Ολυμπιακός: Οι δυο διατάξεις για το ντέρμπι και το ερώτημα Μπακαμπού ή Αραμπί

Δημήτρης Τομαράς Δημήτρης Τομαράς
Ολυμπιακός: Οι δυο διατάξεις για το ντέρμπι και το ερώτημα Μπακαμπού ή Αραμπί

bet365

Ο Μίτσελ έχει ήδη αρχίσει να επεξεργάζεται (και) το πλάνο του για το ντέρμπι της Λεωφόρου και ο Δημήτρης Τομαράς κάνει κάποιες πρώτες διαπιστώσεις.

Εβδομάδα με Ναντ εντός και Παναθηναϊκό εκτός για τον Ολυμπιακό και ήδη ο περισσότερος κόσμος ασχολείται με το ντέρμπι της Κυριακής. Ο κόσμος του Ολυμπιακού άλλωστε στο ματς με τη Λαμία ζήτησε Πρωτάθλημα αλλά και διπλό στη Λεωφόρο απέναντι σε έναν Παναθηναϊκό που ας μην ξεχνάμε πως έχει 10 στα 10.

Πάμε όμως στα του Ολυμπιακού. Πρωτίστως για τη διάταξη. Το 3-5-2 σε ένα τέτοιο παιχνίδι δεν θα τον βοηθήσει, όπως πιθανότατα και το 4-2-3-1, εάν και θα είναι πιο καλό από την τριάδα πίσω. Ενδεχομένως το πλέον κατάλληλο σχήμα για τον Ολυμπιακό του Μίτσελ να είναι το 4-3-3 και μάλλον με Εμβιλά, Σαμασέκου και Ίνμπομ Χουάνγκ στην τριάδα του άξονα.

Και εξηγούμαστε: από τη στιγμή που ο Ολυμπιακός έχει πιο καλούς και ποιοτικούς χαφ απ' ότι ακραίους μπακ θα πρέπει να ποντάρει περισσότερο στη δυναμική του άξονά του για να διεκδικήσει το αποτέλεσμα από το ντέρμπι αυτό της Λεωφόρου. Στη δε τριάδα μπροστά μπορεί να παίξει και ο Χάμες και ο Μπιέλ, λειτουργώντας στα άκρα.

Και να το πάμε και ένα βήμα πιο πέρα; Εάν εξαιρέσει κανείς τον δεξιό μπακ Άβιλα κανένας άλλος ακραίος μπακ δεν ξεχωρίζει φέτος στον Ολυμπιακό για τα καλά και αυτό βέβαια αγγίζει και τον αριστερό μπακ Ρέαμπτσιουκ που παρότι δεν έχει την προσδοκώμενη εικόνα το πιο μεγάλο διάστημα παίζει βασικός και χωρίς ουσιαστικό ανταγωνισμό στη θέση του. Είναι όντως ο Ρέαμπτσιουκ ο κορυφαίος αριστερός μπακ στο ρόστερ του Ολυμπιακού; Μα εάν δεν έχουμε δει κανέναν άλλον εκεί δεν μπορούμε να απαντήσουμε σωστά. Ακόμα και έτσι όμως η απάντηση είναι πως ο Μολδαβός - που όντως τα δίνει όλα - δεν είναι σίγουρα ο ιδανικός αριστερός μπακ για μία ομάδα τόσο μεγάλου επιπέδου.

Κατά τα άλλα στα μετόπισθεν λογικά θα δούμε Πασχαλάκη και Ντόι μαζί με Σωκράτη ή τον Μπα, αν προλάβει να είναι έτοιμος. Δεξιά τον Άβιλα και αριστερά Ρέαμπτσιουκ.

ΑΡΑΜΠΙ1

Μπακαμπού ή Ελ Αραμπί ή και οι δύο μαζί;

Είναι σίγουρα ένα καίριο ερώτημα για την Κυριακή. Ο Σεντρίκ Μπακαμπού σύμφωνα με τους αριθμούς του και τα 4 γκολ και τη 1 ασίστ του σε μικρό δείγμα αγώνων είναι ο πιο καλός και αποτελεσματικός φορ του Ολυμπιακού.

Ο Ελ Αραμπί όμως έχει την εμπειρία, τη γνώση των ντέρμπι, έχει σκοράρει πολλάκις κατά του Παναθηναϊκού και παρά τα χρόνια του έχει τη δεδομένη ποιότητα. Εάν θέλουμε να δούμε αυστηρά ποιός είναι πιο κυνικός και ουσιαστικός θα απαντούσαμε Μπακαμπού, πλην όμως μπορεί να συνυπάρξουν και οι δύο στο ίδιο σχήμα.

Όχι σε 4-4-2 αλλά με τον Αραμπί σε έναν ρόλο που τον έχουμε δει φέτος. Να παίζει πίσω από τον φορ, να τραβιέται πίσω για να διεκδικήσει μπάλες αλλά και να δημιουργήσει. Το έκανε και επί Μαρτίνς αυτό αλλά τώρα ίσως να του ταιριάζει πιο πολύ.

Στη δική μου προσέγγιση εκτός από το αγωνιστικό σχέδιο υπάρχει και μία ακόμα σημαντική παράμετρος. Παρατηρείται πως ο Ολυμπιακός του α' μέρους αρκετές φορές είναι πιο καλός και παίζει με περισσότερο πρέσινγκ, πιο μεγάλη ένταση και πιο καλές ταχύτητες από τον Ολυμπιακό του β' μέρους. Κοινώς ο Ολυμπιακός μετά το 60' με 70' είναι σαν να... αδειάζει κάπως. Σαν να... ξεμένει από δυνάμεις. Αυτό είναι ένα θέμα που λύνεται είτε με άλλη τακτική είτε με αλλαγές και... φρεσκάρισμα στο σωστό timing του αγώνα.

Ο Ολυμπιακός αυτής της περιόδου οφείλει και για τον ίδιο και για τον κόσμο του να παρουσιαστεί όσο πιο ανταγωνιστικός γίνεται στη Λεωφόρο απέναντι στον Παναθηναϊκό. Να βγάλει ψυχή, πάθος και προσωπικότητα - όπως έχουμε επισημάνει ξανά - και να δείξει σε όλους τη δυναμική του και το πως είναι μία ομάδα που κάνει Πρωταθλητισμό. Δεν χρειάζονται... φανφάρες ή... ομοβροντίες για όλα αυτά. Πας παίζεις το παιχνίδι σου, παίρνεις αυτό που θέλεις και φεύγεις.

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Δημήτρης Τομαράς
Δημήτρης Τομαράς

Ο Δημήτρης Τομαράς είναι γέννημα - θρέμμα Μαρουσιώτης όμως τον... διεκδικούν και άλλες πόλεις. Δημοσιογραφεί εδώ και 20 και πλέον χρόνια και στην οικογένεια του Gazzetta βρίσκεται από την πρώτη ημέρα. Από αυτήν εδώ τη φιλόξενη γωνιά θα συζητάμε κυρίως για Ολυμπιακό αλλά θα καταπιανόμαστε και με αρκετά ακόμα θέματα.