Στάικος: «Υπάρχει πίεση, είμαι αισιόδοξος για τον ΠΑΣ Γιάννινα»

Newsroom
 Στάικος: «Υπάρχει πίεση, είμαι αισιόδοξος για τον ΠΑΣ Γιάννινα»

bet365

Ο Θανάσης Στάικος, τεχνικός του ΠΑΣ Γιάννινα, μίλησε για τις μεταγραφές που κάνει η ομάδα και έδωσε το «στίγμα» του ενόψει της συνέχειας του πρωταθλήματος.

Αισιόδοξος πως ο ΠΑΣ Γιάννινα θα βρει στο μέλλον τα αποτελέσματα που θέλει και ξεκολλήσει από τις τελευταίες θέσεις της βαθμολογίας έδειξε ο προπονητής του Θανάσης Στάικος, μέσω των όσων είπε στην ΕΡΑ ΣΠΟΡ.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΑ ΟΣΑ ΕΙΠΕ
Για την εικόνα του ΠΑΣ Γιάννινα στον πρώτο γύρο:
«Είχαμε έναν πρώτο γύρο καλό κατά διαστήματα, αλλά δεν τον συνδυάσαμε με αποτελέσματα και μάλιστα σε μία σεζόν που υπήρξαν πολλές αλλαγές στο ρόστερ μας. Είχαμε το πιο νεανικό ρόστερ στη Super League και ηλικιακά, αλλά και από άποψη συμμετοχών που δεν ήταν πολλές για κάποια παιδιά. Είχαμε κάποιες ήττες με μεγάλα σκορ και αποδείχτηκε ότι η αμυντική μας συμπεριφορά ήταν η αχίλλειος πτέρνα μας. Αυτό μας έχει προβληματίσει και αυτές τις μέρες δουλεύουμε προς αυτήν την κατεύθυνση, να βελτιώσουμε δηλαδή την αμυντική μας λειτουργία».

Για το αν είναι δύσκολο να διαχειριστεί αυτό το νεανικό ρόστερ, αφού και εκείνος είναι και ο ίδιος άπειρος στην κατηγορία: «Οντως έτσι είναι. Νεανικό ρόστερ, αλλά με ταλέντο, παρότι κάποιοι παίκτες μας δεν είχαν αγωνιστεί πάλι στην κατηγορία, γι’ αυτό και έχουμε και κάποιες μεταπτώσεις στην απόδοσή μας. Κάποιες φορές έχουμε εντυπωσιακά διαστήματα, αλλά κάποιες άλλες έχουμε νεκρά διαστήματα. Δυστυχώς αυτό το πληρώσαμε. Και για εμένα όντως είναι η πρώτη δουλειά στη Super League ως πρώτος προπονητής. Το καλό είναι ότι έχουμε οικογενειακό κλίμα στην ομάδα, τόσο οι ποδοσφαιριστές όσο και το τεχνικό τιμ έχουμε πίστη, δουλεύουμε καθημερινά και στο τέλος θα είμαστε κερδισμένοι και θα αποδώσουμε αυτό που πρέπει και στη βαθμολογία, αλλά και ως εικόνα».

Για το αν η αισιοδοξία του πηγάζει από τα όσα βλέπει στις προπονήσεις: «Ακριβώς έτσι. Αλλά και στους αγώνες μας η εικόνα δεν συμβαδίζει πάντα με τα αποτελέσματα. Αν κάποιος απομονώσει την εικόνα θα βρει τα προβλήματα, αλλά και τα θετικά στοιχεία. Εκεί επικεντρωνόμαστε τώρα και από εκεί πηγάζει και η αισιοδοξία μας ότι θα διορθώσουμε τα προβλήματά μας. Χρειάζεται βέβαια πολλή προσοχή και ευελπιστούμε σε καλύτερα αποτελέσματα στη συνέχεια».

Για τον Σωτήρη Νίνη και την κατάσταση που βρίσκεται: «Θα μας δώσει σίγουρα ποιότητα και εμπειρία. Αυτή τη στιγμή προέρχεται από μεγάλη αποχή και θα πρέπει να μπει προσεκτικά στην ομάδα. Αλλωστε έχουμε την πολυτέλεια του χρόνου να έρθει στην κατάσταση που επιθυμούμε. Ο Νίνης, όπως και κάθε μεταγραφή μας, θα μπορεί να αγωνιστεί μετά την 1η Ιανουαρίου».

Για τον Παναγιώτη Τσιντώτα και τον Φεντερίκο Τζίνο: «Ακόμα δεν είναι κάτι επίσημο. Είναι δύο περιπτώσεις που μας έχουν απασχολήσει και έχουμε επικεντρωθεί. Ας περιμένουμε να ολοκληρωθούν».

Για τη στόχευση που υπάρχει στις μεταγραφές: «Χρειαζόμαστε ποιότητα και εμπειρία, ώστε να βοηθήσουν τους νεαρούς μας, αλλά και κάποια ακόμα παιδιά, για να μην κινδυνεύσει η ομάδα και να σταθεί με αξιώσεις στην κατηγορία. Φυσικά η χειμερινή μεταγραφική περίοδος είναι πάντα πιο δύσκολη, αλλά η μεταγραφή του Νίνη και οι δύο προσεχείς είναι προς αυτήν την κατεύθυνση και ίσως και 1-2 ακόμα κινήσεις θα έχουν την ίδια λογική».

Για το αν θέλει άμεσα τις επόμενες μεταγραφές: «Ναι, είναι πολύ σημαντικό να τους έχουμε όσο πιο νωρίς γίνεται για να δουλέψουμε την ομάδα, ώστε να τους έχουμε από την 1η Ιανουαρίου για να μπουν κατευθείαν. Μην ξεχνάμε ότι οι δύο πρώτες αγωνιστικές του δεύτερου γύρου γίνονται Δεκέμβριο, οπότε τους νέους παίκτες δεν θα τους έχουμε, αλλά μετά τους θέλουμε να είναι άμεσα έτοιμοι για να μη χαθεί άλλος χρόνος».

Για τη δική του πορεία στο ποδόσφαιρο ως παίκτης και ως προπονητής: «Μέσα σ’ ένα βράδυ έγινα προπονητής από ποδοσφαιριστής που ήμουν στην Ερμιονίδα. Τα 5 χρόνια στη Γ’ Εθνική μού έδωσαν αρκετή εμπειρία στους πάγκους σ’ αυτό το επίπεδο και όταν ήρθε η πρόταση του ΠΑΣ Γιάννινα το θεώρησα πρόκληση και ότι θα μπορούσα να βελτιωθώ προπονητικά. Κι αυτό γίνεται. Πέρυσι ήμουν δίπλα στον κ. Μεταξά, είχαμε μια πολύ καλή συνεργασία και αποκόμισα πράγματα από έναν προπονητή που προερχόταν από μια χώρα προηγμένη ποδοσφαιρικά, αλλά και απ’ αυτά που είδα εδώ. Φέτος ανέλαβα πρώτος προπονητής. Ο κ. Χριστοβασίλης είναι ένας πρόεδρος που δίνει ευκαιρίες. Με γνώριζε και από παλιότερα, καθώς ήμουν ποδοσφαιριστής του στον Ηλυσιακό. Ο ΠΑΣ Γιάννινα είναι ένα περιβάλλον που δίνει ευκαιρίες και μπορεί κανείς να εργαστεί σ’ ένα περιβάλλον για να κάνει ένα ξεκίνημα, όπως εγώ. Δεν νομίζω ότι θα δινόταν τέτοια ευκαιρία σε άλλη ομάδα, οπότε κι εγώ και όλοι θα εργαστούμε σκληρά να πετύχει η ομάδα τους στόχους της».

Για τη στήριξη που είχε από τους παίκτες όταν δέχτηκε κριτική από τον κόσμο: «Είμαστε σε μια ομάδα που έχει πολύ κόσμο, ο οποίος αγαπάει παθολογικά την ομάδα. Η επόμενη μέρα ενός αγώνα του ΠΑΣ λειτουργεί ανάλογα στην ψυχοσύνθεση του κόσμου, οπότε η πίεση είναι μεγάλη. Η ομάδα δεν έχει τα ανάλογα αποτελέσματα, ενώ μέχρι πέρυσι είχε και αποτελέσματα και δομημένη ομάδα και κορμό και κατάφερε να πετύχει μεγάλα πράγματα. Σε μια τέτοια χρονιά που ξεκίνησε με αυτά τα αρνητικά αποτελέσματα, ο κόσμος δεν είναι εύκολο να το δεχτεί και να μη γκρινιάξει. Είναι λογικό. Οταν αποφάσισα να ασχοληθώ με την προπονητική ήξερα ότι αν κάτι δεν πάει καλά ο πρώτος που θα δεχτεί τα πυρά θα είναι ο προπονητής και πόσο μάλλον όταν εγώ προσωπικά δεν έχω πίσω μου παραστάσεις, οπότε είναι πιο εύκολη η κριτική προς το πρόσωπό μου. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν σέβομαι τους φιλάθλους. Τους κατανοώ, αλλά πιστεύω ότι αργά ή γρήγορα θα αντιστρέψουμε τη γνώμη αυτών που δεν είναι ευχαριστημένοι ως τώρα. Υπάρχουν όμως κι εκείνοι που βλέπουν την προσπάθεια και μας υποστηρίζουν. Καταλαβαίνω ότι έτσι είναι το ποδόσφαιρο και είμαι συνειδητοποιημένος, όχι τώρα, από τότε που ξεκίνησα την προπονητική».

Για το αν υποστηρίζει κάποια ομάδα στο Μουντιάλ: «Δεν είμαι απ’ αυτούς που υποστηρίζουν κάποια ομάδα, βλέπω τα παιχνίδια από άλλη οπτική γωνία, την τακτική. Σαν ΠΑΣ Γιάννινα και λόγω ιστορίας με τους Αργεντίνους που έχει αυτή η ομάδα, η Αργεντινή είναι λίγο στο αίμα μας. Μου αρέσουν κι άλλες Εθνικές να βλέπω».

Για τη Γερμανία που παίζει χωρίς κλασικό φορ και αν του αρέσει γενικώς το ποδόσφαιρο χωρίς κλασικές θέσεις για τους ποδοσφαιριστές: «Εμένα προσωπικά μου αρέσει. Οταν λέμε ότι παίζουμε χωρίς κλασικό φορ εννοούμε ότι ξεκινάει από τη θέση αυτή, αλλά συνήθως χαμηλώνει προς το κέντρο, δημιουργεί υπεραριθμίες, αλλά πρέπει οι παίκτες από τα άκρα ή οι μέσοι να βρουν χώρους στην πλάτη της άμυνας κι έτσι να τους εκμεταλλευτούν για γκολ. Αν μια ομάδα όμως καθίσει πίσω, απλά θα έχεις κατοχή μπάλας και δεν θα μπορείς να διασπάσεις εύκολα αυτήν την άμυνα, οπότε θες φορ περιοχής. Πάντως, συστήματα κινήσεις και όλα αυτά είναι σχετικά και κρίνονται από τα αποτελέσματα. Το 'ψευτοεννιάρι' όπως το λέγαμε, υπήρχε και παλιότερα τις δεκαετίες ’30 και ‘40, όμως ο Γκουαρδιόλα εμφάνισε τον Μέσι σε παιχνίδι με τη Ρεάλ και πολλοί προσπάθησαν να το μιμηθούν. Οπότε μας αρέσει ως προπονητές κάποιες φορές να παίζουμε χωρίς κλασικό φορ, αλλά δεν είναι πάντα αποδοτικό».

Για το αν του αρέσει η εικόνα του Μουντιάλ: «Εχω προσπαθήσει να δω κάποια παιχνίδια. Βλέπουμε σε κάποιες ομάδες μεγάλη τακτική προσήλωση. Αρκετά γκολ σημειώνονται σε μεταβάσεις, όταν δηλαδή χάνεται ή κερδίζεται η κατοχή μπάλας. Θα δούμε και τη συνέχεια όμως, γιατί πάντα στα πρώτα παιχνίδια οι ομάδες πάνε πιο συντηρητικά για να μην ξεκινήσουν με ήττα».

@Photo credits: eurokinissi

Οι Μάχες Των Play Off είναι στο Gazzetta.gr

Τα πιο συναρπαστικά Play Off της δεκαετίας είναι στο Gazzetta.gr! Όλα τα αθλητικά νέα για την αγαπημένη σου ομάδα, σε συνεχή ενημέρωση. Ακολούθησε το Gazzetta και θα είσαι πάντα ενημερωμένος για το πρόγραμμα των Play Off, την βαθμολογία των ομάδων, τις μεταδόσεις και φυσικά παρακολουθείτε live τα Play Off μέσα από το Game Center!

 

SUPERLEAGUE Τελευταία Νέα