνει πως «πουλά» μία μπάλα κάθε περίπου 15 λεπτά αγώνα.

Η επίδοσή του προβάλει και είναι εξαιρετική με γνώμονα πως παίρνει πολλές σχετικές πρωτοβουλίες και σε όλες τις εμφανίσεις του «φλέρταρε» με το απόλυτο, το οποίο και πέτυχε στην αναμέτρηση με τον Ιωνικό στο «Γ. Καραϊσκάκης» όπου και ήρθε από τον πάγκο (16/16). Πάντως ευρύτερα ως κορυφαία του σχετική παρουσία λογίζεται το 85/87 που κατέγραψε στο 5-0 επί του Αστέρα Τρίπολης.
....

Με γνώμονα τα παραπάνω γίνεται εύκολα αντιληπτό πως ο 32χρονος είναι άκρως σημαντικός στο κομμάτι της ανάπτυξης. Μάλιστα είναι ήδη «μέσα» σε δύο γκολ της ομάδας, αφού «ξεκίνησε» το 1-1 του Χάμες Ροντρίγκες με τον ΠΑΟΚ και το 2-0 του Μπακαμπού κόντρα στον Ατρόμητο. Σε αμφότερες των περιπτώσεων πήγε σωστά την μπάλα στην «ερυθρόλευκη» επίθεση και έδωσε την τελική πάσα για την ασίστ.

Αλλωστε μεταφέρει τη δράση στο «ερυθρόλευκο» επιθετικό τρίτο με ποσοστό ευστοχίας 81,4% (171/210), που είναι ιδιαίτερα υψηλό (ευρύτερα έχει 86,7% προωθητικές). Το πρόσφατο μάλιστα 20/23 που είχε στη Νίκαια «φωτογραφίζει» και τον τρόπο που λειτουργεί, καθώς «σπάει» την ανάπτυξη τόσο στα πλάγια όσο και κάθετα.
...

Το ότι «εμπιστεύεται» τα πόδια του αποτυπώνεται και στις μακρινές του μεταβιβάσεις, αφού κατά μέσο όρο θα ψάξει πέντε με έξι σε κάθε «γεμάτο» παιχνίδι που αγωνίζεται. Συνολικά το πράττει με ποσοστό επιτυχίας πάνω από 55% (58,8%) και προσέξτε το γράφημα από τις 5/7 που «έγραψε» στη Λιβαδειά. Δεν πάει… μονόπατα, αλλά αναζητά «ερυθρόλευκη» φανέλα στην πλάτη της αντίπαλης άμυνας είτε αυτή είναι δεξιά/αριστερά ή κινείται κάθετα.
...

Αλλωστε οι συμπαίκτες του στον Ολυμπιακό τον έχουν «ψάξει» 875 φορές ως τώρα στη σεζόν, κάτι που σημαίνει πως δέχεται πάσα κάθε περίπου 100 δευτερόλεπτα.

Αμυντικές «μονομαχίες»: 47/68
Ποσοστό ευστοχίας: 69,1%
Η τοποθέτηση του Εμβιλά μέσα στο γήπεδο είναι τέτοια που τον φέρνει ως επί το πλείστων διεκδικητή την πρώτης μπάλας, είτε είναι του Ολυμπιακού είτε των αντιπάλων του. Μέχρι στιγμής ενεπλάκη σε 68 αμυντικές «μονομαχίες» και μετρά 47 «νίκες», όπου οι περισσότερες ήταν στον ευρύτερο χώρο της μεσαίας γραμμής.

Οπως και φαίνεται από το 5/6 που είχε στο ντέρμπι του Φαλήρου με την ΑΕΚ.
...

Ακόμη ένα εύρημα που προκύπτει από την ανασταλτική του παρουσία είναι οι ανακτήσεις κατοχής που πετυχαίνει για λογαριασμό των «ερυθρολεύκων». Ηδη μετρά 66, δηλαδή προχωρά σε μία κάθε περίπου 20’ που δεν είναι λίγο αν αναλογιστούμε πως στα περισσότερα ματς ο Ολυμπιακός «έχει» την κατοχή.

Παράλληλα έχει ανακόψει 56 παράλληλες ή γεμίσματα των αντιπάλων του, όπου επίσης φαίνεται πως κινείται ελεύθερα και ορισμένες φορές δείχνει παντού στον άξονα. Για παράδειγμα δείτε που έγιναν οι οκτώ που «μέτρησε» στο Αγρίνιο.
....

Πίτερ Ετέμπο
Αγώνες
: 10
Λεπτά: 968'
Από τις τελευταίες χρονικά προσθήκες του Αρη στην καλοκαιρινή μεταγραφή περίοδο ήταν ο Νιγηριανός χαφ, καθώς έγινε κάτοικος Θεσσαλονίκης προερχόμενος από τη Στόουκ με τη μορφή του δανεισμού. Αμέσως έγινε «κολόνα» του άξονα και από τα πατήματά του μέσα στο γήπεδο αποτυπώνεται πως κινείται κυρίως προς τα αριστερά της μεσαίας γραμμής αν και διαθέτει σχετική ελευθερία κινήσεων.
...

Πάσες: 584/639
Ποσοστό ευστοχίας: 91,4%
Από τους πιο «σίγουρους» παίκτες της Super League είναι ο 27χρονος χαφ, καθώς πασάρει με εξαιρετικά ποσοστά ευστοχίας που ξεπερνούν το 91%. Σε κανένα ματς δεν «πούλησε» την μπάλα σε διψήφιο αριθμό μεταβιβάσεων που επιχείρησε και η κατά τεκμήριο σχετική καλύτερή του εμφάνιση ήταν το 65/67 που «κατέγραψε» στο 5-0 επί της Λαμίας.

Οπου μάλιστα ουσιαστικά εκεί «έχασε» μία και όχι δύο κατοχές, αφού στην άλλη η μπάλα απωλέσθηκε μετά από κοντρόλ και ατομική ενέργεια του συμπαίκτη του. Αυτόματα ο διεθνής μέσος προσφέρει τις απαιτούμενες βοήθειες στο «κιτρινόμαυρο» build up, όπου προκύπτει ακόμη ένα εύρημα.
....

Ουκ ολίγες φορές θα γυρίσει κοντά στα στόπερ για να «χτίσει» την επίθεση της ομάδας του με μακρινή μεταβίβαση σε ελεύθερο συμπαίκτη του, αν και δεν κάνει «κατάχρηση» της «30αρας». Ωστόσο κατά μέσο όρο βγάζει δύο με τρεις σε κάθε «γεμάτο» παιχνίδι που εμφανίζεται και εφόσον του δοθεί η σχετική δυνατότητα θα δημιουργήσει αντίστοιχα «ρήγματα».

Για παράδειγμα στο 4-0 των «Ζωσιμάδων» το... κοντέρ του «έγραψε» 4/5 και οι 3/4 ήταν από το μισό του Αρη, κάτι που «μεταφράζεται» πώς και αλλάζει παιχνίδι αλλά και μπορεί να βγάλει παίκτη της ομάδας στην πλάτη της αντίπαλης άμυνας, αν εκείνη ανέβει «ψηλά».
...

Ευρύτερα μεταφέρει την μπάλα μπροστά με ποσοστό επιτυχίας 80% (144/180 προωθητικές πάσες), ενώ σε πολλά παιχνίδια «φλέρταρε» με το απόλυτο όπως για παράδειγμα στο πρόσφατο 3-0 επί του Αστέρα Τρίπολης όπου είχε 15/17.
...

Την ίδια στιγμή δεν έχει «πουλήσει» μισή κατοχή όταν δεν βρίσκει ελεύθερη πάσα μπροστά αφού έχιε 86/86 πίσω μπάλες, δείγμα και του «καθαρού μυαλού« που διαθέτει.


Αμυντικές «μονομαχίες»: 40/65
Ποσοστό επιτυχίας: 61,5%
Το μεγαλύτερο ίσως προσόν του Ετέμπο είναι το aggressive παιχνίδι του στον άξονα, κάτι που επιτρέπει στον Αρη να ανακτά την κατοχή αλλά και αποτρέπει τους αντιπάλους του ώστε να αναπτυχθούν κάθετα.

Ο Νιγηριανός βγαίνει κατά μέσο όρο νικητής σε δύο από τις τρεις ανασταλτικές «μονομαχίες» που εμπλέκεται και ως φετινό του highlight είναι η αντίστοιχη παρουσία του στην Τούμπα όπου το... κοντέρ του «έγραψε» 10/11. Από την απεικόνισή τους φαίνεται πως λειτούργησε πολύ καλά ως «6άρι» και δίνει πολύτιμες βοήθειες στην τετράδα της άμυνάς του.
...

Την ίδια στιγμή έχει «καθαρίσει» 41 παράλληλες/γεμίσματα των αντιπάλων του, όπου για παράδειγμα στο Περιστέρι το έκανε έξι φορές όπου οι πέντε ήταν στην ευρύτερη περιοχή του άξονα και ως επί το πλείστων σε απόπειρα κάθετης ανάπτυξης.
...

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα