Κάουλι: Ο δεύτερος καλύτερος «δημιουργός» του Europa League πίσω μόνο από τον Μπρούνο Φερνάντες

Σωτήρης Μυκονίου
Κάουλι: Ο δεύτερος καλύτερος «δημιουργός» του Europa League πίσω μόνο από τον Μπρούνο Φερνάντες

bet365

Η μετανάστευση της οικογένειας του Κάουλι από την Βραζιλία στη Γερμανία, η περιπλάνησή του μέχρι να βρει την... Ιθάκη του στη Βουλγαρία και τα «δημιουργικά του κέφια» στο φετινό Europa League.

Ο 27χρονος Βραζιλιάνος είχε μία ασυνήθιστη παιδική ηλικία σε σχέση με αυτή που έχουν τα παιδιά της πατρίδας του, αφού η οικογένειά του μετανάστευσε, όταν ακόμη εκείνος ήταν σε νεαρή ηλικία, στη Γερμανία. Σίγουρα μία χώρα που δεν σου έρχεται πρώτη στο μυαλό όταν σκέφτεσαι το πού θα μετοικούσε ένας Βραζιλιάνος.

Κάπως έτσι, λοιπόν, άρχισε να γαλουχείται ποδοσφαιρικά με τη γερμανική κουλτούρα από πολύ μικρή ηλικία, διατηρώντας, όμως πάντα αυτό το αλέγκρο με το οποίο προικίζονται όλοι οι «εν δυνάμει» ποδοσφαιριστές που γεννιούνται στην Βραζιλία. Αφού έπαιξε στα πρώτα του χρόνια στις ακαδημίες μίας επαρχιακής ομάδας (Ρος-Βάις Ντούνστεκοβεν), επιλέχθηκε ύστερα από τα τσικό της Κολωνίας για να συνεχίσει εκεί την ποδοσφαιρική του σταδιοδρομία.

Έφτασε μέχρι και να μπει αποστολή με την δεύτερη ομάδα των «τράγων», χωρίς όμως να καταφέρει να αγωνιστεί μ' αυτούς. Έτσι, μετά από 48 συμμετοχές με εννιά γκολ και 11 ασίστ, καθώς και μία κατάκτηση του Κυπέλλου της ηλικιακής αυτής κατηγορίας, έμεινε ελεύθερος και πήγε στην άλλη ομάδα της πόλης, τη Φορτούνα Κολωνία. Εκεί παρέμεινε τρία χρόνια όπου έπαιξε στην τρίτη κατηγορία της Γερμανίας με κορυφαία σεζόν την τελευταία του. Πραγματοποίησε 37 συμμετοχές σκοράροντας επτά γκολ και μοιράζοντας πέντε ασίστ κερδίζοντας έτσι το επόμενο συμβόλαιό του στην Ντούισμπουργκ, όπου πήγε και πάλι ως ελεύθερος.

Εκεί έκανε δύο αρκετά γεμάτες σεζόν φτάνοντας τις 59 συμμετοχές με 12 τέρματα και οκτώ ασίστ. Εξασφάλισε έτσι το πρώτο του συμβόλαιο με ομάδα Bundesliga, αφού το καλοκαίρι του 2019 υπέγραψε στην Πάντερμπορν. Ωστόσο δεν μακροημέρευσε εκεί, μετά από 15 συμμετοχές με δύο γκολ αποχώρησε στα μισά της πρώτης του σεζόν για την Λουντογκόρετς, η οποία πλήρωσε 600 χιλ. ευρώ στην γερμανική ομάδα για να πάρει τα δικαιώματά του.

Στο Ράζγκαρντ και την Λουντογκόρετς βρήκε την... Ιθάκη του

Cauly

Το φιλόδοξο πρότζεκτ της βουλγαρικής ομάδας με τους πολλούς συμπατριώτες του (πέντε ακόμη Βραζιλιάνοι βρίσκονταν τότε στην ομάδα) και τα καλά χρήματα τον δελέασαν και τον έκαναν να πάρει την απόφαση να φύγει από την Γερμανία και να πάει στο μικροσκοπικό πληθυσμιακά Ράζγκαρντ των περίπου 29 χιλ. κατοίκων.

Στο δεύτερο μισό της σεζόν 2019-2020 είχε 13 συμμετοχές με την Λουντογκόρετς σημειώνοντας τέσσερα τέρματα και δίνοντας πέντε ασίστ, φορτσάροντας μάλιστα στα πλέι-οφς, όπου σε τέσσερα ματς είχε από δύο γκολ και ασίστ βοηθώντας την ομάδα να κατακτήσει τον τίτλο του πρωταθλητή.

Την αμέσως επόμενη σεζόν (2020-2021) πήρε τη φανέλα του βασικού... στο σπίτι παίζοντας σε 42 παιχνίδια, όχι όμως μόνο ως επιθετικός μέσος (20 ματς), αφού έδωσε και αρκετές λύσεις στο δεξί άκρο της επίθεσης (11). Ο απολογισμός του; Οκτώ γκολ και οκτώ ασίστ σε περισσότερα από 3.000 αγωνιστικά λεπτά και ξανά πρωταθλητής στο τέλος της σεζόν. Μάλιστα, από τα μισά εκείνης της σεζόν (Ιανουάριους 2021) μέχρι και το ξεκίνημα της επόμενης (Οκτώβριος 2021) αγωνιζόταν υπό τις οδηγίες του νυν προπονητή του ΟΦΗ, Βάλντας Νταμπράουσκας.

Την σεζόν 2021-2022 ο Κάουλι αντιμετώπισε και τον Ολυμπιακό στις αρχές Αυγούστου στον τρίτο προκριματικό γύρο του Champions League παίζοντας για 73 λεπτά στο ένα ματς και 106 στο άλλο χωρίς όμως να σκοράρει ή να δώσει ασίστ. Στα τέλη του μήνα αυτού υπέστη κάταγμα περόνης κι έτσι έχασε σχεδόν τρεις μήνες. Παρ' όλα αυτά πρόλαβε να πραγματοποιήσει 31 συμμετοχές σκοράροντας οκτώ γκολ και δίνοντας δύο ασίστ κλείνοντας και πάλι την χρονιά ως πρωταθλητής με την Λουντογκόρετς, που έφτασε έτσι τα 11 συνεχόμενα πρωταθλήματα. Στην συγκεκριμένη σεζόν συνυπήρξε στην ομάδα με τον Κύπριο επιθετικό, Πιέρο Σωτηρίου, που ήρθε στην ομάδα τον Φλεβάρη και αποχώρησε τον Αύγουστο του 2022.

Η «επισφράγιση» της παραμονής του στο Ράζγκαρντ και το «ξεφάντωμά» του στο φετινό Europa League

Το φετινό καλοκαίρι ο 27χρονος Βραζιλιάνος επιθετικός μέσος ανανέωσε το συμβόλαιό του με την βουλγαρική ομάδα μέχρι το καλοκαίρι του 2024 και ξεκίνησε τη σεζόν κερδίζοντας το Σούπερ Καπ, όπως είχε γίνει και την προηγούμενη. Η Λουντογκόρετς πήγε πολύ καλά στην Ευρώπη, αφού πέρασε στους ομίλους του Europa League κι εκεί τερμάτισε τρίτη με επτά βαθμούς εξασφαλίζοντας την ευρωπαϊκή της συνέχεια στο Conference.

Ίσως ο πιο σημαντικός παράγοντας στην πορεία της αυτή ήταν ο Κάουλι, ο οποίος ήταν ο δεύτερος καλύτερος δημιουργός της διοργάνωσης στην φάση των ομίλων. Ο μόνος που τον ξεπέρασε ήταν ο Μπρούνο Φερνάντες με 28 ευκαιρίες από open play (δηλαδή σε κανονική ροή αγώνα). Ο Κάουλι είχε 26 και βρέθηκε στη δεύτερη θέση της συγκεκριμένης κατηγορίας, μία μπροστά από τον δικό μας Τάσο Μπακασέτα που είχε 25.

Συνολικά στη φετινή σεζόν έχει προλάβει να παίξει σε 29 παιχνίδια έχοντας επτά γκολ και έξι ασίστ σε περίπου 2.000 αγωνιστικά λεπτά. Φέτος έχει καθιερωθεί στον χώρο του κέντρου, παρ' ότι τις προηγούμενες σεζόν έδινε λύσεις και ως εξτρέμ, κι όπως έχει πει ο ίδιος σε συνέντευξή του μπορεί να ανταποκριθεί το ίδιο καλά και στους δύο ρόλους.

Δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς, γιατί ο Κάουλι είναι από τους παίκτες που έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον του Ιβάν Γιοβάνοβιτς για την περίπτωση του δημιουργικού μέσου που αναζητεί, αφού πρόκειται για έναν παίκτη με ξεχωριστές αρετές, που θα μπορούσε να δώσει αρκετές λύσεις στην ομάδα του «τριφυλλιού».

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα