Ο ΠΑΟΚ ξέρει τι θέλει, ο Μπότο δείχνει ψύχραιμος

Ο ΠΑΟΚ ξέρει τι θέλει, ο Μπότο δείχνει ψύχραιμος

Ο ΠΑΟΚ ξέρει τι θέλει, ο Μπότο δείχνει ψύχραιμος

bet365

Ο Δημήτρης Τσορμπατζόγλου γράφει από την Κύπρο για τα συμπεράσματά του  μετά από μία μεγάλη συνομιλία με τον Ζοσέ Μπότο και προσπαθεί να εξηγήσει τι τον εντυπωσίασε από την χθεσινή προπόνηση του Λουτσέσκου.

Το παραπάνω στον τίτλο, γράφεται και αντίστροφα. Και ο Μπότο με τον οποίο χθες μιλούσαμε δύο ώρες εδώ στην Λάρνακα ξέρει τι θέλει, ενώ γενικότερα στον ΠΑΟΚ επικρατεί μία ψυχραιμία παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες της σεζόν που τρέχει…

Όταν πρώτη φορά γνωρίσαμε τον Πορτογάλο τεχνικό διευθυντή του Δικεφάλου ήταν ειλικρινής και ταυτόχρονα επιθετικός προς τα Μέσα. Ήταν τότε που ζητούσε να βοηθήσουμε στην επικοινωνία του σωστού μηνύματος προς το φίλαθλο κοινό για το πλάνο του ΠΑΟΚ που είχε ήδη αποφασιστεί. Ήταν επιθετικός γιατί πίστευε εξ αρχής ότι έπρεπε να δώσει μάχη για να εισακουστούν οι ιδέες του και να περάσει στους φιλάθλους ότι η ανανέωση στον ΠΑΟΚ και το χτίσιμο ομάδας που θα βασίζεται σε πιο νέους παίκτες, αποτελεί μονόδρομο. Ένιωθε ότι θα βρει κόντρα!

Και τότε και τώρα του έκανα την ίδια ερώτηση: «Πόσο σίγουρος είστε ότι εδώ στην Ελλάδα μπορείς να τα πετύχεις όλα αυτά μαζί;» Όλα όσα για παράδειγμα έχουν πράγματι πετύχει Πόρτο, Μπενφίκα και Σπόρτινγκ που ποντάρουν στις ακαδημίες και στην παραγωγή παικτών στους οποίους δίνουν υπεραξία για να τους πουλήσουν αποκομίζοντας οικονομικά οφέλη, πραγματοποιώντας όμως ταυτόχρονα πορεία πρωταθλητισμού και στο πρωτάθλημα αλλά και στην Ευρώπη. Τότε, όλοι στον ΠΑΟΚ ήταν επιθετικοί απέναντι σε τέτοιες επιφυλακτικές διαπιστώσεις. Δεν δέχονταν… αμφισβήτηση στο πλάνο τους και στη δυνατότητα της ομάδας να τα διεκδικήσει και να τα πετύχει… ΟΛΑ! Και τίτλους και ανάδειξη παικτών που θα πουληθούν για να έρθουν μετέπειτα άλλοι και η ομάδα να γίνεται καλύτερη. Όλοι, ΕΚΤΟΣ του Λουτσέσκου, ο οποίος αργότερα μέσα στην πορεία «έψησε» τον εαυτό του να παλέψει και να μοχθήσει για να πετύχει κάτι που στην σύγχρονη ποδοσφαιρική Ελλάδα ΔΕΝ έχει πετύχει άλλος κανείς.

Ο καιρός πέρασε, ο ΠΑΟΚ δυσκολεύτηκε πολύ να σταθεί στα πόδια του μετά και τον ευρωπαϊκό αποκλεισμό, ο Παναθηναϊκός ειδικά, αλλά και η ΑΕΚ του έχουν ξεφύγει αρκετά στη βαθμολογία, ενώ και στο μεταγραφικό μέτωπο δεν υπάρχει και 100% βεβαιότητα ότι ο Δικέφαλος του Βορρά θα αποκτήσει τον decisive ( αποφασιστικό στο ένας με έναν όπως ξαναέγραψα) μεσοεπιθετικό που έχει ζητήσει ο Λουτσέσκου. Ξεχάστε τις θέσεις, κρατήστε τα χαρακτηριστικά. Παρολ’ αυτά η ομάδα βελτιώνεται, έχει βρει μία χημεία, παίζει καλύτερα, κερδίζει πιο εύκολα και… κάπως έτσι ο ΠΑΟΚ είναι ψύχραιμος και ο Μπότο δείχνει να ξέρει τι θέλει. (ΠΑΝΤΑ το αποτέλεσμα παίζει ρόλο. Ίσως ακόμη και για το πότε ένας τεχνικός διευθυντής θα αναλύσει τα σχέδιά του στον κόσμο…).

Κατά διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης μαζί του έμεινα σε τέσσερις-πέντε διαπιστώσεις:

- Υπάρχει πλέον πολύ μεγαλύτερη ανάλυση των δεδομένων και πολύ μεγαλύτερο άγχος για το που και πώς θα ξοδευτούν εκατομμύρια για μεταγραφές. Στο κάτω-κάτω, τον χειμώνα του 2022-2023, όλοι έτσι δεν κάνουμε λίγο-πολύ με τα έξοδα στα σπίτια μας;

- Ήταν ειλικρινής ο Μπότο και δεν «πουλούσε» εντυπώσεις, παραδεχόμενος λάθη που έκανε με βιαστικές κινήσεις, με ελλιπή προσπάθεια από πλευράς του στην προσαρμογή νέων παικτών και φυσικά με την καθυστέρηση στην προσπάθεια να επικοινωνήσει καλύτερα η πρώτη ομάδα του Λουτσέσκου με τη δεύτερη του Γκαρσία. (Εδώ να τον δω τι θα καταφέρει…).

- Προσπάθησε να αναλάβει όλη την ευθύνη για τη βασική ιδέα και την υλοποίηση του πλάνου ώστε να πάρει και το βάρος, προστατεύοντας τον Σαββίδη. «Μόνο εγώ έχω την ευθύνη είπε». Καλή προσπάθεια, έστω και αν ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ ΦΥΣΙΚΑ και οραματίστηκε νωρίτερα όλη αυτή τη διαδικασία, από τότε που γοητεύονταν από μοντέλα τύπου Λειψίας. Απλά, δεν είχε βρει τους κατάλληλους να την υλοποιήσουν. Τώρα βέβαια τους έχει (προπονητή και τεχνικό διευθυντή) και μην ξεχνάμε ότι τους χρυσοπληρώνει.

- Μεγάλος στόχος είναι να καταλάβει μετά την Ελλάδα και η Ευρώπη, πόσο δυνατός είναι ο ΠΑΟΚ στην παραγωγή αλλά και στην καθιέρωση ταλέντων από τις ακαδημίες του, ένας ΠΑΟΚ που όλοι οφείλουν να γνωρίζουν ότι πουλάει πλέον… πολύ ακριβά: Πώς το είπε χθες: «Πέντε εκατομμύρια κάνει το… ένα πόδι του Κουλιεράκη». (Για το φαινόμενο… Στέφανος Τζίμας που έρχεται, πέντε εκατομμύρια λογικά θα κάνουν ένα-δύο σπυράκια στο 16χρονο παιδικό πρόσωπό του).

Τελικά και μετά από όλα αυτά μπορεί ο ΠΑΟΚ να τα πετύχει όλα μαζί; Και ανάδειξη παικτών και πρωταθλητισμό; Φέτος είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα, αφού οι αντίπαλοι ήταν πιο έτοιμοι εξ αρχής: «Η δεύτερη θέση δεν έχει χαθεί…» λέει ο Μπότο και συμπληρώνει το πιο βασικό: «Εμείς δουλεύουμε για πολλά-πολλά χρόνια. Με την ομάδα που φτιάχνουμε θέλουμε να διεκδικούμε και να κατακτούμε τους τίτλους για μια μεγάλη περίοδο».

Εκτιμώ ότι πλέον έχει δοκιμαστεί και ο Μπότο στη δύσκολη ΠΑΟΚτσήδικη πραγματικότητα με τις τεράστιες απαιτήσεις και την μεγάλη πίεση που βάζει ο Σαββίδης και ο κόσμος (κάτι έλεγε χθες για την παρουσία οπαδών σε ένα γεύμα της ομάδας πριν από αγώνα που επηρέασε αρνητικά τους παίκτες) γνωρίζει πλέον τα κατατόπια, κάνει αυτοκριτική, ξέρει καλά ότι έχει μαζί του το… υπερόπλο της προπονητικής και της διαχείρισης προσωπικοτήτων που λέγεται Λουτσέσκου και σιγά-σιγά με πιο αποφασιστικά βήματα, όλοι αυτοί μαζί με τον κόσμο που ολοένα και καταλαβαίνει τον δρόμο που έχει πάρει ο ΠΑΟΚ (αποθέωσε τη θύρα 4 του γηπέδου όπως κάναμε και εμείς για τη νοοτροπία που βγάζει την ώρα των αγώνν) θα πετύχουν πράγματα σε ένα πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

- Σήμερα ο ΠΑΟΚ δίνει εδώ στην Κύπρο το τελευταίο του φιλικό με τον δυνατό Άρη Λεμεσού που έχει και μεγάλο-πολύ καλό ρόστερ. Για τη χθεσινή προπόνηση του Λουτσέσκου και τους αυτοματισμούς που είδαμε θα μπορούσα να γράψω 1-2 blog. Εγώ ως μπασκετικός που ξέρω ότι ο πλέι μέικερ ή ο προπονητής δείχνουν κάθε φορά ποιο σύστημα παίζει η ομάδα, εντυπωσιάστηκα από την ποικιλία, αλλά και τον τρόπο που αποφασίζεται κάθε φορά η επιθετική ανάπτυξη με τις ομαδικές συνεργασίες … Ώρες-ώρες η δουλειά του Λουτσέσκου στην τακτική μπορεί να σε καθηλώσει! Και φυσικά η εξέλιξη από το καλοκαίρι έως τώρα είναι ολοφάνερη!

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

Δημήτρης Τσορμπατζόγλου
Δημήτρης Τσορμπατζόγλου

Πρέπει να ήταν με μία μπάλα στα χέρια (οποιουδήποτε μεγέθους και χρώματος) από τότε που περπάτησε…
Αγαπάει το ποδόσφαιρο, λατρεύει το μπάσκετ το οποίο έπαιξε (όχι με μεγάλη επιτυχία…) γι’ αρκετά χρόνια στον ιστορικό ΒΑΟ, βλέπει βόλεϊ, του αρέσει το χάντμπολ, μπορεί να βλέπει με τις ώρες στίβο, καταδύσεις, ιππασία, σκοποβολή, χόκει επί χόρτου, αλλά και στον πάγο! Παρακολουθεί και πάλη, και άρση βαρών, φυσικά και πινγκ πονγκ και τέννις και … και... και...
Στο γήπεδο πήγε πρώτη φορά το 1983 σε αγώνα ΠΑΟΚ-Απόλλων Αθηνών. Μεγάλη και ωραία εμπειρία. Από το δημοτικό κρατούσε σημειώσεις, στατιστικά, πρόγραμμα αγώνων, είχε αρχείο και έκανε διάφορες αναλύσεις- συγκρίσεις.
Όλα τα άλλα ήρθαν φυσιολογικά…
Από τα 17 του το 1994, ξεκίνησε να ασχολείται με την δημοσιογραφία στην Αθλητική Μακεδονίας Θράκης, όπου τα πρώτα βήματα έγιναν από τις χαμηλές κατηγορίες του μπάσκετ. Φοβερές οι χρονιές που έκανε το ρεπορτάζ και του αγαπημένου του ΒΑΟ, σε Α2 και Α1!
Ακολούθησαν πολλά άλλα Μέσα στην Θεσσαλονίκη και όχι μόνο, εμπειρίες σε εφημερίες, ραδιόφωνα, τηλεόραση, φυσικά και στο διαδικτυο. Τα τελευταία 15 χρόνια είναι πιο κοντά στο ρεπορτάζ του ποδοσφαιρικού ΠΑΟΚ.