Παναθηναϊκός: Η πιο δύσκολη τετράδα του πρώτου γύρου

Γιάννης Σερέτης Γιάννης Σερέτης
Παναθηναϊκός: Η πιο δύσκολη τετράδα του πρώτου γύρου

bet365

O Γιάννης Σερέτης κάνει τη σύντομη ανασκόπηση των δυο πρώτων «τετράδων» των αγώνων του Παναθηναϊκού στο πρωτάθλημα και αναλύει γιατί η επόμενη είναι η δυσκολότερη για τον επικεφαλής της βαθμολογίας.

H πρώτη τετράδα αγώνων για τον Παναθηναϊκό είχε «3 μέσα – 1 έξω» μ' ένα ντέρμπι, εναντίον της ΑΕΚ. Δώδεκα βαθμοί με πολύ δύσκολο πρώτο ημίχρονο εναντίον του Ιωνικού, πολύ εύκολη νίκη επί του διαλυμένου και ελλιπέστατου τότε ΟΦΗ, νίκη με ανατροπή σε ματς – ροντέο επί της Ενωσης, που ήταν το πρώτο πολύ πειστικό στοιχείο της εφετινής ανθεκτικότητας του πράσινου οργανισμού.

Η δεύτερη τετράδα αγώνων ήταν πιο ισορροπημένη και πιο δύσκολη: «2 μέσα – 2 έξω», πάλι μ' ένα ντέρμπι, εναντίον της μοναδικής ομάδας από την οποία πέρυσι ο Γιοβάνοβιτς είχε ηττηθεί τρεις φορές, όχι όμως και στον τελικό που καθόρισε έναν τίτλο. Πάλι δώδεκα βαθμοί με ΠΑΣ Γιάννινα (3-0), ΠΑΟΚ (1-2), Αστέρα (1-0) και Λαμία (0-2). Δύο εύκολα τρίποντα, ένα πολύ αγχωτικό, εν μέρει και συγκυριακό, «προϊόν» της εξυπνάδας και της μαχητικότητας του Αϊτόρ εναντίον του Αστέρα. Και μια σπουδαία νίκη στην Τούμπα, ISO πρωταθλητισμού, με ανατροπή σε έδρα όπου οι Πράσινοι δεν είχαν νικήσει τα τελευταία πέντε χρόνια.

Ηταν αυτή η τετράδα αγώνων στην οποία το δίδυμο Σένκεφελντ – Μάγκνουσον μονιμοποιήθηκε στην ενδεκάδα, η τετράδα στην οποία ο Μπερνάρ πήρε θέση βασικού, εκείνη στην οποία ο Παναθηναϊκός έμαθε να παίζει χωρίς τον απόντα Γιάννη Κώτσιρα που ήταν πολύ φορμαρισμένος στην εκκίνηση του πρωταθλήματος και κατάφερε να βρει λύσεις στις απώλειες και τα προβλήματα που αντιμετώπισαν σημαντικά στελέχη του, όπως ο Σπόραρ, ο Παλάσιος, ο Κουρμπέλης, ο Τσέριν, ο Αϊτόρ.

Οι παίκτες του Παναθηναϊκού πανηγυρίζουν στη Λαμία

Ηρθε η ώρα της τρίτης «παρτίδας»! Η πιο δύσκολη και η πιο αμφίρροπη απ΄ όλες! Με Αρη στη Λεωφόρο, Βόλο εκτός έδρας, Ολυμπιακό εντός και Παναιτωλικό στο Αγρίνιο. Θα τη βγάλει «καθαρή» και πάλι ο Παναθηναϊκός; Θα φτάσει στο 12/12 κάνοντας πράσινο ρεκόρ όλων των εποχών; Λίγες οι πιθανότητες, αλλά ποτέ δεν ξέρεις! Αυτό που ξέρουμε είναι ότι το Τριφύλλι στις επόμενες 25 μέρες αντιμετωπίζει διαδοχικά...

  • α) Την Κυριακή μια ομάδα ικανή για το καλύτερο και το χειρότερο. Ο Αρης έχει νικήσει τον Ολυμπιακό με ανατροπή και ήταν καλύτερος από τον ΠΑΟΚ στο εντός έδρας 0-0, αλλά έχει κινδυνεύσει με... 0-6 (τελικό 0-2) από την ΑΕΚ και έχει ηττηθεί εύκολα στο Βόλο και στο Αγρίνιο. Μια ομάδα που δεν διανύει την καλύτερη φάση της, μ' έναν προπονητή που δεν... γεμίζει το μάτι πολλών, που προσπαθεί να βρει σταθερή ενδεκάδα και ταυτότητα, έχει πλέον έναν «κανονικό» αμυντικό μέσο (Ετέμπο) και πάρα πολλές ποιοτικές επιλογές μεσοεπιθετικά. Πραγματικός «άγνωστος Χ» σε κάθε ματς εφέτος ο Αρης, δεν ξέρεις τι θα παρουσιάσει από παιχνίδι σε παιχνίδι.
  • β) Toν... «φονέα των γιγάντων» αμέσως μετά, στο Βόλο! Μια ομάδα που νίκησε την ΑΕΚ στη Ριζούπολη και τον Αρη εντός έδρας, πήρε ισοπαλία στο «Γ. Καραϊσκάκης», μετράει μόνο μία («κουφή») ήττα στο πρωτάθλημα (από τον ΟΦΗ), είναι στην τρίτη θέση, φουλάρει για εξάδα (όπως και πέρυσι στον α' γύρο προτού χάσει λάδια στο δεύτερο μισό της σεζόν) και διαθέτει την υπέροχη εξάδα Τσοκάνη, Μπαριέντος, Φερνάντες, Ντέλετιτς, Μεθκίδα, Οζέγκοβιτς. Ενα τρομερά ταλαντούχο μεσοεπιθετικά σύνολο, το οποίο υπό την καθοδήγηση του Κώστα Μπράτσου μαθαίνει να παίζει και για το αποτέλεσμα και σταδιακά να βρίσκει όλο και περισσότερες ισορροπίες.
  • γ) Τον Ολυμπιακό στη Λεωφόρο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Απρόβλεπτο όπως όλα τα ντέρμπι «αιωνίων», ανεξάρτητα από την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι δυο αντίπαλοι. Τα προηγούμενα χρόνια πολλάκις ο Παναθηναϊκός πήγε ως αουτσάιντερ στο Φάληρο και πήρε αποτέλεσμα. Εφέτος οι ρόλοι έχουν αντιστραφεί. Ουδείς γνωρίζει τη βαθμολογία και την ατμόσφαιρα στις ομάδες όταν φτάσουμε στην 11η αγωνιστική, μα σε κάθε περίπτωση ο πρωταθλητής, όσο... χάλια κι αν φαίνεται σήμερα, έχει και παίκτες με εκπληκτική ποιότητα και απίστευτα κίνητρα για νίκη σε μια έδρα όπου σπανίως φεύγει με τρίποντο στο πρωτάθλημα.
  • δ) Την τελευταία μέχρι σήμερα επαρχιακή ομάδα που του έχει βάλει γκολ και του έχει πάρει βαθμούς! Τον προηγούμενο Φεβρουάριο στο Αγρίνιο, με το θαυμάσιο φάουλ του Μεντόσα συνέβη αυτό (1-0). Δεν είναι στα high του τελευταία ο Παναιτωλικός, αλλά μεσοεπιθετικά είναι καλύτερος από πέρυσι και όταν έρθει η μέρα του αγώνα με τους Πράσινους θα έχει εκτίσει την ποινή του ο τιμωρημένος Καρέλης και θα είναι διαθέσιμος ο τραυματίας Νταγκό.

Μάχη Ελ Αραμπί - Σένκεφελντ στη Λεωφόρο

Είναι ένα πρόγραμμα - «βουνό»; Οχι, δεδομένου ότι οι Πράσινοι υποδέχοναι στη Λεωφόρο Αρη και Ολυμπιακό. Είναι, όμως, πρόγραμμα στο οποίο για κανένα ματς δεν μπορεί να υποστηρίξει κάποιος πως το τρίποντο είναι... έστω «σχεδόν σίγουρο» για τον Παναθηναϊκό που έχει ήδη θεμελιώσει πορεία πρωταθλητισμού χάρη στη δική του πορεία και τις απώλειες των ανταγωνιστών του. Αν, πάντως, διατηρήσει τον χαρακτήρα «πολεμιστή», την καλή κυκλοφορία μπάλας, το καταπληκτικό αμυντικό του transition και την εν γένει σωστή αμυντικά συμπεριφορά του, δύσκολα θα ηττηθεί από κάποιον εκ των τεσσάρων.


Y.Γ. Ανοιξε μεγάλη και επικίνδυνη πόρτα η ΕΠΟ με την απόφασή της να στείλει το video της επίμαχης (στην πραγματικότητα ξεκάθαρης, με διπλό πέναλτι Μπα και Τζολάκη στον Ολιβέιρα) φάσης στην UEFA. Αυτό – αν επιθυμούσε – θα μπορούσε να το κάνει μόνο η ΚΕΔ, όχι η ομοσπονδία. Πλέον δίνεται το δικαίωμα σε κάθε ομάδα που πιστεύει ότι αδικείται (όπως έκανε ο ΠΑΟΚ σωστά από την πλευρά του, μα είναι άλλο θέμα τι κάνει η κάθε ομάδα...) να στέλνει τα videos στην ομοσπονδία. Και μετά τι θα κάνει η ΕΠΟ; Πώς και γιατί να πει σε κάθε άλλη ομάδα «δεν στείλαμε το video διότι δεν θεωρήθηκε σοβαρό το λάθος του ρέφερι;». Ποιος είναι αυτός στην ομοσπονδία που θα κρίνει αν υπάρχει λάθος και αν αυτό (σε δεύτερη φάση) είναι σοβαρό; Μεγάλο αυτογκόλ αυτό της ομοσπονδίας, παρότι αν περάσει το μήνυμα και οι Τρεϊμάνις – Πινέιρο χάσουν ορισμούς από ματς ευρωπαϊκών διοργανώσεων θα αισθανθούν και οι ξένοι διαιτητές ότι η εν Ελλάδι απόδοσή τους αξιολογείται σοβαρά. Ολα αυτά, βέβαια... αν ασχοληθεί η επιτροπή διαιτησίας της UEFA που μάλλον έχει στην καθημερινή ατζέντα της δεκάδες πιο σημαντικά θέματα συγκριτικά μ' ένα πέναλτι ενός Λετονού ρέφερι και ενός Πορτογάλου VAR σε ματς όγδοης αγωνιστικής της περίφημης «Superleague 1»...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιάννης Σερέτης
Γιάννης Σερέτης

Τυχερός που πρόλαβε τα 80's πιτσιρίκι, τα 90's έφηβος, τα 00's ως επαγγελματίας. Παιδιόθεν λάτρης των στατιστικών και της μπάλας παντός χρώματος.
Κυρίως της παλιάς... ασπρόμαυρης, αν και στο κλειστό του ΓΣΠ έχει περάσει δεκάδες απογεύματα. Σχεδόν πάντα “αντιρρησίας”, σχεδόν πάντα αισιόδοξος, σχεδόν πάντα ξεροκέφαλος: είναι αφόρητοι αυτοί οι Ταύροι...